Dodaj do ulubionych

Planetarium

23.03.02, 10:04
A tu proponuję dokonywać wpisów w temacie planetarium. Warto / nie warto;
szkoda czasu, bez sensu itd...

O samym projekcie mozna przeczytac na:
www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/III/19/1.pdf

W mojej opinii sam pomysł jest bardzo ciekawy no i ma szansę na realizację.
Wybudowanie kopuły i wszystkiego innego ma kosztować około 400 tyś zł. Nie są
więc to asytronomiczne pieniądze. Potrzeba tylko kilku instytucji i z odrobiną
dobrej woli ....
Obserwuj wątek
    • gorol_z_kielc Re: Planetarium 23.03.02, 10:19
      Pomysł fajny.
      Pieniądze - nie są aż takie wielkie - to fakt.
      Ja jestem jak najbardziej za!

• Gość: Hamster Re: Planetarium IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 15:40
      yahagi napisał(a):

> A tu proponuję dokonywać wpisów w temacie planetarium. Warto / nie warto;
      > szkoda czasu, bez sensu itd...
      >
      > O samym projekcie mozna przeczytac na:
      > <a href="www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/III/19/1.pdf"target=
      > "_blank">www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/III/19/1.pdf</a>
      >
      > W mojej opinii sam pomysł jest bardzo ciekawy no i ma szansę na realizację.
      > Wybudowanie kopuły i wszystkiego innego ma kosztować około 400 tyś zł. Nie są
      > więc to asytronomiczne pieniądze. Potrzeba tylko kilku instytucji i z odrobiną
      > dobrej woli ....

Tak jak już kiedyś mówiłem , cieszę się że będziemy mieć planetarium ale
      najbardziej cieszę się z teleskopu. Jest tylko jedno ale. Gorszego miejsca na
      usadowienie teleskopu chyba nie było, no może na ulicy Sienkiewicza, przecież to
      mija się z celem, światła miasta nie pozwolą na dobre obserwacje. takie rzeczy
      robi się poza aglomereacjami miejskimi u nas wystarczyło by wyjechać choćby na
      Cedzynę a warunki do obserwacji poprawiają się niesamowicie (gołym okiem widzć
      Drogę Mleczną, czego w Kielcach za Chny Ludowe nie da się zobaczyć). I jeczcze
      jedno, żeby tylko dostępu do teleskopu nie zarezerwowali sobie studenci - innych
      kielczan też to interesuje.
      • Gość: Yahagi Re: Planetarium IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 10:43
        Chyba już czas wrócić do tematu. Przejeżdżałem wczoraj obok EXBUDu i na budynku
        AŚ nie zauważyłem nawet ‘jaskółki’ ewentualnych prac prowadzonych w tym
        temacie. Od dłuższego czasu nic się w tej sprawie nie pojawiło nowego. Dobrze
        byłoby chyba przypomnieć niektórym, że trochę ludziom Kielczanom naobiecywali
        no i trochę rozliczyć ich z tych obietnic. Upłynęło już kilka miesięcy, więc
        może teraz dla odmiany ci obiecujący opowiedzieliby co się udało przez ten czas
        zrobić ?
        • maam Jakie planetarium ????????? 01.07.02, 11:37
          Panie i Panowie!
          Przeczytałem artykul w SL dot. tego niby-planetarium i ... stwierdziłem, ze nie
          chodzi o planetarium, tylko o teleskop. Planetarium jest to w przybliżeniu
          kopuła ze sztucznym niebem. Coś takiego mozemy sobie pooglądać w Chorzowie.
          Przez teleskop mozemy obserwować prawdziwe niebo.

Może jestem czepliwy, ale to zamieszanie spowodowało, że przez jakiś czas
          myślałem, że w Kielcach ma być i teleskop i planetarium.
          A co do teleskopu, to chyba ktoś nieźle na głowę upadł z tą lokalizacją.
          Światła miasta spowodują, że będzie widać co najwżej najjasniejsze obiekty, a
          pieniądze podatników pójdą jak zwykle w błoto.

pozdrawiam
          • maam hasło "planetarium" w encyklopedii 01.07.02, 11:41
            jeśli mi nie wierzycie - definicja z encyklopedii, np.
            wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=planetarium

cytuję:
            1. Planetarium, instytucja dydaktyczna wyposażona w urządzenia służące do
            ukazywania wyglądu sfery niebieskiej w różnych miejscach i momentach...

2. Planetarium (n.łc. od p.łc. planetarius ‘planetarny’) astr. urządzenie do
            rzutowego odtwarzania lub symulacji ruchu obrazu nieba obserwowanych...
            • Gość: Yahagi Observatorium :) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 15:13
              Fakt: szczerze pisząc, no to się nie zastanawiałem nawet nad znaczeniem tego
              słowa...:)) Chyba lepszym by było ‘obserwatorium’...:)
              Ale do rzeczy: tam jest podobno taka akcja, że AŚ ma już wyposażenie, tzn
              teleskop i to całkiem nawet – podobno- przyzwoity. Tylko, że on leży w pudle
              zamiast patrzeć w niebo. No i – tak sobie myślę – kopuła za EXBUD-em jest chyba
              czasowym rozwiązaniem. Pewnie, że lokalizacja z całą pewnością nie sprzyja tam
              zaawansowanym obserwacjom, no ale lepsza chyba taka kopułka niż teleskop w
              pudłach ...:))
              W 1997 (a może w 1998 ?) jak ‘przelatywała’ kometa Haley-Boppa (? nie wiem czy
              nie pomyliłem nazwy ?) razem ze znajomymi zabraliśmy teleskop i pojechaliśmy
              pod Zagnańsk sobie na to zjawisko popatrzeć, bo tam rzeczywiście były warunki,
              bo było ciemno, jak...... (tu każdy może sam wstawić odpowiedni zwrot..:)).
              I pewnie w takim miejscu należałoby postawić kopułę z prawdziwego zdarzenia.
              Ale chyba nas na to jeszcze nie stać, bo utrzymanie takiego obiektu,
              dozór....itd. ..... straszne koszta; a też się spodziewam, że te sprzęt, który
              leży gdzieś tam w pudłach, nie jest aż tak rewelacyjny (ciekawe skąd AŚ go ma i
              za ile...??). Myślę, że takie coś za EXBUDem, może być dobrym wstępem do czegoś
              poważniejszego. Może na razie to będą tylko zajęcia z astronomii w ramach
              geografii..??? Ale kto wie co to będzie potem. No i co równie ważne – naprawdę
              nie takie wielkie pieniążki.... Tylko, żeby ludzie ‘z miasta’ mogli też sobie
              popatrzeć...:)
              • maam Re: Observatorium :) 03.07.02, 01:06
                Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> Fakt: szczerze pisząc, no to się nie zastanawiałem nawet nad znaczeniem tego
                > słowa...:)) Chyba lepszym by było ‘obserwatorium’...:)

Otóż to Y. dokładnie, tego słowa szukałem! :-)))))

> Ale do rzeczy: tam jest podobno taka akcja, że AŚ ma już wyposażenie, tzn
                > teleskop i to całkiem nawet – podobno- przyzwoity.

Cha! W tym sęk, że to tylko niesprawdzone pogłoski. Kto widział ten teleskop?
                Jakie ma parametry? Czy to jest Newton, czy cos innego? Jesli ktoś widział, to
                chyba wie :-( To są przecież podstawowe rzeczy.

> Tylko, że on leży w pu
                > dle
                > zamiast patrzeć w niebo. No i – tak sobie myślę – kopuła za EXBUD-e
                > m jest chyba
                > czasowym rozwiązaniem. Pewnie, że lokalizacja z całą pewnością nie sprzyja tam
                > zaawansowanym obserwacjom, no ale lepsza chyba taka kopułka niż teleskop w
                > pudłach ...:))
                > W 1997 (a może w 1998 ?) jak ‘przelatywała’ kometa Haley-Boppa (? n
                > ie wiem czy
                > nie pomyliłem nazwy ?)

Dokładnie kometa się nazywała Hale-Bopp'a (istotnie 1997). Najpiękniejsza,
                dwuogonowa kometa, jaką widziałem "na żywo". :-)

> razem ze znajomymi zabraliśmy teleskop i pojechaliśmy
                > pod Zagnańsk sobie na to zjawisko popatrzeć, bo tam rzeczywiście były warunki,
                > bo było ciemno, jak...... (tu każdy może sam wstawić odpowiedni zwrot..:)).

Przypomniała mi się scena z filmu. W "Alternatywach" Balcerek wyraził się tak
                przy jednym "Black'u" (skądinąd pastowanym), po czym żachnął się i przeprosił.
                :-))

> I pewnie w takim miejscu należałoby postawić kopułę z prawdziwego zdarzenia.
                > Ale chyba nas na to jeszcze nie stać, bo utrzymanie takiego obiektu,
                > dozór....itd. ..... straszne koszta;

To jest tylko kwestia tego, czy ktoś w ogóle jest tym zainteresowany. Przecież
                dodatkowy "ośrodek astronomiczny" z dala od miasta podniósłby tylko rangę
                uczelni. Źle mówię?

> a też się spodziewam, że te sprzęt, który
                > leży gdzieś tam w pudłach, nie jest aż tak rewelacyjny (ciekawe skąd AŚ go ma i
                >
                > za ile...??). Myślę, że takie coś za EXBUDem, może być dobrym wstępem do czegoś
                >
                > poważniejszego. Może na razie to będą tylko zajęcia z astronomii w ramach
                > geografii..??? Ale kto wie co to będzie potem. No i co równie ważne – nap
                > rawdę
                > nie takie wielkie pieniążki.... Tylko, żeby ludzie ‘z miasta’ mogli
                > też sobie
                > popatrzeć...:)

A to też racja.
                Pozdrowionka :-)

• Gość: Yahagi Re: Observatorium :) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 14:51
                  Ano właśnie... dobrze byłoby po’upominać się o te obietnice. Choćby po to, żeby
                  dowiedzieć się co tam w tych pudłach tak naprawdę leży i czego się spodziewać
                  po czymś takim. Myślę, że to coś więcej niż zwykły Newton. Gdyby ‘prasa’
                  zapytała co to jest ? Gdyby jeszcze zdobyła trochę informacji ...?? Byłoby
                  całkiem miło....

Lokalizacja – mniej niż umiarkowana; chociaż podobno _obserwatorium_ (he,he)
                  stoi też w centrum Berlina (ktoś mi tak mówił). Ale jeżeli będzie można stamtąd
                  (AŚ) popatrzeć na wspomnianą wyżej kometę – to już będzie nieźle. Nie każdy
                  jest przecież astronomem z zacięciem... No ale taki obiekt (przy odpowiednim
                  opiekunie) mógłby podnieść poziom kształcenia przyszłych pedagogów.
                  Więc na początek niech będzie to kopułka; potem może AŚ zbierze trochę funduszy
                  (np. z czesnego, o czym pisał WAKO3) no i postawi coś gdzieś w głębokim lesie
                  Gór Świętokrzyskich. Tylko trzeba drążyć temat.

• Gość: Hamster Re: Observatorium :) IP: 195.117.18.* 03.07.02, 15:20

> Ano właśnie... dobrze byłoby po’upominać się o te obietnice. Choćby po to
                    > , żeby
                    > dowiedzieć się co tam w tych pudłach tak naprawdę leży i czego się spodziewać
                    > po czymś takim. Myślę, że to coś więcej niż zwykły Newton. Gdyby ‘prasa&#
                    > 8217;
                    > zapytała co to jest ? Gdyby jeszcze zdobyła trochę informacji ...?? Byłoby
                    > całkiem miło....
                    >
                    > Lokalizacja – mniej niż umiarkowana; chociaż podobno _obserwatorium_ (he,
                    > he)
                    > stoi też w centrum Berlina (ktoś mi tak mówił). Ale jeżeli będzie można stamtąd
                    >
                    > (AŚ) popatrzeć na wspomnianą wyżej kometę – to już będzie nieźle. Nie każ
                    > dy
                    > jest przecież astronomem z zacięciem... No ale taki obiekt (przy odpowiednim
                    > opiekunie) mógłby podnieść poziom kształcenia przyszłych pedagogów.
                    > Więc na początek niech będzie to kopułka; potem może AŚ zbierze trochę funduszy
                    >
                    > (np. z czesnego, o czym pisał WAKO3) no i postawi coś gdzieś w głębokim lesie
                    > Gór Świętokrzyskich. Tylko trzeba drążyć temat.

Po owczesnych informacjach ze srednica lustra teleskopu ma miec 350 mm to na
                    pewno nie jest to Newton bo musialby miec z 2,5 - 3 metry dlugosci :-))) Zapewne
                    to Cassegrain lub w co watpie Maksutow-Cassegrain lub Schmidt-Cassegrain. Echh
                    polukac przez takie cos. A jak na razie to trzymaja taki sprzet w jakims
                    pudle !!! Skandal.
                    • Gość: Yahagi Re: Observatorium :) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 15:35
                      Coś nowego wiadomo w w/w temacie ?
                      • wyrwizab Re: Observatorium :) 16.08.02, 17:08

> Coś nowego wiadomo w w/w temacie ?

Ja moge powiedziec tyle ze zeby romantycznie w gwiazdy popatrzec to potrzebny jest np koc a nie jakis teleskop :) A tak na serio to nie lubie marnotrawstwa, a tu znow sie dowiaduje ze warty jakies - pewnie dosc konkretne- pieniadze sprzet lezy i tyle...
                        • Gość: Yahagi Re: Observatorium :) IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 09:36
                          Chyba – Hamsterze – musimy się pogodzić z faktem, że teleskop ‘zawiśnie’ na
                          razie na budynku AŚ. Dzisiejsza GW pisze, że AŚ ogłosiła już przetarg na
                          budowę, a miasto najprawdopodobniej wyłoży 200 tyś. zł. Aha, żeby było fajniej,
                          no to oprócz obserwatorium będzie tam również planetarium, od którego
                          zaczęliśmy dyskusję...:)
                          Cóż... szkoda, że teleskop stanie w takim, mało dogodnym do obserwacji miejscu.
                          W Kielcach nie mamy niestety tradycji astronomicznych, no i być może nawet nie
                          ma w AŚ człowieka, który potrafiłby docenić różnicę warunków. Może jak już ten
                          teleskop stanie - a będzie się cieszył dużym zainteresowaniem – powróci temat
                          zmian lokalizacyjnych, i wybudowania niedużego obiektu gdzieś w Górach
                          Świętokrzyskich ?
                          • hamsterek Re: Observatorium :) 03.09.02, 10:04
                            Skoro mocne argumenty nt. lokalizacji nie docierająto w takim przypadku
                            pozostaje nam tylko modlić sie, aby teleskop był także dostępny
                            dla "normalnych" ludzi, bo już wszystkiego można się spodziewać :-((((((
                            • wyrwizab Re: Observatorium :) 03.09.02, 10:45
                              hamsterek napisał:

> Skoro mocne argumenty nt. lokalizacji nie docierająto w takim przypadku
                              > pozostaje nam tylko modlić sie, aby teleskop był także dostępny
                              > dla "normalnych" ludzi, bo już wszystkiego można się spodziewać :-((((((
                              >
                              • hamsterek Re: Observatorium :) 03.09.02, 10:54
                                wyrwizab napisał:

> hamsterek napisał:
                                >
                                > > Skoro mocne argumenty nt. lokalizacji nie docierająto w takim przypadku
                                > > pozostaje nam tylko modlić sie, aby teleskop był także dostępny
                                > > dla "normalnych" ludzi, bo już wszystkiego można się spodziewać :-((((((
                                > >
                                • Gość: Yahagi Re: Observatorium :) - ED IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 20:10
                                  ED podaje nowe info o teleskopie. Duuu...uuży; 35 cm :) (nie patrzyłem jeszcze
                                  przez taki ...:)). Da się go wyposażyć w kamerkę, dzięki której będzie można
                                  transmitować obraz gdzieś dalej, np. na jakimś telebimku. Fajnie by było
                                  siedzieć sobie gdzieś w centrum, a gdzieś obok na ścianie mieć towarzystwo
                                  Satruna - ‘live’ :). Może jakiś program planowych obserwacji ? Wszyscy przecież
                                  się nie dopchają do teleskopu. (ale mi się marzy).
                                  Niestety na obecnym etapie nie ma możliwości postawić go gdzieś w odludnym
                                  miejscu (również w okolicach Psar). Koszta są jednak znaczne, no i nic z tego
                                  na razie nie wyjdzie. Na dodatek przesuwa się termin uruchomienia obserwatorium
                                  ( i planetarium też). Obecnie obowiązujący, to 2 półrocze 2003.
                                  Jeszcze raz wyrazy szacunku dla autorki artykułu.
                                  • Gość: Hamster Re: Observatorium :) - ED IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 10:40

> ED podaje nowe info o teleskopie. Duuu...uuży; 35 cm :) (nie patrzyłem
                                    jeszcze
                                    > przez taki ...:)). Da się go wyposażyć w kamerkę, dzięki której będzie można
                                    > transmitować obraz gdzieś dalej, np. na jakimś telebimku. Fajnie by było
                                    > siedzieć sobie gdzieś w centrum, a gdzieś obok na ścianie mieć towarzystwo
                                    > Satruna - ‘live’ :). Może jakiś program planowych obserwacji ? Wszy
                                    > scy przecież
                                    > się nie dopchają do teleskopu. (ale mi się marzy).
                                    > Niestety na obecnym etapie nie ma możliwości postawić go gdzieś w odludnym
                                    > miejscu (również w okolicach Psar).

Już pisałem że Psary to mało odpowiednie miejsce na stawianie teleskopu. Kto
                                    się tak uparł do tego ???? i co ma piernik do wiatraka, (tzn. łączność sat do
                                    obserwacji astronomicznych ???? hę, hyba tylko totalny laik mógł powiązać te
                                    dwie tak różne rzeczy)W okolicach kielc jest więcej bardziej odpowiednich do
                                    tego miejsc które są i bliżej (możliwość łatwego dojazdu) i z lepszym
                                    seeingiem.
                                    • maam Re: Observatorium :) - ED 29.09.02, 21:08
                                      Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Gość portalu: Yahagi napisał(a):
                                      >
                                      > > ED podaje nowe info o teleskopie. Duuu...uuży; 35 cm :) (nie patrzyłem
                                      > jeszcze
                                      > > przez taki ...:)). Da się go wyposażyć w kamerkę, dzięki której będzie moż
                                      > na
                                      > > transmitować obraz gdzieś dalej, np. na jakimś telebimku. Fajnie by było
                                      > > siedzieć sobie gdzieś w centrum, a gdzieś obok na ścianie mieć towarzystwo
                                      >
                                      > > Satruna - ‘live’ :). Może jakiś program planowych obserwacji ?
                                      > Wszy
                                      > > scy przecież
                                      > > się nie dopchają do teleskopu. (ale mi się marzy).
                                      > > Niestety na obecnym etapie nie ma możliwości postawić go gdzieś w odludnym
                                      >
                                      > > miejscu (również w okolicach Psar).
                                      >
                                      > Już pisałem że Psary to mało odpowiednie miejsce na stawianie teleskopu. Kto
                                      > się tak uparł do tego ???? i co ma piernik do wiatraka, (tzn. łączność sat do
                                      > obserwacji astronomicznych ???? hę, hyba tylko totalny laik mógł powiązać te
                                      > dwie tak różne rzeczy)W okolicach kielc jest więcej bardziej odpowiednich do
                                      > tego miejsc które są i bliżej (możliwość łatwego dojazdu) i z lepszym
                                      > seeingiem.

Też tak myslę. Poza tym przy inwestowaniu w tego typu przedsięwzięcia trzeba
                                      też brać pod uwagę ewentualne przyszłe rozbudowy. Bo jeśli byśmy chcieli
                                      rozbudować obserwatorium np. o radioobserwacje, to Psary z uwagi na obecność
                                      silnych źródeł radiowych kompletnie się do tego nie nadają. Chyba najlepszyn
                                      miejscem na obserwatorium byłyby okolice Cisowa - wzgórza dookoła, żadnego
                                      przemysłu.
                                      • Gość: Yahagi Re: Observatorium :) - SL IP: spc:* / 126.87.180.* 21.10.02, 13:47
                                        Znów coś drgło w temacie. Szkoda, że to tak się ślamazarzy; pierwotnie, to
                                        chyba już w tym roku na przełomie lata i jesieni mieliśmy mieć możliwość
                                        popatrzeć sobie w niebo... no ale co tam, niech się dzieje

www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/19/3.pdf
                                        • hamsterek Re: Observatorium :) - SL 21.10.02, 14:33

> Znów coś drgło w temacie. Szkoda, że to tak się ślamazarzy; pierwotnie, to
                                          > chyba już w tym roku na przełomie lata i jesieni mieliśmy mieć możliwość
                                          > popatrzeć sobie w niebo... no ale co tam, niech się dzieje
                                          >
                                          > <a
                                          href="www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/19/3.pdf"target="_
                                          > blank">www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/19/3.pdf</a>

Fajnie, ale czy "normalni" ludzie (nie tylko studenci i uczniowie szkół
                                          średnich) też będą mieć dostęp do obserwatorium, choćby np. w określone dni
                                          tygodnia jak to bywa w innych obserwatoriach. Tym bardziej że raczej żadnych
                                          obserwacji naukowych tam się przeprowadzać nie będzie. Bo z tego artykułu
                                          wynika, że nie !!! I tego się obawiam...
                                          • Gość: Yahagi Re: Observatorium :) - SL IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 14:34
                                            Jakieś newsy w w/w temacie ?
                                            • hamsterek Re: Observatorium :) - SL 13.02.03, 15:49

> Jakieś newsy w w/w temacie ?

Oprócz tego że zamówili kopułę zagranicą to nic nowego nie słyszałem.
                                              AAaaaa i jeszcze jedno, chyba można będzie zapomnieć o tym że osoba z zewnątrz
                                              będzie mogła skorzystać z teleskopu, zresztą można się było tego spodziewać
                                              znając mentalność zarządzających jakimkolwiek dobrem choćby publicznym. Może po
                                              paru latach gdy zobaczą jak korzystają z takich dóbr inne ośrodki czy uczelnie
                                              organizując prelekcje i pokazy dla wszystkich zainteresowanych zmnienią zdanie.
                                              Najepiej by było aby władze uczelni skontaktowały się choćby z U Warszawskim
                                              lub Gdańskim i zorientowały się jak to się tam robi. Ale wątpię, najlepiej
                                              grzać posadkę i się nie wychylać bo po co sobe jeszcze robotę wynajdywać. Obym
                                              się mylił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka