pppp33 14.04.06, 22:31 Czy Urząd Miasta opracował już takie podstawowe dokumenty jak Program Rewitalizacji, Strategia Mieszkaniowa oraz Program Rozwoju Miasta??? Bez tych dokumentów możemy jedynie marzyć o pieniądzach z Uniii Europejskiej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ratuszmann Re: Program Rewitalizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:01 To juz zostało zrobione. Były to priorytetowe zadania dla ludzi WELa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Program Rewitalizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 14:56 wczoraj czytałem plan rozwoju województwa świętokrzyskiego (planu rozwoju Kielc nie znalazłem, choć z tego co mi wiadomo to taki istnieje) i muszę powiedzieć że na papierze to wszystko pięknie wygląda. Jeśli chociaż połowa zostanie zrealizowana to będę bardzo szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: Program Rewitalizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 21:28 To będzie ten parking w centrum miasta? Kojarzę rewitalizacyjne fakty: miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3254653.html: "Poruszając temat parkingu wielopoziomowego na Placu Konstytucji, dla porządku i właściwego widzenia sprawy należy uświadomić mniej zorientowanym kielczanom istotę oraz przedmiot sporu. W rzeczywistości SARP i TUP kwestionują nie samą lokalizację parkingu (co do tego, że powinien on się znaleźć w tym miejscu, wszyscy fachowcy są raczej zgodni), a jego parametry tj. wielkość, wysokość, a co za tym idzie - pojemność. Poszukiwania alternatywnej lokalizacji nie mają sensu, ponieważ "uspokojenie" ruchu samochodowego w śródmieściu wymaga budowy kilku parkingów w różnych jego rejonach, a więc powstać one powinny we wszystkich innych nadających się do tego miejscach, potrzeba ta także nie jest przez nikogo negowana. Tak się składa, że dla parkingu obsługującego rejon Rynku - Plac Konstytucji jest jedyną fizycznie możliwą lokalizacją (teren pomiędzy Al. IX Wieków Kielc i Silniczną został przeznaczony pod inne funkcje, przy aprobacie środowisk fachowych). Obiektywnie postawione pytanie powinno więc brzmieć następująco: czy uznajemy przestrzeń i obecne zagospodarowanie Placu Konstytucji za cenne i wartościowe do tego stopnia, by świadomie ograniczać sobie w przyszłości wygodę bezproblemowego parkowania poprzez budowę mniejszej ilości miejsc postojowych? Zetknąłem się z wieloma opiniami w tej sprawie, w większości jednak moi rozmówcy wyrażali naiwne przekonanie, że jakimś cudem da się jedno z drugim pogodzić... Niestety, takie rozwiązanie nie istnieje (na dowolnej wielkości parking podziemny miasta zwyczajnie nie stać); w tym wypadku decyzja o sporządzeniu dla tego terenu planu miejscowego jest najlepszą z możliwych. Sporządzą go fachowcy, zaś procedura sporządzania planu uwzględnia udział w niej lokalnej społeczności". arch. Artur Hajdorowicz (urbanista) Artur Hajdorowicz - Pełnomocnik Prezydenta ds. Rewitalizacji Miasta Rynek 1, pok. 221 Tel. 041-36-76-221, 041-36-76-444 artur.hajdarowicz@um.kielce.pl Odpowiedz Link Zgłoś