Dodaj do ulubionych

DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SPOKOJU

07.11.06, 17:13
Nikt nie powinien wpływać na wyniki wyborów
w Chęcinach.

Aferą wyborczą zakończyła sie rejestracja przez Burmistrza
Witolda Pobochy wyborców z innych okręgów wyborczych. Afera ta
mogła uzyskać światło dzienne dzięki pięciu komitetom, które podpisały
zgłoszenie nieprawidłowości do Komisarza Wyborczego w Kielcach
o następującej treści:

„ Proszę o sprawdzenie zasadności wydawanych w dużych ilościach
decyzji Burmistrza dot. wpisu do stałego rejestru wyborców osób z innych
okręgów wyborczych jak również spoza Gminy Chęciny.
Doszły nas informacje, że ostatnio nasilają sie przypadki
zgłaszania wniosków o wpisanie do stałego rejestru wyborców osób
zamieszkałych w innych okręgach wyborczych by głosować w zupełnie nie
związanych z faktycznym miejscem zamieszkania okręgów wyborczych na
terenie Gminy i Miasta Chęciny.”

Na zgłoszenie bardzo szybko zareagowały media. Na początku ukazał
się artykuł w gazecie lokalnej „Echo dnia” a następnie w Gazecie wyborczej,
w telewizji TV3 Kielce, Radio Plus Kielce. Informacje w mediach jednoznacznie
ukazują winę kandydata na Burmistrza z ramienia PSL. Wojewoda Świętokrzyski
Grzegorz Banaś zapowiedział,że wystąpi do prokuratury z zawiadomieniem
o podejrzeniu przestępstwa. Oskarżonym ma być kandydata na Burmistrza
z ramienia PSL.

Dla pełnej informacji pod petycją nie podpisały się między innymi komitety:

1.Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego PSL
2.Komitet Wyborczy Wyborców Roberta Jaworskiego, choć
był o petycji informowany.

Obserwuj wątek
    • login983 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 07.11.06, 22:26
      ALe gdzie przestępstwo? Za dziurawe prawo odpowiada ustawodawca.
      • michal10016 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 08:35
        Przestępstwo jest i to duże. Meldować a jakże można ale te osoby muszą mieszkać
        w miejscu zameldowania. A nie powie mi ktoś, że 15 osób na 40 metrach to jest
        normalne.
        Do tego dochodzi złamanie zasad demokracji i wolnych wyborów. To podchodzi pod
        fałszowanie wyborów.
        Prokurator powinien sięgnąć głębiej i sprawdzić jak się miała sprawa z
        zameldowaniami cztery lata temu.. Jeśli pewne osoby się pokryją to powinno ich
        czekać więzienie.
        • lumpior Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 08:44
          a 'bultierier'pana pobochy radny kk milczy ,moze kaganiec dusi
    • pawbrola Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 09:36
      Witam
      Piszę ponownie post, który był już umieszczony w innym wątku.
      Chiałbym zdementować wypowiedź,że Komitet Wyborczy Roberta Jaworskiego nie chciał podpisać protestu - to NIEPRAWDA.
      Istotnie zostałem poinformowany o akcji zbierania podpisów w czwartek około godziny 10. Powiedziałem, że podpiszę, ale popołudniu,
      po pracy (a pracuję w Kielcach w prywatnej firmie, więc nie mogłem być na zawołanie w Chęcinach, żeby to podpisać). A protest
      miał być składany tego samego dnia. Dlatego też nie zostało to podpisane przeze mnie (a jako Pełnomocnik tylko ja to mogłem
      podpisać).

Co do sprawy meldowania wyborców - jako Komitet Wyborczy Roberta Jaworskiego gorąco popieramy tą petycję mającą na celu wykrycie
      nieprawidłowości i łamaniu prawa oraz ukaranie winnych całej sprawie (z całą surowością).
      Zapewniam również, że jesteśmy jednym z komitetów, który nie złożył żadnego wniosku o wpisanie do rejestru wyborców osoby, która
      nie mieszka w Naszej Gminie.

Proszę osoby z innych komitetów wyborczych nie oczerniać Komitetu Wyborczego Roberta Jaworskiego.

Pozdrawiam
      Paweł Brola
    • michal10016 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 10:21
      Jeżeli pan Brola mówi prawdę to nie ma się co go czepiać.
      a czy sam Pan Jaworskichyba też mógł podpisać?
      • hrabia_de_bolmin Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 10:32
        Panie Brola jakby Pan chciał to by Pan podpisał. W takiej sprawie decyzję
        podejmuję się natychmiastowo. Jeżeli tak ma wyglądać sprawowanie urzędu przez
        Pana Jaworskiego to ja dziękuję. Powiem, że podpisze, ale kiedy?. Do sprawowania
        funkcji Burmistrza potrzeba osoby zdecydowanej, podejmującej wszelkie decyzję
        trafnie i bez zastanowienia. Jak Pan Jaworski zostanie burmistrzem to co?. Całe
        cztery lata będzie się zastanawiał?:) a w następnej kadencji będzie podpisywał?.
        Zupełnie jak burmistrz Pobocha cała kadencję się zastanawiał, ale jak wygra
        teraz to na pewno coś zrobi hehe. Moim kandydatem na burmistrza był Pan Jaworski
        ale po takich wypowiedziach na pewno już nim nie jest. Zawiodłem się bardzo,
        myślałem, że jesteście w stanie coś zrobić dla Chęcin. Pan Jaworski powinien
        zająć się statystowaniem przy robieniu zdjęć z ważnymi politykami, bo sam widać
        nie potrafi podejmować ważnych decyzji. Zawsze może zagrać rolę drugoplanową.
        Chociaż tak właściwie to nie wiem czy też się nadaje. Do tej pory nie wiem
        dlaczego Pobocha zwolnił go ze stanowiska v-ce Burmistrza, widać może uznał, że
        się nie nadaje na to stanowisko. Teraz już wiem. Po prostu nie potrafił
        podejmować trafnych decyzji. Jeżeli się mylę to proszę powiedzieć dlaczego Pan
        Jaworski został zwolniony z funkcji v-ce Burmistrza – czekam na odpowiedź.
        Jeżeli jej nie uzyskam to uznaję, że dlatego że się po prostu na to stanowisko
        nie nadawał.
        • michal10016 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 10:42
          No trochę racji tu jest bo niby po co odkładać podpisanie na później jak sprawa
          raczej nie była do odkładania. Skoro było wiadomo, że komitety złożą protest w
          tym dniu to po południu komu by mogły zaprotestować?
          Sprawa by się odwlekła na drugi dzień.
          • realista1982 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 11:22
            Jeśli pan Paweł Brola był w pracy, to chyba normalną sprawą jest że nie mógł
            się podpisać. Zadeklarował się że zrobi to po pracy.
            Chyba dobrze to świadczy o pracowniku jeśli w godzinach pracy nie urywa się i
            nie załatwia innych spraw.
            Rozumiem o obowiązkach związanych z prowadzeniem kapani, ale proszę również
            zrozumieć że poza kampanią jest jeszcze praca o którą sami wiecie że w
            dzisiejszych czasach nie łatwo.
            • hrabia_de_bolmin Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 14:36
              Rozumiem o obowiązkach związanych z prowadzeniem kapani, ale proszę również
              zrozumieć że poza kampanią jest jeszcze praca o którą sami wiecie że w
              dzisiejszych czasach nie łatwo.
              realista1982
              Jeżeli chodzi o pracę to akurat Rober Jaworski nie ma skrupułów. Kiedyś u
              sąsiada Jaworskiego pracownicy Zakładu Energetycznego robili przyłącze. Musieli
              wejść też również na jego posesję. W domu Jaworskiego były jego dzieci i
              zachowywały się arogancko w stosunku do pracowników Zakładu Energetycznego.
              Pracownicy ci zwrócili dzieciom uwagę , że się źle zachowują. Pan Jaworski
              dowiedziawszy się o całej sytuacji, oczywiście przedstawionej przez jego dzieci
              w zgoła odmiennej relacji, postanowił pojechać do Zakładu Energetycznego i
              odpowiednio zainterweniować. Finał sprawy jest taki, że pracownicy ci zostali
              zwolnieni z pracy. Więc powiedz mi realista1982 czy taki człowiek liczy się z
              kimkolwiek, czy tylko dba o własne interesy. Nie szanuje on zwykłych ludzi a
              potrafi wejść w przysłowiową d..u ..p..e ludziom, z których ma tylko korzyści.
              To jest człowiek bez jakiejkolwiek godności. Potrafi się uśmiechać ładnie mówić
              po to tylko by mieć z tego własne korzyści. Ja już się nie dam na to nabrać. Po
              wierzchu cacy a w środku zwykły gbur który ma gdzieś wszystkich nawet Ciebie.
              • realista1982 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 16:04
                Nie wiem jak naprawdę wyglądał cały tok wydarzeń tej sprawy, ale na pewno prawdy
                należy szukać po środku.
                Jeśli chodzi o skrupuły to chyba nie widzę kandydata na żadne stanowisko które
                by je posiadał.
                Proszę nie piszcie mi o uczciwości kogokolwiek, ja po prostu szukam osoby która
                nie skupi się wyłącznie na napychaniu własnej kieszeni i najbliższych ale zrobi
                również coś dla dobra ogółu.
                Nie piszcie że ktoś kandyduje bo tak mu sumienie podpowiada, porusza go
                niesprawiedliwość i nie interesuje go czerpanie korzyści ze stanowiska które
                piastuje.
                To jest moje zdanie!
                Ja sam uważam że nie ma osoby bez skazy, ja sam taką nie jestem, ale trzeba
                szukać osoby która chce zrobić coś dla naszej gminy (bo przecież chyba w tym
                rzecz).
                Mamy szansę korzystać z funduszy unijnych więc chyba oddajmy głos na osobę które
                jest wstanie te pieniądze pozyskać. Pieniądze zupełnie z zewnątrz to chyba
                największa szansa na rozwój naszego regionu.
        • xxx230 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 12:05
          Zgadzam się że decyzje podejmuje się w przypadku protestu natychmiastowo.Pan
          Paweł nie jest jedynym Pełnomocnikiem pracującym!!inni też pracują zawodowo. W
          sład Komitetu Wyborczego wchodzą jeszcze inni jego członkowie. Działanie jest
          ich wspólną sprawą powinni wiedzieć jak to zrobić.Wynika z tego że P.Jaworski
          będzie się zastanawiał jak zostanie burmistrzem a P.P.Brola będzie pracował/?
        • pawbrola Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 08.11.06, 22:42
          Panie hrabia_de_bolmin, wyjaśniłem mam nadzieję sprawę krótko i dosadnie, a Pan
          się rozpisuje o dziwnych rzeczach. Pewne sprawy się da wykonać natychmiast, inne
          nie. Jako Pełnomocnik wyborczy TYLKO ja (Z AKCENTEM NA TYLKO) mogłem to podpisać
          w imieniu Komitetu Wyborców, a nie Pan Jaworski. To nie była kwestia podjęcia
          decyzji (a zostało to zrobione natychmiast), ale kwestia techniczna - pojawienie
          się natychmiast w Chęcinach i podpisanie dokumentu. Niestety nie mogłem tego
          zrobić w tej godzinie, o której mnie poproszono (choć zadeklarowałem zrobienie
          tego po pracy) - chyba to trzeba zrozumieć. Trudno jest naprawdę połączyć sprawy
          zawodowe (a pracuję w Kielcach do godz 17) z obowiązkami społecznymi, jakimi
          jest praca jako Pełnomocnik wyborczy. A zapewniam, że pracy tej jest sporo.
          Proszę o trochę wyrozumiałości.
          Najważniejsze dla Pana być powinno, że całkowicie nie braliśmy udziału w
          prawdopodobnie przestępczym procederze i popieramy decyzje tych komitetów, które
          ten wniosek złożyły. I chciałbym zakończyć na tym sprawę, jeśli można.
          Co do kwestii ze zwolnieniem Pana Jaworskiego z funkcji zastępcy, to już tą
          sprawę poruszaliśmy w innym wątku.

Pozdrawiam
          Paweł Brola
          • juju222 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 13:49
            panie Brola zapewniam pan że z każdej opcji były wnioski o wpisanie do listy
            wyborców od pana jaworskiego też na najbliższym spotkaniu sztabu wyborczego wraz
            z panem jaworskim proszę się spytać wszystkich kandydatów do rady czy tego nie
            praktykowali ale tak z rękom na sercu jeśli to serce mają to się przyznają a
            myślę ż już teraz pan wie.
            Rzecz polega na tym aby to robić z głową a nie na z siekierą na słońce nie
            podaje się własnego zameldowania tylko znajomego lub rodziny i nie opowiadajcie
            bzdur jacy to wszyscy są czyści
            Wystarczy przeliczyć na początku było 300 wniosków z tego jest przykładowo 15
            kandydatów na radnego / dotyczy to wszystkich opcji / codziennie wpływały nowe
            jeżeli by to zliczył to może nazbierało by się 500 a więc 500 podzielić przez 15
            to się równa 33 z haczykiem czyli każdy z kandydatów tylko jednej opcji a mówi
            się tu o opcję pana pobochy musiał by złożyć 33 wnioski o ile każdy kandydat
            takowe złżył a może byli tacy że nic nie składali to wynik wychodzi jeszcze większy
            Proszę się zastanowić nad tym co się pisze a nie oczerniać wszystkich nawet
            kandydatów na radnego

niech każda opcja zrobi rozeznanie wśród swoich kandydatów czy składał kto
            kolwiek z kandydatów wniosek o wpis do rejestru bo u pana panie brola też takowe
            były i wiem napewno wybaczy pan nie będę wymieniał nazwisk i tak było wszędzie
            z poważaniem

a jeszcze jedno zapewne można by to sprawdzić na wnioskach kto z kim jest związany
            • gustaw444 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 14:11
              juju222 dziwi mnie Twoja pewność siebie, że w Komitecie pana Jaworskiego były
              wnioski o wpisanie na listy wyborców. Czyżbyś pracowała w naszym Urzedzie
              Gminy......................Jeśli tak to dlaczego nie pracujesz, a w godzinach
              pracy odpowiadasz na posty. Do roboty!!!!!!!!!!!
              • juju222 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 19:52
                gustaw 444 cholernie cię ruszyło widocznie coś w tym jest co? piszę o której mi
                się podoba a to co jest w urzędzie nie jest tajne
            • michal10016 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 14:21
              Tak na prosty chłopski rozum zakładając, że wszyscy zameldowywali swoich ludzi
              w gminie to dlaczego sumienie zaczęło gryźć wszystkich oprócz komitetu Pana
              Pobochy i Pana Jaworskiego?.
              Pozostałe komitety albo nie miały z tym nic wspólnego albo doznały nagłej
              skruchy i postanowiły wnieść protest.
              Ja mam wrażenie, że głównie byli meldowani ludzie Pana pobochy i trochę Pana
              Jaworskiego, ale to tylko moje wrażenie.
              Najlepiej jakby prokurator dokładnie zbadał tą sprawę i podał do wiadomości
              publicznej jak się rzecz ma.
              • realista1982 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 16:54
                Ja sam jestem zwolennikiem pana Jaworskiego i również zależy mi na wyjaśnienu
                całej sprawy przez prokuraturę. Wtedy dopiero przekonacie się że sparawa ta nie
                dotyczy komitetu pana Jaworskiego.
                • juju222 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 19:35
                  nie jestem pracownikiem urzędu i nigdy nie chciał by nim być ale rozmawiamy z
                  znajomymi kt na kogo chce głosować i gdzie a zresztą pytanie było do pana Broli
                  • juju222 Re: DOŚĆ MANIPULOWANIA WYBORAMI-TRZEBA ZGODY I SP 09.11.06, 21:59
                    Drodzy państwo o godzinie 21.30 na regionalnej 3 zakończyła się debata
                    kandydatów na prezydenta miasta warszawy i co w tym ciekawe pani Gronkiewicz
                    powiedziała
                    cytuję głosujmy bez meldunku ale głosujmy i dopowiedziała w samej warszawie
                    takich obywateli jest około 60000 obywateli nie zwidy słownie: sześćdziesiąt tysięcy
                    a w całej polsce ponad 600000 i nie ma z tego afery za to w Chęcinach aż się
                    gotuje to jest przykład że to jest wszysto dozwolone ale zapewne nie w chęcinach.
                    Chęciny mają inne prawo
                    z poważniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka