Gość: kaj Zmierzch jednorazówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:38 a co zapomnieliscie o torbach papierowych ,pergaminie powinno sie zakazac uzywania torebek foliowych, bardzo dobry pomysł z torbami jutowymi na wymiane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torba ekologiczna? IP: 84.38.160.* 14.10.07, 20:42 Ekologiczną torbę z czystej surówki bawełnianej można kupić za grosze w sieci LIDL. Od ponad roku używam, piorę, używam, bez reklamy i specjalnych okazji jak np.'Dzień Ziemi'. Wcześniej korzystałam z dużej torby prod.krajowej, ale ta już nie taka ekologiczna, bo choć z surowego lnu to na podbiciu z jakiegoś plastiku. Ekologicznie będzie wówczas, gdy zamiast toreb i plastikowych reklamówek dostaniemy do pakowania zakupów solidne torby papierowe wyprodukowane z makulatury. Czasami gdy zapomnę wziąć swoją torbę - zakupy w Tesco staram się pakować do kartonowych pudeł po towarach, które tam są zawsze do dyspozycji klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Na zachodzie modne sa torby szyte z kartonow po so IP: *.netcologne.de 14.10.07, 20:47 Na zachodzie modne sa torby szyte z... kartonow po sokach. Taki kartonowy patchwork wyglada oryginalnie. Dla wtajemniczonych - Taka torba ma te zalete, ze jest wylozona folia aluminiowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fann Re: Na zachodzie modne sa torby szyte z kartonow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 07:58 nie dla wtajemniczonych tylko dla Złodziejaszków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Zmierzch jednorazówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 20:51 W Niemczech to jest standard i TAK POWINNO być w tej Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Zmierzch jednorazówek 14.10.07, 21:14 Jako klientka nie widzę problemu z rezygnacji z 'reklamówek' plastikowych rozkładanych za kasami. Niepotrzebne mi żadne akcje i reakcje, inicjatywy i kolektywy oraz podniosłe uchwały Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c A co na to pani prezydentowa.? 14.10.07, 21:33 Jeszcze niedawno biegała z reklamówką po lotnisku i robiła popeline na cały kraj. Kupiła podróbkę markowej torebki?to też tanie chińskie tworzywo sztuczne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Zmierzch jednorazówek IP: *.e-wro.net.pl 14.10.07, 23:50 Wystarczy wprowadzic opłatę za kazda reklamowke a tedy ludzuie juz tak bezmyslnie nie beda ich wyrzucali po jednokrotnym uzyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbernard Re: Zmierzch jednorazówek - Dopiero! IP: *.wcss.wroc.pl 15.10.07, 08:06 Ale czy na pewno taki obowiązek jest aby za darmo dostarczać te opakowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Zmierzch jednorazówek IP: *.piaseczno.robbo.pl 15.10.07, 08:54 od kilku lat chodzę do pracy i na zakupy z torbą z materiału (zamiast reklamówek)- są fajne, kupiłam je w Polsce ale również w Szwajcarii, Austrii, Niemczech, wyglądają naprawdę estetycznie. Pracuje z ludźmi wykształconymi (????), ale słyszałam złośliwe komentarze, że wyglądam z tymi siatkami z materiału jak jakiś bezdomny. Noszenie takiej siatki przeze mnie świadczyło w ich mniemaniu o braku gustu z mojej strony a na takowy nie narzekam. Oczywiście nadal stosuję te szmacianki bo je wprost uwielbiam, zawsze są czyste- dbam o to. Dlatego bardzo się cieszę, ze torebki czy siatki z materiału ekologicznego stają sie modne. W ogóle uważam, ze sprzedaż torebek foliowych powinna być wycofana, a przynajmniej płatna i to nie jakieś 20 gr tylko np 2 zł, wtedy ludzie sami zaczną mysleć że to sie nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
michal512 Co sądzisz o Giełdzie Papierów Wartościowych ? ? 15.10.07, 14:44 wejdź na: www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/4598/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanka Re: Zmierzch jednorazówek IP: 195.14.65.* 15.10.07, 16:06 W Leklerku od otwarcia , mozna kupic torby jutowe w cenie 4,5zl.Ja mam taka torbe i przez okragly rok ja uzywam i napewno sluzyc mi jeszcze bedzie.Jest estetyczna i soloidnie wykonana.W malych sklepikach prosze by warzywa i owoce wkladac do jednej torebki, bo to sie myje przed spozyciem, ale widze ze to bardzo dziwi Panie ekspedientki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Zmierzch jednorazówek IP: *.centertel.pl 15.10.07, 23:29 Po co ta cała akcja? Tylko uchwała rady miejskiej może wyplenić te foliowe reklamówki. Co z tego, że PSS Społem wprowadziło ekologiczne torby, skoro sklepy nie postępują ekologicznie? Przykład ze sklepu "Bartek", stoisko z warzywami i owocami. Co robi pani, która obsługuje klientów? Jedna marchewka-siatka, pomidor-następna siatka, czosnek siatka, cytryna-siatka... wszystko foliuje. Nawet coś tak małego jak jedna cebula. Na wszystko musi być foliowa siata. Wracam z zakupów i co z tego,że mam torbę "ekologiczną"? Wszystkie warzywa mam zafoliowane. Nie dość, że wokół mnie fruwa tyle folii, to szlag trafia zanim się to wszytko wyciągnie z tych siat. A najlepsze jest to, że pani nie reaguje na prośby, by wszystko wrzucić do jednej reklamówki skoro już musi coś zafoliować! Dobra rada dla PSS Społem: wprowadźcie na wasze stoiska papierowe torby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fly Zmierzch jednorazówek IP: *.complex.net.pl 19.10.07, 10:43 Najwyższy czas żeby te plastkiowe torebki zniknęły ze sklepów. Zarówno reklamówki jak i plastikowe butelki są zakałą świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Zmierzch jednorazówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 10:56 Zamieniając plastikowe jednorazowe torby na proponowane przez nas torby ekologiczne przyczyniasz się do aktywnej ochrony naszej planety.www.ekologicznetorby.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś