Dodaj do ulubionych

Filip nie lubi ...."PIGWY"

IP: 69.156.224.* 22.02.04, 18:06
Domyslam sie ze wszyscy Kielczanie znaja "PIGWE" ?
Informacje na temat ostatnich wojazy pigwy znalazlem na stronie www:
polonia.pap.pl . Postanowilem jednak zareagowac na taka pseldo "reklame
regionu" kryjaca w sobie dobrze nam znana niechec doktrynerow niechlubnej
przeszlosci do najslabszej i wyeksploatowanej systemem czesci spoleczenstwa.
W zwiazku z tym ze nie moglem swojego komentarza dolaczyc (domyslam sie, z
przyczyn technicznych / info;.. "usun niewlasciwy wyraz"...jaki to wyraz -
niewiem ) pod wskazanym adresem postanowilem ow komentarz zamiescic tytaj.

www.kielce.pl/guestbook/index.php
Pewnie wielu z was powie; "czyz to nie jest wspaniala reklama naszego
regionu ?.."
Nie, nie zgodze sie z wasza opinia. To jest osmieszanie i szydzenie z
rodzimej ludowej regionalnej kultury. To jest reklama regionu w sposob
najgorszy z mozliwych. Kpienie z elementow ludowej kultury danego
spleczenstwa jest mozliwe, przyswajalne przez nia latwe do przelkniecia przez
innych, kreujace nawet zartobliwa o sobie samokrytyke, tylko w tym wypadku
gdy jest swiadome wyzbycia sie przez dolne jego warstwy wszelkich
narodowych, swiatopogladowych, historycznych kulturowych kompleksow.
"PIGWA" - jest zlosliwa parodia mojej babci, matki, mojej siostry, matki
opiekunki, wychowujacej kolejne pokolenia Polakow, symbolem czlowieka
niepotrafiacego radzic sobie we wspolczesnym swiecie. Jest symbolem "mojej
nieudacznej prymitywnej Ojczyzny."
Jest przykladem kabaretowej kpiny, preparowanej na zamowienie laicko-
libertynskich-nihilistow karmionych WALKA KLAS. Upatrujacego w niej procesu
postepu a jednoczesnie oskarzenia spolecznej tkanki najbardziej wrazliwej
narodowo, patriotycznie za brak owego pseldo postepu.
Zacofanie Polski wynika z braku SWIADOMYCH NARODOWYCH ELIT, nie zas, jak
probuje sie sugerowac, ze zbytniego obciazenia ludowoscia i pospolitoscia.
Obserwuj wątek
    • kielcz Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 22.02.04, 18:23
      Masz niestety (jak juz parę razy bywało) rację. Rzecz w tym, ze elit, a tym
      bardziej "świadomych" nie piecze sie jak bułeczek. Dziś mamy zbyt wiele "elyt"
      i one chętnie na wierzch, jak g.. o na powierzchnie wody wypływają. Po
      prostu "suknia czyni człowieka" (jak w bajce Andersena o nowych szatach
      Cesarza), a chłopców wołajacych, że król (cesarz) jest nagi tępią wszyscy. I
      tak juz chyba zostanie. Ale pisuj z tej Kanady czy inszego USA, bo Twoje
      wypowiedzi maja często sporo bardzop trzeźwych spostrzeżen. często nie zgadzam
      sie z Toba, ale nie chodzi chyba o monolit w pogladach. Epoka jedynie słusznych
      (chyba, ale pewny nie jestem) minęła. Pozdrowienia.
    • basia996 Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 22.02.04, 23:09
      Wydaje mi się drogi Filipie że pobyt w kanadyjskiej dziczy przytępił ci
      poczucie chumoru.
      Pozdrawiam
      • Gość: Monty P. ona experiencyje i chumor ma! IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 23.02.04, 03:19
        nasza basia996 - códowna i niepowtżalna twurczyni rurznych yntrygójących
        kawałkuw.
      • Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 23.02.04, 03:58
        Dzieluje Kielcz z darzenie mnie zaufaniem.
        Przynajmniej za te 50 %..to juz jest dyzo. Gdyby komputer wypluwal pieniadze,
        wowczas byla by jakas szansa przetrwania przy nim dluzej z jakas nadzieja na
        wyzszy wskaznik wzajemnego porozumienia, choc niekoniecznie. Ale tak nie jest.

Ale...dzis zaproszony do naszej parafii ksiadz ze Skarzyska Kamiennego
        powiedzial cos takiego, na co bym napewnie sam nie wpadl;
        " kochani - beda wam mowic ze czas to pieniadz....niewierzcie !..."

Jak to ?.... zdumialem sie...przeciez ja na tej "ameryce" zostalem wychowany.
        Z posrod wielu przyczyn mojego wyjazdu z Polski przed laty swiadomosc
        przeciekajacego czasu mi przez palce byla jedna z glownych mnie do takiego
        kroku motywujacych....czyzbym zbladzil. Mial bym teraz zawrocic, zaprzeczyc
        sobie ?...jakze ta nauke odbiora mniejsi ode mnie ?

To nie tak;...ksiadz chcial powiedzec ze oprocz przeliczania naszego czasu na
        dolary sa jeszcze inne wartosci zycia rownie wazne, cenne i on tylko zachecal w
        nadawaniu imi wlasciwych proporcji, hierarchuii.

Droga Basiu !....sugerujesz jakobym kiedys w przeszlosci dysponowal o wiele
        wiekszym "H"umorem niz dysponuje nim dzis.
        Zapewniam cie ze humor, moj personalny bez wzgledy jak i kiedy byl ci bliski
        nadal ma sie zupelnie dobrze. Wybucha jak buzujacy w glowie szampan.
        Niestety musze cie zmartwic zamiera w polaczeniu z polska tematyka.
        To co sie z Polska dzis dzieje sklania raczej do lez niz do szczerego smiechu.
        "Wesolej zabawy"

A co sie tyczy "kanadyjskiej dziczy"........well, Filip - zyczy !

INFOnurt - Miesiecznik dla Dociekliwych, glownie o polityce
        ... w MPiK iw osrodkach akademickich! A takze do nabycia w sklepach polonijnych
        w Kanadzie, USA, Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii. ...

www.infonurt.com/

• baba53 Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 23.02.04, 09:47
      humor twój Filipie przesawił się na inne odczucia zachodnie typu show
      prezentowne w zachodnich TV -obnażnie ludzi z ich maski poprzez wyśmiewanie ich
      przywar publicznie /z ich obecnością w studio-mordobicia wyzwania i inne
      świństwa/.Zaś najlepszą z rozrywek dla janekesów i im podobnych to polish
      joke !! TAK
      • Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 23.02.04, 15:13
        No dobrze, ze o tym przypominasz !

Tylko ze ja nie jestem z grona tej nowojorskiej smietanki ponoc bardzo
        pokrzywdzonych swego czasu w Polsce - Polskich Zydow.

Gdybym nim byl to tak bym lukrowal nie jedno przykre w konsekwencji swej
        wymierzone w Polakow g....jak czyni to pan prezydent RP czy i reszta polskiego
        najemnego rzadu, Millerow, Hausnerow, Hibnerow itd.

Mam nadzieje ze moja odpowiedz tak sformuowana nie zniecheci cie do dalszego
        kierowania ku mnie nastepnych uszczypliwych pytan o moja polskosc,... a
        poklady we mnie jej duze. Czekam zatem, choc ta tematyka w internecie
        zajmowalem sie kilka lat temu i nie chcial bym sie powtarzac. Wystarczy siegnac
        do pamieci serwerow , juz przez lata nagromadzonej. Pewnie zebralo by sie tego
        na dosc opasla ksiazke. W kazdum badz razie Polski Urzad Bespieczenstwa
        Panstwa Post-komunistycznych Oligarchow gromadzi wszystkie moje listy.
        • baba53 Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 23.02.04, 16:36
          wnioskuję z Twoich wypowiedzi iż każda opinia wyrażona na tym forum która nie
          koreluje ztwoim zdaniem to chańba! Ci co z Tobą dyskutują to są uprzedzeni do
          Ciebie i Twoich poglądów ?
          Filipie siedzisz tam i starasz się radzić nam co mamy robić tu w kraju,już te
          chwile minęły bezpowrotnie /Zapomniałeś o tym ?/
          Nie sztuka przebywać tam a nam wytykać,różne przywary .Troszkę umiaru
          i właściwego podejścia do tematu.
          Gdzie zauważyłeś iż jestem uszczipliwa w swoich polemikach i czym sugeruję iż
          TWA polskość jest cieńka-uboga.Jeśli tak to wskaż te słowa czy zdania.!
          Przykro mi iż jak dotąd nikt nie zauważył Twojej twórczości w internecie
          a wytwór Twojej chorobliwej ososbowości UB nie istnieje od 15 lat.
          czemu nie opublikowano jak dotąd Twych mądrych rad przestrzegających wszystkich
          polaków przed kontynuantą członków byłej UB/SB .

• Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 24.02.04, 18:21
            Filipie siedzisz tam i starasz się radzić nam co mamy robić tu w kraju,
            ______________________________________________________________________________

"RADZIC NAM" - a fffffeeeeee !....Bzydki ten Filip !
            "On bedzie radzil nam" - smiechu warte....

Jesli by wszyscy Polacy mysleli w ten sposob jak Ty Barbaro to nalezalo by
            zamienic nazwe kraju na "Barbland" a ich mieszlancow nazwac "Barbarusy"
            Barbarusy znani byliby w swiecie z bardzo niskiego wspolczynnika inteligencji,
            zacofania, poziomu zycia nizszego niz w Awganistanie (kraju ktory jest w stanie
            woiny od dwudziestu przeszlo lat/...chyle przed nim czolo)...rzadow czerwonych
            oligarchow z poteznymi udzialami w swiatowym handlu nieruchomosci, i dumy
            narodowej ustawionej na kilku zaledwie swiatowych rekinach finansowych
            dokladnie na jakich opiera sie zacofany swiat arabski.
            _______________________________________________________________________________
            Nie sztuka przebywać tam a nam wytykać,różne przywary .Troszkę umiaru
            i właściwego podejścia do tematu.
            ________________________________________________________________________________

Czy zauwazylas komu te przywary wytukam....?
            Powiem nawet wiecej wytykam glupote,chciwosc wrecz bandytyzm, ciemnote i
            zacofanie...tylko komu je przypisuje ?
            Narodowi ?...czy POST-KOMUNISTYCZNEJ KASCIE OLIGARCOW ?
            Widzialas posla A. Macierewicza ktory nie chcial ustapic z sejmowej trynuny,
            usuniety sila ?
            Dlaczego ci ludzie uzywaja takich form protestu ?

Przykro mi iż jak dotąd nikt nie zauważył Twojej twórczości w internecie
            a wytwór Twojej chorobliwej ososbowości UB nie istnieje od 15 lat.
            czemu nie opublikowano jak dotąd Twych mądrych rad przestrzegających wszystkich
            polaków przed kontynuantą członków byłej UB/SB .

To Ty niewiele wiesz na temat dzialalnosci ukrytych przestepczych struktur
            ludzi Kiszczaka, Jaskierni, Jaruzelskiego, Kwasniewskiego.

• basia996 Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 24.02.04, 22:24
              Oj zagubiłeś się Filipie bo nie rozumiem co ma z tym współnego artysta Opałko.
              Zaczynasz wątek o artystach a kończysz na UB , coś ci się w główce popiepszyło.
              Pozdrawiam i uwarzaj na niedzwiedzie !!!
              • Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 26.02.04, 06:45
                Oj zagubiłeś się Filipie bo nie rozumiem co ma z tym współnego artysta Opałko.
                ______________________________________________________________________________

Jak mozesz Barbaro przyglupawego kabareciarza okreslac artysta ?

Zaczynasz wątek o artystach a kończysz na UB , coś ci się w główce popiepszyło.

Ciekawy temat - mozna by bylo rozwinac.
                Jlu z nich bylo na uslugach bespieki. Mogl bym Ci duzo opowiedziec na ten temat.
                Kto dostawal stanowiska na uczelniach a kto ich nie dostawal.
                Kto dzis dostaje je nadal a kto ich nie dostanie...mozemy porozmawiac czemu
                nie ?
                ....Skad te skandale w kulturze...nasuwa sie pytanie - Jakiej
                kulturze....przeciez to tylko polityka.
                Ona tu pieknie nam wyszla w formie rzezby ku chwale ARMII KRAJOWEJ - pomnika
                jaki ma stanac w Kielcach. To bedzie raczej symbol wspolczesnego Kielczanina,
                majacego w d...tragiczna przeszlosc Narodu, tej ziemi, Ziemi Kieleckiej - co ty
                wiesz na ten temat ? ....UNIFORMISTYCZNY BZDET. I po co to - by zaklamac
                historie.

Czy wiesz gdzie lezy POLSKA SKALKA. Odwiedz ja kiedys, a gdy ja juz znjdziesz
                to z pewnoscia bedziesz chciala kogos zapytac dlaczego ta miejscowosc sie tak
                ukrywa ?...Wez z soba wojewode by mu pokazc to miejsce...niech sie facet uczy !

Chociaz ludzie twojego pokroju raczej nie pytaja o dzieje swiata. A swiat im
                tez nie chce zadawac niewygodnych pytan.... Niech sobie zyja bezsensu karmiac
                sie tym co rzuci im na pozarcie TVP.

Pozdrawiam i uwarzaj na niedzwiedzie !!!

Uwazam. Jesli czlowiek im w droge nie wchodzi, to one jemu tez nie wchodza.

• baba53 Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 25.02.04, 17:39
              czy ktoś w naszym kraju nie jest post...... jakimś obywatelem.
              Czy każdy urodzony po 90 r posiada certyfikat moralnej czystośći?
              A TY marna istoto czyim jesteś post ?Pewnie przodka z rodowodem z X wieku
              a bogactwem z XiX ?
              W ten sposób można nie tylko artystów ale każdy zawód uznać za oligarchiczny,
              a ukryte przestępcze struktury istniały zawsze w historii.
              • kielcz Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" 25.02.04, 17:51
                baba53 napisała:

> czy ktoś w naszym kraju nie jest post...... jakimś obywatelem.
                > Czy każdy urodzony po 90 r posiada certyfikat moralnej czystośći?

Tego nie ma nikt.

> A TY marna istoto czyim jesteś post ?Pewnie przodka z rodowodem z X wieku
                > a bogactwem z XiX ?

Ale po co ta ironia?

> W ten sposób można nie tylko artystów ale każdy zawód uznać za oligarchiczny,
                > a ukryte przestępcze struktury istniały zawsze w historii.

Istniały, istnieja i istniec będą. Tak jak choroby, głod i złodzieje. Ale to
                nie powód by lubic syfa czy bandziorów. Raczej trzeba toto zwalczać.
              • Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 26.02.04, 07:00

> a ukryte przestępcze struktury istniały zawsze w historii.
                ________________________________________________________________________________

No tak ! dokladnie! i nastepny garnitur "funkcyjnego" Polaka tez uszyjemy w
                oparciu o dobrze nam znane i wyprobowane wzorce.
                Zewnetrznie ma w nim wygladac na gentelmena. Wszak nikt nie zorietuje sie ze
                jest to mocno owlosiona swinia posiadajaca ukryte kieszenie czekajace na
                wypchanie ich haraczem sciaganym z brudnych interesow.

--------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: Pigwa Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 157.238.183.* 25.02.04, 19:02
      Filipie drogi! Twoj regionalny i ludowy belkot jest urokliwy tak samo jak i ty.
      Przewrocilam sie w grobie czytajac twoje przyglupawe wynurzenia. Odsunelam
      nagrobna plyte i zmartwychwstalam by poczytac twe wynurzenia, napisawszy zas
      toto ide zamoczyc moja dupe w blekitnych falach oceanu Atlantyckiego oczywiscie.
      Pigwe nie obchodza juz zadne regionalne i ludowe dyskusyje. Bujam w oblokach na
      plazach Miami Beach i tamze mocze to co mam do umoczenia. Zycze ci bys cobie
      tez zamoczyl od czasu do czasu swoje czlonki.Pigwa, sopranistka koloraturowa co
      stracila slowiczy glosik po wystepach w Kieleckiej "Pigwie".
      • Gość: Filip Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 69.156.224.* 26.02.04, 07:09
        Filipie drogi!
        Twoj regionalny i ludowy belkot jest urokliwy tak samo jak i ty.

....to chyba raczej mowisz o sobie.
        Nigdy nie probowalem nasladowac G.Pigwy. Zreszta nigdy jej nie znlem.

Nudny jestes facet - strasznie..z tym moczeniem dupy, jak juz ja tak moczysz
        regularnie, to uwazaj zebys sobie wrzatku do miski nie nalal bo ci skora z niej
        zejdzie....i trzymaj sie chlopie !
        • Gość: Pigwa Re: Filip nie lubi ...."PIGWY" IP: 209.42.35.* 27.02.04, 21:50
          Filipie, ty moj drogi konopiarzu, pokrecilo ci sie jak zwykle. Ja nie jestem
          nudny chlop, co najwyzej nudna baba. Mocze dupe nie twoja ale swoja i jak do
          tej pory to skorka z niej nie schodzi. Tobie tez nie zejdzie nawet jakbys
          bardzo chcial. Przez twoje wywody nie sposob przebrnac nie posikawszy sie w
          majtki. Cierpisz wyraznie na brak czytelnikow i przerost gruczolu krokowego.
          Takie sa skutki wypisywania bzdur gdziesik w kanadyjskiej gluszy. Wyrazy
          wspolczucia z powodu niewyparzonej dupy.Wiecznie twoja PIGWA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka