Dodaj do ulubionych

Świątynia ekumeniczna.

IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 15.05.06, 18:41
Jest w Kielcach Świątynia Ekumeniczna.Podróżując po Polsce ,nigdy z taką
Świątynią się nie zetknąłem.Pytałem Kielczan,kto do niej uczęszcza.Nie
wiedzą.Czy są tam odprawiane Msze Święte.Nie wiedzą.Kto opiekuje się tą
Świątynią.Nie wiedzą.Kto ją powołał do życia.Jaka religia domagała się jej
powstania.Nie wiedzą.Jaki jest cel utrzymywania jej.Nie wiedzą.
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Świątynia ekumeniczna. IP: 83.238.121.* 15.05.06, 19:15
      Świątynia ekumeniczna zostanie otwarta w Kielcach już 8 września. Będzie ona
      miejscem spotkań przedstawicieli różnych wyznań.

Świątynia będzie się mieścić w wyremontowanym kościele przy ulicy Sienkiewicza
      od strony Placu Moniuszki. Należy on do ewangelików augsburskich, którzy go
      przekazali w użyczenie kościołowi polskiemu. Świątynia będzie dostępna dla
      wszystkich kościołów należących do Polskiej Rady Ekumenicznej. W uroczystości
      weźmie udział 9-u biskupów z różnych kościołów, w tym ks. biskup ordynariusz
      diecezji kieleckiej Kazimierz Ryczan. Homilię podczas mszy świętej wygłosi ks.
      biskup Jan Szarek. W tej doniosłej chwili przedstawicielom różnych wyznań
      będzie towarzyszył premier Jerzy Buzek. "Moim marzeniem byłoby, gdyby gdzieś za
      granicą ludzie kojarzyli Kielce nie tylko z pogromem żydowskim, ale przede
      wszystkim ze świątynią ekumeniczną" - twierdzi Wojciech Lubawski, wojewoda
      świętokrzyski.

Dod. 2001-08-29 Arch. 2001-09-12
      • Gość: ateista [...] IP: 81.6.130.* 15.05.06, 21:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ateista ekumenizm watykański IP: 81.6.130.* 17.05.06, 12:18
          Dlaczego wykasowano mój post - choć napisałem w nim tylko prawdę o tym, że
          EKUMENIZM w wydaniu kościoła Watykańskiego sprowadza się wyłącznie do WYRO-
          LOWANIA innych wyznań oraz kłamliwego informowania społeczeństwa o tym, iż
          wiele z nich to groźne SEKTY ?
      • Gość: podróżnik Re: Świątynia ekumeniczna. IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 16.05.06, 17:11
        Czy to Polska Rada Ekumeniczna ,była inicjatorem tej Świątyni?Czy są tam
        odprawiane Msze Święte?Kto to utrzymuje ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka