Dodaj do ulubionych

Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. !!!!!!

27.01.09, 09:26
miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,6204973,Jak_w_Kielcach_kochaja_inwestorow.html?nltxx=1077732&nltdt=2009-01-27-02-06

Nie mamy stu hektarów, żeby powiedzieć: "Kochany inwestorze,
przyjeżdżaj i buduj u nas fabrykę" - stwierdziły przed laty władze
Kielc. - Ale sąsiedzi mają - uznały. I co z tego wynikło?
Obserwuj wątek
    • Gość: pseudoSpecjalista mamy masę sukcesów,yyyyyyyy.... IP: 87.205.144.* 27.01.09, 10:10
      Boże,czy ten Mietek Pastuszko nie ma wstydu? Opowiada w Częstochowie że mamy w Kielcach prężny mechanizm ściągania inwestorów wymyślony i realizowany od 4 lat przez prezydenta Lubawskiego.Efektem jest ściągnięcie wieeeelu inwestorów.Cytuję " Koreańska firma wybudowała np. w Kielcach City Park, czyli kompleks, w którym jest hotel, restauracje, SPA, sklepy, mieszkania.Kielecka spółka komunalna z chińskim przedsiębiorcą utworzyła nową spółkę, która będzie budować osiedle mieszkaniowe.W Kielcach będą montowane chińskie maszyny budowlane." Coś tam jeszcze wystękał Pastuszko o geniuszu Lubawskiego i o Hiszpanach którzy przyjechali,ale już pojechali...
      Jak na 4 lata pracy prezydenta i marszałka to wspaniałe i imponujące sukcesy.Niech Pastuszko przeliczy ilu urzędasów u Jarubasa i Lubawskiego "ściąga" inwestorów i podzieli się z nami tą radosną wiadomością;)
      • Gość: jupiter Ale jaja, pier..lenie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:20
        Mietek - kolejny bajczarz po WEL-u a wy udajecie,że nie wiecie.Obaj kosmodrom
        budują !
    • gainek Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! 27.01.09, 12:18
      Pan Pastuszko nie wziął po uwagę,że jeżeli gdzieś poza kielcami powstaną duże
      inwestycje,to i na pewno zaplecze kult-handlowe i nici z przyjazdów na kawkę do
      Kielc.Czy nie można dogadać się z Morawicą,Sukowem,Piekoszowem,Chęcinami i
      wspólnie opracować tereny dla naprawdę wartościowych inwestycji? A SPA u
      Koerańczyka to w XXI wieku "pikuś" pies z kulawą nogą tu nie zjedzie.Takie SPA
      to pan P napewno będzie miał w domu.A może zaprosić do Kielc GOłębiewskiego z
      jego hotelami,nie będzie to kolidowało z parkami,wtedy goście zjadą.
      • Gość: profesjonalMatoł Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! IP: 87.205.147.* 28.01.09, 11:17
        Tak w ramach odpowiedzialności za słowa- Dell w Łodzi wybudował fabrykę na działce o powierzchni około 40 hektarów plus jeszcze ze 2ha
        na drogi dojazdowe.Pastuszko z właściwym dla kieleckiego magistratu profesjonalizmem i odpowiedzialnością gada o 100ha.Znowu czegoś tam z Lubawskiem nie doczytali.
        Żal patrzeć jak ta ekipa zmarnowała ostatnie 5 lat wzrostu gospodarczego.Ciekawe jakich inwestorów wymieniłby prezydent.
        • hamsterek Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! 28.01.09, 11:52
          No wymieniłby np. tego od prania brudnych gaci.
        • Gość: kielczanin Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 11:56
          Niestety Kielce idą w zapaśc składa się na to wiele przyczyn :

1/ megalomania /jeśli nie moja inicjatywa to zła inicjatywa/
          2/ nietrafione inwestycje /stadin/
          3/ niechęc do ryzyka /brak próby drastycznego obniżenia podatków/
          4/ brak wymiernej współpracy wszystkich szczebli samorządu /lotnisko/

Nadzieje

1/ poszukanie inwestora strategicznego dla targów kielce
          2/ uwolnienie terenów pod działalnośc
          3/ natychmiastowe wchłonięcie kilku przygranicznych gmin
          4/ zaprzestania kłótni na forum zewnętrznym

W 20010 pewnie nastąpi reorganizacja terytorialna zgodnie z
          dyrektywą akcesyjną z unia europejską
          trzeba się drogo sprzedac jak najwięcej wyszarpac ustawic na dalsze
          lata.

• kielce-niskiepodatki wspierajmy się! 28.01.09, 21:36
            Cieszę się, że są w Kielcach ludzie, którzy tak myślą jak Pan, Panie
            Kielczanin.

Dodałbym do tego, jak już będzie ta nowa władza na koniec przyszłego
            roku, żeby przygotować cały pakiet rozwiązań - od obniżenia
            podatków, przez sprzedaż Korony i Targów Kielce, po zatwierdzenie
            planów zagospodarowania przestrzennego dla całego terenu w granicach
            administracyjnych.

To wszystko razem wzięte trzeba przedstawić w mediach ogólnopolskich
            i branżowych dla biznesu. Tylko to - dzięki mądremu nowemu
            prezydentowi - gwarantuje rozwój Kielc i utworzenie tysiecy nowych
            miejsc pracy.
          • paawel.ck stadion Korony Kielce 30.01.09, 13:47
            Gość portalu: kielczanin napisał(a):

> 2/ nietrafione inwestycje /stadin/

mógłbyś to rozwinąć i podać argumenty z nietrafnością budowy stadionu Korony czy
            tak tylko rzucasz głupawymi tekstami???
            • fulwia Re: stadion Korony Kielce 30.01.09, 20:55
              "mógłbyś to rozwinąć i podać argumenty z nietrafnością budowy stadionu Korony "...
              Przepraszam, nie znasz tych argumentów, bo nie chcesz przyjąć ich do wiadomości.
              Może przyjmij i zapamiętaj:
              1.wielkość stadionu jest nieodpowiednia- za mały na Mistrzostwa /nie spełnia
              wymogów UEFA/?/,za duży na potrzeby miasta czy regionu, stąd proporcjonalnie
              wysokie koszty utrzymania;
              2.Stadion "nie zarabia na siebie", musi być finansowany z funduszy publicznych,
              może tylko Kielc?
              Jest bardzo interesujące, jakie kwoty wchodzą w grę? A jeśli dodamy jeszcze
              finansowanie Klubu Korona, które miało wynosić 2-2,5 mln wg prezydenta, w br.
              ponoć 5 mln, a Klub ocenia, że na 2009r potrzebuje 12,5 mln. Jeśli dodać jeszcze
              koszty roczne eksploatacji stadionu....
              To Pan Klicki zrobił bardzo dobry interes. Sprawa kosztów stadionu i Klubu
              wymaga specjalnej uwagi społeczeństwa Kielc.
    • fulwia Jak w Kielcach kochają autoreklamę! 28.01.09, 19:02
      www.gv.edu.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=43
      Popatrzcie o różnych porach dnia, nie mówię -nocy, ale wielokrotnie jak
      prezentuje się centrum wojewódzkiego miasta, którego władze pozorują działanie
      wg zasady: CAŁA PARA MA IŚĆ W GWIZDEK.
      Wystarczy popatrzeć! Czy to centrum jeszcze żyje, czy już dogorywa?
      Co i kiedy tam się dzieje? Od wielu dni obserwuję i wciąż tak samo - bryndza.
      Wieczorem i w dni wolne -puchy.
      Może dworzanie i forumowi zwolennicy prezydenta wyjaśnią sobie na przykładzie
      centrum te jego wielkie zasługi dla miasta i mieszkańców, a nie dla nich samych.
      Kto patrzy ten widzi.
      A
      • kielce-niskiepodatki mam pomysł jak to zmienić! 28.01.09, 21:56
        W porównaniu z tym, co było 10, czy 15 lat temu to jest prawie Las
        Vegas. Ale żarty na bok! Brakuje inwestorów, którzy pobudziliby
        Kielce. To nie chodzi o kolejne centra handlowe (chociaż patrząc na
        naszą "klasę średnią" to "bawi się" tylko w "Tesco"), ale i o kina,
        dyskoteki z prawdziwego zdarzenia, czy o inne miejsca rozrywki.

Tutaj potrzeba zmienić mentalność Kielczan. Nie lubimy wychodzić z
        domu po 18. Kioski zamyka się o 19. Sklepy najpóźniej o 20, a
        lokalne są czynne generalnie w weekendy. Oczywiście uogólniam, ale
        mniej więcej o to chodzi.

Myślę, że nowy, lepszy prezydent (bo pan Wojciech Lubawski nie
        zostanie według mnie wybrany po raz 3 na prezydenta) Kielc powinien
        parę razy w obecności kamer wyjść na piwo wieczorem, zatańczyć w
        klubie, czy zatankować na stacji benzynowej po północy.

Dzięki temu powstaną nowe miejsca pracy, tak jak to dzieje się w
        Warszawie, Krakowie, czy Wrocławiu. Co Wy na to?
        • Gość: karol Re: mam pomysł jak to zmienić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 00:22
          no,to może warto wrócić do pomysłu porządnego centrum rekreacyjnego.Pod jednym
          dachem-park wodny.jakaś rehabilitacja,hotel, kawiarnie,wszystko pod dachem,bo
          pogoda u nas kiepściunia- takie wielkie rozrywkowe "tesko"Mamy w zimie stoki,to
          po nartach na baseny. walczmy o region mekki turystycznej.Po co jeżdzić na
          słowację?Sa tereny na trasy biegowe,rowerowe,motorowerowe.Na pewno wkomponują
          się w krajobraz.W Kielcach nie ma nawet porządnego campingu dla camperów.A
          właśnie tacy też objeżdzają Polskę.Nowy pomysł Prezydenta o budowie następnej
          dworcowej galerii z "chińszczyzną" nie zwabi do nas ludzi. A te pojedyncze
          sadzawki przy szkołach pozostawmy uczniom.W turystyce są wielkie
          pieniądze,ludzie chcą wypoczywać i jeżeli ceny będą konkurencyjne ,przyjadą do
          Kielc.A za nimi pojawią się fajne miejsca pracy-milej pracować w hotelu.niż na
          bazarku w strasznych warunkach.-produkcja pamiątek,jakies w lecie bryczki,ten
          worek prawie nie ma dna.tylko oferta musi uwzględnić cały rok,bo jedni zarabiają
          wiosną inni zimą.Chińczycy nam tego nie dadzą,co innego japońscy turyści ,ktorzy
          dojadą do najdalszej dziury jeżeli tylko warto.Co dopiero do Kielc.Kielce
          stolicą turystyczną na 360 dni w roku.Mentalność się nam zmieni. Ale to musi być
          coś!!!
          • kielce-niskiepodatki Re: mam pomysł jak to zmienić! 29.01.09, 00:41
            Brawo, właśnie o to chodzi. Żeby Kielczanie myśleli o swojej
            przyszłości w takich właśnie kategoriach. Można, potrafimy i mamy
            coś do zaproponowania. A turystyka w Kielcach i województwie kuleje,
            a powinna kwitnąć, bo mamy się czym pochwalić.

Czekam na Kielczan, którzy otworzą swoje firmy usługowe, począwszy
            od agroturystyki, przez obsługę gości, po biura podróży. Niech to
            będzie nasz pomysł na obecną sytuację. Bo ludzie będą jeździć po
            Polsce, mimo kryzysu. Czemu nie mieliby przyjechać do nas?

Czekam na kolejne propozycje.
          • fulwia Rekreacja i turystyka 29.01.09, 10:54
            Parę uwag o Bałtowie. Wystarczył jeden człowiek, którego idee, determinacja i
            wytrwałość doprowadziły tę wioskę, w krótkim czasie, do turystycznej
            ogólnopolskiej atrakcji dla dzieci i rodzin. I zmieniły również w tętniące
            życiem miejsce wspólnych rodzinnych spotkań ludności nawet z dalekich okolic.
            Ciągle przybywa kolejnych atrakcji - aż dziwne, że się mieszczą na tak małym
            terenie, ograniczonym rzeką /Kamienna/ i wzgórzem. Ale te miejsca stają się
            częścią całości zagospodarowywanej z myślą o rodzinach i dzieciach. Podstawą
            jest park jurajski z dinozaurami i terrarium, i to jest część edukacyjna dla
            młodzieży szkolnej.Ale wokół powstają miejsca do wypoczynku i rekreacji, aby
            czynnie spędzać czas: stadnina, spływ kajakowy, tor narciarski i saneczkowy,
            szlaki turystyczne, źródełka. Nie wiem co jeszcze, bo wciąż przybywa; miejsce
            dynamicznie się rozwija i jest dumą ludności nawet sąsiednich gmin. Część
            mieszkańców ma tu zatrudnienie.
            Znam to miejsce i pamiętam tamten marazm, jak biedne to były strony, a rozrywka
            to budki-pijalnie piwa /widzicie podobieństwo do Kielc?/. I jaki ruch panuje tam
            teraz, gdzie młodzi mieszkańcy z dziećmi, starsi z wnukami mają miejsce
            wspólnych spotkań, wspólną przestrzeń. I nasuwa się refleksja - w Kielcach
            przybywa pijalni piwa, a ubywa miejsc wspólnej przestrzeni. Wystarczy spojrzeć w
            kamerkę i na centrum, wybetonowane i bez życia. Marazm z Bałtowa jest teraz tutaj.
            • fulwia Re: Rekreacja i turystyka 29.01.09, 11:01
              www.gv.edu.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=43
              Centrum Kielc w kamerce Global Village.
        • ikser Re: mam pomysł jak to zmienić! 29.01.09, 02:14
          kielce-niskiepodatki napisał:

> W porównaniu z tym, co było 10, czy 15 lat temu to jest prawie Las
          > Vegas. Ale żarty na bok! Brakuje inwestorów, którzy pobudziliby
          > Kielce. To nie chodzi o kolejne centra handlowe (chociaż patrząc na
          > naszą "klasę średnią" to "bawi się" tylko w "Tesco"), ale i o kina,
          > dyskoteki z prawdziwego zdarzenia, czy o inne miejsca rozrywki.
          >
          > Tutaj potrzeba zmienić mentalność Kielczan. Nie lubimy wychodzić z
          > domu po 18. Kioski zamyka się o 19. Sklepy najpóźniej o 20, a
          > lokalne są czynne generalnie w weekendy. Oczywiście uogólniam, ale
          > mniej więcej o to chodzi.
          >
          > Myślę, że nowy, lepszy prezydent (bo pan Wojciech Lubawski nie
          > zostanie według mnie wybrany po raz 3 na prezydenta) Kielc powinien
          > parę razy w obecności kamer wyjść na piwo wieczorem, zatańczyć w
          > klubie, czy zatankować na stacji benzynowej po północy.
          >
          > Dzięki temu powstaną nowe miejsca pracy, tak jak to dzieje się w
          > Warszawie, Krakowie, czy Wrocławiu. Co Wy na to<

Kolejny debil!!
          Bo on wie! On będzie zmieniał Kielczan! Zabawa socjotechniką, co?
          Kielce-niskiepodatki, to jakiś pojeb porównywalny z WeLem!
          Problem obydwu, to to, że przyjęli opcję, że wiedzą jak uszczęśliwić Kielczan!
          Ba, jakby Kielczanie nie wiedzieli czego chcą, to im się pokaże (nauczy,
          wytresuje) czego chcieć powinni!
          Kolejny żałosny oszołom:((
          • Gość: karol Re: mam pomysł jak to zmienić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 13:20
            faktycznie część kielczan wie co chce.flaszka krzaczek lub parapet przy sklepie
            i ta nowomowa,jeden wyraz na wszystkie tematy.Tylko pogratulować.
            • maruda_kielce Re: mam pomysł jak to zmienić! 29.01.09, 17:22
              wystarczyłoby żeby prezydent miasta brał udział w jego życiu. bez kamer/mediów. zeby czasem przeszedł przez Sienkiewke, pogadał z ludźmi - żył yciem miasta,którym rządzi
              • Gość: pamietliwy Re: mam pomysł jak to zmienić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 18:22
                Co ty ? Żeby sie potknął na dziurawych chodnikach i poszedł na trzy miesięczne
                zwolnienie, i płaci mu ? On jest stworzony do wyższych celów, pod jego
                kierownictwem wszystko upada - Chemadin, spółki, miasto, kasa miejska,..
                przegrywa sprawy w sądach..
          • Gość: tata Re: mam pomysł jak to zmienić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 18:24
            Ikser - nie podobaja ci sie kielczanie , to wyjedź z Kielc ! A nie zmieniaj
            kielczan, ty się zmień i nie pisz głupot !!
            • ikser Czytaj ze zrozumieniem tekstu! 30.01.09, 11:44
              kielce-niskiepodatki zachowuje się jak WeLuś. On wie najlepiej co kielczanom
              trzeba!! Zapewne, podobnie jak WeLuś posłużyłby się pałkarzami w celach
              "wychowawczych":( Ja piszę z perspektywy zwykłego mieszkańca Kielc! Wiem
              również, czego kielczanom na co dzień brakuje, co utrudnia życie.., itp.!!
              Często są to podstawowe sprawy! Kolejny wiedzący najlepiej mnie irytuje!

tata powinien wrócić do podstawówki i odnowić swoje podstawowe umiejętności:(

Gość portalu: tata napisał(a):

> Ikser - nie podobaja ci sie kielczanie , to wyjedź z Kielc ! A nie zmieniaj
              > kielczan, ty się zmień i nie pisz głupot !!<
              • paawel.ck Re: Czytaj ze zrozumieniem tekstu! 30.01.09, 13:53
                ikser napisał:

> Ja piszę z perspektywy zwykłego mieszkańca Kielc! Wiem
                > również, czego kielczanom na co dzień brakuje, co utrudnia życie.., itp.!!
                > Często są to podstawowe sprawy!

czyli jakie???
                • ikser Re: Czytaj ze zrozumieniem tekstu! 30.01.09, 16:16
                  paawel.ck napisał:

> ikser napisał:
                  >
                  >
                  > > Ja piszę z perspektywy zwykłego mieszkańca Kielc! Wiem
                  > > również, czego kielczanom na co dzień brakuje, co utrudnia życie.., itp.!
                  > !
                  > > Często są to podstawowe sprawy!
                  >
                  > czyli jakie???<

Ty pytasz o podstawowe, codzienne problemy Kielczan? Wyjdź na ulicę i przejdź
                  się z otwartymi szeroko oczami! Po drodze uważaj żebyś sobie zębów nie wybił na
                  dziurawym lub krzywym trotuarze!:(

Swego czasu, kilka lat temu dużo pisaliśmy na tym forum o bolączkach mieszkańców
                  Kielc! Poszło, to psu na budę! Z dawnych forumowiczów już tu nikt nie zagląda:(
                  Ja, również wchodzę tu sporadycznie!
                  Jedno jest pewne, żaden podstawowy problem Kielc nie został rozwiązany! Sytuacja
                  jest identyczna jak 10 lat temu!!:(
                  Smutne:((!
                  • kielce-niskiepodatki kto ma kogo słuchać? 30.01.09, 20:22
                    Nawet 100 lat pisania na tym forum nie da tego, co jedna ciekawa inicjatywa -
                    jakiś panel dyskusyjny, konferencja naukowa, czy napisanie uchwały w danej
                    sprawie i zebranie pod nią wymaganej liczby podpisów.

Inaczej Wasze wpisy pozostaną jedynie w archiwum forum.gazeta.

Nie zgadzam się z tym, że władza ma słuchać zwykłych obywateli. Jak już wiecie,
                    bardzo krytycznie oceniam działalność pana prezydenta Wojciecha Lubawskiego, ale
                    nie chcę, żeby chodził po Sienkiewce i rozmawiał z ludźmi. A co, gdyby spotkał
                    tam paru żuli, wariata z zakładu psychiatrycznego i 7-letnie dziecko?

Okazałoby się, że za kilka dni jest uchwała Rady Miasta w sprawie darmowego
                    wydawania alkoholu najbardziej potrzebującym, włączenia w całym mieście
                    zielonych świateł na ulicach i zwolnienia dzieci do lat 13 z obowiązku szkolnego.

Wiem, ze to przykłady przejaskrawione, bo Kielcach chodzą też ludzie mądrzy, ale
                    trudno ich znaleźć. A specjalne spotkania i wybrane miejsca kształtują pewien
                    charakter dyskusji. To forum jest demokratyczne, co znaczy, że nawet dobre
                    pomysły są wyśmiewane przez anarchistów, czy ludzi, którzy nie potrafią czytać
                    ze zrozumieniem.

Władza powinna mieć pomysły jak doprowadzić miasto do dobrobytu z własnej wiedzy
                    i wiedzy doradców (Rada Miasta, eksperci).

Zamiast krytykować coś na forum, napiszcie co zmienić i jak to zrobić. Nie
                    piszcie, że nie powinno być głodu na świecie tylko napiszcie jak, według Was (ja
                    już pisałem o tym wielokrotnie i będę pisał dalej) powinno przebiegać
                    przyciąganie inwestorów, którzy stworzą Wam nowe, lepsze miejsca pracy. Czekam
                    na argumenty.
    • Gość: inwestor Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 17:46
      oferta UM -teren ugór,bez infrastruktury -termin załatwienia pozwolenia -może
      kiedyś przeznaczenie-pomyślimy,może wysoko,może nisko cena -no wysoka,ale
      jeżeli nikt nie da więcej to może sprzedamy
      • Gość: uważny Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 18:37
        Niestety, nie miał dobrych wieści dla działających w mieście
        przedsiębiorców. - Póki co jedyna możliwość ulżenia im to byłoby
        obniżenie podatków ale dla miasta oznacza to rezygnację z ważnych
        inwestycji, na przykład przebicia Żelaznej. Nie będę oszukiwał
        przedsiębiorców, w kryzysie muszą sobie radzić sami. Ale kryzys to
        problem rządu, jeśli ustali jakieś instrumenty pomocy, w których
        współdziałać może z samorządem to my będziemy do tego pierwsi -
        zadeklarował.

> oferta UM -teren ugór,bez infrastruktury -termin załatwienia
        pozwolenia -może
        > kiedyś przeznaczenie-pomyślimy,może wysoko,może nisko cena -no
        wysoka,ale
        > jeżeli nikt nie da więcej to może sprzedamy
        żenada
      • Gość: uważny Re: Jak w Kielcach kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 18:42

Niestety, nie miał dobrych wieści dla działających w mieście
        przedsiębiorców. - Póki co jedyna możliwość ulżenia im to byłoby
        obniżenie podatków ale dla miasta oznacza to rezygnację z ważnych
        inwestycji, na przykład przebicia Żelaznej. Nie będę oszukiwał
        przedsiębiorców, w kryzysie muszą sobie radzić sami. Ale kryzys to
        problem rządu, jeśli ustali jakieś instrumenty pomocy, w których
        współdziałać może z samorządem to my będziemy do tego pierwsi -
        zadeklarował.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
        żenada
        • kielce-niskiepodatki pan Lubawski ośmiesza siebie i Kielce! 29.01.09, 20:46
          Ta wypowiedź pana prezydenta Wojciecha Lubawskiego jest
          skoncentrowanym zbiorem jego pomysłów (może raczej braku?) i obnaża
          jego ignorancję.

Po kolei - powiedział, że jeśli obniżymy podatki to nie będzie można
          przeprowadzić jakiejś inwestycji. A słyszał o "krzywej Laffera"?
          Pokazuje ona, że jest poziom podatków przy którym nie opłaca się ich
          płacić, a przy każdym innym, niższym poziomie wpływy do budżetu
          rosną. Cassus obniżenia akcyzy na alkohole przez Millera (obecnie
          Tusk podniósł ją, co będzie oznaczać zmniejszenie wpływów
          budżetowych).

Zatem obniżenie podatków przyciągnie inwestorów, którzy będą płacić
          te podatki i pozwoli na zrealizowanie nie tylko tej wspomnianej
          przez pana Lubawskiego inwestycji, ale i jakiejś innej.

Druga rzecz - prezydent Kielc raczychyba żartować, że rząd
          przygotuje mu "instrumenty pomocy". Każdy jeden żul spod budki z
          piwem jest jednym wielkim instrumentem pomocy, który przyjmuje
          wszelkie zasiłki i myślę, że spokojnie w takiej sytuacji mógłby
          zastąpić pana Lubawskiego.

Jedynym wyjście z tej kryzysowej sytuacji są przemyślane,ale
          radykalne działania urzędników. Wiem, że obecna władza tego nie
          zrobi (patrz powyżej), więc kieleckim podatnikom nie pozostaje nic
          innego, jak założyć własne stowarzyszenie, które faktycznie zadba o
          ich interesy.
        • fulwia Bo w Kielcach nie kochają i.n.w.e.s.t.o.r.ó.w. ! 30.01.09, 21:12
          Jakby odnosząc się do takiej decyzji prezydenta p.Huebner dziś w progr. "7
          minut" powiedziała o pomocy dla małych i średnich przedsiębiorstw, w kryzysie.
          Władze Kielc wybrały prostą metodę "strażaka", który najpierw wznieca pożar, a
          potem pierwszy jedzie, aby go ugasić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka