Dodaj do ulubionych

W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 07:50
a ja nie chcę!!!!!!
Obserwuj wątek
    • atomm nie macie na co wydawac pieniedzy?? 04.04.06, 07:51
      urodzilem sie 30 lat po wojnie...
      a 30 lat pozniej wciaz rozdrapuja rany...
      po co????

nie mowie ze nalezy zapomniec o przeszlosci, ale stawianie pomnikow to
      przesada...
      • Gość: biskup a ja NIE CHCE takie cuda w moim mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:01
        po cholere następny bezsensowny pomnik ?? Lubawski palnij sie w to cos co
        przypomna głowe moze zmądrzejesz
        • basia996 Re: a ja NIE CHCE takie cuda w moim mieście 04.04.06, 08:03
          Czy pomnik pod archiwum już im nie wystarcza ???
      • rzabba terroryzm i antysemityzm sa wytworem rozmyslnych 05.04.06, 08:30
        dzialan tych, ktorzy z nich czerpia korzysci.
      • rzabba Re: nie macie na co wydawac pieniedzy? ATOm 05.04.06, 08:31
        a jesli to inwestycja?
    • Gość: ss Nie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:29
      NIEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!
    • Gość: Zet Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:38
      Nie bardzo rozumiem dlaczego nie. Nikt tego nie precyzuje na tym forum.
      • Gość: biskup Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:41
        dlatego NIE bo po co rozdrapywać rany z przed 50 czy 60 lat. Po co sie pytam
        takie cos nam potrzeba ??
        • Gość: Ajgor Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 81.26.13.* 04.04.06, 09:48
          Uważasz, że udawanie iż nic się nie stało jest lepszą metodą? To poczekajmy aż
          Niemcy zaczną twierdzić, że to my wywołalismy wojnę. Wtedy też powiesz, że nie
          ma co rozdrapywać historii? To co się stało było tragedią i niestety ta
          tragedia zdarzyła się z naszej winy. Ten pomnik nie jest po to aby ranić ale
          po to aby nigdy więcej nic takiego sie nie zdarzyło. Nieważne czy z Żydami,
          Polakami, Niemcami, czy Cyganami.
          • Gość: babetka Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:52
            Piszesz:
            "To co się stało było tragedią i niestety ta tragedia zdarzyła się z naszej
            winy".

To znaczy - kto zawinił???!!!
            • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:07
              Oczywiście, że prowokatorzy. Diominy/Deminy, Subczyńscy i cała pozostała banda
              KGB-owsko, UB-ecko, KBW-owska. Problem jedynie w tym, że nikt nie zmuszał ludzi
              z SHL-ki do spontanicznego wyjścia z zakładu i przjścia na Planty. Szli ratować
              Żydów?
              Podobnie jak inni mniej lub bardziej przypadkowi obserwatorzy.
              Porozmawiaj z ludźmi, którzy w tym uczestniczyli. Zupełnie bezwolnie. Zapytaj
              jak reagował tłum?
              Prowokacja zupełnie nie udałaby się, gdyby nie atmosfera i nastawienie Polaków
              w stosunku do Żydów. To że Żydzi byli uprzywilejowani i często bezkarnie
              panoszyli się w urzędach i instytucjach, usprawiedliwia nas tylko częściowo. To
              myśmy dali ciche(???) przyzwolenie na ten dramat. I to nas będzie obciążać po
              wsze czasy. Przed taką postawą musimy siebie samych bronić. I ten pomnik może
              nam w tym pomóc. Także kibicom Koronki.
              • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:25
                Jacy prowokatorzy?

Jaki tłum?

Jak reagował?

Czy jesteś bolszewikiem?
                • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:59
                  > Jacy prowokatorzy?
                  Wymieniłem.

> Jaki tłum?
                  Co najmniej kilkusetosobowy.

> Jak reagował?
                  Wstyd pisać. Relację znam od mieszkańca Sienkiewki, który w tym tłumie był.

> Czy jesteś bolszewikiem?
                  Czy jesteś idiotką?
                  • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:14
                    Piszesz o "nas" więc może jesteś krewnym funkcjonariusza MO Mazura.

To nie byli prowokatorzy tylko bolszewicy mordercy.

Kilkusetosobowy? około stu osób funkcjonariuszy UB, MO, WP ORMO. Dojście
                    dla "tłumu" Kielczan było niemożliwe. Teren otoczony był posterunkami MO i WP z
                    karabinami maszynowymi.

A trwało to nie kilkadziesiąt minut tylko kilka godzin.

To dziwne, że ten mieszkaniec Sienkiewki nie rozpoznał morderców. A może to
                    jakiś ORMO-wiec lub UB-ek?

Ja idiotką nie jestem, ale Ty :)))
                    • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:34
                      Piszę o nas, czyli o mieszkańcach Kielc, kontynuujących "chlubne" tradycje na
                      stadionie Korony. Czyżby wszyscy byli potomkami MO?
                      To, że zbrodni dokonali bolszewicy nie ulega wątpliwości. To, że zgromadzony
                      wokół tłum zachowywał się skandalicznie, także nie.
                      Mówisz o stu żołnierzach, kiedy Kąkolewski szacuje ich ostrożnie na co najmniej
                      319. I nie wmawiaj mi, śladem Kąkolewskiego, że po obu stronach Silnicy nie
                      zmieści się w tym rejonie kilka tysięcy osób.
                      Faktycznie dziwne, że wspomniany mieszkaniec Sienkiewki nie rozpoznał
                      morderców. Z marnych kilkudziesięciu, a może kilkuset metrów, w dodatku
                      przesłonięty tłumem nie powinien mieć przecież z tym problemów. Istotnie to
                      chyba jakiś ORMO-wiec lub UB-ek. Może nawet Marsjanin, w dodatku niedowidzący.

P.S. Też nie jestem idiotką.
                      • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:54
                        Nie pisz proszę o mnie.

A co to są "chlubne tradycje na stadionie Korony"?

Oczywiście, że się nie zmieści kilka tysięcy. Tym bardziej nikt tam kilku
                        tysięcy nie wpuścił. Ty sobie wyobrażasz, że te kilka tysięcy sobie stało a nad
                        ich głowami gwizdały kule. I nie stratowali się?

I nikt z tych kilku tysięcy nie rozpoznał morderców. A teraz piszesz, że z
                        kilkudziesięciu, a może z kilkuset metrów. Czyli nie pod domem, pod który
                        dopuszczeni byli nieliczni funkcjonariusze, którzy dokonywali mordu.
                        A zachowania i okrzyki mogły być różne. Pewnie były zgodne z informacjami
                        podawanymi ludziom przez UB.
                        • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:19
                          > Nie pisz proszę o mnie.
                          Nie piszę. Widać nie jesteś z Kielc, skoro pytasz:
                          > A co to są "chlubne tradycje na stadionie Korony"?
                          w dodatku przestaawając cudzysłów w cytacie.

> Oczywiście, że się nie zmieści kilka tysięcy. Tym bardziej nikt tam kilku
                          > tysięcy nie wpuścił. Ty sobie wyobrażasz, że te kilka tysięcy sobie stało a
                          nad ich głowami gwizdały kule. I nie stratowali się?
                          >
                          Ta wypowiedź ponownie potwierdza, że znasz ul. Planty w Kielcach wyłącznie ze
                          szkicu w książce Kąkolewskiego. To ty sobie wyobrażasz, że ta ulica, to
                          wyłącznie dziedziniec od strony zachodniej budynku przy Planty 7. Nawet nie
                          raczyłaś zwrócić uwagi na sformułowanie "po obu stronach <rzeczki> Silnicy".

> I nikt z tych kilku tysięcy nie rozpoznał morderców. A teraz piszesz, że z
                          > kilkudziesięciu, a może z kilkuset metrów. Czyli nie pod domem, pod który
                          > dopuszczeni byli nieliczni funkcjonariusze, którzy dokonywali mordu.
                          > A zachowania i okrzyki mogły być różne. Pewnie były zgodne z informacjami
                          > podawanymi ludziom przez UB.
                          Gdzie pisałem, że tłum był w odległości kilku(nastu) metrów od budynku?
                          I kogóż mieliby rozpoznać Kielczanie? Facetów z oddziałów wojskowych? Czy oni
                          byli mieszkańcami Kielc? Ich sąsiadami?
                          Zachowania i okrzyki tłumu faktycznie były różne. Tylko jeśli tłum chce bić
                          Żydów, bo oni zabijają dzieci na mace, to czy wszystko jest w porządku z tym
                          tłumem?
                          Moja niemal 90-letnia babcia, mieszkająca jakieś 1,5 km od miejsca opisywanych
                          zdarzeń, do dziś uważa, że z tymi dziećmi, Żydami i macami coś na rzeczy było.
                          Gwarantuję, że nie była w UB, ani w innym ORMO.
                          • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:27
                            No, śmiało, powiedz, co to są te "chlubne tradycje na stadionie korony"?

Na plantach bywam niezbyt często, ale zdarza mi się.
                            Sko9ro z Twoich wypowiedzi wynika, że tłum zachowywwał się nikczemnie i w
                            zasadzie mordował, to musiał być blisko. Przecież nie mordował z odległości
                            powiedzmy 100 metrów.

Twoja babcia widocznie jest ogranmiczoną wiejska kobietą, bo 1,5 km od Plant to
                            była wieś zabita dechami. Nikt z miasta, kto znał Żydów nie uwierzył, że "na
                            macę". Skoro Twoja babcia jest ograniczoną wiejską kobietą, to pewni i inni
                            członkowie Twojej rodziny mogli w to uwierzyć. Byłoby gorzej gdyby mordowali.
                            Czy mordowali?
                            • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:04
                              > No, śmiało, powiedz, co to są te "chlubne tradycje na stadionie korony"?

Podpowiem ci hasło/akcję - "Wykopmy rasizm ze stadionów". Wrzuć je w Google,
                              znajdziesz wszystko, łącznie z kieleckim podłożem całej akcji.

> Na plantach bywam niezbyt często, ale zdarza mi się.
                              > Sko9ro z Twoich wypowiedzi wynika, że tłum zachowywwał się nikczemnie i w
                              > zasadzie mordował, to musiał być blisko. Przecież nie mordował z odległości
                              > powiedzmy 100 metrów.

A to dobre: "i w zasadzie mordował". Gdzie tak napisałem? Czy ja ci wmawiam, że
                              napisałaś, że Żydzi "w zasadzie" wystrzelali się sami? Zachowaj choć pozory
                              przyzwoitego poziomu dyskusji.

> Twoja babcia widocznie jest ogranmiczoną wiejska kobietą, bo 1,5 km od Plant
                              to była wieś zabita dechami. Nikt z miasta, kto znał Żydów nie uwierzył, że "na
                              > macę". Skoro Twoja babcia jest ograniczoną wiejską kobietą, to pewni i inni
                              > członkowie Twojej rodziny mogli w to uwierzyć. Byłoby gorzej gdyby mordowali.
                              > Czy mordowali?

500 m od Plant jest Rynek. To pewnie też już prawie wieś. Choć nie tak zabita
                              dechami, jak plac Wolności (dawniej Obrońców Stalingradu), gdzie od lat mieszka
                              moja babcia. Plac jest w granicach miasta pewnie nie dłużej, niż 250 lat.

Istotnie, babcia nie jest luminarzem nauki, nie ma tytułów naukowych. Podobnie
                              jak wiele jej koleżanek, uważających zupełnie tak samo w przedmiotowej sprawie.
                              Czy babcia mordowała Żydów? Nie wiem, nic o tym nie mówiła. Dziadek na pewno
                              nie, bo akurat w tym czasie siedział na Zamku. Nie za mordowanie Żydów,
                              bynajmniej...
                              • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:30
                                Możesz sobie rasizm wykopywać do woli. To ni8e ma nic wspólnego z pogromem.

To Ty napisałeś:
                                "Problem jedynie w tym, że nikt nie zmuszał ludzi z SHL-ki do spontanicznego
                                wyjścia z zakładu i przjścia na Planty. Szli ratować Żydów?"

Sugerujesz, że nie szli ratować tylko mordować.

1,5 km od Plant była wieś. Plac Wolności jest w odległości nie większej niż 700
                                m.
                                Rynek jest w odległości ca 150-200 metrów. Chyba, że idziesz skrótami :)

Cieszę się, że Twoja babcia i Twój dziadek nie mordowali. Rozumiem, że
                                asystowała tylko ta połowa rodziny, która pracowała w SHL.
                                • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:22
                                  > Możesz sobie rasizm wykopywać do woli. To ni8e ma nic wspólnego z pogromem.
                                  Prócz samego rasizmu - kompletnie nic.

> To Ty napisałeś:
                                  > "Problem jedynie w tym, że nikt nie zmuszał ludzi z SHL-ki do spontanicznego
                                  > wyjścia z zakładu i przjścia na Planty. Szli ratować Żydów?"
                                  > Sugerujesz, że nie szli ratować tylko mordować.

W którym miejscu sugeruję?
                                  Do cyrku nie chodzi się brać udział w męczarni zwierząt, tylko na spektakl.

> 1,5 km od Plant była wieś. Plac Wolności jest w odległości nie większej niż
                                  700 m.

Dokładnie 1.240 m. Spod sklepu zoologicznego do Planty 7 (Ewangelicka,
                                  Sienkiewicza, Hipoteczna, św. Leonarda, Rynek, Piotrkowska).

> Rynek jest w odległości ca 150-200 metrów. Chyba, że idziesz skrótami :)

Spod Muzeum Narodowego do Planty 7 jest dokładnie 569 m, przez Piotrkowską, róg
                                  Plant.

> Cieszę się, że Twoja babcia i Twój dziadek nie mordowali. Rozumiem, że
                                  > asystowała tylko ta połowa rodziny, która pracowała w SHL.

Mówisz o swojej rodzinie? Bo ja o swojej wyraźnie napisałem.
                                  • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:28
                                    Być może mierzyłeś taśmą mierniczą. Ja pozostaję przy swoich odległościach.

Swoją wypowiedzią sugerowałeś, że szli mordować. Bo pytanie "Szli ratować
                                    Żydów?" było podłe.

I to Ty stwierdziłeś, że pół Twojej rodziny pracowało w SHL.
                                    • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:39
                                      > Być może mierzyłeś taśmą mierniczą. Ja pozostaję przy swoich odległościach.

Pozostajesz także przy innych swoich stwierdzeniach.
                                      Dodam tylko, że są programy komputerowe mierzące odległości na mapach.

> Swoją wypowiedzią sugerowałeś, że szli mordować. Bo pytanie "Szli ratować
                                      > Żydów?" było podłe.

Bo nie szli ratować Żydów. Nawet jeśli szli po to, by biernie się przyglądać
                                      już jest naganne i obciążające ich sumienie. Nigdzie nie napisałem, że szli
                                      mordować. Bądź uprzejma nie wkładać mi takiego stwierdzenia w usta.

> I to Ty stwierdziłeś, że pół Twojej rodziny pracowało w SHL.
                                      I co z tego?
                                      • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:05
                                        A ja nie mierzę na komputerach tylko chodzę na przechadzki.

Oczywiście, że sugerowałeś, że szli mordować. Inaczej tego nie można zrozumieć.
                                        • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:15
                                          > A ja nie mierzę na komputerach tylko chodzę na przechadzki.

Ja także chodzę na przechadzki. Do pomiarów używam jednak narzędzi, nie
                                          przechadzek.

> Oczywiście, że sugerowałeś, że szli mordować. Inaczej tego nie można
                                          zrozumieć.

Oczywiście, że nie sugerowałem. Można to zrozumieć inaczej. Zgodnie z intencją
                                          samego piszącego, który to wyjaśnił kilkakrotnie. Chyba wiem nieco lepiej co
                                          piszę, co sugeruję, a czego nie.
                                          Subiektywna interpretacja tekstu przez czytającego jest rzeczą naturalną. Ale
                                          nienaturalne już jest udowadnianie na siłę piszącemu, że miał na myśli to co
                                          czytający. Mądre książki określają to terminem "insynuacja".
                                          • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:23
                                            To zmierz taśmą w terenie. To proste - do Sienkiewicza, do Hipotecznej i do
                                            Placu. To droga najprostsza chociaż nie najkrótsza :)

Co napisałeś, to jest na tym forum. Powatpiwasz, że szli ratować. A w
                                            kontekście tego, że uważasz, że tłum zachowywał się nikczemnie, a Twoja babcia
                                            wierzyła, że na macę, to wniosek może być tylko taki, że szli mordować. Ale
                                            mordować to szli ORMO-wcy z SHL, a reszta to nie miała szans zblizyć się na
                                            odległość mniejszą niż 100-150 m. I zresztą nie miała ochoty się zbliżać, bo w
                                            powietrzu latały ołowiane kulki.
                                            • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:36
                                              > To zmierz taśmą w terenie. To proste - do Sienkiewicza, do Hipotecznej i do
                                              > Placu. To droga najprostsza chociaż nie najkrótsza :)

Ale co mam zmierzyć? Bo pomyliłaś się dwukrotnie...

> Co napisałeś, to jest na tym forum. Powatpiwasz, że szli ratować. A w
                                              > kontekście tego, że uważasz, że tłum zachowywał się nikczemnie, a Twoja
                                              babcia wierzyła, że na macę, to wniosek może być tylko taki, że szli mordować.
                                              Ale mordować to szli ORMO-wcy z SHL, a reszta to nie miała szans zblizyć się na
                                              > odległość mniejszą niż 100-150 m. I zresztą nie miała ochoty się zbliżać, bo
                                              > w powietrzu latały ołowiane kulki.

Wniosek taki jest wyłącznie twoją insynuacją.
                                              Swoje intencje opisywałem już kilkakrotnie.
                                              • Gość: babetka Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:03
                                                Nie pomyliłam się ani razu. A Twoje "intencje" są aż nazbyt czytelne.
                                                • Gość: Aryjczyk Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:10
                                                  To tylko twoje opinie i kolejne insynuacje.
                                            • Gość: syla Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 23:17
                                              Może pomożesz mi zrozumieć dlaczego po tylu latach nadal sa wątpliwości co do
                                              skazanych w popogromowym procesie. Może oni są również ofiarami?... a zostali
                                              skazani ... bo do dobrego tonu było wskazać winnych? Piszesz o Ubekach i innych
                                              ze stalinowskiej opcji; z tego co wiem nie wszyscy skazani byli stalinowskimi
                                              oprawcami. To co się wydarzyło było ze wszech miar naganne i nie powinno mieć
                                              miejsca, być może jednak prawdziwi sprawcy tego wydarzenia zyją sobie do dziś
                                              spokojnie.
              • Gość: olo Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:32
                Aryjczku nie opowiadaj bzdur. Kielecczyzna jak inne obszary ciemnoty była
                antysemicka. Przeciez antyzydowskie wystapienia zaraz po wojnie to nie tylko
                Kielce. A jesień 1939 po wkroczeniu niemców? Nie wierz w role prowokatorów.
                SHL- ka poszła spontanicznie. Nie trzeba ich było specjalnie namawiać.Głowni
                aktywni w tych zajsciach to ci co zajęli pozydowskie mnienie: mieszkania,
                warsztaty i wszystko co było do ukradzenia.Bali sie ze trzeba bedzie zwracac.
                Bzdur nie opowiadaj że zydzi byli uprzywilejowani w 1946
                • Gość: hmm Re: Wytłumacz sobie proszę OLO IP: *.dyn.iinet.net.au 05.04.06, 09:27
                  zydom w polsce zycze asymilacji. obca tkanka jest przez zdrowy organizm odrzucana.
                  lamanie praw natury zawsze konczy sie zle dla tego kto je probuje podwazyc.
              • Gość: tOmasz Re: Wytłumacz mi proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 13:52
                O czym mowa? Ciche przyzwolenie, złe nastawienie, antysemityzm w społeczeństwie,
                tak! Ale panoszenie się Żydów, panoszenie? To byli polscy obywatele i mieli
                prawo do zasiadania w instytucjach państwowych! A że było ich dużom, prawda, ale
                ludźi bolało to że są inni, to było tym co zawsze stanowiło problem. Do tego
                oczywiśćie dokładały się takie czynniki jak sterotypy, mity o mordzie rytualnym,
                majętność co poniektórych etc. I nic ale to nic nie jest w stanie, jak mówisz,
                "częściowo nas usprawiedliwić"! Zrozumieć, tak, ale nie usprawiedliwić! Takich
                czynów nic nie usprawiedliwia! Pomnik jest potrzebny wszystkim, może i nawet tym
                antysemitą kibicą Korony.
          • Gość: babetka Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:04
            Chyba, że jesteś bolszewikiem i pisząc "z naszej winy" masz na myśli siebie i
            swoich bolszewickich przyjaciół z PPR, PZPR i SLD.
            • Gość: Ajgor Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 81.26.13.* 04.04.06, 10:24
              Widać koniecznie chcesz mnie zdyskredytować i wmówić innym, że jestem
              bolszewikiem. Oczywiście nie stwierdzasz tego wprost, gdzież by znowu, ale w
              formie pytania. Jest to najbardziej prymitywna i właśnie typowa dla bolszewików
              forma insynuacji. Widać byłaś pilnyną uczennicą na kursach prowokatorów. Tyle,
              że tak jak już napisałem: żałosnie prymitywna, i prostacka. Postaraj się
              bardziej.
              • Gość: babetka Ja nie muszę Cię dyskredytować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:28
                Ty się sam dyskredytujesz.
                Chociażby tym:

"Oczywiście, że prowokatorzy. Diominy/Deminy, Subczyńscy i cała pozostała banda
                KGB-owsko, UB-ecko, KBW-owska. Problem jedynie w tym, że nikt nie zmuszał ludzi
                z SHL-ki do spontanicznego wyjścia z zakładu i przjścia na Planty".

Nie wiesz o czym piszesz. A z SHL wyszli na rozkaz członkowie ORMO.
                • Gość: Ajgor Re: Ja nie muszę Cię dyskredytować IP: 81.26.13.* 04.04.06, 11:03
                  Przecież to nie ja napisałem. Ludzie, litości!
                  • Gość: babetka Przepraszam bardzo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:16
                    Rzeczywiście nie Ty. Pomyliłam się.
                • Gość: Aryjczyk Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:07
                  Tego akurat Ajgor nie pisał, tylko ja.
                  W SHL-ce pracowało wtedy pół mojej rodziny. Nikt z mojej rodziny nie poszedł,
                  ale wielu innych - tak. I nie był to sam aktyw PPR/ORMO.
                  Powiem tak - idź nawet dziś do dużego zakładu, powiedz ludziom, że mogą
                  przerwać pracę, muszą tylko iść w okolice Rynku, bo tam dzieje się Polakom
                  krzywda. Że za przerwanie pracy nic im nie grozi, dostaną pełną dniówkę. Ile
                  pójdzie? Obstawiam, że pewnie połowa.
                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:19
                    Przykro mi, że w Twojej rodzinie jest tak duzo ORMO-wców.

Rozumiem, że pół Twojej rodziny było na Plantach i mordowało.

Możesz więc mieć poczucie winy i pisać "nas", ale dodaj, że piszesz to w
                    imieniu swoim i swojej rodziny.
                    • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:36
                      A mnie przykro, że jesteś tak płytka i że jedynym twoim argumentem są
                      insynuacje.
                      • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:01
                        Za to Ty sypiesz faktami. Rozumiem, że na połowę Twojej rodziny i na mieszkańca
                        Sienkiewki tryskała krew mordowanych.
                        Szkoda, że nie rozpoznali morderców. Chyba, że sami mordowali.
                        • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:22
                          A może to ty zamordowałaś, skoro tak wszystko wiesz.
                          Fascynujący sposób dyskusji...
                          • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:29
                            Skoro podpisujesz się "Aryjczyk" i posiadasz takie korzenie jakie posiadasz i
                            piszesz to co piszesz, to czego się spodziewasz?
                            • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:09
                              > Skoro podpisujesz się "Aryjczyk"
                              Podpisuję się tak, żeby na wejściu nie kazano mi ściągać spodni, jak Kurskiemu.
                              Ale jak ktoś się uprze, to mogę przedstawić "dowód" aryjskości...

> i posiadasz takie korzenie jakie posiadasz i
                              A jakież to korzenie posiadam? Zwyczajne, jak tysiące Kielczan.

> piszesz to co piszesz, to czego się spodziewasz?
                              Kultury dyskusji. To tak duże wymagania?
                              • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:32
                                Sam przyznałeś, że w Twojej rodzinie wierzą, że Żydzi dzieci na macę itd.
                                To są Twoje korzenie.

Jaka znów dyskusja, skoro negujesz fakty, a podpierasz się mitami?
                                • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:31
                                  > Sam przyznałeś, że w Twojej rodzinie wierzą, że Żydzi dzieci na macę itd.
                                  > To są Twoje korzenie.

Wśród osób w tym wieku (przypomnę: 90 lat) nie jest to opinia wybitnie
                                  odosobniona. Mnie jakoś te korzenie nie przeszkadzają w tym, żeby w podobne
                                  bzdury nie wierzyć.
                                  Dzwoniłem właśnie do babci - też nie chce pomnika. Ciekawe co macie wspólnego?

> Jaka znów dyskusja, skoro negujesz fakty, a podpierasz się mitami?

Możesz mi wskazać jakiś mit, lansowany tutaj przeze mnie?
                                  A wiarygodność dokumentu, na który się powołujesz, sama podważasz pisząc, że
                                  jest autorstwa "bolszewickiego gnoja". Lekka schiza?
                                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:10
                                    Owszem być może wśród osób prymitywnych, lumpenproletariuszy z których wywodzi
                                    się komunistyczne bydło.
                                    W mojej rodzinie i w swoim otoczeniu, które miało z Żydami ciut do czynienia,
                                    nigdy, powtarzam nigdy, nie pojawił się nawet cień przypuszczenia, że na macę.

Tak, ale innego dokumenmtu nie ma. Nie licząc tych trumien. A był przecież
                                    proces. A w procesie liczba ofiar powinna być ściśle określona. Wina winna być
                                    udowodniona.
                                    A fakty są takie jakie są - 37 ofiar i zabijał milicjant.
                                    A reszta, to są mity, które sobie wypisujesz.
                                    • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:30
                                      > Owszem być może wśród osób prymitywnych, lumpenproletariuszy z których
                                      wywodzi się komunistyczne bydło.
                                      > W mojej rodzinie i w swoim otoczeniu, które miało z Żydami ciut do czynienia,
                                      > nigdy, powtarzam nigdy, nie pojawił się nawet cień przypuszczenia, że na macę.

Udowodnij.
                                      Na razie sama posługujesz się językiem i logiką komunistycznego bydła, rodem z
                                      KGB, UB i MO. Nie szkodzi, że a rebours. Język i logika są absolutnie te same.

> Tak, ale innego dokumenmtu nie ma. Nie licząc tych trumien. A był przecież
                                      > proces. A w procesie liczba ofiar powinna być ściśle określona. Wina winna
                                      być udowodniona.
                                      > A fakty są takie jakie są - 37 ofiar i zabijał milicjant.
                                      > A reszta, to są mity, które sobie wypisujesz.

Jak sama mówisz - "nie licząc tych trumien". Liczmy tylko to, co jest wygodne?
                                      BTW - który to ten milicjant? Bo wszystkie źródła twierdzą, że morderców było
                                      kilku, z różnych formacji.
                                      • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:08
                                        Ten, kto wierzył,że na macę, ten był skłonny do mordu. A mordował, już w czasie
                                        wojny, np. bydlak-bolszewik Spychaj-Sobczyński, bydlak bolszewik Korczyński,
                                        bydlak bolszewik Iwańczyk-Wiślicz. Pierwszy i ostatni mordowali też w Kielcach.

Bo milicjantowi udowodniono mord.
                                        Sama przytaczałeś przykład Mazura, który zastrzelił matkę i dziecko.
                                        • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:22
                                          > Ten, kto wierzył,że na macę, ten był skłonny do mordu. A mordował, już w
                                          czasie wojny, np. bydlak-bolszewik Spychaj-Sobczyński, bydlak bolszewik
                                          Korczyński, bydlak bolszewik Iwańczyk-Wiślicz. Pierwszy i ostatni mordowali też
                                          > w Kielcach.

Sugerujesz, że pogromy żydowskie to wynalazek bolszewicki i tylko przez
                                          bolszewików uprawiany? Przecież nietrudno sprawdzić, że to nonsens.
                                          Nie chcę tu pisać o tym, w jakich środowiskach karmiono się wzajemnie bzdurnymi
                                          opowieściami o Żydach. Przed II wojną w Polsce bolszewik był postacią tak
                                          popularną, jak jednorożec.

> Bo milicjantowi udowodniono mord.
                                          > Sama przytaczałeś przykład Mazura, który zastrzelił matkę i dziecko.

Komunikat prasowy Polskiego Towarzystwa Historycznego w USA z dnia 25 czerwca
                                          1996r.:

"Najbardziej przekonywujacym dowodem inscenizacji „pogromu” z udzialem zywych
                                          statystow jest zdjecie Reginy Fisz w kieleckiej kostnicy. Jej „zabojca”,
                                          oskarzony Mazur, przyznal sie w sledztwie do winy: Ja wystrzelilem z pepeszy i
                                          trafilem Zydowke w glowe z odleglosci 6 metrow. Z pepeszy mozna bylo strzelac
                                          tylko dlugimi lub krotkimi seriami. Postrzaly z bliska wyrywaly z rany kosci,
                                          razem z czesciami ciala. Na zdjeciu twarz i glowa Reginy Fisz wyglada
                                          nieuszkodzona, nieomal anielsko lagodna... Nastepnie Zyd porzucil dziecko, a
                                          Nowakowski krzyknal „Rabnij je!”. Ja wzialem pepesze i zastrzelilem je
                                          trafiajac w okolice czola - zeznawal oskarzony Mazur. Jednakze zdjecie jasno
                                          wskazuje, iz martwe gole dziecko lezace na noszach obok pani Fisz nie ma sladow
                                          najmniejszych obrazen i wyglada na szesciomiesieczne, a nie trzytygodniowe, jak
                                          to ustalono w kieleckim sadzie. Kielecki sad „udowodnil” ponadto, ze zarowno
                                          Regina, jak i Adas Fiszowie - byli zakopani w polu, bez trumny przez dwoch
                                          chlopow na rozkaz Mazura. Mozna sie domyslac, ze uzbrojony Mazur domagal sie
                                          glebokiego dolu. Pania Fisz i jej dziecko przywieziono do kostnicy dopiero po
                                          trzech dniach lezenia w golej ziemi. Przez trzy doby kielecka ziemia wywierala
                                          nacisk ok. 3 atmosfer na 1 cm kwadratowy ciala obu „ofiar”. Jednakze „ofiary”
                                          na zdjeciach nie tylko wygladaja na nienaruszone zebem czasu i gleby, ale i
                                          wlosy pani Fisz sprawiaja wrazenie, jakby dopiero co wyszla, ale nie z grobu,
                                          tylko od fryzjera. Warto zaznaczyc, ze zarowno ogledziny zdjec, jak i ich
                                          ekspertyza zostaly wykonane przez trzech amerykanskich specjalistow - lekarzy."

Niezły "dowód"...
                                          • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:11
                                            W zasadzie można przyjąć, że pogromy to wymysł bolszewików. Pogromy to normalne
                                            narzędzie rosyjskie, których spadkobiercami są bolszewicy. Wykorzystywanie
                                            różnic narodowościowych było charakterystyczne dla Rosji i póniej bolszewików.

Gratuluję Ci wytrwałości w przepisywaniu, ale co z Twojego przepisywania wynika?
                                            • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:45
                                              > W zasadzie można przyjąć, że pogromy to wymysł bolszewików. Pogromy to
                                              normalne narzędzie rosyjskie, których spadkobiercami są bolszewicy.
                                              Wykorzystywanie różnic narodowościowych było charakterystyczne dla Rosji i
                                              > póniej bolszewików.

Przecież pogromy Żydów sięgają średniowiecznej Europy (Hisszania, Francja,
                                              Anglia, Niemcy). Pierwszy pogrom Żydów w Polsce miał miejsce w roku 1407. Karol
                                              Marks był wtedy jeszcze bardzo malutki.
                                              Nie wspominam o powszechnych i masowych pogromach innych narodowości (Ormian,
                                              Cyganów) czy innych wyznań (sikhów, szyitów).
                                              To zjawisko stare jak świat.

> Gratuluję Ci wytrwałości w przepisywaniu, ale co z Twojego przepisywania
                                              > wynika?

Ano wynika, że nie sposób opierać się z pełną wiarą na żadnych źródłach.
                                              Aby cię nieco uspokoić - nie przepisuję. Kopiuję i wklejam.
                                              • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:07
                                                Owszem, ale powszechne były w Rosji. "Skrzypek na dachu" to Rosja. Bolszewicy
                                                udoskonalili tylko to narzędzie. Ich rządy to jeden wielki pogrom.

A w Polsce pogromy były wyjatkowo marginalne. To są pojedyncze przypadki.

Kopiuj sobie i wklejaj do woli. Ale to faktów nie zmieni. A fakty są takie - 37
                                                ofiar i mordowali bolszewicy, a nie żaden podburzony tłum.
                                                • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:51
                                                  > Owszem, ale powszechne były w Rosji. "Skrzypek na dachu" to Rosja. Bolszewicy
                                                  > udoskonalili tylko to narzędzie. Ich rządy to jeden wielki pogrom.

Poczytaj o powstaniu Chmielnickiego. To pierwsze zorganizowane rzezie Żydów na
                                                  masową skalę.
                                                  Przeczytaj o Niemczech w XIII w. (pogromy w kilkudziesięciu miastach).
                                                  To nie jest wymysł ani carskiej ochrany, ani - ty bardziej - bolszewików. Choć
                                                  chętnie w carskiej Rosji na pocz. XX w. uprawiany.

> A w Polsce pogromy były wyjatkowo marginalne. To są pojedyncze przypadki.

Masz może na myśli lata 1918-1920? Czy to jakaś figura retoryczna?

> Kopiuj sobie i wklejaj do woli. Ale to faktów nie zmieni. A fakty są takie -
                                                  > 37 ofiar i mordowali bolszewicy, a nie żaden podburzony tłum.

Co najmniej trzy razy pisałem, że mordowali funkcjonariusze różnych formacji.
                                                  Ani razu nie pisałem, że mordował podburzony tłum. Sugerowałem tylko, że tłum
                                                  się tej zbrodni nie przeciwstawiał.
                                                  Co do liczby ofiar - upieram się, że nie ma pewnych i precyzyjnych danych. 37
                                                  czy 42 to sprawa drugorzędna.
                                                  Jak chcesz, mogę przyznać 37 jako pewnik. Co to zmieni w kwestii oceny pogromu?
                                                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:56
                                                    Powstanie Chmielnickiego to nie Polacy. Polacy wtedy Żydów ratowali.

Niemcy to też nie Polacy.

A co było w latach 1918-1920?

A co do ku..wy nędzy miał ten tłum zrobić? Rzucić się na kareabiny maszynowe?

Księża, a nawet prokurator, którzy tam szli byli zawracani. Czy Ty masz mózg?

A jaka jest ocena pogromu? Ja twierdzę, że Kielczanie niczemu nie są winni. Ty
                                                    chcesz, tak jak Żydzi, żeby Kielczanie wzięli na siebie winę?
                                                  • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:22
                                                    > Powstanie Chmielnickiego to nie Polacy. Polacy wtedy Żydów ratowali.

A ja twierdzę, że Polacy?
                                                    Polacy wtedy Żydów ratowali? Może w Humaniu? Sami byli zarzynani przez
                                                    hajdamaków.

> Niemcy to też nie Polacy.

Bardzo odkrywcze.

> A co było w latach 1918-1920?

To masz kolejne hasełko do wyguglania: "Raport Stuarta".
                                                    Odbywało się to głównie pod hasłem walki z bolszewią.

> A co do ku..wy nędzy miał ten tłum zrobić? Rzucić się na kareabiny maszynowe?

Wystarczyłoby, żeby milczał.

> Księża, a nawet prokurator, którzy tam szli byli zawracani. Czy Ty masz mózg?

Rano jeszcze miałem. Po dyskusji z tobą czuję się lekko odkorowany.
                                                    Niektórzy UB-ecy też byli zawracani. I co z tego?

> A jaka jest ocena pogromu? Ja twierdzę, że Kielczanie niczemu nie są winni.
                                                    > Ty chcesz, tak jak Żydzi, żeby Kielczanie wzięli na siebie winę?

Winę za co? Za sam pogrom - nie. Za przyzwolenie, wcale nie milczące - tak.
                                                  • Gość: A Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:23
                                                    Sorry, ten Humań to chyba ze sto lat później.
                                                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:08
                                                    Biedny misiu. Rozszerzasz swoje wypowiedzi o kolejna aspekty, które niczego nie
                                                    zmieniają.

Ja nie mam ochoty na dalsze bezsensowny spór.
                                                    Pozostaję prezy swoim - napis jest kłamliwy i nie mordował tłum tylko
                                                    bolszewicy. Niech bolszewicy, w tym bolszewicy Żydzi, sobie przepraszają, a ja
                                                    mam to głęboko w d...
                                                    Ubolewam, że tak się stało, współczuję ofiarom, ale za bolszewoków ani
                                                    przepraszać, ani poczuwać się do winy nie myślę.
                                                  • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:35
                                                    > Biedny misiu. Rozszerzasz swoje wypowiedzi o kolejna aspekty, które niczego
                                                    > nie zmieniają.

Na wypadek, gdybyś nie zauważyła, kaczuszko - ja prostuję tylko twoje kolejne
                                                    insynuacje (w tym przypadku pogromy, jako wynalazek bolszewików).

> Ja nie mam ochoty na dalsze bezsensowny spór.
                                                    > Pozostaję prezy swoim - napis jest kłamliwy i nie mordował tłum tylko
                                                    > bolszewicy. Niech bolszewicy, w tym bolszewicy Żydzi, sobie przepraszają, a
                                                    > ja mam to głęboko w d...
                                                    > Ubolewam, że tak się stało, współczuję ofiarom, ale za bolszewoków ani
                                                    > przepraszać, ani poczuwać się do winy nie myślę.

A ja nie mówiłem, że mordował tłum. Tu nie było sporu.
                                                    Napis nikogo nie przeprasza. Kłamliwy jest tylko zapis o tłumie. I o jego
                                                    zmianę trzeba walczyć.
                                                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:45
                                                    Nie pisałam o pogromach, jako wynalazku bolszewików. Pisałam o tym, że było to
                                                    dla Rosji powszednie narzędzie. I to narzędzie zostało przejęte przez
                                                    bolszewików. Zreszta w Rosji widadoczne jest także dzisiaj.

A napisa jest kłamliwy we wszytkich aspektach i to także już uzasadniłam.
                                                  • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:58
                                                    > Nie pisałam o pogromach, jako wynalazku bolszewików.

"W zasadzie można przyjąć, że pogromy to wymysł bolszewików."
                                                    Wiesz kto to napisał? To przecież tylko 3,5 godziny temu...

> A napisa jest kłamliwy we wszytkich aspektach i to także już uzasadniłam.

Niczego nie uzasadniłaś, poza kłamliwością zapisu o morderstwie przez tłum. Co
                                                    do którego zapisu i tak sporu nie było.
                                                  • Gość: babetka Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 22:04
                                                    "Wymysł bolszewików", a przed nimi Rosji, jako normalne, powszednie narzędzie
                                                    sterowania przez wzbudzanie waśni między narodami.

W odróżnieniu od pogromów, które zawsze się "zdarzały" i "zdarzały" się będą.

Udowodniłam kłamstwo w liczbie ofiar i w przyczynach emigracji. Przeczytaj ED.
                                                    Link podałam.
                                                  • Gość: Aryjczyk Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 22:36
                                                    Dyskusja staje się bezbarwna. Czas się zbierać.
                                                    Lepiej poszukać linku/adresu, pod którym można oprotestować treść napisu.
                                                    A co kto oprotestuje, to już jego wolna wola...

Miło było. Pozdrawiam.
                                                  • Gość: xtrmntr Z babetka nie ma co dyskutowac IP: *.cable.mindspring.com 05.04.06, 04:47
                                                    To zaslepiona osobka o wyjatkowo monotematycznym umysle - o czym by nie byla
                                                    dyskusja (pogrom, parking, przemysl czy cokolwiek innego - nie tylko na p)
                                                    jedynymi wypowiedziami sa kto, kiedy i co zrobil jako 'bolszewik'. Nawet jesli
                                                    bolszewikiem ktos nie jest i nie mial szans dzialac w komunistycznych sluzbach.

Nastepnym razem jak zobaczysz nicka babetka przy poscie to nie masz co czytac.
                                                    Zawiera tylko dwa dyzurne zdania:

1) Jestes czerwona swolocza,
                                                    2) Udowodnic ze jestes glupkiem?

To tyle nt. 'dyskusji' z babetka (ktora czasmi ma tez watpliwosci co do swojej
                                                    plci - chociaz ostatnio zdecydowala sie ze jednak jest kobieta).
                                    • Gość: zbulwersowany Re: Sama się dyskredytujesz IP: *.siec.sandomierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:22
                                      Czytając ta waszą plemikę postanowiłem się odnieść do kilku spraw.
                                      1. Kto był wtedy w Polsce szefem UB i kto sprowokował całe zajście - odpowiedź
                                      może być jedna - Żydzi. Dlaczego? W ten sposób chcieli wywrzeć presje na swojej
                                      nacji aby jak najwiecej wyjechało ich do Palestyny gdzie doprowadzono do
                                      aneksji ziem i utworzono panstwo Izrael. Przecież z garstką ludzi by tego nie
                                      uczynili?
                                      2. Nikt nie twierdzi, że całe społeczeństwo żydowskie mordowało dzieci. Jednak
                                      jak wiemy Żydzi od najdawniejszych czasów zajmowali sie handelkiem. Czy tak jak
                                      obecnie potrzebna jest krew dla ratowania życia ludzkiego wtedy nie mogły
                                      zajmować się jakieś grupy żydowskie tą "dochodową" branżą?
                                      3. Czy nie uważacie, że gdyby w czasie okupacji hitlerowskiej role się
                                      odwróciły i eksterminacja dotyczyła by Polaków, to czy Żydzi tak jak Polacy
                                      podali by nam rękę? Nigdy, a może jeszcze zajmując sie handlem sprzedawali nas
                                      okupantowi.
                                      4. Jaka jast wdzięczność Żydów za ratowanie im życia ja bardzo dobrze wiem?
                                      Obrazuja to różnego rodzaju paszkwilne publikacje stawiajace bezpodstawnie
                                      Polaków w jednym szeregu z barbarzyńskim okupantem.
                                      5. Czy "za taką wdzięczność" mamy ich przepraszać? Czy oni tymi publikacjami
                                      nie sieją w świecie antypolskiej krucjaty?
                                      6. Wskażcie ile pomników Żydzi postawili Polakom za wspólną śmierć w komorach
                                      gazowych w chwili przyłapania Polaków przechowujących Żydów?
                                      7. Ktoś powie Jadwaszem. Ale czy wszyscy Ci, którzy ich ratowali maja tam swoje
                                      miejsce? Po to aby tam zaistnieli według ich przepisów musi to potwierdzić ten,
                                      który był przechowywany. A co jest z tymi Polakami, którzy posiadają inne
                                      dokumenty w tym książki meldunkowe z wpisanymi nazwiskami Żydów rubryką -
                                      wyznanie Mojżeszowe? To sie dla nich nieliczy. Dlatego uważam, że wystawianie
                                      pomników w takim akurat przypadku jest jakby "przyznaniem sie do niezaistniałej
                                      winy." Niech im pomniki stawiaja Niemcy. A o ile już, to niech wskażą
                                      wystawione im przez Niemców takie symbole. Ja piszę to jako osoba, której
                                      rodzina w podzięce za uratowane życie doświadczyła ze strony jednego z tych
                                      Żydów,który w tamtym czasie miał lepiej a niżeli polskie dzieci, krótko mówiąc
                                      paszkwilu.
                              • rzabba Re: Sama się dyskredytujesz ARYJczyk 04.04.06, 15:34
                                Gość portalu: Aryjczyk napisał(a):

> > Skoro podpisujesz się "Aryjczyk"
                                > Podpisuję się tak, żeby na wejściu nie kazano mi ściągać spodni, jak Kurskiemu.
                                > Ale jak ktoś się uprze, to mogę przedstawić "dowód" aryjskości...
                                -------------------------
                                dobra, pokaz
    • Gość: też Polak Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 08:44
      Studiowałem w Kielcach i sporo mieszkałem. Nie będę tu pisał o wszystkich mieszkańcach miasta, wyraźnie to zaznaczam. Muszę obiektywnie stwierdzić, że jesteście Kielczanie w większości niestety - rasisami. Ale wstydzicie się tego chociaż trochę na szczęście. Dlatego pewnie zburzono dom gdzie rozegrały sie tamte straszne wydarzenia. Teraz pomnik Wam nie pasuje. A dlaczego nie? Bo co - przypomni ze nie tylko Niemcy, że wasi dziadkowie i ojcowie też mordowali niewinnych. Nie mówię o wszystkich powtarzam, ale gdzieś tak 80% mojego roku na studiach to byli Kielczanie i wśród nich na Palcach jednej ręki dałoby się policzyć tych którzy nie mówili pogardliwie "Żydek". Mój teść opowiadał jak potraktowali Kielczanie cmentarz żydowski. Przez całą wojnę przetrwał praktycznie w dobrym stanie. Dopiero po wojnie miejscowi rozkopali groby w poszukiwaniu kosztowności. Tak było. Zastanawia mnie tylko wasza nienawiść do Żydów, chociaż nie macie z nimi styczności. Przejęliście od ojców i matek ich nienawiść bez żadnego zastanowienia. Wstydźcie się. Tyle Wam powiem. Pewnie teraz wylejecie na mnie wiadro pomyj. Czniam to. Nie zależy mi na opinii nazistów.
      • Gość: biskup Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:48
        człowieku tu o nienawisci czy rasizmie nie ma mowy. Po cholere rozdrapywac rany
        i stawiac nastepnego molocha nikomu i niczemu nie potrzebnego. Jak mieszkałes
        tzn ze nie mieszkasz i nie znasz jaki stosunek do pomników (przez ukochaneego
        WELa) maja kielczanie.
      • Gość: babetka Na ciebie szkoda pomyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:01
      • Gość: kielczanin Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:08
        Dom nie został zburzony. Stoi po dzis dzien nad Silnica, jako zywe swiadectwo
        tamtych tragicznych wydarzeń. Powinno sie o tych sprawach pamietać i stawiac
        pomniki, tak jak sie to robi wszedzie na świecie. Żydzi przed II wojna swiatowa
        stanowili 1/4 mieszkanców naszego miasta i o tym tez trzeba pamiętać.
        Współtworzyli nasza kulturę, wzbogacali wizerunek miasta i własnie teraz ich
        brakuje. Dlatego nalezy im sie pamięć. Nalezy także pamietac o tym kto dokonał
        pogromu i to wcale nie wstyd o tym mówić. Ci co nie chca pamietac byc może maja
        cos na sumieniu. Może nie to, że ich dziadkowie, czy ojcowie byli wtedy nad
        Silnica. Może to jest istotne, że kiedys powiedzieli komuś "ty Żydzie", może
        kiedyś dziadek opowiadał jak to z chłopakami z podkieleckiej wsi dokuczał
        żydwoskim dzieciom z tej samej ulicy. Może tego sie wstydza i dlatego nie chca
        pamietać.
        Co z tym wspólnego ma prezydent Kielc? Pomnik powstaje przeciez z inicjatywy
        społecznej. Rola prezydenta pewnie polegac ma na tym, że powinien akceptować
        tego rodzaju przedsiewziecia i słusznie, że tak robi.
        Pamietam 1968 r. i nagonke na Polaków zydowskiego pochodzenia. I tego tez nalezy
        sie wstydzić, o tym powinni pamietać wszyscy kielczanie, nalezy o tych sprawach
        uczyc w kieleckich szkołach. Jestem kielczaninem od wielu pokoleń i nie zycze
        sobie rasistowskich wypowiedzi pochodzących z ust tych, którzy z tym miastem
        maja tyle wspólnego, że tutaj spia, jedza i pracują, nie identyfikując sie z
        przeszłościa, kulturą i miejscową tradycją.
        • Gość: Gość Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.centertel.pl 04.04.06, 16:54
          Gość portalu: kielczanin napisał(a)
          >Powinno sie o tych sprawach pamietać i stawiac
          pomniki, tak jak sie to robi wszedzie na świecie<

Chyba zapomniano że pomnik poświęcony zagładzie żydów kieleckich został już
          postawiony na 50-lecie pod budynkiem Archiwóm.
          A może Lubawski chce być lepsy od inny i będziemy stawiać pomniki co dekadę ???
      • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu 04.04.06, 15:20
        Gość portalu: też Polak napisał(a):

> Studiowałem w Kielcach i sporo mieszkałem. Nie będę tu pisał o wszystkich miesz
        > kańcach miasta, wyraźnie to zaznaczam. Muszę obiektywnie stwierdzić, że
        jesteście Kielczanie w większości niestety - rasisami...
        ---------------
        osmieszasz sie uogolniajac.

Przejęliście od ojców i matek ich nienawiść bez żadnego zastanowieni
        > a. Wstydźcie się. Tyle Wam powiem. Pewnie teraz wylejecie na mnie wiadro
        pomyj.Czniam to. Nie zależy mi na opinii nazistów.
        ----------------
        z twojego tekstu przebija niechec do kielczan i swego rodzaju ...r a s i z m.

podpisujesz sie jako "tez polak", co zastanawia. po co ta manifestacja?
      • rzabba Re: W Kielcach stanie TEZ POLAK(?) 04.04.06, 15:24
    • Gość: babetka Kłamliwy napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:57
      Echo Dnia podaje treść napisu, jaki będzie zamieszczony na pomniku.

Brzmi tak:

"Pamięci 42 Żydów, zamordowanych w Kielcach 4 lipca 1946 r.
      Przed II wojną światową Kielce zamieszkiwało ok. 21 tysięcy Żydów. Większość z
      nich okupanci deportowali na śmierć do niemieckiego obozu natychmiastowej
      zagłady w Treblince. Po wojnie część Żydów ocalałych z holocaustu wróciła do
      Kielc. Przybyli tu także Żydzi pochodzący z małych miasteczek Kielecczyzny i
      dawnych polskich terenów wschodnich.
      4 lipca 1946 roku tłum zaatakował i zamordował 42 Żydów, którzy zatrzymali się
      w budynku gminy żydowskiej przy ul. Planty 7-9. Wydarzenia te stały się jedną z
      przyczyn emigracji ocalałych z holocaustu Żydów do Izraela, Stanów
      Zjednoczonych i innych krajów.
      W hołdzie ofiarom pogromu, by pomnik ten stał się dla ludzi przestrogą i
      wołaniem o tolerancję i wzajemne zrozumienie miedzy sąsiadami.
      Kielce 2006".
      • Gość: Aryjczyk A co w nim kłamliwego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:02
        • Gość: biskup Re: A co w nim kłamliwego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:07
          a chociaż by to że zgineło 42 żydów co jest nie prawdą.

pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_kielecki
          • Gość: Aryjczyk Re: A co w nim kłamliwego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:51
            Źródła są różne i dane są różne. Kąkolewski do bardzo dobry dziennikarz, ale
            żaden historyk.
            homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/historia/kiel.html
            • Gość: babetka Dariusz Rosati? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:00
              Czy to ten Żyd, który MSZ obsadził bolszewikami w dużej części pochodzenia
              żydowskiego?
              I czy to ten Żyd, który będąc ministrem starał się o funkcję w międzynarodowej
              instytucji i poddawał się przesłuchaniom niczym pazerny chłystek przez co
              hańbił imię Polski?

Czy Żyd Dariusz Rosati jest dla Ciebie wiarygodnym źródłem?

Szkoda, że Jego córka ma problemy z włosami i jest bliska wyłysienia :)))
              • Gość: Aryjczyk Spis źródeł pod artykułem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:11
                Zobaczysz jedno przypadkowe nazwisko i dostajesz sraczki.
                Patrz na listę źródeł. Które z nich uważasz za niewiarygodne?
                • Gość: babetka Lepiej Ty sięgnij do źródeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:24
                  Widzisz mój drogi, źródła niekoniecznie dotyczą liczby ofiar. Gdybyś był
                  rzetelny, to sięgnąłbyś rzeczywiście do „źródeł”.

Otóż „Zestawienie wyników oględzin sądowo-lekarskich oraz rannych w związku z
                  wypadkami, jakie miały miejsce w Kielcach w dniu 4.VII.1946r.”

Mówi o 37 osobach narodowości żydowskiej w tym 26 mężczyznach i 11 kobietach (z
                  tego zidentyfikowano 22 osoby) oraz 2 mężczyznach narodowości polskiej.
                  Razem więc 39 osób.

A skąd się wzięło 42 osoby, to chyba mędrcy nie wiedzą.
                  • Gość: Aryjczyk Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:55
                    Gdzie w tym protokole (mam go przed sobą w książce Kąkolewskiego) pisze, że są
                    to wszystkie ofiary z wydarzeń 4.VI.46 w Kielcach?
                    Czy jest wśród nich np. matka z dzieckiem, opisana przez Kąkolewskiego na str.
                    186, zabita poza Plantami przez milicjanta (dziecko zostało zastrzelone z
                    litości, żeby nie było sierotą)?
                    • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:01
                      Rzeczywiście bolszewicki gnój nie był zbyt rozgarnięty i zapomniał o trzeciej
                      płci, którą są dzieci i nie zaznaczył, że oględzinom zostali poddani wszyscy
                      zbici.
                      • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:15
                        Pytam o dowód, że w tym protokole wspomniana Żydówka z dzieckiem jest
                        umieszczona.

Komunikat prasowy Polskiego Towarzystwa Historycznego w USA z dnia 25 czerwca
                        1996r.:
                        "Do dzis nie ustalono listy nazwisk zamordowanych 4 lipca 1946 roku w Kielcach.
                        Zaslaniano sie tym, iz twarze ofiar byly zmasakrowane, a tlum obdarl trupy z
                        ubran, czego jednakze nie widac na zdjeciach. Ponadto wymienia sie rozne liczby
                        zabitych Zydow. Liczba ta waha sie od 42 do 70, a czasem nawet i 140, ale gdzie
                        pochowano owe mityczne dziesiatki ofiar poza znanymi 42 trumnami na kieleckim
                        cmentarzu - do dzis nie jest nikomu wiadome."

Ten dokument też pochodzi od bolszewickiego, sklerotycznegoo gnoja? Tylko
                        dlatego, że nie pasuje do twojej teorii?
                        • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:21
                          A gdzie jest dowód, że nie został opisany?

Dokument jest wyraźny.

A w Jedwabnem też w stodole spłonęło ponoć ponad tysiąc osób. Chyba układali
                          ich widłami.
                          • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:49
                            > A gdzie jest dowód, że nie został opisany?
                            Tam, gdzie dowód, że został opisany.

> Dokument jest wyraźny.
                            Nie przeczę (chhoć brak podpisów u Kąkolewskiego). Ale to niczego nie zmienia.

> A w Jedwabnem też w stodole spłonęło ponoć ponad tysiąc osób. Chyba układali
                            > ich widłami.
                            Nie mieszkam w Jedwabnem. Mało mnie to interesuje.

• Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:59
                              Jedwabne to przykład, jak powstaje mit. Z biegiem czasu powielany staje się
                              faktem.
                              Najprościej jest dokonać ekshumacji tych 42 rzekomo zamordowanych Żydów.

Czego nie zmienia? Że liczba 42 jest wzięta z sufitu?
                              • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:27
                                Zgadzam się, że ekshumacja mogłaby wiele wyjaśnić.
                                Natomiast liczba 42 jest równie "dobra", jak 40 czy 39. A choćby i 20, lub 70
                                jak chcą niektórzy. Zupełnie nie w tym rzecz. To ucieczka w boczny wątek.
                                • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:31
                                  Liczba 37 wynika z dokumentu. Można oczywiście ten dokument podważać i uznać za
                                  kłamliwy. Ale trzeba mieć podstawę, a nie fantazje.
                                  • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:15
                                    A ile trumien było w czasie pochówku? Dla ułatwienia: 42. To tak samo dobra
                                    cyfra, jak ta z dokumentu oględzin zwłok. Tym bardziej, że protokół był
                                    przecież sporządzony przez "bolszewickiego gnoja", jak piszą niektórzy.
                                    Jeszcze raz powtarzam, bo widzę że ci umknęło - nie ma znaczenia, czy ofiar
                                    było 20, 30, 40 czy 70.
                                    • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:35
                                      Ilość trumien nie jest istotna.

Owszem ma znaczenie ile było ofiar. Ma znaczenie chociażby dla prawdy
                                      historycznej, która to "prawda" ma być uwieczniona na tablicy. Tak samo, jak ma
                                      znaczenie kto mordował - czy tłum, czy MO, UB, ORMO i WP.

To jest zasadnicza różnica.
                                      • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:52
                                        Spór czy ofiar było 37 czy 42 ma charakter zastępczy. O niemal nieistotnym
                                        znaczeniu dla oceny samego faktu.
                                        Natomiast zgadzam się całkowicie z tym, że napis "4 lipca 1946 roku tłum
                                        zaatakował i zamordował xx Żydów" jest niezgodny z ustalonymi dotychczas
                                        faktami. Należałoby raczej powiedzieć: skandaliczny.
                                        Szczerze mówiąc, dopiero teraz to przeczytałem.
                                        Ale, po uważnej już lekturze napisu, z pozostałą jego treścią się zgadzam.
                                        • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:11
                                          10% ofiar to nie jest charakter zastępczy.

A napis jest kłamliwy w każdym aspekcie.
                                          • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:42
                                            > 10% ofiar to nie jest charakter zastępczy.

Jest.

> A napis jest kłamliwy w każdym aspekcie.

Nie jest.

Przyjąłem twój sposób dyskusji, nieco tylko go upraszczając.
                                            • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:12
                                              Nie było 42 Żydów.
                                              Nie zaatakował tłum.
                                              I była to nieistotna przyczyna emigracji. Najwięcej Żydów wyemigrowało po
                                              śmierci Stalina. I ta śmierć, a później 68r. w tym to, że bandyta Roman
                                              Zambrowski nie powrócił do Biura Politycznego KC czego domagali
                                              się "demokraci", było najistotniejszą przyczyną emigracji.
                                              • Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:59
                                                > Nie było 42 Żydów.

Tego nie wiesz. Nikt nie wie. Nie ma znaczenia.

> Nie zaatakował tłum.

Zgoda.

> I była to nieistotna przyczyna emigracji. Najwięcej Żydów wyemigrowało po
                                                > śmierci Stalina. I ta śmierć, a później 68r. w tym to, że bandyta Roman
                                                > Zambrowski nie powrócił do Biura Politycznego KC czego domagali
                                                > się "demokraci", było najistotniejszą przyczyną emigracji.

Przecież napis ma głosić: "Wydarzenia te stały się jedną z
                                                przyczyn emigracji".
                                                Zaś Kąkolewski twierdzi (str. 224):
                                                "A oto pięć głównych celów, które zostały osiągnięte w przeprowadzeniu pogromu
                                                w Kielcach:
                                                1. Spowodowanie masowego exodusu Żydów.[...]"

Nikt nie pisze, że "najistotniejszą przyczyną emigracji".
                                                • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:15
                                                  Czy wiem, czy nie, kłamstwo jest kłamstwem.

A napis jest wybikiem kompromisu. Bo Żydzi chcieli żeby było że jest główną
                                                  przyczyną.

I Kąkolewski nie jest wyrocznią. Fakty wskazują na co innego. Najwięcej Żydów
                                                  wyjechało kiedy pojawiła się szansa, że ich zbrodnie na Polakach ujrzą światło
                                                  dzienne.

www.echo-dnia.com.pl/?news=28638&mutacja=1&dzial=3

• Gość: Aryjczyk Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:13
                                                    > Czy wiem, czy nie, kłamstwo jest kłamstwem.

Dziwne. Nie wiadomo jaka liczba jest prawdziwa. Wiadomo tylko, że 42 jest
                                                    nieprawdziwa.

> A napis jest wybikiem kompromisu. Bo Żydzi chcieli żeby było że jest główną
                                                    > przyczyną.

A skąd wiadomo, że Żydzi tak chcieli?

> I Kąkolewski nie jest wyrocznią. Fakty wskazują na co innego. Najwięcej Żydów
                                                    > wyjechało kiedy pojawiła się szansa, że ich zbrodnie na Polakach ujrzą
                                                    > światło dzienne.

Przecież nikt (łącznie z Kąkolewskim i moją skromną osobą) nie mówi, że było
                                                    inaczej. Proponowana treść napisu na pomniku też nie. Nie wiem z kim/z czym
                                                    polemizujesz.
                                                    Jeszcze raz: napis ma głosić "jedną z", a nie główną przyczyną exodusu Żydów z
                                                    Polski.
                                                  • Gość: babetka Re: Sięgnąłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:52
                                                    To, że jest nieprawdziwa jest faktem. Bo nawet jeżeli było 42 osoby,to w tym
                                                    było tych dwóch Polaków.

A wiadomo stąd, bo podałam link do tekstu w ED, w którym autor to stwierdza i
                                                    mam nadzieję, że nie kłamie.
                                        • Gość: Kielczanin Re: Sięgnąłem IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 05.04.06, 16:39
                                          Zgadzam się z opinia Aryjczyka. Wg mnie napis na pomniku ...." tłum zaatakował
                                          i zamordował 42 Żydów..." jest mało precyzyjny. Czy to był tłum Kielczan ? W
                                          świetle prawdy historycznej - NIE. A może tłum prowokatorów bądź SB-ków? Wydaje
                                          mi się, że napis musi być precyzyjny i odpowiadać PRAWDZIE HISTORYCZNEJ !!!
                                          Ale czy dla fundatorów pomnika ważna jest prawda historyczna, czy ważniejszy
                                          jest rozgłos o pogromie kieleckim?
        • Gość: babetka Re: A co w nim kłamliwego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:09
          Wszystko
          • Gość: swat Re: A co w nim kłamliwego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:17
            babetka i aryjczyk ożeńcie się!!!
            • Gość: babetka Re: A co w nim kłamliwego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:59
              dziękuję uprzejmie. Jestem po kilku nieudanych związkach i ani myślę wiązać się
              z kolejnym alkoholikiem i damskim bokserem.
        • rzabba Re: A co w nim kłamliwego? ARYJczyk 04.04.06, 15:31
          niekompletnosc obrazu przedstawionego zdarzenia
          • Gość: Aryjczyk Re: A co w nim kłamliwego? ARYJczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:39
            Toteż napisałem, że:
            Natomiast zgadzam się całkowicie z tym, że napis "4 lipca 1946 roku tłum
            zaatakował i zamordował xx Żydów" jest niezgodny z ustalonymi dotychczas
            faktami. Należałoby raczej powiedzieć: skandaliczny.
      • Gość: historyk To propagandowa opowieść, a nie napis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:34
        Powinno wystarczyć tylko pierwsze zdanie, jeżeli w ogóle kwestia pomnika już
        jest przesądzona. Szkoda, że oprócz pomników, tablic i obrzędowości
        rocznicowych władze Kielc nie robią nic aby walczyć ze stereoptypami i
        mentalnością kielczan, którzy mają odmienne opinie w tej kwestii. Szkoda, że
        takie inicjatywy powstają w ratuszu bez konsultacji społecznych. Widać, że jest
        to narzucanie mieszkańcom rozwiązań wbrew ich woli. Istna dyktatura, ale to nic
        nowego w tej kadencji.
        • Gość: babetka Re: To propagandowa opowieść, a nie napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:38
          Władze Kielc to było i jest skupisko miernot, matołów i tchórzy.

Nie można się po nich spodziewać niczego dobrego.
        • rzabba Re: To propagandowa opowieść, HIStoryk 04.04.06, 15:55
          Gość portalu: historyk napisał(a):
          ...Szkoda, że
          > takie inicjatywy powstają w ratuszu bez konsultacji społecznych. Widać, że jest
          > to narzucanie mieszkańcom rozwiązań wbrew ich woli. Istna dyktatura, ale to
          nic nowego w tej kadencji.
          -------------------
          jest to opowiesc propagandowa bez watpienia i nie chodzi tu o uczczenie ofiar
          tej prowokacji, lecz o okreslone zamierzone efekty. mamy juz jedwabne, teraz
          bedziemy miec kielce, a wkrotce wmowia nam ekserminacje narodu zydowskiego. na
          calym swiecie szerzona jest wyraznie skoordynowana kampania antypolska, a ktorej
          uporczywie wymienia sie "polskie obozy" zaglady zydow.
          kto tu naprawde jest ofiara, a kto katem?

a co to ma wspolnego z prezydentura kaczynskiego? to sa decyzje zapadajace
          wsrod tych, ktorzy pociagaja za sz
        • Gość: syla Re: To propagandowa opowieść, a nie napis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:33
          A może postawimy pomnik tych którzy zginęli z powodu braku rzetelnego procesu???
          Nie ma dotychczas dowodów w pełni potwierdzonych, że skazani tak naprawde byli
          winni!!! Może to oni stali się ofiarami, bo jakieś ofiary należało znależć i
          skazać!!! Wydarzyła się tragedia ale może jest to tragedia dwóch stron. Nie
          jestem antysemitką ale może najpierw dojdźmy do prawdy a później stawiajmy
          pomniki nie tylko jednej nacji ale tym którzy naprawdę na to zasługują. Myślę,
          że pomników i ukłonów w stronę nasji żydowskiej tak naprawdę już nam starczy.
    • Gość: babetka Izrael bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:00
      Ciekawe, że pomnik sfinansuje Komisja Stanów Zjednoczonych do spraw Ochrony
      Dziedzictwa Narodowego Ameryki Za Granicą.

I w ten sposób się okazało gdzie jest Izrael bis.
    • Gość: Kielczanin Nie życzę sobie rasistowskich wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:12
      Dom nie został zburzony. Stoi po dzis dzien nad Silnica, jako zywe swiadectwo
      tamtych tragicznych wydarzeń. Powinno sie o tych sprawach pamietać i stawiac
      pomniki, tak jak sie to robi wszedzie na świecie. Żydzi przed II wojna swiatowa
      stanowili 1/4 mieszkanców naszego miasta i o tym tez trzeba pamiętać.
      Współtworzyli nasza kulturę, wzbogacali wizerunek miasta i własnie teraz ich
      brakuje. Dlatego nalezy im sie pamięć. Nalezy także pamietac o tym kto dokonał
      pogromu i to wcale nie wstyd o tym mówić. Ci co nie chca pamietac byc może maja
      cos na sumieniu. Może nie to, że ich dziadkowie, czy ojcowie byli wtedy nad
      Silnica. Może to jest istotne, że kiedys powiedzieli komuś "ty Żydzie", może
      kiedyś dziadek opowiadał jak to z chłopakami z podkieleckiej wsi dokuczał
      żydwoskim dzieciom z tej samej ulicy. Może tego sie wstydza i dlatego nie chca
      pamietać.
      Co z tym wspólnego ma prezydent Kielc? Pomnik powstaje przeciez z inicjatywy
      społecznej. Rola prezydenta pewnie polegac ma na tym, że powinien akceptować
      tego rodzaju przedsiewziecia i słusznie, że tak robi.
      Pamietam 1968 r. i nagonke na Polaków zydowskiego pochodzenia. I tego tez nalezy
      sie wstydzić, o tym powinni pamietać wszyscy kielczanie, nalezy o tych sprawach
      uczyc w kieleckich szkołach. Jestem kielczaninem od wielu pokoleń i nie zycze
      sobie rasistowskich wypowiedzi pochodzących z ust tych, którzy z tym miastem
      maja tyle wspólnego, że tutaj spia, jedza i pracują, nie identyfikując sie z
      przeszłościa, kulturą i miejscową tradycją.
      • Gość: biskup Re: Nie życzę sobie rasistowskich wypowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:15
        to po co stawiać pomnik skoro kamienica jest lub moze byc pomnikiem tych
        wydarzen ???
        • Gość: Kielczanin Re: Nie życzę sobie rasistowskich wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:22
          A dlaczego nie stawiac? Bedzie komus przeszkadzał? A po co stawiac pomniki Armii
          Krajowej, Józefowi Piłsudskiemu, Janowi Pawłowi II? Po co w ogóle stawiac pomniki?
          Własnie po to, żeby pamietać!
          • rzabba Re: Nie życzę sobie rasistowskich(?) KIELczanin 04.04.06, 16:13
            ć portalu: Kielczanin napisał(a):

> A dlaczego nie stawiac? Bedzie komus przeszkadzał?
            ------------
            tym, ktorzy nieznosza klamstw.
            jesli o potrzebie pomnika decyduja wladze bez konsultacji ze spoleczenstwem
            to zaczac nalezy od zmiany wladz

...Po co w ogóle stawiac pomniki?Własnie po to, żeby pamietać!
            ------------------------------
            sprawa jest jasna jak jedwabne, bo wyraznie wciska sie miastu
            monument obwiniajaca jego mieszkancow o zbrodnie, ktora zostala dokonana
            w niewyjasnionych do konca okolicznosciach. tresc tablicy ma wyraznie charakter
            propagandowy i wskazuje na ukryte intencje inicjatorow przedsiewziecia.
      • Gość: kielczanin Re: Nie życzę sobie rasistowskich wypowiedzi IP: 212.160.196.* 04.04.06, 09:28
        a czemu sprawa pogromu do dziś dnia nie zostala wyjaśniona ,bo była to
        prowokacja Urzędu Bezpieczeństwa ,a kto służył w UB żydzi polskiego
        pochodzenia ,w tym czasie powstawało Pństwo Izrael i trzeba go było
        zaludnić,szukano prowokacji wcześniej w Rzeszowie nie wyszło, to zrobiono w
        Kielcach,a kto postawi pomnik poległym Polakom kórzy tam zgineli, d-ca
        jednostki wojskowej który został rozstrzelany do dnia dzisiejszego nie wiadomo
        gdzie jest pochowany,znałem ludzi którzy niewinie odsiadywali wyroki za to że w
        tym miejscu akurat stali , nie jestem nazistom ,ani antysemitą ale mówmy prawdę
        jeszcze żyją ludzie którzy to pamiętają ,nie obciążajmy Kieleckich Polaków
        którzy ratowli życie tysiącą żydów polskiego pochodzenia,
      • Gość: babetka Re: Nie życzę sobie rasistowskich wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:33
        Jeżeli umiesz czytać, to zauważysz, że pomnik nie powstaje z inicjatywy
        społecznej.

Jakoś nie dostrzegam pomników pomordowanych Żydów w każdym zakątku Niemiec,
        Francji, Holandii, Węgier, Litwy, Łotwy...

Oczywiście, że należy pamietać o tym, że bolszewicy dokonali w Kielcach mordu
        na Żydach.

Z tym rokiem 1968 to Twoja teza jest lekko dyskusyjna. Otóż wg ambasadora
        Izraela w Polsce "Żyd, który był komunistą nie był Żydem". Zgodnie z tym w roku
        1968 w Polsce nie było Żydów przeciwko którym skierowana była "nagonka".
    • Gość: Student Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:27
      Niektórych mieszkanców miasta nic nuz nie jest w stanie nauczyć. Ten kielecki
      antysemityzm to choroba. Na szczęście nie wszyscy tak myslą.
      • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar STUdenta 04.04.06, 16:24
        Gość portalu: Student napisał(a):

> Niektórych mieszkanców miasta nic nuz nie jest w stanie nauczyć. Ten kielecki
        > antysemityzm to choroba.
        --------
        mam nadzieje, ze ty do nich nie nalezysz i nauczysz sie definicji
        "antysemityzmu"...zanim zaczniesz prawic frazesy.

• Gość: Filip Re: 42 ul.Planty....96 Polska Skalka...? IP: 69.156.148.* 04.04.06, 20:18
          ...a kto postawi pomnik tym zamordowanym na Polskiej Skalce...?

....no i jeszcze ciekawi mnie tresc tego napisu jaki ma pojawic sie na tym
          murze.

...czy bedzie to jawne falszerstwo historii...?
          Czy ow mur - pomnik bedzie wystawiony ku czci pomordowanych czy jako dokument
          zydowskich falszow historii.
    • Gość: z dystansu Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.adsl.proxad.net 04.04.06, 10:20
      a ja chce i to jak najszybciej,
      natomiast wracam do bezsensownego pomyslu stawiania w Kielcach pomnika ofiar 11
      wrzesnia w Nowym Jorku - to bezsens Panie Prezydencie,
      • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiarZ DYstansu 04.04.06, 16:26
        Gość portalu: z dystansu napisał(a):

> a ja chce i to jak najszybciej,
        > natomiast wracam do bezsensownego pomyslu stawiania w Kielcach pomnika ofiar 11
        > wrzesnia w Nowym Jorku - to bezsens Panie Prezydencie,
        --------------------
        no pewnie, przeciez tam nie polegl zaden zyd!
        choc nie powiem zydow tam nie zabraklo...
    • Gość: Robi Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.futuro.kielce.msk.pl 04.04.06, 10:23
      Pamięci 42 Żydów? hmm, to w takim razie będzie nieścisłość. W trakcie zajść z
      4.7.46 zginęło też 2 Polaków, przypadkowo wziętych za Żydów
    • rzabba kiedy pomnik polskich ofiar zydo komuny? 04.04.06, 14:42
    • Gość: kulka Stała się rzecz bardzo zła IP: *.pgi.waw.pl 04.04.06, 16:07
      Uważam, że najwyższy czas zrezygnować z bezsensownej walki o przerzucenie
      odpowiedzialności za tem mord za enigmatyczne siły "bezpieki", prowokatorów w
      mundurach czy, jak niektórzy chcą nawet samych Żydów. To tłum Polaków z
      Ludwikowa i innych mieszkańców Kielc - najprawdopodobniej sprowokowany i
      podjudzony przez bezpiekę - ale to jednak POLSKI tłum, dokonał tej zbrodni. W
      mojej młodości znałam ludzi, którzy jeszcze w latach siedemdziesiątych z dumą
      opowiadali o swoim udziale w tych mordach oraz KILKUDNIOWYM polowaniu na Żydów
      w Kielcach i okolicach. Słyszałam jak pewien Pan z dumą opowiadał jak zakładał
      biało-czerwoną opaskę i przeszukiwał wraz z kolegami z patrolu drwalki i
      piwnicę w poszukiwaniu ukrywających się Zydów !!! Uważam jednak, że budowanie w
      tej chwili pomnika. W sytuacji kiedy budzi to tak wielkie emocje jest rzeczą
      nieodpowiedzialną. Pomników nie stawia się WBREW SPOŁECZEŃSTWU bo to to
      społeczeństwo obraża. Najpierw potrzebne są rozmowy spotkania być może jeszcze
      większy dystans. Tym pomnikiem, ktoś otwiera puszkę Pandory. Trzeba go bęedzie
      dzień i noc pilnować. Każda, nieuchronna profanacja odbije się echem po całym
      świecie. Ludzie Po co to i dlaczego tak nagle bez dyskusji. Moja córka chodziła
      do kielckiego liceum. Nie mieli ani jednej lekcji historii na ten temat !!!.
      Komu zależy na rozpętaniu awantury. Jestem teraz w Warszawie. Wierzcie mi
      notowania naszego miasta ostatnio są bardzo dobre. Dużo się mówi i dobrze mówi.
      Boję się, że odsłonięciem tego pomnika wypuścimy dżina z butelki.
      • Gość: babetka Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:30
        Niech się Żydzi zajmą swoimi, bo to Żydzi Żydów wysyłali do obozów śmierci. Bez
        żydowskich władz i żydowskiej policji nie mógłby mieć miejsca holokaust.
        Przynajmniej w takim rozmiarze.

Niech Żydzi postawią np. pomnik np. Grzegorzowi Jaszuńskiemu, mężowi słynnej
        demokratki Zofii Kuratowskiej, który był w Judenpolizei w getcie i walnie
        przyczynił się do sprawnej wysyłki transportów.

Mężem tej Zofii Kuratowskiej, która z takim zaangażowaniem zarzucała Polakom
        antysemityzm.

Niech się Żydzi chociaż zajmą ludobójcą Żydem Morelem, którego przygarnęli z
        otwartymi rękami. Mogą mu nawet pomnik postawić. Ostatecznie kilka ładnych
        tysięcy gojów wysłał na tamten świat.
        • Gość: kix Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:36
          Oczywiście mój dziadek mówił, że Żydzi się najpierw zabijali sami siekierami na
          podwórzu a dzieci były mordowane przez policję żydowską. Pajacu przynosisz
          hańbę temu narodowi
          • Gość: babetka Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:16
            Widać, że jesteś takim samym gównem, jak twój dziadek.
            • Gość: babetka Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:45
              Gość portalu: babetka napisał(a):

> Widać, że jesteś takim samym gównem, jak twój dziadek.

Przesadziłam - przepraszam wszystkich. Wybaczcie!!! Czaasem mnie ponosi.
            • Gość: kielczanin Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:46
              Tobie to sie powinno zakazac dostepu do internetu i odebrać komputer!!!
              • Gość: babetka Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:48
                Gość portalu: kielczanin napisał(a):
                Tobie to sie powinno zakazac dostepu do internetu i odebrać komputer!!!

Napisałam przecież - przepraszam. (Trzeci raz nie powtórzę) Nie widzisz?
                • Gość: Aryjczyk Re: Gó...no nie tłum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:08
                  A ja Ci powiem, Babetko, że Cię lubię. Bo lubię i cenię ludzi, którzy mają
                  jasno zdefiniowany światopogląd. I chcą oraz porafią go bronić. Rozumiem także
                  i wybaczam momenty zacietrzewienia, bo sam często takie momenty miewam. Wtedy
                  sam oczekuję zrozumienia.
                  Też chciałbym wyznawać podobny światopogląd, bo łatwiej byłoby rozumieć świat.
                  Wiele razy próbowałem. Szkoda tylko, że życie wciąż pokazuje świat w kliszach
                  innych, niż czarno-białe. I ciągle szlag trafia ten mój pieczołowicie budowany
                  system wartości.
              • Gość: babetka Nikogo nie przepraszam za to gó...no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:58
                To jakaś SLD-owska menda się jak zwykle podszywa
                • Gość: babetka Re: Nikogo nie przepraszam za to gó...no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:00
                  Gość portalu: babetka napisał(a):

> To jakaś SLD-owska menda się jak zwykle podszywa
                  chyba muszę sobie dać na wstrzymanie, sama już nie wiem co piszę.
                  • Gość: babetka Re: Nikogo nie przepraszam za to gó...no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:01
                    znowu?
                    • Gość: wwwwwwwwwwwwwwwww Postawić pomnik babetce IP: *.net130.okay.pl 04.04.06, 20:10
                      Postawic pomnik babetce najlepiej koło tego budynku obek św. Tekli na rynku.
                      Miejsce i sąsiedctwo właściwe dla takiego gó..... jak babetka
                      • Gość: xtrmntr Pomnik babetce? IP: *.cable.mindspring.com 05.04.06, 05:07
                        ona ma swoj pomnik - to jej wypowiedzi na forum - w ten sposob chce pozostac w
                        pamieci czytelnikow na zawsze.
      • rzabba Re: Stała się rzecz bardzo zła 05.04.06, 09:18
        Gość portalu: kulka napisał(a):

> Uważam, że najwyższy czas zrezygnować z bezsensownej walki o przerzucenie
        > odpowiedzialności za tem mord za enigmatyczne siły "bezpieki", prowokatorów w
        > mundurach czy, jak niektórzy chcą nawet samych Żydów. To tłum Polaków z
        > Ludwikowa i innych mieszkańców Kielc - najprawdopodobniej sprowokowany i
        > podjudzony przez bezpiekę - ale to jednak POLSKI tłum, dokonał tej zbrodni. W
        > mojej młodości znałam ludzi, którzy jeszcze w latach siedemdziesiątych z dumą
        > opowiadali o swoim udziale w tych mordach oraz KILKUDNIOWYM polowaniu na Żydów
        > w Kielcach i okolicach. Słyszałam jak pewien Pan z dumą opowiadał jak zakładał
        > biało-czerwoną opaskę i przeszukiwał wraz z kolegami z patrolu drwalki i
        > piwnicę w poszukiwaniu ukrywających się Zydów !!!
        ----------------------
        moze i tak bylo jak piszesz, ale czy mozesz z cala pewnoscia zaswiadczyc, ze tak
        naprawde bylo? zreszta nie ma skutku bez przyczyny i dlatego nie mozna,
        zwlaszcza tak ekstremalnych wydarzen rozpatrywac w oderwaniu od kontekstu.
        konflikty miedzyludzkie sa rzecza naturalna i nie trzeba roznic narodowosciowych
        aby zaistnialy. dlatego uwazam, ze bledem jest "nacjonalizowanie" tego
        zdarzenia, ktore ma charakter czysto miedzyludzki. ludzie zamordowali ludzi
        i to jest straszne. nie tworzmy barier miedzy soba, bo jestesmy niczym innym jak
        jedna masa, ulepiona z tej samej gliny.

Uważam jednak, że budowanie w tej chwili pomnika. W sytuacji kiedy budzi to tak
        wielkie emocje jest rzeczą nieodpowiedzialną. Pomników nie stawia się WBREW
        SPOŁECZEŃSTWU bo to to społeczeństwo obraża. Najpierw potrzebne są rozmowy
        spotkania być może jeszcze większy dystans. Tym pomnikiem, ktoś otwiera puszkę
        Pandory. Trzeba go bęedzie dzień i noc pilnować. Każda, nieuchronna profanacja
        odbije się echem po całym świecie. Ludzie Po co to i dlaczego tak nagle bez
        dyskusji.
        ------------
        absolutnie sie z toba zgadzam. dodam jednak, ze tego pomnika wogole niepowinno
        byc. upamietniajaca to wydarzenie tablica jest wystarczajacym gestem,
        utrwalajacym ta straszna zbrodnie. nie zapominajmy do jakich okrucienstw
        czlowiek jest zdolny, ale pamietajmy, ze to l u d z i e , l u d z i o m ten los
        zgotowali. przestanmy byc polakami i zydami pod jednym dachem.
        ten pomnik jesli powstanie, podsyci roznice w naszym spoleczenstwie, o co naj-
        prawdopodobnie mozgom stojacym za tego typu pomyslami chodzi. jednosc narodowa
        jest sila, ktora stoi na przeszkodzie tym, ktorzy chcieliby narodem manipulowac.

...
        > Komu zależy na rozpętaniu awantury. Jestem teraz w Warszawie....Boję się, że
        odsłonięciem tego pomnika wypuścimy dżina z butelki.
        -----------
        dokladnie tak. chodzi tu najwyrazniej o awanture, na ktorej ktos skorzysta.
        wyraznie widac, obie ksiazki, o jedwabnem i o kielcach powstaly na zamowienie
        zydowskich organizacji z grupy holokaust industry.
        "polskie obozy" zaglady zydow powtarzajace sie w srodkach masowego przekazu na
        calym swiecie sa czescia prowadzonej kampanii antypolskiej zmierzajacej do
        wymuszenia na polsce dalszych koncesji, odszkodowan i bog wie jakich jeszcze
        korzysci na rzecz obcych nam grup interesu.
        wazne jest, aby spojrzec na sprawe calosciowo by zrozumiec wage poszczegolnych
        epizodow.
        • Gość: pstryk Re: Stała się rzecz bardzo zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:05
          " - ale czy mozesz z cala pewnoscia zaswiadczyc, ze tak naprawde bylo? zreszta
          nie ma skutku bez przyczyny i dlatego nie mozna, zwlaszcza tak ekstremalnych
          wydarzen rozpatrywac w oderwaniu od kontekstu. -"

Fragment, który zacytowałem z jest straszny. Zauważ że tego cytatu można użyć
          aby wytłumaczyć powieszenie homoseksualistów w Iranie, rzeź Srebrenicy, a nawet
          działania Niemców w Oświęcimiu. O ile prymitywami typu "babetka" normalni
          ludzie się nie przejmują i z nimi nie polemizują to tutaj rodzi się zagrożenie.
          Fakty są faktami, "Kulka" powiedział prawdę. Ludzie w Kielcach byli dumni z
          udziału w tej masakrze, też rozmawiałem z żyjącymi świadkami. Do tej pory są w
          naszym mieści mieszkańcy ( i to wcale nie tak mało), którzy są przekonani, że
          Żydzi utaczali świeżej krwi z chrześcijańsich dzieci poprzez przetaczanie
          dziecka w beczce nabitej od środka gwoździami. Oderwijmy się od tej przeklętej
          przeszłości, ale nie przez udawanie, że nic się nie stało bo to naprawdę nie
          pomoże. Trzeba stawić jej czoła. Tak to nie my, ale nasi ojcowie. Prawda
          zniszczeni moralnie przez wojnę, sprowokowani przez bezpiekę, pamiętający o
          nieżyczliwych przedwojennych Żydach, którzy często wyzyskiwali Polaków. O tym
          też trzeba mówić wprost ale nie uciekajmy od oddania hołdu pomordowanym bo
          inaczej Żydzi całego świata obiorą nas za cel a z nimi sobie nie damy rady.
          Wyobraż sobie, że Niemcy odmawiają budowy pomnika pomordowanym Polakom jak byś
          wówczas zareagował.
          • Gość: rzabba Re: Stała się rzecz bardzo zła Pstryk IP: *.dyn.iinet.net.au 06.04.06, 15:07
            Gość portalu: pstryk napisał(a):

> Fragment, który zacytowałem z jest straszny. Zauważ że tego cytatu można użyć
            > aby wytłumaczyć powieszenie homoseksualistów w Iranie, rzeź Srebrenicy, a
            nawet działania Niemców w Oświęcimiu.
            -----------------
            motywacje przestepcy i okolicznosci wystepku musza byc brane pod uwage zanim
            wyda sie sad. uzyles skrajnych przykladow, a te zwlaszcza wymagaja wnikliwej
            analizy, bo zbrodnia jest zjawiskiem "nienormalnym" i ten kto sie jej dopuszcza
            musi miec szczegolnie silny motyw. nie znaczy to, ze kazda zbrodnia jest
            usprawiedliwiona, choc z punktu widzenia sprawcy najprawdopodobniej tak jest.

O ile prymitywami typu "babetka" normalni ludzie się nie przejmują i z nimi nie
            polemizują to tutaj rodzi się zagrożenie.
            -----------
            nie uwazam babetki za osobe prymitywna. nie mozna jej odmowic dobrych intencji i
            silnych przekonan.

> Fakty są faktami, "Kulka" powiedział prawdę. Ludzie w Kielcach byli dumni z
            > udziału w tej masakrze, też rozmawiałem z żyjącymi świadkami. Do tej pory są w
            > naszym mieści mieszkańcy ( i to wcale nie tak mało), którzy są przekonani, że
            > Żydzi utaczali świeżej krwi z chrześcijańsich dzieci poprzez przetaczanie
            > dziecka w beczce nabitej od środka gwoździami. Oderwijmy się od tej przeklętej
            > przeszłości, ale nie przez udawanie, że nic się nie stało bo to naprawdę nie
            > pomoże. Trzeba stawić jej czoła. Tak to nie my, ale nasi ojcowie. Prawda
            > zniszczeni moralnie przez wojnę, sprowokowani przez bezpiekę, pamiętający o
            > nieżyczliwych przedwojennych Żydach, którzy często wyzyskiwali Polaków.
            ---------------
            skad sie braly takie historie? w kazdej bajce jest podobno odrobina prawdy...
            jak sam przyznajesz motyw byl. wystarczylo rzucic zapalke w tlum i awantura
            gotowa. tlum ludzki, bez wzgledu na szerokosc geograficzna reaguje tak samo,
            wiedza o tym manipulatorzy i prowokatorzy tego swiata i dlatego jesli
            kogokolwiek winic to wlasnie ich. uwazam, ze jesli nawet brali w tym zdarzeniu
            cywilni mieszkancy, to byli oni raczej "nieswiadomym" narzedziem w rekach
            prawdziwych sprawcow.

O tym też trzeba mówić wprost ale nie uciekajmy od oddania hołdu pomordowanym bo
            > inaczej Żydzi całego świata obiorą nas za cel a z nimi sobie nie damy rady.
            ------------
            nalezy odkryc kto faktycznie stal za ta zbrodnia, a nie na slepo przypisywac ja
            mieszkancom kielc.hold pomordowanym zostal oddany poprzez umieszczenie tablicy
            na budynku. stawianie pomnika wyrozni te ofiary od tysiecy innych rownie
            brutalnie pomordowanych polakow. polska pelna jest takich miejsc, gdie
            wymordowano dziesiatki, setki, czasem tysiace niewinnych ludzi. czym gorsi sa
            oni, ze nikt nie domaga sie dla nich pomnikow?
            co do zydow swiata, to zostawmy ich sobie i robmy swoje, tj to, co wydaje sie
            wlasciwe dla naszego kraju.

> Wyobraż sobie, że Niemcy odmawiają budowy pomnika pomordowanym Polakom jak byś
            > wówczas zareagował.
            -------------------
            czego my chcemy, pojednania, czy utrwalania podzialow?
            pomnik jest glosnym oskarzeniem, tablica dyskretnym przypomnieniem.
            w polsce nie potrzeba wiecej pomnikow, a zwlaszcza takich, ktore stana sie
            przyczynkiem do jatrzenia starych ran. uczmy sie na bledach historii, bo jesli
            tego nie zrobimy, to napewno sie powtorzy.
      • Gość: notes Re: Stała się rzecz bardzo zła!!!!!!!!!!!!!!!!!TAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 19:13
        Notowania w W-wie są dobre? U kogo? U twojej sąsiadki z którą oglądacie M jak
        Miłość? Zgadzam się, że budowanie tego typu pomników to prowokacja, nie
        pierwsza i nie ostatnia w tym mieście, które nie ma szczęścia do swoich władz,
        bo albo to czerwona albo czarna mafia. I lewica i prawica ma ludzi w pogardzie.
        Brakuje we władzach kompetencji, pokory i odpowiedzialności... Żal mi, że
        zamiast walki ze stereotypami, spotkań z mlodzieżą, wymiany poglądów między
        społeczeństwem, historykami i władzami, prezydent ze swoją świtą popierają
        właśnie takie inicjatywy. Jak Lubawski był wojewodą to wystawił pomnik
        Milesowi, bo go lubi. Ja lubię Woody Allena (żyd), Bruce'a Lee (chińczyk),
        Roberta De Niro (zamerykanizowany Włoch), Milosa Formana (czech), czy to
        znaczy, że jako prezydentowi miasta wolno by mi było wydawać pieniadze z
        budżetu na ich pomniki? A dlaczego nie postawiono pomnika ofiarom Żydowskich
        agentów UB? Taki prawicowiec z tego prezydenta, ale brakuje odwagi, a może
        żydowskie lobby oferuje lepszy geszeft?
    • Gość: Andrzej Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.ed.shawcable.net 04.04.06, 20:23
      A mowilem,ze 'terror zydowski'szaleje.To dopiero poczatek.Zrobia z wami co
      zechca-'wy stoczniowcy i portowcy' !!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Filip Re: w K. stanie pomnik Ruzanskiego. Morela i innyc IP: 69.156.148.* 04.04.06, 20:33
        .....Kto postawi pomnik pomordowanym Polakow.... przez zydowska bespieke...?
        • Gość: wiklif Re: w K. stanie pomnik Ruzanskiego. Morela i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:37
          Filip z kanady to zrobi ,za pieniądze zapracowane na emigracji zarobkowej !
    • rzabba antypolonizm szerzy sie wokol i nikt go nie widzi 05.04.06, 08:26
      polska usiana jest mogilami ofiar zorganizowanych zbrodniczych dzialan ze strony
      najezdzcow i wewnetrznych wrogow narodu polskiego. w samej warszawie sa setki
      tablic upamietniajacych miejsca zbrodni popelnionych przez niemieckich bandytow
      na tysiacach polskich cywili . nikt nie wpadl jeszcze na pomysl aby kazda z tych
      tablic zamienic na pomnik.
      zydowskie ofiary sa traktowane w sposob specjalny, polskie czyzby mniej godne?
      to nadzwyczajne traktowanie ofiar zydowskich nieuchronnie prowadzi do narastania
      fali niecheci do zydow, o czym musza dobrze wiedziec mozgi stojace za tymi
      dzialaniami. jestesmy swiadkami celowych akcji o zamierzonych z gory efektach.
      • rzabba terroryzm i antysemityzm sa zaplanowanym efektem 05.04.06, 08:40
        dzialan tych, ktorzy czerpia z nich korzysci
    • Gość: hmm Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.dyn.iinet.net.au 05.04.06, 13:08
      a potem beda tu regularnie przyjezdzac wycieczki izraelskich dzieci owinietych w
      gwiazdy dawida pilnie strzezone przed kontaktami z polakami...to w ramach
      "edukacji" nowych pokolen zydow w izraelu.
      ten pomnik nie moze powstac, bo bedzie to zrodlo niekonczacych sie problemow i
      prowokacji. wladze miasta, jesli bliskie im dobro kielc i jesli reprezentuja
      interes kielczan, nie powinny do tego dopuscic bez otwartej konsultacji z
      mieszkancami.
      • Gość: z dystansu Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.adsl.proxad.net 05.04.06, 16:03
        jesli tak mialo by byc ze dzieki pomnikowi przyjedzie do kielc wiecej ludzi o
        innym swiatopogladzie tym lepiej dla tego miasta i nie bojmy sie "innego" to
        inne nas wzbogaci , wprowadzi troche kolorytu do codziennej szarosci i
        beznadziejnosci, to co rozni kielce i np krakow gdzie pojawia sie
        troche "innych" to potworna nuda i monotonia
        • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 69.156.148.* 05.04.06, 20:41
          "to potworna nuda i monotonia..."

....dokladnie !

Juz raz wpuscilismy Zydow....Och ta mentalnosc Polakow, ta tolerancja w dupe ...
          wychodowana na katolickiej naiwnosci...( a skad ?...to tylo podszept jakiegos
          sprytnego Zydka, uprawiajacego antypolska robote)...oni mysla ze inni mysla tak
          jak oni mysla, ze ludzie z innej kultury sa tak dobrzy jak pani Kowalska z
          trzeciego pietra...czasem tylko "zlosliwe babsko".

Piekny przyklad Szwedow z przed trzydziestu laty, Francji dzis juz prawie
          muzulmanskiej, Niemcow oferujacych duze pieniadze tureckim gassarbaiterom byle
          tylko wyjechali, Anglikow co to musieli zaplacic czarnym juz obecnie Londynem
          za swoja kolonialna chciwosc...

Podaj mi tu jakies liczny; czym ten Londyn mogl by byc ....?... gdyby nie
          wydatki na remonty komunalne, czyszczenie, utrzymanie niepracujacych , opieka
          zdrowotna, walka z przestepczoscia....czy znasz sumy ?

NJ, Londynu, Paryza Toronto...itd.

...na ten temat programowo, poprawnie politycznie sie milczy !

• Gość: hmm Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromuZDYStans IP: *.dyn.iinet.net.au 06.04.06, 15:28
          Gość portalu: z dystansu napisał(a):

> jesli tak mialo by byc ze dzieki pomnikowi przyjedzie do kielc wiecej ludzi o
          > innym swiatopogladzie tym lepiej dla tego miasta i nie bojmy sie "innego" to
          > inne nas wzbogaci , wprowadzi troche kolorytu do codziennej szarosci i
          > beznadziejnosci, to co rozni kielce i np krakow gdzie pojawia sie
          > troche "innych" to potworna nuda i monotonia
          --------------
          zgoda. wszystko ma swoje plusy i minusy.
          w tym wypadku minusy moga przewyzszyc korzysci.
          wycieczki ponurej mlodziezy przyjezdzajacej by skladac hold ofiarom
          pomordowanych przez "antysemickich" kielczan,nie doda kielcom koloru, a raczej
          przyczyni sie do narastania niecheci pomiedzy nami i nimi.
          kielce musza rozwijac swoj specyficzny koloryt, ale nie na sile i za wszelka cene.
          zakopane jest wspaniale dlatego, ze nigdy nie liczylo na stymulacje z zewnatrz..
          zeby ludzie przyjechali musi tu byc cos niepowtarzalnego, a kielecczyznie nie
          brak niepowtarzalnych watkow, ktore trzeba rozwijac.
      • zbyh61 Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu 05.04.06, 23:29
        Zgadzam się, że pomnik nie powinien powstać ale ja nie boję się Żydów ale
        antyżydowskich prowokacji. Wybierajmy co dla nas lepsze

Najbardziej wpływowy naród naszej planety powie .
        a - "Kielce - to jedno z najgorszych miast świata nie dość, że pomordowali
        Żydów to jeszce nie chcą się dotego przyznać i upamiętnić tą zbrodnię pomnikiem"

b. - "Kielce miasto morderców i antysemitów zamordowali 40 naszych braci i
        teraz bezczeszczą ich pomnik"

Wybierajmy
    • Gość: Nie Tak Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:39
      Nie wolno budować:
      1. Przeczytajcie "Papierowy spisek" Lissa. Żyd wydusi z ciebie ostatni grosz
      2. Kielce powinny być dumne (Kielce były ostatnim miastem w Polsce, gdzie
      najpóźniej pozwolono Żydom osiedlić się - 120 lat temu)
      3. Pozdrawiam rydzykowskie Radio.
    • Gość: israel Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 203.124.132.* 05.04.06, 23:51
      Reuters Agency reported from Buenos Aires, Argentina on Fri, 19 April 1996
      (14:50:17 PDT) on The World Jewish Congress:
      [Israel Singer, General Secretary of the World Jewish Congress stated
      that "...If Poland does not satisfy Jewish claims it will be サpublicly attacked
      and humiliatedォ in the international forum".]
      • Gość: tlumaczenie israel Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.dyn.iinet.net.au 06.04.06, 15:36
        israel singer, sekretaz generalny swiatowej kongregacji zydow powiedzial ze
        "...jesli polska nie zaspokoi zydowskich rzadan, zostanie publicznie zaatakowana i
        ponizona na forum miedzynarodowym."
        • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 69.156.148.* 06.04.06, 16:20
          israel singer, sekretaz generalny swiatowej kongregacji zydow powiedzial ze
          "...jesli polska nie zaspokoi zydowskich rzadan, zostanie publicznie
          zaatakowana i
          ponizona na forum miedzynarodowym."

________________________________________________________________________________

...i bardzo dobrze !....Czekam wlasnie na fale takiego ponizania...

KTO PONIZA INNYCH PONIZA SIEBIE !

Wystarczajaco duzo juz w tym temacie zrobila strona zydowska....oczekujemy z
          zapartym tchem na kolejne fale antypolonizmu....nam to sluzy, moze to zbyt
          meczace dla nas ale te pomuwienia pograzaja samych zydow....

Antypolska propaganda, oskarzenia, ale prezy tej okazji w dyskusjach z
          obcokrajowcami nieznajacymi tematu mozna sluzyc faktami....

Mam nadzieje ze nam to pomoze zrozumiec miedzynarodowe stosunki, zbudowac mloda
          szkole dyplomacji i odsunac tych ktorzy ta miedzynarodowa dyplomacje robili
          dotad dla nas za nas.

Prosze zwrucic uwage ze ludzie z tych zydowskich amerykanskich "Holoocaust
          industri"...wladaja swietnie polskim jezykiem a ich rodzinne korzenie wywodza
          sie z Polski....oto zobacz "przyjaciela Zyda" ( ba- "starszy brat" ) we
          wlasciwym swietle....twoj brat chce za wszelka cene pasozytowac na tobie i na
          przyszlych pokoleniach Polakow.....

Twoj brat Zyd juz pasozytuje lichwa na tobie zadluzeniem zagranicznym 140
          miliardow dol.

...a wiec plyna na zachod wagony pelne kruszcow wszelakich, rod zelaza i stali..

narod pracuje za darmo , poci sie, oszczedza, nie spi - pracuje !...dla Zyda.

....wspolczesny system niewolnictwa....a nadzoruje go tzw. samozwancza Rada
          Etyki Mediow !

• Gość: warszawiak Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 00:13
      1.Sprawa kielecka była czystą prowokacją i wiele osób o tym już pisało- władzom
      chodziło bowiem o to, by za wszelką cenę odsunąć uwagę społeczeństwa od
      referendum z czerwca 1946 r. i liczenia oddanych głosów i tym samym dać wolną
      rękę komunistom do masowego fałszowania wyników, a później pozwolić na
      ogłoszenie takich rezultatów, które wskazywałyby na przytłaczające poparcie
      Polaków dla narzuconych przez Stalina władz komunistycznych.
      2. Czy współcześni kielczanie sobie tego życzą czy nie- pomnik i tak powstanie,
      bo żydzi rządzą światem, a Stanami Zjednoczonymi w szczególności.
      3. Żydzi mogą oskarżać Polskę i Polaków ile chcą, ale nam nie wolno powiedzieć o
      nich ani jednego złego słowa, bo od razu zostaniemy oskarżeni o skrajny
      antysemityzm. W ogóle żydzi to jedyna nacja na świecie która postarała się o to,
      by nigdy i pod żadnym pozorem nie można było jej bezkarnie krytykować.
      • Gość: hmm Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar ...warszawiak IP: *.dyn.iinet.net.au 06.04.06, 15:42
        Gość portalu: warszawiak napisał(a):

> 1.Sprawa kielecka była czystą prowokacją i wiele osób o tym już pisało- władzom
        > chodziło bowiem o to, by za wszelką cenę odsunąć uwagę społeczeństwa od
        > referendum z czerwca 1946 r. i liczenia oddanych głosów i tym samym dać wolną
        > rękę komunistom do masowego fałszowania wyników, a później pozwolić na
        > ogłoszenie takich rezultatów, które wskazywałyby na przytłaczające poparcie
        > Polaków dla narzuconych przez Stalina władz komunistycznych.
        > 2. Czy współcześni kielczanie sobie tego życzą czy nie- pomnik i tak powstanie,
        > bo żydzi rządzą światem, a Stanami Zjednoczonymi w szczególności.
        > 3. Żydzi mogą oskarżać Polskę i Polaków ile chcą, ale nam nie wolno powiedzieć
        > o
        > nich ani jednego złego słowa, bo od razu zostaniemy oskarżeni o skrajny
        > antysemityzm. W ogóle żydzi to jedyna nacja na świecie która postarała się o
        to by nigdy i pod żadnym pozorem nie można było jej bezkarnie krytykować.

wiec jesli juz stanie to nalezy obok wystawic pomnik prostujacy falsz historyczny
    • Gość: swiadek (pogromu) Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.belrs3.nsw.optusnet.com.au 06.04.06, 19:46
      Zebrac troche pieniedzy i wybudowac pomnik w Nowym Yorku. W kiecach jest dosyc
      pomnikow.
      • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 69.156.148.* 06.04.06, 20:35
        ...dokladnie!....taka propozycje nalezy zdloscic gen. konsulowi USA...najlepiej
        gdyby stanol przed Bialym Domem...

....albo w dszielnicy muzynskiej....

...a stanac musi bo inaczej krazownik podplynie Silnica i zbombarduje
        Kielce...marines wtargna do palacu prezydenckiego, pojmanego prezydenta
        Lubawskiego dostarcza do Hahgi lub Sztrasburga by wytoczyc mu proces a na
        prezydenta ustanowia jakiegos kieleckiego Moska lub Joska....i sprawiedliwosci
        stanie sie zadosc.
        ...cos z wypraw krzyzowych z ta tylko roznica ze owi wspolczesni rycerze
        zamiast krzyza beda na plaszczach mieli gwiazde dawida....albo symbol
        amerykanskiego dolara ($)
        • Gość: olo Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 00:18
          Nie ma dowodów że to była prowokacja. W Jedwabnem tez była prowokacja. Sami się
          podpalili. Przed wojna był potęzny pogrom we Lwowie , tez jakas prowokacja.W
          łomży tez cos podobnego.Cały czas biednych Polaków tylko prowokują i prowokuja.
          A to naród spokojny, pracowity, spolegliwy. Gdzie im Żyda zabic?
          • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromuOLO 08.04.06, 02:55
            Gość portalu: olo napisał(a):

> Nie ma dowodów że to była prowokacja. W Jedwabnem tez była prowokacja. Sami się
            >
            > podpalili. Przed wojna był potęzny pogrom we Lwowie , tez jakas prowokacja.W
            > łomży tez cos podobnego.Cały czas biednych Polaków tylko prowokują i prowokuja.
            >
            > A to naród spokojny, pracowity, spolegliwy. Gdzie im Żyda zabic?
            ----------------
            tak by wam najbardziej pasowalo, no nie?
      • oryganion Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu 08.04.06, 12:47
        słusznie. W Polsce jest tylu zapomnianych bohaterów, ktorzy nie pragneli pomników
        cały ten pomysł doskonale sie wpisuje w potrzebe przerzucenia odpowiedzialności
        jaki spoczywa na aliantach - od USA zaczynając i przez ich sojuszników oraz
        sojuszników sojuszników , którzy nic nie zrobili aby choc pomniejszyc ta
        tragedie jaka był niewatpliwie holokaust. A było wiele mozliwości przy
        całkowitej wiedzy wywiadów o tym co rzeczywiście sie dzieje - niepotrzebny był
        im do tego Karski. Doskonale wiedzieli o holokauście wszystko. Tak jak od
        początku wiedzieli o Katyniu , od pocztaku wiedzieli o genezie II wojny , od
        poczatku wiedzieli o Sikorskim itd. I do dzisiaj nie moga tego przyznać.
        realizowali swoje cele narodowe, imperialne a Polska i ci którzy zamieszkiwali -
        jej Obywatele niezależnie od rasy , religii - to było w ogóle nieistotne
        trzeba odwrócic uwage - stąd stale sie będa pojawiały "polskie obozy zagłady"
        itd
        Akurat w Polsce uratowano najwięcej Zydów - a było to skrajnie trudne
        jak np w Chmielniku można było uratowac choc jednego Zyda - to że ratowano
        graniczy z cudem
        Kielce sa znakomitym przykładem jak odwraca się uwage od istoty sprawy
        juz pogrom kielecki. Komu on był potrzebny - kto korzystał politycznie - komu
        trzeba było powiedziec w świecie - zobaczcie jacy są ci Polacy. Kto miał interes?
        nigdy pewno nie dojdziemy do żródeł , dokumentów, relacji - możemy tylko
        pośrednio odtwarzając tamten czas ułożyc hipoteze - komu to było potrzebne.
        Zorganizowanie takiego zbrodniczego aktu nie jest chyba łatwe - wątpie czy
        Kielczanie tamtych lat byli zdolni do takiej samoorganizacji - znając realia
        tamtych lat wydaje mi sie to z niemożliwe - ale dzieki calkowitemu fachowemu
        zatarciu elementarnej wiedzy i dokumentów - co świadczy o dużym bandyckim
        profesijonaliżmie mozna wnioskowac o intencjach prawdziwych sprawców tamtej tragedii
        Niewatpliwie jezeli juz jakiś pomnik to słuszne jest ale Żydom wymordowanym w
        tamtych latach - wszystkim Zydom - czy eksponowany w takim miejscu?
        O wiele lepiej byłoby dla Polaków i Zydów korzy już odeszli aby pamięc tamtych
        czasów realizowała się w kontaktach młodego pokolenia Polaków i Zydów - we
        wzajemnej rozmowie, kontaktach kulturalnych czy biznesowych - każdych
        i to sie powoli dzieje - bez pomników, bez hipokryzji władców. Jeszcze raz - nie
        dajmy sie zwariowac - istnieje i istniał tak wsród Zydów jak i mocarstw ale i
        wśród wielu Polaków interes aby przerzucic i rozmyć odpowiedzialnosc za
        niewyobrażalne zbrodnie jakich dokonano - ta zbrodnia ciązy im i zawsze im i ich
        spadkobiercom będzie ciążyc - juz zawsze - dlatego bedą się starać zawsze
        przerzucic odpowiedzialnośc - najlepiej na jakiegoś hipotetycznego Polaka -
        antysemitę - bo to jest bezpieczne - trzeba to tylko uwiarygodnić - nie dajmy
        sie włączyc w ten obłedny ale dobrze obmyślany tok myślenia, nie dajmy okazji do
        robienia na tym politycznego interesu
        Polska nie będzie sie ciagle tłumaczyć i nie musi - niech się tłumaczą ci ktorzy
        do tego doprowadzili i wykonali. I niech wreszcie skończą z tymi nic nie
        znaczącymi przeprosinami - lepiej niech pomyśla jak rzeczywiście utrwalic pamięć
        tamtych ludzi - najlepiej wedłub=g mnie przez odmrażanie, wspieranie prawdziwych
        i szczerych konaktów Polaków i żydów dzisiaj - oni juz bedą musieli sami poniesc
        odpowiedzialność - i tylko oni.
      • Gość: s Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:56
        A może pomnik dla faktycznych polskich ofiar???
    • Gość: fann Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:59
      tylko dla której ze stron postawic pomnik ,czy przypadkiem agresorzy nie byli
      naszymi zbawicielami??problem jest w tym ze Zydzi nie majA swojego kraju a
      wszedzie chcą rzadzic a co za tym idzie zabijac bombardowac i straszyc A MOZE
      POMNIK OFIAR ZBRODNI ZYDOWSKIEJ W PALESTYNIE
      • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 69.156.148.* 08.04.06, 18:55
        ...z cala pewnoscia taki pomnik kiedys zostanie wystawiony....to tylko kwestja
        czasu....jak juz wszyscy Izraelici dostana polskie paszporty...
        • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 69.156.148.* 08.04.06, 19:00
          ....ale wowczas w Polsce bedzie kolorowo...a brud, a smrod, a
          robactwo....wszelakie po kanalizacjach...bo to przeciez nie ich !...jak na
          nowojorskim Bronksie.
    • Gość: Kielczanin Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 08.04.06, 21:00
      Jestem oburzony treścią napisu jaka ma być na pomniku. Ona nie ma nic
      wspólnego z prawdą historyczną o tzw. mordzie kieleckim. Ale czy dla naszych
      braci Żydów kiedykolwiek ważna była prawda ? Jak ważna jest dla nich prawda
      historyczna widać ostatnio po reakcji organizacji żydowskich na polską
      propozycję zmiany nazwy obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu. Czy brak zgody na
      kłamstwo, tylko dlatego , że nie podoba to się "panującym światem" jest
      antysemityzmem? Wg naszych braci zaiste tak.
      • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar KIElczanin 09.04.06, 01:16
        Gość portalu: Kielczanin napisał(a):
        ...Jak ważna jest dla nich prawda historyczna widać ostatnio po reakcji
        organizacji żydowskich na polską propozycję zmiany nazwy obozu koncentracyjnego
        w Oświęcimiu. Czy brak zgody na
        > kłamstwo, tylko dlatego , że nie podoba to się "panującym światem" jest
        > antysemityzmem? Wg naszych braci zaiste tak.
        ---------
        w istocie rzeczy nie chodzi tu o zadna zmiane nazwy, lecz o dodanie do
        istniejacej nazwy slow, ktore zapobiegna uzywaniu okreslenia "obozu polskiego"
        w stosunku do auschwitz.
        swiatowemu kongresowi zydow to nie lezy, bo miesza im to szyki w antypolskiej
        kampanii, ktorej "polskie obozy", jedwabne, a teraz tez kielce sa waznym elementem.
        ta klamliwa organizacja, ktora probuje na polsce wymusic wielomiliardowy haracz
        w zamian za zaprzestanie tej kampanii powinna byc pozwana do sadu za ...klamstwa
        oswiecimskie(ich wlasny pomysl) i za szkody wyrzadzone polsce poprzez oszczercze
        antypolskie dzialania na forum swiatowym.
        • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar KIElczanin IP: 69.156.148.* 09.04.06, 04:20
          powinna byc pozwana do sadu za ...klamstwa
          oswiecimskie(ich wlasny pomysl) i za szkody wyrzadzone Polsce poprzez oszczercze
          antypolskie dzialania na forum swiatowym.
          _______________________________________________________________________________

...zgadzam sie z taka opinia...pomyslem uczynienia przykladnego precederu w
          kwesti zydowskich oszczerstw....ktos kiedys to musi zrobic...ale kto ?

..i tu wychodza nasze wszelakie slabosci....
          Jesli taki proces zostanie upubliczniony naglosniony to nie od tej strony w
          kwestji formalnej - prawda czy nieprawda, ale w zupelnie innym
          wymiarze "polskiego dwuglosu"...zdan podzielonych a glownymi bohaterami calej
          sprawy stana sie Zydzi noszacy polskie nazwiska, broniacy stanowiska zydow.

Prasa anglojezyczna kanadyjska i amerykanska nalezy do zydow.
          Prasa polskojezyczna kanadyjska i amerykanska nalezy do zydow.

...ludzie podnoszacy glos w organizacjach polonijnych w obronie prawdy i
          narodowych interesow sa z nich wykopywani....(a wiec nawet i tu nie ma
          przyczolkow obronnych)

...byla ubecja opuszczajaca Polske w roznych latach okresu powojennego
          rozpanoszyla sie w nich na stale...ma duzo czasu na kontrolowanie
          Polonii...pracowac nie musza jako ze z Polski wyjechali z workami
          pieniedzy...wspomagani takze przez "pozytecznych idiotow" ...wzajemne uslugi w
          ramach obiecanek ze oni moga to i owo zalatwic.

• Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar KIElczanin IP: 69.156.148.* 09.04.06, 04:22
            ...a reszta to gorale.
          • rzabba Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar KIElczanin 10.04.06, 08:12
            Gość portalu: Filip napisał(a):
            > kwesti zydowskich oszczerstw....ktos kiedys to musi zrobic...ale kto ?
            ...
            ------------
            polski rzad przy wsparciu spolecznym i polonii swiatowej
            • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar KIElczanin IP: 67.71.87.* 14.04.06, 17:56
              Gość portalu: Filip napisał(a):
              > kwesti zydowskich oszczerstw....ktos kiedys to musi zrobic...ale kto ?
              ...
              ------------
              polski rzad przy wsparciu spolecznym i polonii swiatowej

_______________________________________________________________________________

...logiczne !

"polski rzad ".... ?

...uwiklany w rozgrywki parlamentarne Liga Polskich Rodzin...?
              ...Toz oni chyba na zamowienie swiatowego zydostwa realizuja spiskowa teorie
              dziejow !...rozwalania kazdego konkretnego projektu, by cala energie polityczna
              skupic na wewnetrznych awanturach.

By cokolwiek ruszyc z wielkich spraw wyroslych w okresie
              komunizmu...spolecznych patologi, ...musi zajsc taki stan polityczny nazwal bym
              go "KONSTANS"....pelnia sil i swiadomosci politykow.

"....przy wsparciu spolecznym i polonii swiatowej..."

...spolecznego wsparcia w pelni nigdy i w zadnej sprawie nie bedzie 100%
              bo jest to twor ludzki pelen nieszczesc, glupoty, zawisci, chorych ambicji, itd.

...tymbardziej obecnie gdy lewacka i niepolska prasa ucza nacodzien
              anormalnosci, lekcewazenia spraw spolecznie najwazniejszych, ucza klutni a nie
              ugody, kompromisu koniecznego do przeciagniecia w czasie dojzewania.

...od smierci Edwarda Moskala stracilem wiare sile Polonii swiatowej...obce tym
              ludziom sa techniki dowodzenia, zarzadzania, planowania, ...wyciagania
              wnioskow, konsekwencji...nie infiltruja....sa infiltrowani...

Chrystus pozostawil nam pasche.....Paderewski milczacy fortepian...

• Gość: gość Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:19
      SAM SE POSTAW POMNIK ŻYDZIE
      • Gość: POGROM ŻYDA Sam se postaw pomnik żydzie lub***ki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:25
        ŻYDY SĄ WSZĘDZIE
        • t-mon Re: Sam se postaw pomnik żydzie lub***ki 12.04.06, 23:54
          na ten przykład gdzie??widziałeś choć jednego żyda w życiu????pomnik jest potrzebny bo pozwala uczcić pamięć ludzi zamordowanych przez ciemny motłoch-tu nie ma żadnej polityki-ludzi wierzący w jakąś prowokacje mają jakiś kompleks-my mieszkańcy tego kraju robimy ogrom złych rzeczy i to jedna z nich....
          • Gość: hmm Re: Sam se postaw pomnik T-MOniu IP: *.perm.iinet.net.au 16.04.06, 08:22
            t-mon napisał:

...pomnik jest potrzebny bo pozwala uczcić pamięć ludzi zamordowanych przez
            ciemny motłoch-tu nie ma żadnej polityki-
            -----------
            jesli nie ma tu zadnej polityki, to dlaczego nie zamienic wszystkich tablic
            upamietniajacych mordy na ludnosci cywilnej? sa tysiace takich miejsc w calej
            polsce!
            dlaczego nie upamietnic tych zamordowanych przez zydokomune, polskich patriotow?
            postawmy pomniki wszystkim pomordowanym i wtedy uwierze w twoje dobre intencje.

...my mieszkańcy tego kraju robimy ogrom złych rzeczy i to jedna z nich....
            ------------
            mieszkancu tego kraju, jesli jestes swiadom zla jakiego sam sie dopuszczasz(?)
            to dlaczego nie zaczniesz od siebie? podobno swiat mozna tylko zmienic,
            zmieniajac siebie...
        • Gość: Filip Re: Sam se postaw pomnik żydzie lub***ki IP: 67.71.87.* 14.04.06, 18:06
          ...to prawda !

...wlasnie dlatego juz bardzo dawno wymyslono barwniki do wlosow i szkla
          kontaktowe...stad sie wzial zielonooki kwasniewski...

jaruzel z nieco starszej epoki wiec ukrywl sie w bieli syberyjskiej tundru...
    • Gość: ICEK Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 13.04.06, 00:06
      Pomnik tak - treść napisu na pomniku daleka od prawdy nie !!!!!
      • Gość: Filip Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: 67.71.87.* 14.04.06, 18:08
        ....wprost przeciwnie...nalezy dopisac jeszcze kilka zer...
    • Gość: Kielczanin Re: W Kielcach stanie pomnik ofiar pogromu IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 14.04.06, 15:11
      Kto jest autorem skandalicznej treści napisu na pomniku ? Może nasz brat w
      wierze red. Białek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka