Dodaj do ulubionych

Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w in...

06.04.12, 06:43
Naucza, czy poucza? A numer konta podaje? Politykuje? Tak pytam, bo to norma u katolickiego kleru. W kościołach ciągły płacz, bo zamach na finanse biednego, apostolskiego, służącego najsłabszym itd.. Czy wygonił diabła z jakiegoś hierarchy? Według mnie oni są najczęściej opętani służbą mamonie.
Obserwuj wątek
    • 13perun Oni wymagają wszystkiego od wszystkich 06.04.12, 07:53
      tylko nie od siebie - banda hipokrytów
      • Gość: polish-crap Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.fbx.proxad.net 08.04.12, 10:22
        BULLSHIT i polski katolski crap. Wszechpotezna ciemnota poczynajac od tzw mediow... oto Polska XXI wieku.
        • Gość: bella Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.04.12, 22:27
          Człowieku...po raz kolejny powtarzam nie wsadzajcie wszytkich do jednego worka . Są dobrzy ludzie i są źli. Są porządni obywatele i mordercy . Są dobrzy księża , którzy dotrzymują przyrzeczeń i kierują się słowami Bibli , a są i słabi księza , którzy w codzienym życiu są tylko Ludźmi. A wygłaszanie takiego steku bzdur mogą tylko ateiści , ale Ok. My wam nic nie robimy to dlaczego tak bardzo chcecie ranić niewinnych .Każdy ma wybór i wolną wolę, i wolność słowa do wyrażania własnych poglądów....
          • Gość: polish-crap Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.fbx.proxad.net 09.04.12, 12:54
            Jak mozna takie bzdury wypisywac zyjac na Broadway w Blyth w UK? Widac polska ciemnota sie szerzy worldwide.
            • Gość: Kielce Plaga Żydków w czarnych kieckach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.12, 23:56
              Jak zwykle ciągnie ich do kapuchy za friko ... to plaga!
        • Gość: gość Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 23:50
          Dobrze,że chociaż niektórzy z nas swój rozum mają...
      • Gość: bella Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.04.12, 22:19
        Jedna z wad , której nie lubię w moich rodakach wszyscy uwielbiamy krytykować innych . Kierować się stereotypami i robić innym na złość. Człowieku może kolejnym razem gdy będziesz wypisywać takie rzeczy o innych to najpierw sprawdzisz co o ni zrobili. Ciekawi mnie to czy obejrzałeś chociaż jeden z filmów , które nagrał ksiądz, by go osądzać. Wiem każdy ma prawo głosu , ale nalezy z niego rozważnie korzystać , bo można zranić niewinnych ludzi i przemyśleć 150 razy coś za nim sie to powie...a tym bardzie napisze.
      • Gość: gość Re: Oni wymagają wszystkiego od wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 23:47
        Czyzby tylko "oni" są wymagający i są hipokrytami? Jakkolwiek rozumieć słowo "oni"...
    • babaqba Referujcie te głupoty 06.04.12, 15:18
      Dobra robota! Referujcie te głupoty, niech ludzie czytają i się śmieją: "wiary nie da się uprawiać w domu, trzeba przyjść do kościoła i doświadczyć ewangelii na żywo" - tyle słów, żadnej treści. Sztuka wydawania dźwięków udatnie przypominających mowę ale pozbawionych treści, to najważniejszy przedmiot w seminariach.
      • Gość: Ferdek Re: Referujcie te głupoty IP: *.unknown.vectranet.pl 08.04.12, 10:07
        "Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się...." mówił Jezus (Mt 6,6); "wiary nie da się uprawiać w domu" powiedział katolicki ksiądz Michał Olszewski. No ale jak się człowiek modli w domu to nie wrzuca na tacę.
        • gupek-wioskowy Re: Referujcie te głupoty 09.04.12, 14:17
          no i juz wiemy co ten pan ma na mysli mowiac "uprawianie wiary".... no bo jak sie uprawia, to sie potem ma z tego zysk.

chociaz, czy on mysli, ze kazdy teraz z tym swoim PCtem lub laptopem zap.... do kosiola, by sluchac tej powalajacej ewangelizacji ? .... ja tam sluchalem tego (sorry dosc krotko, bo wszelkie tego typu przemowienia chyba umiem powtorzyc z pamieci, choc na religie chodzilem za czasow komuny)... w domu i do tego w kapciach....
    • totus.tytus posłuchałem próbki, z ciekawości. 06.04.12, 16:27
      moja opinia jest jednoznaczna: to bełkot. Brednie, ale za to "atrakcyjnie" sprzedawane ludowi. Czy ten pan ma już swój profil na znanym portalu?
      • Gość: x Re: posłuchałem próbki, z ciekawości. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.12, 08:49
        ty bezbożniku
        • Gość: sawa Re: posłuchałem próbki, z ciekawości. IP: *.aster.pl 08.04.12, 08:54
          Aj tam, aj tam... ale spoko kiecka.
    • trolling123 Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 06.04.12, 16:34
      Tendencyjny tekst jak zwykle na GW dot. wszystkiego co z Kościołem związane. + dla ks. za działanie!
      • Gość: smurfmadrala czyich "kazań" słucha jasnogród? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 18:45
        Kto jest dziś lewicowym autorytetem ?
        ?/ Palikot -w dziedzinie bon-tonu?
        ?/ Wojewódzki -kultura ogólna?
        ?/ Doda- kultura muzyczna?
        ?/ Oleksy -kultura polityczna?
        ?/ Siemiątkowski -autorytet moralny?
        ?/ Jaruzelski -klasyk socjalistycznego patriotyzmu?
        • Gość: obywatel Re: czyich "kazań" słucha jasnogród? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 09:55
          BRAVO to włąśnie ich zrodła moralności i odpowiednich zachowań
      • Gość: walęto Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 19:55
        Stroik księdza na filmiku, pewnie do egzorcyzmów - super. Żaden hardrocker nie ma czegoś podobnego.
    • rojczer Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 06.04.12, 18:42
      Jeśli Bóg z nami, któż przeciw nam? - pyta ksiądz Olszewski. Odpowiadam: abp Michalik, abp Głódz, bp Ryczan oraz guru sekty radiomaryjnej - Tadeusz Szambo-Rydzyk.
      • Gość: smurfmadrala wiosenne kazania Palikota-furora na lewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 20:17
        Ostatnio wiosna uderzyła w beret przywódcy Januszowi, poleciał z koksem na ostro,
        może towarzysz pierwszy sekretarz Palikot Janusz zakochał się w Ani Grodzkiej?
        Ładna byłaby lewicowa, postępowa para :-)
        Wierni lewicy byliby wniebowzięci :):):)
        • gupek-wioskowy Re: wiosenne kazania Palikota-furora na lewicy 09.04.12, 14:27
          ty to masz fantazje....
          mnie by nie przyszloby do glowy laczyc seksualnie ojca 4ga dzieci, zyjacego z bardzo atrakcyjna kobieta z Pania Grodzka, ktora przed zmiana plci takze miala zone i syna, jako ojciec.
          Pan Palikot ma w tym kraju jak widac jeszcze duzo do zrobienia (w sprawie uczenia ludzi tolerancji m.in.)

A Ty, czesto tak fantazjujesz? Mnie nic do tego, ale jak mowi polskie stare tradycyjne przyslowie: Glodnemu chleb na mysli.....
    • legrange Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 06.04.12, 20:35
      Czy oprócz bajkopisarzy widział w końcu ktoś tego Boga?
      • Gość: edynburg2010 Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.187.244.22.ip.abpl.pl 06.04.12, 21:05
        Prędzej czy później będziesz miał okazję..to może być nawet tej nocy...
        • Gość: zenek Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.raciborz.vectranet.pl 08.04.12, 08:34

gwarantujesz mi to czy tak ci się tylko wydaje na podstawie jakiejś starej książki, która jest już właściwie w całości podważana naukowo oraz kity, które ci czarna mafia nawciskała,żeby wyciągnąć od ciebie jak najwięcej kasy aby żyło sie im lepiej
        • Gość: polish-crap Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.fbx.proxad.net 08.04.12, 10:27
          Chyba tylko wtedy gdyby byl nacpany tak jak ty.
        • Gość: BAVARIAN Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.pool.mediaWays.net 08.04.12, 10:51
          Nie obiecuj, nie strasz, nie pij.
      • Gość: latko Polska rok 2012, nie mylić z 1012. IP: *.play-internet.pl 06.04.12, 22:21
        "Zapadł wyrok w sprawie obrażenia uczuć religijnych przez Dodę. Piosenkarka musi zapłacić 5 tysięcy złotych grzywny za określenie autorów Biblii jako "naprutych winem i palących jakieś zioła". Wyrok jest nieprawomocny."

Jeżeli ktoś myśli, że w Polsce już nie ma Świętej Inkwizycji, to bardzo się myli.
        Jest dużo gorzej, bo obecnie, w roku 2012, funkcję Świętej Inkwizycji spełnia w Polsce państwowy sąd - Kościół nie musi się nawet męczyć z organizowaniem rozpraw - polowanie na heretyków i ich osądzanie wykonuje świecka instytucja państwowa finansowana przez świeckich.

Bardzo śmieszny naród. Ten naród chyba niestety zasługuje na swój niewolniczy los i obraźliwe stereotypy o Polakach. W Polsce czas historyczny i naukowy chyba biegnie w kierunku przeciwnym do normalnego dla krajów normalnych.
        • Gość: polish-crap Re: Polska rok 2012, nie mylić z 1012. IP: *.fbx.proxad.net 08.04.12, 10:28
          Dokladnie tak!!!! Slaves.
          • Gość: obywatel Re: Polska rok 2012, nie mylić z 1012. IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 09:54
            zrodziła cię PROSTUTUTKA dlatego jesteś prostakiem a nie pożądna kobieta, czy to obraza twojej matki , a wyrok za obrazę to byłaby inkwizycja czy obrona twojej rodzonej.
            • Gość: polish-crap Re: Polska rok 2012, nie mylić z 1012. IP: *.fbx.proxad.net 09.04.12, 12:43
              Czasami prostytutka moze byc duzo lepszym czlowiekiem niz tzw pozadna kobieta.
      • ouimet Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in 08.04.12, 08:43
        legrange napisał:

> Czy oprócz bajkopisarzy widział w końcu ktoś tego Boga?

####
        aby nie kopac sie z koniem/Toba/ zapytam: a "powietrze" widzisz?A oddychasz...

I co bylo pierwsze?Jajko czy kura?To tak przy Wielkanocy podpytka:))))
        • Gość: Ferdek Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.unknown.vectranet.pl 08.04.12, 10:10
          W krasnoludki też wierzysz?
          • Gość: bella Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.04.12, 22:36
            A ty je często widujesz? ludzie śmiejecie się z bardzo dobrego ksiedza , ale to nie dziwota dla JPII też nie mieliście szacunku...tylko jedna rzecz jest smutna , że napewno nie obejrzałeś żadnego filmu ksiedza...
        • Gość: polish-crap Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.fbx.proxad.net 08.04.12, 10:34
          >>aby nie kopac sie z koniem/Toba/ zapytam: a "powietrze" widzisz?A oddychasz... <<

Zgadza sie powietrzem sie oddycha i na 100% istnieje, a czego nie mozna powiedziec o tzw bogu.
          • peshay Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in 08.04.12, 10:48
            Dzięki Bogu się żyje i na 100% istnieje, czego nie można powiedzieć o tzw. powietrzu.
            • Gość: polish-crap Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.fbx.proxad.net 08.04.12, 18:53
              Przyznaj sie, upuszczono cie na betonowa posadzke zaraz po urodzeniu i stad te urojenia.
        • myslacyszaryczlowiek1 Fatima? 08.04.12, 10:55
          ouimet napisał:

> legrange napisał:
          >
          > > Czy oprócz bajkopisarzy widział w końcu ktoś tego Boga?
          Tak z pół roku temu leciała film w TV o egzorcyście, któremu zmarła opętana przez diabła. Sprawa sądowa.... . Oparty na faktach.
          + wiele innych.
      • Gość: bella Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.04.12, 22:31
        Boga nie trzeba widzieć.......wystarczy w niego uwierzyć ,a wtedy doświadcza się go nieustannie...
      • Gość: gość Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 23:24
        "Popatrz tam o królu!"- powiedział pasterz. Król wstał z tronu i podszedł do okna i spojrzał w słońce. Blask oślepił go. Zawołał: "Czy chcesz pasterzu abym wzrok stracił!?" "O nigdy królu!" ? odpowiedział pasterz. "Chcę Ci tylko pokazać, że słońce to tylko jedna z wielu rzeczy jakie stworzył Bóg, to jest tylko odblask jego chwały, to jest cząstka jego mocy. Jak wiec możesz pragnąć oglądania swoim słabym wzrokiem cos jaśniejszego od słońca?!"- zapytał pasterz." Lew Tołstoj >Niektórzy z nas są ślepi na obecność Boga,tak jak król z tego opowiadania.Otwórz więc oczy i patrz,otwórz serce i słuchaj...
    • sygitoyo Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w 06.04.12, 20:58
      Teraz Jezus, żeby zaistnieć musiałby założyć bloga i konto na Fu.
    • Gość: latko Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w IP: *.play-internet.pl 06.04.12, 21:49
      Ten księżulek to paskudny przebiegły perfidny oszust. Cytat z wywiadu:

"Złe duchy mnie atakują, grożą. Nie lubią mnie po prostu. Ludzie nie chcą w to wierzyć, ale złe duchy umieją np. wysyłać SMS-y. Zdarza się, że dostaję wiadomość z numeru, którego nie widać, albo z numeru 666, albo z numerów osó zniewolonych. Mnóstwo takich dostaję. Nieprzyjemne to trochę, ale Jezus jest większy przecież."

Im dalej w wywiad tym bardziej włosy stają na głowie ze zgrozy, że Polacy to tacy durnie, że ktoś taki może w ogóle funkcjonować jako osoba publicznego zufania. To jest człowiek niebezpieczny. Państwo polskie funduje mu w zamian ubezpieczenie społeczne. A powinno go ukarać przykładnie za oszustwo, wyłudzenia i powodowanie w ludziach zaburzeń psychicznych oraz wzmacnianie już istniejących.

Ohyda.
      • Gość: man Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 22:27
        o, to musi być porządny człowiek skoro tak plujesz
      • Gość: A Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w IP: *.215.199.144-internet.zabrze.debacom.pl 08.04.12, 09:27
        Idz do psychiatryka ...
        • Gość: latko Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w IP: *.play-internet.pl 08.04.12, 10:49
          Do psychiatryka powinni udać się ci, którzy nie używają własnego rozumu i czekają żeby szarlatani powiedzieli im jak jest oraz co i jak. Oto przykład najwyższego autorytetu dla niemyślących i niewiedzących ale za to wierzących:

"Papież Sykstus IV nałożył podatki na rzymskie domy publiczne i pobierał opłaty od kochanek księży."

W owym czasie powszechnie uważano, że w Rzymie było więcej prostytutek niż w którymkolwiek innym mieście na świecie. Dzisiaj uważa się w Polsce, że księża są najlepszymi klientami agencji towarzyskich. Ciekawe za czyje pieniądze tam chodzą.
      • Gość: bella Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w IP: *.range86-132.btcentralplus.com 08.04.12, 22:45
        Jak możesz tak mówić. W Polsce jest pełno morderców i przestępców ,którzy spokojnie chodzą sobie po ulicy , a ty normalnego ,niewinnego człowieka uważasz za jednostkę niebezpieczną. Może świadomość tego , że piekło naprawde istnieję i zło również przeraża Cie do tego stopnia , że chcesz aby o tym sie nie mówiło. Żeby to zamieć pod dywan. Egzorcyzmy to niedołączny element naszej rzeczywistości w XXI w . Dobro i zło ciągle walczy , a my jesteśmy tylko pionkami. Ludzie od zarania wieków zawsze w to wierzyli a teraz co sie zmieniło , w czym my jesteśmy lepsi od nich...moze tym ze bardziej niszczym nasze środowisko i już w nic nie wierzymy oprócz pieniądza..?
    • szarri Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 06.04.12, 23:38
      To pajacowanie ma być kazaniem wielkopostnym? Człowieku w stroju kapłana! Ogarnij się i zastanów się nad tym co czynisz! Mozę powinieneś pomyśleć nad występem w krakowskim przeglądzie kabaretów PAKA?
    • ochujek Natanek ma więcej ekspresji w swoich wystąpieniach 07.04.12, 06:38
      No i jeździ po bisupach jak po burych sukach; co mnie jakoś nie oburza. Pan cham Michalik jest moim ulubionym po Rydzyku. Teoretyków ci u nas dostatek, ale brakuje takich którzy czegoś dobrego dokonali.
    • huston_mamy_problem duży człowiek któremu można coś kazać jest idiotą 08.04.12, 08:20
      nie myśli samodzielnie, powołuje się na jakąś książkę :) tacy ludzie powinni - dzięki swojej ułomnosci być traktowani wyjątkowo. Cieszę się że ten facet w sukience tak ładnie ich wykorzystuje do swoich celów - baranów trzeba strzyc :)
    • keysyr Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 08.04.12, 08:54
      Bardzo ciekawa inicjatywa. Dla malkontentów na tym forum mam pytanie: czy potraficie słuchać ze zrozumieniem? Co wam się nie podoba w tym kazaniu? Co oznaczają słowa "tracić kontakt z Jezusem"? To po prostu znaczy postępowanie wbrew jego naukom. Niekonsekwencja w wierze jest powszechnym zjawiskiem. Zastanawiam się, czy nie jest to jedną z cech człowieka. Takich niekonsekwencji mamy na co dzień bardzo dużo. Ciekawy jestem jak Jezus potraktował by współczesnych krzewicieli jego nauk. Z pewnością wielu hierarchów kościelnych przegoniłby na "cztery wiatry". Kościół to nie tylko "skórka" z obrzędami, rytuałami i dogmatami. Bardzo brakuje nauczania duchownych, którzy nie tylko są obdarzeni powierzchowną mądrością, ale również głęboką wiarą. Jedno kazanie, będące połączeniem głębokiej wiary i mądrości daje więcej, niż wysłuchiwanie płytkich pouczeń księdza hipokryty. Osobiście życzę temu duchownemu wiary w sens tego, co robi obecnie. Tylko mam jedną sugestię, że dla wielu jego słuchaczy powinien mówić "dużą czcionką", aby zrozumieli przekaz. Pozdrawiam świątecznie wszystkich mnie czytających. Spokojnych Świąt!
      • erillzw Re: Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w in 08.04.12, 09:06
        Zaczęłam już tracić wiarę w ludzi i samodzielne myślenie, nic tylko hasła, wyświechatne frazesy powtarzane bez pomyślunku czy zapoznania się z konkretnym przypadkiem.
        Uff, że jednak nie jest tak zle i są ludzie myślący a nie tacy ktorym sie tylko tak wydaje bo krzyczą coraz glosniej "katole, kler do piachu bo rydzyk jest zły".
    • Gość: zydokomuna w święta główna wiadomość, gratuluje dobrego smaku IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.12, 08:58
      żydokomuna !
    • tepicpo heheh, bezsilne ujadanie lewaków 08.04.12, 09:07
      tylko świadczy o tym, ze zaczynają przegrywać walkę :-) Prawda Was wyzwoli :-)
      • Gość: nom Re: heheh, bezsilne ujadanie lewaków IP: *.xdsl.centertel.pl 08.04.12, 10:00
        Prawda[citation needed] na pewno nie leży u prawicowych skrytych gejów. U lewaków pewnie też jej nie uświadczysz :<
      • paseo jaka prawda,ciemniaku 08.04.12, 10:38
        bo na razie jest tylko ta wymyslana przez kolejnych papiezy dla ciemnej masy takiej jak ty.
      • Gość: tay Re: heheh, bezsilne ujadanie lewaków IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 14:28
        Zaprowadź lepiej dziecko do księdza, bo klecha może mieć chętkę na małe bara bara. Jak się wyda to wlej dzieciakowi i powiedz że nazmyślał. Dla lepszego efektu wyciągnij do góry palec wskazujący i krzycz: "Prawda was wyzwoli!". Sprawdzona kościelna strategia, kłam, kradnij, zabijaj i krzycz jednocześnie że kłamią, kradną i zabijają... ci lewacy oczywiście.
    • scypio72 ksiądz dobro-dobro 08.04.12, 09:08
      Polecam inną stronę o księdzu dobro dobro

www.dobro-dobro.pl/
    • partia_niewidzialnych Włączyłem 08.04.12, 09:15
      a tam przez pierwsze trzy minuty było o tym, co homoseksualiści robią z tym, co mają w majtkach, i dlaczego należy im pomóc. Wyłączyłem, bo dla mnie istotą chrześcijaństwa nie jest grzebanie ludziom w majtkach.
    • Gość: Tristana Wygląda na Narcyza i Egocentryka. IP: *.home.aster.pl 08.04.12, 09:21
      Ksiądz wykazuje wyraźne inklinacje autorytatywne i zauważam u niego rys psychopatyczny. Poza tym podejrzewam, że nie przestrzega celibatu, zachowuje się jak bardzo pewny swojej seksualności mężczyzna.
    • znj2 Re: Kazania księdza spod Stopnicy robią furorę w 08.04.12, 09:44
      W internecie jest prawie wszystko, to i kazania się zmieszczą. Ciekawe, po co ten ksiądz się wygłupia?
    • zenon444 Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 08.04.12, 09:51
      www.kuszej.republika.pl/poezja.html
    • mtcwa on nie umarł za ciebie 08.04.12, 09:52
      lecz po to by syjonu wiara zabiła nas.
    • chris_yyz Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 08.04.12, 10:09
      Ej ludzie ale was ten kler oglupia bajeczkami o jakims bogu, ktory to was wykupil, powolal. Ale coz jak ktos jest slaby umyslowo to musi czuc, ze ktos sie nim opikuje, chocby ten ktos byl postacia z bajeczki.
    • the.gypsy Kazania księdza ze Stopnicy robią furorę w inte... 08.04.12, 10:11
      o tym przeklętym klesze, to ja pierwszy raz.
    • scypio72 <a href="http://www.racjonalista.pl" target="_blank" rel="nofollow 08.04.12, 10:26
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,7923
    • ado43 Przykre to 08.04.12, 10:29
      Przykre jest to że ludzie wykształceni z dostępem do internetu słuchają bajek dla dorosłych, mitologii i różnych nieweryfikowalnych wymysłów zamiast ten czas poświęcić dzieciom, rodzinie czy choćby hobby.
      • paseo Re: Przykre to 08.04.12, 10:34
        tak zostali wychowani i to co im wpojono traktuja jako oczywistosc,nie dopuszczajac nawet mysli,z e ich rodzice starcili zycie na wierze w klamstwa wymyslane przez kolejnych papiezy i zatwierdzane do podawania ciemnym masom przez kolejne synody.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Przykre to 08.04.12, 11:11
        Przykre to jest to, że sobie nie zdajesz sprawy ze znaczenia religii.
        Nie było plemienia ateistów w dziejach ludzkości
        Nie było cywilizacji, kultury bez wierzeń religijnych jak do tej pory. Dobór naturalny sprawił że stada ateistów wyginęły. Człowiek jest zwierzęciem społecznym i religia mu jest potrzebna do życia w społeczeństwie, do lepszego komunikowania się w stadzie z poszczególnymi członkami stada. Religia powoduje spoistość grupy, stada, plemienia, cywilizacji.
        Jesteśmy zwierzętami społecznymi i aby stanowić stado musimy uzgodnić sobie w stadzie co jest dobre, co złe. Co jest zakazane, co tolerowane, co obraźliwe, co godne uznania. Te sprawy reguluje w dużej mierze religia. Mało tego ona stanowi o tym jak myślimy, jak oceniamy innych, ona stanowi o tym jak myślimy. Człowiek nie rodzi się z moralnością, z wrodzonym czuciem dobra i zła. Ateiści nie zdają sobie sprawy, że im wpojono te znienawidzone kanony wiary i myślą wdłg. nich, wdłg. naszego kręgu kulturowego
        Takie luźno powiązane stado po pewnym czasie się rozpada i członkowie jego są wyżynani, a reszta przyjmuje religię, zwyczaje drugiego stada. Tak było do tej pory, i nic nie wskazuje na to aby to się zmieniło. Proszę nie podawać przykładów Czechów, bo ja piszę z perspektywy kilku - kilkunastu pokoleń. W niby laickiej Francji 10% społeczeństwa chodzi do kościoła. W innych krajach tylko w wyobraźni Wyborczej społeczeństwa są laickie.
        • Gość: latko Re: Przykre to IP: *.play-internet.pl 08.04.12, 11:37
          "Człowiek jest zwierzęciem społecznym i religia mu jest potrzebna do życia w społeczeństwie, do lepszego komunikowania się w stadzie z poszczególnymi członkami stada. Religia powoduje spoistość grupy, stada, plemienia, cywilizacji."

Mamy inne zdanie i jest nas wielu. Im lepiej znamy prawdziwą historię Kościoła z jego straszliwymi bezeceństwami, im lepiej potrafimy odróżnić pojęcia Bóg, wiara, religia i Kościół, bym bliźsi jesteśmy wypędzenia z Polski zbrodniczej i pasożytniczej oszukańczej organizacji, która stosuje religię jako system sterowania ludzkimi zachowaniami do grabienia polskiego majątku, spowalniania rozwoju cywilizacyjnego Polski, ogłupiania Polaków. Jest nas dużo, będzie więcej:

Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna.
          Seneka Młodszy

Religia jest pełna przemocy, nielogiczna, nietolerancyjna, nierozerwalnie złączona z takimi pojęciami jak rasizm, ustrój plemienny czy bigoteria; zakorzeniona w ignorancji i wrogo nastawiona do wszelkich prób poznawczych, pogardliwa wobec kobiet i narzucana dzieciom. Christopher Hitchens

John Deer-

Niech nad mym grobem oszust czarny
          Nie wznosi w niebo swoich dłoni
          Na nic mi jego obrzęd marny
          Gdy mnie na wieczność ziemia wchłonie

Nic mi martwemu z pustych zwrotów
          Obłudnych próśb i modłów płatnych
          Faryzeusza który gotów
          Wziąć od biedaka grosz ostatni

Niech mnie nie żegna świętobliwy
          Wilk przyodziany owczą skórą
          Przejrzałem jego serce chciwe
          I myśli podłe pod tonsurą

Nie wskrzesza mnie nabożne gesty
          Ani organów głośne granie
          Liść mnie pożegna swym szelestem
          I gwiazd odległych migotanie

Szum lasu niech mi towarzyszy
          I pieśń srebrzysta górskiej rzeki
          Gdy w wiekuistej spocznę ciszy
          Śniąc Wysp Szczęśliwych świat daleki.
          • mozaika491 Re: Przykre to 09.04.12, 20:03
            Właśnie kończę czytać książkę Christophera Hitchens'a "Bóg nie jest wielki".Bardzo dobra,
            ale myślę, że wierzący jej nie przeczytają bo mogliby zwątpić.
        • Gość: mitoogorkach Re: Przykre to IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 11:58
          O tak, religia nam jest bardzo potrzebna, spojrz na islam to tez religia. ciekwe cos bys pomyslal gdyby podrzynali ci gardlo za to ze obraziles allaha.
        • harerama Re: Przykre to 08.04.12, 15:24
          A o katolickim bydle słyszałaś/łeś ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka