Dodaj do ulubionych

garb poprzeczny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 09:37
Garb poprzeczny zwalniajacy (lub jak kto woli: lezacy policjant) - CO O NICH SADZICIE. Szczegolnie interesuje mnie opinia miszkancow Slichowic. Mam na mysli odcinek ulicy Kaznowskiego miedzy Karbonska, a Massalskiego.

paranoik - refleksyjnie
Obserwuj wątek
    • Gość: msk Re: garb poprzeczny IP: *.kielce.msk.pl 26.11.03, 10:13
      nie lubie, ale jak widze lysych czubkow smigajacych ponad 100, to mowi sie
      trudno niech beda
    • Gość: Najarany Re: garb poprzeczny IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 10:52
      Pomysł dobry, choć nie bardzo wiem, gdzie jest ul.Kaznowskiego. Chodzi mi
      raczej o to, żeby zamiast tego garbia czy policjanta położył się tam prezes
      Bobiński.
      • Gość: paranoik dobry pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 11:54
        Pomysl dobry, owszem, tym bardziej, ze sporo dzieciakow tamtedy do szkoly chadza. Czy to pomysl Prezesa ...nie sadze, a gdzie i na czym sie wylozy to trudno powiedziec. Mial juz sposobnosc taka, a jednak tkwi jak uwiazany. Nie o prezesie jednak chcialem pogadac, no chyba ze zamiast "lezacy policjant" bedziemy uzywac sformulowania "lezacy prezes" ;).
        Rzecz jest w tym raczej jak te garbiki maja sie do bezmyslnosci ludzkiej. Ktos te przeszkody tam zaplanowal nie po to, zebysmy sie mogli wykazac nadzwyczajna sprawnoscia w ich pokonywaniu i do tego omijaniu samochodow, ktore niefrasobliwi mieszkancy stawiaja sobie na ulicy tuz w sasiedztwie owych "prezesow". Mam tu na uwadze w szczegolnosci odcinek miedzy Karbonska, a Jurajska - doslownie 50 m. Wyzej w kierunku Massalskiego tez nie jest lepiej. Kaznowskiego to nie jest parking, apeluje wiec o odrobine rozsadku.

paranoik - apelujacy
    • Gość: Bułek Re: garb poprzeczny IP: *.kolporter.com.pl 26.11.03, 13:08
      Jest jeden warunek - żeby garby były dobrze widoczne. Moim zdaniem powinny być nabijane odblaskowymi ćwiekami (jak droga od Wawy). Poza tym przy jezdni obok garbu powinien być dobrze widoczny znak (tak jak np. przy mostach na poboczu).
      Jeśli garby będą tak partacko zrobione jak np. na Śląskiej lub Chopina, gdzie ich w ogóle nie było w nocy widać to nie będzie dobrze...
      Często się zdarza, że znak "garb poprzeczny" jest ustawiony daleko od jezdni (ja był(jest?) na Śląskiej) albo bywa zasłonięty przez parkujące samochody. Jak ktoś jest "nowy" w okolicy to jest duża szansa, że połamie ośki. Zwłaszcza w zimie, gdy garbu zasypanego śniegiem praktycznie nie widać - jedyna zaleta, że jest wtedy niższy i bardziej śliski.

Robione u nas garby nie spełniają norm. Jest znak ograniczenia do 20km/h, a spróbujcie z taką prędkością przejechać! Zazwyczaj trzeba się praktycznie zatrzymać. To jest frustrujące i prowokuje do naciśnięcia gazu do dechy zaraz za przeszkodą. Najlepiej jakby robić niskie, łagodne progi ale gęściej. Powiedzmy takie jak na parkingu Tesco, ale nie tak gęsto.

Reasumując - garby jak najbardziej, ale nie tak jak do tej pory się robiło.
      • Gość: paranoik norma na garb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 14:39
        Bardzo cenne uwagi. Ciekawe czy jest jednoznaczna norma okreslajaca jak taki garb powinien wygladac i jak byc oznakowany.
        Czekamy na kogos kto sie na tym zna. A skoro jestesmy przy oznakowaniu i jego widocznosci - tym bardziej nie nalezy stawiac samochodow w okolicach "lezacych prezesow" (dla tych ktorzy nie w temacie wyjasniam, ze to samo co "lezacy policjant";)).
        Na Slichowicach stoja znaki ukazujace poprzeczna nierownosc, ale wraz z nimi powinno sie montowac znak zakazu parkowania.

paranoik - rozwaznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka