Gość: przemek IP: 212.244.153.* 03.07.03, 07:46 jeszcze nie widziałem ale z tego co pisze to będzie rewela! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zulu Re: W czwartek w IP: *.fortes.com.pl / 192.168.1.* 04.07.03, 10:36 No rewela to to niestety nie jest. Po co wydawać mapę turystyczną, jeżeli nie ma zaznaczonych na niej połowy szlaków turystycznych regionu. Co dziwniejsze szlaki te opisane są na odwrocie. Ktoś odwalił fuszerę i nie świadczy ona najlepiej o naszym regionie oraz oczywiście o wydawcy. Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 10:50 Mapę tę pokazał mi wczoraj kolega, bo oczywiście Gazeta Wyborcza nie raczyła mi jej przesłać. "Zgadzam się z przedmówcą", że ta mapa jest co najwyżej mapą poglądową, nie zawierającą wielu elementów, jakie powinna zawierać mapa w tej skali. O szczegółach nie wspomnę. Zadziwiające, że mapa GW o skali 1 cm/110 metrów jest mniej dokładna i pozbawiona nawet tych szczegółów, jakie znajdują się na mapie 1 cm/1 km. Pozdrowienia, łaziki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: W czwartek w IP: *.fortes.com.pl / 192.168.1.* 04.07.03, 11:11 Tu się trochę mylisz, bo ta mapa posiada skalę 1 cm - 1,1 km. Co nie zmienia faktu że jest wybrakowana no i trochę nieaktualna (np. obwodnica Brodów, czy przejazd drogą Nr 9 przez Ostrowiec). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 14:01 O, ku... . Wydawało mi się, że dobrze liczę zera po jedynce :) Muszę polecieć do tego kolegi i zobaczyć, czy jeszcze ma mapę GW (bardzo ją szanował, bo też lubi łazić). Mam dziwne wrażenie, że przy tej skali, jaką podajesz, centymetry byłyby z kolei bardzo wielkie. :) Popatrzę i odpiszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: W czwartek w IP: 80.51.101.* 04.07.03, 19:14 Zera dobrze policzyłeś bo na mapie jest dokładnie taki zapis "1:110 00". Ale przy tej skali biorąc pod uwagę, że mapa kończy się na wschodzie na Opatowie a na zachodzie na Małogoszczy, czyli obejmuje odległość ca 90 km przy skali 1cm- 110m mapa musiałby mieć ponad 8 metrów :-) Pozdrawiam Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 22:36 Hehehe. Juz jestem. Wyprzedziłeś mnie, bo trochę rowerowałem przed wieczorem. A miałem napisać: MAMY RACJĘ. SKALA JEST 1 cm/110m czyli ja mam rację, A NA MAPIE 1 CM ODPOWIADA 1,1 KM czyli Ty masz rację. Reasumując obaj mamy rację. Ale faktycznie nie zauważyłem wczoraj błędu drukarskiego. Namęczyłem sie, żeby policzyć cyferki, bo są dziwnie zgrupowane, a wystarczy przecież uwazniej spojrzeć na mapę, żeby zauwazyć niewielkie odległości między miejscowościami i zorientować się w błędzie. Tak czy owak redakcja GW zrobiła sobie reklamę, bo jak się okazuje wielu chciałoby mieć dobrą mapę G.Świętokrzyskich (nawet ja też). Pozdrawiam i życzę przyjemnego łażenia nawet bez mapy GW. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: W czwartek w IP: 80.48.149.* 04.07.03, 19:24 Pozdrowienia dla Was Zulu i Jakub! A ja nie zdazylem kupic Gazety w czwartek i mapy nie widzialem. Ale jutro sprobuje zapytac w redakcji, moze mi (sprze)dadza. Na razie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: W czwartek w IP: 80.51.101.* 04.07.03, 21:30 Witaj Jakub Myślę, że lepiej już zainwestować 7 zł i kupić normalną mapę turystyczną. Chyba że tego bubla chcesz traktować jako eksponat i przykład jak nie powinna wyglądać informacja dla turysty :-) Pozdrawiam Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: W czwartek w IP: *.look.ca 04.07.03, 22:49 (Dolaczenie mapy do wydania gazety) -A dla mnie jest to COS. Postep na drodze przeplywu informacji obrazkowej. Skruty, rysunkowe opisy. W Polsce nie ma takiej tradycji upraszczania. Byla uprawiania praktyka utrudniania i niejasnosci podawanej informacji. Byle jaknajwiecej informacji o regionie. I przytej okazji nalezy zapytac jako ze lato i sezon turystyczny juz w pelni. Czy Kielce maja juz opracowany "Pakiet informacje turystycznej" za darmo, a jego tresc juz jest dostepna w mejscach najwiekszego przeplywu osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 22:54 Witaj Filipie Ciebie też dawno nie widziałem. Gdzieście byli, jak mnie nie było? :) Racja, ten pakiet informacji turystycznej! Już zupełnie o tym zapomnielismy, a wątek o tym był przecież wesoły jak uwertura do opery komicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: W czwartek w IP: 80.51.101.* 04.07.03, 23:15 Witaj Filip Zgodzę się z Tobą, że dołączenie mapy było doskonałym pomysłem. Byłoby jeszcze lepiej gdyby ta mapa ukazała się nie tylko z dodatkiem kieleckim Gazety. Ale głównym jej grzechem jest niedokładność oraz pewne braki, które dyskwalifikują ją jako źródło informacji dla turysty nieznającego naszego regionu. Pozdrawiam Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 22:42 Także pozdrawiam Jacku Zulu ma rację. Ta mapa to produkt reklamowy, bo GW "musi" od czasu do czasu coś podarować czytelnikom, bo z kolei czytelnicy bardzo lubią być obdarowywani. :) Nie szukaj tej mapy, jest kolorowa i nic więcej. Jak to przyjemnie powędrować z plecakiem (lub bez). Do zobaczenia anonimowo na szlaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: W czwartek w IP: *.look.ca 05.07.03, 07:14 Przypomnialo mi sie ze w pewnym momencie "Korespondencji Stepowski- Giedroyc" Stepowski opisuje pewnego Zyda z ktrym pracowal w ministerstwie RP i pisze o nim w ten sposob; "..gdyby zostal ministem odpowiedzialnym za koleje zelazne to z pewnoscia zaszyfrowal by rozklady jazdy pociagow.." Wiec juz wiemy kto ta mape przygotowywal. Ale jak widac nadal w Polsce obowiazuje (paranoja) tajemnicy panstwowej a stad wielka bojazn przed udzieleniem pelnej i wyczerpujacej informacji. Wrog czycha i moze wykorzystac do ewentualnego ataku z powietrza, z kosmosu i z ladu. Amerykanie wlasnie z kosmosu fotografuja metr po metrze terytorium Polski. Wiedza gdzie i na jakiej glebokosci sa zloza i czego. Dokladne mapy USA i Canady dzieci i emigreanci nowoprzybyli dostaja w dowolnych ilosciach jedni w szkole drudzy w kazdym emigracyjnym biorze a w Polsce nadal zastanawiaja sie co znaczy "URYNKOWIENIE" Pozdrawiam i ciesze sie ze Jakubowi minelo wiosenne przesilenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 17:08 To raczej przesilenie pogody posadziło mnie przed komputerem, a jak się usiądzie, to trudno się odsiąść. A co do dokładności rzeczonej mapy Gazetowej, to dokładność mapy uzalezniona jest od ceny i na odwrót, a darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby etc. To jest po prostu akcja reklamowa, na którą mieli zapewne okresloną sumę pieniędzy i to tylko tyle. A że my lubimy otrzymywać prezenty stąd nasze rozczarowanie, bo rzeczywiście przydałaby mi się nowa - dobra - aktualna mapa gór sandomierskich od niedawna zwanych z niewiadomego powodu Górami Świętokrzyskimi. :) Pozdrowienia PS. Wnioskuję, że chętnie połaziłbyś po tych okolicach, co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: W czwartek w IP: 80.48.255.* 05.07.03, 20:36 Bardzo prymitywna jest ta dyskusja o mapie i z błędami ortograficznymi!!! Mapa jest skandaliczna. Zrobiła ją firma "Wydawnictwo Kartograficzne Piętka" z Katowic, która takich knotów wydała więcej i są one w sprzedaży w księgarniach. Zresztą nazajutrz po wydaniu mapy zarówna Gazeta Wyborcza jak i Wydawnictwo przeprosiło czytelników, ale tak zwany smród pozostał. A dyskusja o tej mapie jest taka sama jak dyskusja o pocztówkach: nie widziałem, ale są super i je kupię i takie inne trele morele prostaczków kieleckich. Chyba najlepiej jak się nie ma wiele do powiedzenia to lepiej nic nie mówić. Takie dyskusje utwierdzają mnie, że niestety mieszkam w Kielcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 22:35 Przychylam się do twojej konkluzji, że jak nie masz nic do powiedzenia, to lepiej spadaj z najbliższej skały. Trele morele, prostaczku kielecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W czwartek w IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 23:03 Prawda, że nie jest przyjemne czytanie takich tekstów? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś