Dodaj do ulubionych

Listy do Premiera - nie budowac Obic !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 18:50
Jeden z autorów forum zaproponował kierowanie listów w sprawie wydumanej
budowy portu lotniczego w Obicach.Słusznie !
Proponuję wysyłanie listów do Kancelarii Premiera.To przecież Pan Premier w
wywiadzie w "Echu Dnia" powiedział,że ta inwestycja jest niepotrzebna,
można będzie o niej myśleć za 10 lat!Nikt nie ma na nia pieniędzy.
Sa w Kielcach i województwie powazniejsze potrzeby, niz ambicjonalna dla
Prezydenta Kielc budowa lotniska.
Szczegóły na www. rzad. pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Pilot Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 19:10
      Bardzo dobrze, popieram, prosze pisac, bo Radni Miejscy i Prezydent nic sobie z
      krytycznych uwag nie robią.Radni decydujac o podjęciu uchwały o budowie nowego
      lotniska,negatywnie ocenili swą przydatnośc dla miasta i jego mieszkańców !
      Nie powinni startować w wyborach.Nie troszczą sie o rozsądne wydawanie
      pieniedzy.Może sie wytłumacza publicznie, dlaczego głosowali na taką uchwałą ?
      Czekamy.
      • Gość: ala Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: 82.139.11.* 08.10.06, 19:13
        Pilocie, prędzej osiwiejesz niż usłyszysz te tłumaczenia. A działeczki już są
        wykupywane. Nie pamiętam, żeby coś było w naszym mieście tak szybko robione -
        zwłaszcza, że ani projekt ani analizy jeszcze nie są gotowe (no, ale to akurat
        dla naszych władz chyba normalka).
    • Gość: Karolina Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 19:31
      Tak jestem za tym, by Panowie Radni wyspowiadali się z tej uchwały, jestem
      pracownicą Urzędu i wiem,że prywatnie, na korytarzu mówią krytycznie, a na sali
      głosują za propozycjami prezydenta. Szczególnie powinien wypowiedzieć się
      przewodniczący Komisju Budżetu i Fiannsów oraz Pan Wielki Skarbnik.
      Jak wam się to uda, by na forum zamieścić te wypowiedzi uwierzę,że coś się
      zmienia w kraju.
      • Gość: azorek Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: 195.137.161.* 09.10.06, 07:05
        dopóki w Polsce będą żyć tak chorzy z nienawiści do wszystkiego co przerasta
        ich ciasną mózgownicę, jak ty, to w tym kraju nic się nie zmieni,
    • Gość: Adam Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:47
      Popieram listy do premiera, popieram rozliczenie radnych.Więcej, domagam sią by
      radni obecni nie kandydowali w wyborach, bowiem działali na szkodę kieleckich
      podatnikow, podejmując uchwały o budowie lotniska w Obicach. Jak czytam w
      postach, kiedy nie ma dokumentacji potwierdzającej słusznośc takiego
      projektu,zapotrzebowania na taki kolos - obiekt, radni i prezydent podejmują
      zobowiązania na 490 mln !!
      Dziwi tez pasywnośc wojewody, który nie podważa tych decyzji.
      • Gość: ela Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:16
        Pisać i jeszcze raz pisać. To jest skandal, aby odpowiedź Marszałka Województwa
        Świetokrzyskiego na zarzuty Prezydenta Kielc w tej sprawie została nie podana
        do wiadomości publicznej przez Echo Dnia i Polskie Radio Kielce. Kiedy o tym
        fakcie wspomniałam na forum Echa Dnia, to redakcja moja wypowiedź zdjęła
        podobno zgodbnie z regulaminem. A ja tylko zapytałam, dlaczego ta gazeta nie
        opublikowała odpowiedzi Marszałka w tej sprawie, nie używałam słów wulgarnych
        ani obraźliwych. Wspomnę tylko to, że opowiedział mi zacny człowiek i uczony ze
        Stowarzyszenia Lotnisko Kielce/ czemu się ukrywaja nie wiem/. Ze jak zrobili
        konferencję prasową na temat mozliwości modernizacji Masłowa, to ED w relacji z
        konferencji zamieściła informację, jakie należy mieć dokumenty, aby samolotem
        polecieć zagranicę/ ale sprytni/. Panie Premierze! %Ratuj Pan Kielce przed
        ekonomicznym barbarzyństwem, jakim jest budowa lotniska w Obicach, bowiem
        ambicje jednego człowieka chcącego po trupach wygrać wybory kmogą doprowadzić
        do zapaści ekonomicznej miasta na długie, długie lata. A te sukcesy jak
        stadion/ zamiast 25 mln tylko 52 i nadal nieskończony/ hala sportowa/ zamiast
        17 tylko 17 mln/ to wszystko kredyt, kredyt i jeszcze raz kredyt. Ciarki mnie
        przewchodzą, ile będą w tej sytuacji kosztowały Obice, bo skoro mówi się o 500
        mln, to będą kosztowały tylko 1 ale miliard.Pańskie stanowisko jest słuszne,
        bowiem Kielc nie ma i nie będzie w sieci lotnisk europejskich,bo miasto 200
        tys,. to żaden rynek lotniczy.Potrzeby lotnicze zaspokoić może Masłów. Proszę
        Pana Premiera o zainteresowanie w/w sprawa CBA. ędzie miało co w Kielcach robić.
        • Gość: waldek Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:26
          Mnie też wszystkie wypowiedzi na temat lotniska w Masłowie Echo Dnia i Polskie
          Radio Kielce konsekwentnie cenzuruje i wycina. Kiedy zapytałem o stowarzyszenie
          Lotnisko kielce zalecono mi, abym się raczej nie interesował- dlaczego.Panie
          Premierze! Cenzura w Kielcach działa i to skutecznie. Zeteż wydrukowali Pańską
          wypowiedź na temat problemów z budową nowego lotniska jestem szczerze
          zdziwiony.Proszę o sprawdzenie, czy radni kieleccy mieli prawo podjąć taką
          decyzję w sprawie lotniska, nie pytając czy też ignorując stanowisko władz
          państwowych i w dodatku nie mając na ten cel pieniędzy. Pani minister Gęsicka
          będąc w Kielcach w tej sprawie, podobnie jak Pan Premier wypowiedziała się
          jednoznacznie na nie z braku pieniędzy, ale Pan Wojewoda natychmiast w TV
          Kielce powiedział, że pieniądze będą.Czy tak może w stosunku do Premiera i
          ministra nielojalnie zachowywać się wojewoda?
          • Gość: Andrzej Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:52
            Echo Dnia jako moim zdaniem to beznadzieja powinno trafić do lamusa.Myślę,że
            zdarzy się to wyjątkowo szybko,gdyż ta gazeta nie reprezentuje żadnego poziomu.
            Miało się wszystko zmienić po wchłąnięciu Słowa Ludu-tak się nie stało.Dalej
            byle jaka sensacja goni następną byle jaką i tak w koło.
            Gazeta Wyborcza -Gazeta kielecka też obniżyła loty stając się podobną w pogoni
            za bylejakością do Echa Dnia.
            Widomo jest ,że gazety te utrzymują się z ogłoszeń i reklam,a kto jest
            największym zleceniodawcą jak nie miasto.Dlaczego więc mają pisać coś przeciw
            Prezydentowi jak to najpoważniejszy chlebodawca.
            Nie gryzie się ręki która karmi.Myslę ,że teraz wszystko jest jasne.
            Najważniejsze idea budowy lotniska w Obicach słuszna towarzysze-słuszna i tak
            trzymać(cytat z Gierka).
        • Gość: pegaz Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:33
          Panie Premierze!
          Proszę o przysłanie do Kielc znawców problematyki transportu lotniczego, którzy
          wykazaliby Panu Prezydentowi,że 5 mln pasażerów rocznie / czyli blisko 14 tys.
          dziennie/jeden z trzech najbiedniejszych regionów Europy nie wygeneruje. W
          Kielcach przekroczyliśmy granicę starości demograficznej/ 18% emerytów/, w
          okresie transformacji ubyło 35 tys. młodzieży w wieku 0 -17 lat, a tu taki
          wygłup wyborczy.Czy to miasto na to stać, aby wydać więcej niż wynosi jego
          jednoroczny budżet. Ratunku, ratunku i jeszcze raz ratunku wołamy, przed
          woluntaryzmem gospodarczym.
          • Gość: maam Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 01:03
            Gadasz sam ze sobą?
        • Gość: Filip Re:...ale pie..sz Elu...jak bys dokladala a f. IP: *.dsl.bell.ca 09.10.06, 06:17
          a fundusze unijne niewykorzystane.....?
          ...ty sie Elu na inwestycjach nie nie rozumiesz....prezydent Poznania zrobil
          przyjecie Wotersowi. no i co z tego...dupa zimna ...Woters mial na bilet do
          Kanady...tam gdzie jego "duma i hwala"...a poznanskie SLD...to jakis twor
          pomylony...ludzie placili z bilet 250- 500 zl. za cztery godziny wizualnej
          historyiki na temat rewolucji francuskiej....Ludwika Sloneczko - po nas chocby
          potop....Woters to scierwo ktore moze zadawac sie z kazdym kto placi.
          Przed soba masz "modern Kielce"....warto nastawic uszu....!
          • Gość: biskup Re:...ale pie..sz Elu...jak bys dokladala a f. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:15
            naucz sie pisac po Polski to jest raz, a dwa każdy idiota wie że aby starać się
            o dofinansowanie z Unii trzeba mieć zrobiony buissnes-plan. Chyba tego nie wie
            WEL skoro głosno krzyczy o blokowaniu inwestycji
        • Gość: zuza Re: Myślenie odwrotna stroną głowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:02
          wychodzi z nas polskie myslenie-jak ja nie mam to niech sasiad tez nie ma
          Czyli lepeij żyć w biedzie i czekac na drapane !
          • Gość: pulke Re: Myślenie odwrotna stroną głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 13:40
            Lotnisko w Obicach jest potrzebne i to jak najszybciej,z całego serca pragnę
            oby konkretne prace rozpoczeły się tam w możliwie krótkim terminie.Panie
            Lubawski nie odpuszczać!!!
    • Gość: samorządowiec Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 13:42
      Czy ktoś wie, dlaczego od kilku miesięcy osoby z otoczenia P.Prezydenta Kielc
      nie przyznają sie ,iż wiedzą o niemożliwości otrzymania dofinasowania z Unii
      Europejskiej do bydowy takiego lotniska.
      Z dwóch powodów : - inwestycje, które po wybudowaniu przynosić będą wpływy,
      nie mogą korzytstać z dofinansowania budowy, chyba
      dotacja niewielka dotyczyć będzie infrastruktury z nią
      związanej ( np. drpogi dopjazdowe, nawigacja,
      zabezpieczenie lotniska, itp.)
      - ponieważ inwestycja nie mogła się znaleść w Projekcie
      Sektorowym dla Polski Wschodniej, nie jest tez brana pod
      uwagę z funduszy europejskich na wspomaganie lotnisk
      transeuropejskich ( w Polsce dotyczy to Warszawy,
      Krakowa, Gadńska, Wrocławia, Szczecina, Rzeszowa,
      katowic,Poznania, nie ma w gronie beneficjentów Łodzi i
      Bydgoszczy, choć od 2005 roku latają tam lnie zagraniczne
      nisko kosztowe ! - ale tez tylko na modernizacje,
      rozbudowę lub wyposażenie w instalacje lub sprzet ,ale nie
      budowę nowych lotnisk ! )- więc iwestycja planowana w
      Obicach może jedynie skorzystać z Regionalnego Programu
      Operacyjnego, który jest dość mały i musi zaspokoić
      potrzeby wszystkich gmin i miast województwa. Czy one
      zgodzą się dać Prezydentowi Kielc 300 lub 400 mln złotcyh
      na Obice ? Watpię.
      Jak się chce dyskutowac ,a nie obrażać i dezinformować innych, to trzeba
      najpierw zapytać fachowców.
      • Gość: Murator No pięknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:35
        Szok ale mamy samorządowców,takich jak ty to trzeba zaliczyć raczej do
        fachofcuf.
        • Gość: maggy Re: No pięknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:56
          jaki obermajster takie i fachofce. Zal tylko Kielc że tak ich mieszkańców
          obermeister w ciula robi, a opierają go wszystkie tzw. kliki partyjne, tworząc
          w tej sprawie swoisty front jedności narodu, ale nie dla narodu.
      • Gość: msz Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.10.06, 22:28
        Takich fachowców jak ty? Podobni tobie rządzili tym miastem przez 12 lat przed
        Lubawskim i nie zrobili nic, dosłownie.
    • Gość: Konrad Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 18:08
      Listy do Pana Premiera są konieczne.Nie ma co strzępić języka na forum.
      Najlepiej skorzystać z adresu do Premiera:

cirinfo@kprm.gov.pl

lub

www.kprm.gov.pl
      Kancelaria Premiera Kontakt E-mail
      i gotowy druk do wypełnienia
      Piszcie. Pozdrawiam
      • Gość: wojak Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.poligrafia.pl 10.10.06, 05:44
        kondzio ty se lepiej napisz kartke do babci, a nie będziesz premierowi dupy
        zawracał!
      • Gość: wojak Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.poligrafia.pl 10.10.06, 05:44
        kondzio ty se lepiej napisz kartke do babci, a nie będziesz premierowi dupy
        zawracał!
        • Gość: Krys Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 17:53
          Kogo nie interesuje sprawa lotniska niech nie zabiera głosu, to przyzwoitośc
          nakazuje.
          Adresy sa dokładne, napisałem,pracownicy kancelarii premiera niech sie tym
          zajmą,po to są.
          Proponuję jednak pisać !
          • Gość: Filip Re: lotnisko to nie Huta Katowice IP: *.dsl.bell.ca 10.10.06, 18:20
            ...listy milosne do premiera....juz sie pisze. !

...a co do lotniska....wylazi ta ludzka zawisc....i wyjdzie wzgledem kazdej
            inwestycji...bo to nie o koszta, plany, o ifrastrukture chodzi ale o wlasna
            dupe tych towarzyszy ktorzy dla Kielc latami nic nie robili...i nic nie zrobia,
            jak platforma - beda zajadle szczekac wokol...ale ten program ich dla regionu
            okaze sie podobnym do programu PO...z filmu "PRZED i PO"...ktory mozna obejrzec
            na stronie PiSu....caly ten program dla polski to luzno nawet nie ponumerowane
            kartki..."ot takie sobie bajduzenie"
      • Gość: Astra Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:54
        No dzięki Konrad za adres ja właśnie wysłałem maila do pana Premiera w którym
        popieram budowe lotniska w Obicach.Dzwoniłem też do paru kumpli by zrobili tak
        samo.
        • Gość: ala Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: 82.139.11.* 10.10.06, 18:58
          To się pan premier ucieszy. Na pewno mu się spodoba, że jakiś lokalny kacyk ma
          gdzieś jego opinie.
          • Gość: plisak Re: Gość portalu: ala IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.10.06, 20:51
            Miła, przemła alu. Pamiętam opozycję niegdysiejszej Aliny G. gdy planowano
            budowę kolei w Kielcach. Ile to będzie kosztowało krzyczała przy studni na
            placu Tekli? Są pilniesze sprawy do załatwenia w miwście, choćby wybrukowanie
            ulic Czystej i Zapiecek! Od iskry z parowozu będzie się zapalało zboże na polu
            i chałupy! Od tego dymu z lokomotyw będą chorowały nasze dzieci! Nie chcemy tu
            żadnych kolei...... To chwalebne, że jesteś kontynuatorką tradycji kileckich
            konserwatystów, ale uniwerek chyba w kielcach jest konieczny.
            Czy zdajesz sobie sprawę, że bez lotnska, nie są do utrzymania w Kielcach ani
            targi, ani osrodek szkoleniowy ONZ, ani żadna większa firma (np.Exbud)....
            Tylko agroturystyka i szkoły przeżycia będą miały tu znakomite perspektywy. I
            nie prezydent Lubawski będzie winny temu, że inwestorzy omijają Kielce ale TY,
            skądinnąd przemiła laseczka i moja faworytka w wyborach. Siemanko.
            • Gość: plisak Re: Gość portalu: ala IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.10.06, 21:06
              Jeszcze alu małe PS.
              Czy wiesz, że w Chęcinach inna Twoja poprzedniczka Alina D. przekonała
              mieszkańców i rajców do hasła; kolej jest be. I ominęła kolej Chęciny.
              Wszystkie klęski kolejowe spadły na Tokarnię, w Chęcinach za to powietrze jest
              swieże i aromatyczne. Życzę Ci skuteczności politycznej na miarę Aliny D.

---
              Kobieta nie jest rzeczą
            • Gość: ala Re: Gość portalu: ala IP: 82.139.11.* 10.10.06, 21:17
              Plisaku, widzę, że podsumowujesz różne wątki, a ten akurat jest o lotnisku a
              nie o uniwersytecie. Ale niech będzie. Nie sądzę, że jestem jakąś zatwardziałą
              konserwatyską, myślę, że raczej jednak realistką. Inwestycja typu lotnisko w
              Obicach to wg mnie drenaż finansowy województwa połączony ze wstrzymaniem
              większości innych potrzebnych inwestycji i dopóki nie będzie analiz i projektu
              powinno się zastopować działania typu wykup działek w Obicach pod budowę
              wirtualnego na razie lotniska; odnośnie uniwerku: skompromitowana pedagogika,
              afery łapówkarskie opisywane w TV, żenujący niestety poziom nauczania, mała
              ilość pracowników naukowych o stopniu powyżej doktora (a ile to kierunków musi
              mieć prawo do doktoryzacji na Uniwersytecie, nie 6 czasem?) - co kilka lat, z
              reguły przy wyborach temat uniwersytetu powraca, po wyborach znika.

Oba tematy to wg mnie przedwyborcza kaszana (nie kiełbasa) i mamienie wyborców,
              którzy niestety pewnie dadzą się złapać na lep obietnic: będziemy mieli
              lotnisko, będziemy mieli uniwerek, będziemy mieli bezpieczne Kielce, będziemy
              mieli inwestorów, będziemy mieli pracę itd. Minęło kilka lat od poprzednich
              wyborów - która z tych obietnic została spełniona?

A świat polityki mnie nie interesuje na tyle, żeby się w to bagno ładować
              plisaku. (odnośnie następnego postu)
              • Gość: plisak Re: Gość portalu: ala IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.10.06, 22:20
                >dopóki nie będzie analiz i projektu powinno się zastopować działania typu
                wykup działek w Obicach pod budowę

Aluniu, jesteś zdecydowanie zbyt dla mnie surową i karcącą. Wiesz, miałem
                przyjemność uczestniczyć w kreacji targów Kielce. Pod egidą ówczesnego
                prezydenta miasta Edwarda Rzepki poszliśmy jak burza. Te same co Ty dzisiaj
                zastrzeżena,głosiła ówczesna opozycja( jakoś żadnej Alicji tam nie było :))
                Gdybyśmy czekali na te wszystkie analizy, uzgodniania, wywłaszczenia, targów z
                pewnością w Kielcach by nie było. A szanse że to się uda były również
                minimalne. Zresztą, są one ciągle zagrożone.
                Szanse na budowę lotniska w Kielcach również są minimalne i to ze względów
                obiektywnych. Ale każde realne dokonanie Alu zaczyna się od marzenia. Warto i
                należy o tym pamiętać.
                No i najważniesze. Gdybym nie uważał że warto, nie sprzeczał bym się z Tobą!
                Co do uniwerku, to westchnąłem tylko że, by się przydał. I ani więcej ani
                mniej. Dlatego polemiczny wywód mnie zdumiewa. Westchnąłem złośliwie, fakt :)
                Mea culpa.
                • Gość: ala Re: Gość portalu: ala IP: 82.139.11.* 10.10.06, 22:41
                  Ach plisaku, jak to dobrze, że nie jestem związana z polityką i nikt nie musi
                  moich kolejnych wizji opłacać, a nawet za nie przepłacać. Realne dokonania,
                  zaczynają się od marzeń, tylko, że po marzeniach następuje z reguły rzetelne
                  przygotowanie do jego realizacji, jeśli chcemy by wymarzony projekt odniósł
                  sukces. A tego nie ma w naszym mieście: mamy raczej:
                  - a może by tak ... stadion?
                  - Super, będziemy budować stadion!
                  - A za ile?
                  - No, niech będzie 10 mln.
                  - Lepiej 20, albo 25.
                  - Dobra, budujemy.

Efekt, inwestycja w dalszym ciągu nie jest dokończona, a już 52 mln zstało
                  wydane, ku uciesze lokalnych fanów futbolu, pracowników Kolportera (ach co za
                  loża VIPów) i kilku polityków.

Te wydane 52 mln jakoś nie przyczyniły się do napływu inwestorów czy istotnego
                  zwiększenia ilości nowych miejsc pracy w naszym mieście. A to przecież były
                  obietnice podczas poprzedniej kampanii wyborczej.

Chciałabym, żeby politycy potraktowali nas wyborców uczciwie, a nie obiecywali
                  rzeczy, których nie mają zamiaru, albo nie potrafią, spełnić. Porównując
                  poprzedni program wyborczy prezydenta z jego dokonaniami, z oczekiwaniami
                  społeczności lokalnej, zawartymi w strategii rozwoju na kolejne lata, z jego
                  obecnymi planami, czuję się rozczarowana. Podejrzewam, że miną kolejne 4 lata a
                  ten niesmak pozostanie.
                  • Gość: plisak Re: Gość portalu: ala IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 11.10.06, 00:26
                    Masz alu rację, bywają marzenia sensowne i fanaberie....Skrajnym i
                    zrealizowanym przykładem fanaberii, była skocznia narciarska w Kielcach (także
                    w Warszawie). Lotnisko mim zdaniem do takich nie należy. Może dlatego nie ma
                    wielkich szans....
                    Stadion to temat zbyt obszerny. Siądziemy kiedyś na ławeczce w ogrdzie i jeżeli
                    zechcesz, do tematu wrócimy......

>Chciałabym, żeby politycy potraktowali nas wyborców uczciwie, a nie obiecywali

Jestem nieco zakłopotany. Cóż, życzę Ci aby to marzenie Ci się spełniło. Masz
                    szanse podbne jak ja na lotnisko. Chyba że we śnie... Ja się zadowolę jeżeli Ty
                    mnie tak będziesz traktowała :).... Powiem Ci w sekrecie (BWT) że moim
                    marzeniem jest przebiedz maraton. Ciekawym jak je oceniasz i kwalifikujesz?
                    Czas chyba aby powiedzieć ci dbranoc. Będzie miło jeżeli jutro się odezwiesz.
                    Szczególnie ciekawym czy przyśnią ci się owi bajkowi politycy. Ciekawym...Pa
        • Gość: Konrad Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! Adres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:42
          Witam,
          spodziewałem sie,że stali bywalcy forum, zaciekli zwolennicy prezydenta będą
          tubą swego umiłowanego szefa magsitratu.
          Ale tak to juz jest, jesli brakuje argumentów, to się używa sloganów, tak
          krytykowanych w minionych latach PRL.
          Tymczasem tu na forum wyczytałem,że dwa dni temu, poseł Gosiewski już zwatpił,
          czyli pogodził się z faktem,że lotniska w Obicach nie będzie, bo go żadna
          instytucja w kraju ani w UE nie sfinansuje. I dobrze. Lepiej późno niż ....
          Czyli właśnie Pan Premier miał rację, niepotrzebnego lotniska nikt nikomu nie
          sprezentuje dla zaspokojenoa pychy i wybujałych ambicji inicjatora i giermków
          dworu prezydenckiego.
          Trudno, czasem trzeba przełknąć porazkę, ale lepiej robi na zdrowie, przyznać
          sie sobie samemu, że bładziłem...
    • Gość: normals Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:55
      Chyba och..ałeś !!!
    • Gość: msz1 Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.10.06, 22:59
      Bez sieci ani rusz

Ryszard Zaremba, prezes Polconsult, biura architektonicznego projektującego
      lotniska, uważa natomiast, że dyskusja na temat rozwoju polskich lotnisk nie
      powinna ograniczać się wyłącznie do kilkunastu portów, lecz obejmować również
      inne regiony. Póki co jednak jest to niemożliwe. – Nie ma jasno sprecyzowanej
      polityki państwa dotyczącej rozwoju sieci lotnisk w Polsce, czyli gdzie i kiedy
      mogłoby powstać lotnisko – uważa Ryszard Zaremba. Na szybko wskazuje trzy
      miejsca, w których utworzenie lotniska miałoby sens. Są to Lublin, Białystok i
      Kielce.

Wojciech Lubawski, prezydent Kielc, ujawnia, że niedługo rozpocznie wykup
      terenów pod lotnisko w Kielcach. – Lotnisko powstanie albo w okolicach
      Piekoszowa, albo Morawicy – mówi Lubawski. Bez odblokowania środków z Unii
      jednak nie ruszy. Wartość inwestycji oszacował wstępnie na 300–400 mln zł, a
      samorząd będzie w stanie pokryć tylko niewielką część tej sumy.
      • Gość: tarik Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 08:40
        Dobrze , że wspomnieliście o tej firmie i o tym Panu, któremu tak bezgranicznie
        ufa Prezydent, że nawet Pana Premiera olewa.Ile takich projektów przygotował
        dla Kielc i ile na tej makulaturze ku pokrzepieniu ducha Prezydenta zarobił.
        Odnosnie Masłowa to znam trzy projekty, w tym jeden, żeby pół wsi wywalić nie
        wiadomo dlaczego.Chyba dlatego, żeby w tamtejszym społeczeństwie atmosferke
        podgrzać i znowu załapać się na następny projekt, z który zapewne Prezydent dla
        swojej próżności zapłaci.A co staóło się z projektem Masłów II/ pas startowy po
        połudnoiowej stronie drogi do Mąchocic o długości 2500 m - kto go skasował i ku
        czjej radości.A przecież badano lokalizację w OPiekoszowie, Obicach,
        Goewarvczowie, Sukowie, Daleszycach, Górnie i Miedzoianej Górze i znowu
        bezkrytycznie płaciliśmy za projekty, których nikt nie potrzebował poza
        wybrańcami , jedni dla zarobku drudzy ku swojej próżnosci.Tak trzymać, aby z
        tego nic nie wyjdzie Łaskawy Panie!Na mojej Politechnice leżą opracowania na
        temat lotniska dla Kielc i tam nikt z magistratu nie zagląda bo się nie opłaci.
      • Gość: Pilot Re: Listy do Premiera - nie budowac Obic ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 11:34
        Słusznie, prezes Polconsultu co innego mówi , a co innego czyni np. w sprawie
        kieleckiego wirtiualnego lotniska.
        Ma rację, tak jak od lat twierdzi ULC i minister transportu,pan Furgalski
        z "TOR"-u ( Zespól Doradców Gospodarczych m.in. rynku lotniczego ),że oprocz
        lotnisk regionalnych ( jakich mamy obecnie 10, w tym 8 wpisanych do listy
        lotnisk transeuropejskich), potrzebne są lotniska lokalne, takie jak dla Kielc!
        Do lotów nie regularnych krajowych i zagranicznych, a także utrzymywania
        systemu dolotowego ( z Kielc do lotnisk regionalnych ).
        Tymczasem pan z Polconsultu czyni co innego, namawia prezydenta Kielc do
        budowy nowego lotniska z duzym pasem startowym, bo moze na takiej jego
        inwestycji jego firma zarobić ?
        A te kwoty i wiadomośc pochodozą sprzed wieleu miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka