Dodaj do ulubionych

wdowi garb

04.01.24, 21:52
zauwazylam o zgrozo, że chyba robi mi się wdowi garb! co z tym zrobić? da się zatrzymac/zlikwidować?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: wdowi garb 04.01.24, 21:59
      To zależy co jest przyczyną. Wada postawy, czy osteoporoza?
      • arabelax Re: wdowi garb 04.01.24, 22:03
        myślę, że może postawa, bo ciągle praca z monitorem i może glowe zle układam lub zle ustawiony?
        • skumbrie Re: wdowi garb 04.01.24, 22:04
          To ćwiczeniami zlikwidujesz.
          • snakelilith Re: wdowi garb 04.01.24, 22:06
            Tak, to ćwiczenia powinny pomóc i sprawa jest może nawet odwracalna. Przy osteoporozie nie jest tak lekko.
    • login.na.raz Re: wdowi garb 04.01.24, 22:29
      Ja też zauważyłam to u siebie i nawet poszłam do ortopedy, ale okazało się, że on nic takiego nie widzi. Ale dał zestaw ćwiczeń profilaktycznie. Warto pójść do lekarza i niech on oceni.

Za to ostatnio jak zerkam na siebie w lustro, to widzę, że w ogóle zaczęłam się jakoś garbić, kurczyć w sobie. Staram się nad tym panować, ale nie wiem, co jeszcze mogę z tym zrobić, żeby utrzymywać wyprostowaną sylwetkę, a nie jak jakaś staruszka.
      • skumbrie Re: wdowi garb 04.01.24, 23:47
        Do lekarza, ortopedy, NIE warto. Warto za to do fizjoterapeuty.
        • snakelilith Re: wdowi garb 05.01.24, 00:17
          Warto zrobić jednak badanie gęstości kości. To może być ważne, gdy jest się w wieku okołomenopauzalnym i nie ma się zamiaru brać htz. Wtedy można przy podejrzanych wynikach wcześnie wdrożyć leczenie (niekoniecznie u ortopedy) i nie trzeba czekać, aż jakaś kość trzaśnie. Ortopedów omijam w każdym razie z daleka, mam wyjątkowo złe doświadczenie. Czasem myślę,. że potrafią nałożyć tylko gips.
          • login.na.raz Re: wdowi garb 05.01.24, 06:29
            Dzięki za podpowiedź, zrobię.
            • primula.alpicola Re: wdowi garb 05.01.24, 10:34
              login.na.raz napisała:

> Dzięki za podpowiedź, zrobię.

Oraz, wybaczcie że znowu przynudzam, zacząć ćwiczyć oporowo w celu zbudowania mięśni. Nie cardio, nie tabaty, nie crossy, tylko skupić się na mięśniach.
          • szmytka1 Re: wdowi garb 05.01.24, 07:10
            Znam kilka osób po operacjach ortopedycznych. Dziecko w rodzinie, sztuczne stawy skokowe, osoba dorosła po operacji kolanaz drugą złamanie kostki 7 śrub w nodze. Ja sama pomógł ma łokieć tenisisty, teraz czasami się odzywa, ale już sporadycznie a cierpiałam od marca. Ortopedzi też są potrzebni i nie nakładają tylko gipsów, twoje wrażenie nie do końca jest prawdziwe 😅
            • snakelilith Re: wdowi garb 05.01.24, 13:41
              Chyba muszę być potrzebni, bo kolejki do nich są zawsze ogromne. Ale mnie niespecjalnie pomogli, więc ja ich unikam.
              • hanusinamama Re: wdowi garb 05.01.24, 13:48
                W dodatku robią zły PR rehabilitantom i fizjoterapeutom. Jak chodziłam do fizjo z kolanem poznałam kilka osób, któym ortopeda zrobił wręcz kuku i teraz fizjo musiał to naprawiać.
                Plus kolega skierowany przez ortopede na operację...która jak się okazało nie pomogłaby mu na długo. Za to dobry fizjoterapeuta wyprowadził go z problemu
            • hanusinamama Re: wdowi garb 05.01.24, 13:48
              Jak musisz miec wymieniony staw to tak...ale jest masa dolegliwości, w któej dobry fizjoterapeuta pomoże lepiej niż ortopeda.
          • babsee Re: wdowi garb 29.01.24, 11:12
            Ewentualnie dać skierownie na operację. Też mam złe doświadczenia z ortopedami.
        • sueellen Re: wdowi garb 05.01.24, 10:31
          skumbrie napisała:

> Do lekarza, ortopedy, NIE warto. Warto za to do fizjoterapeuty.

Nie wiem jak w pl ale ja do fizjoterapeuty dostaje skierowanie od lekarza po tym gdy już porobi badania i wie co mi jest i jak to leczyć. Fizjoterapeuta nie ma rentgena w oczach.
          • simply_z Re: wdowi garb 05.01.24, 13:45
            Nie ma ale tez potrafi ocenic, co wynika z wady postawy, a co moze byc glebszym problemem. Moj kolega jest fizjoterapeuta i dostalam od niego dokladny zestaw cwiczen, wszystko rozpisane.
          • hanusinamama Re: wdowi garb 05.01.24, 13:45
            Masę problemów rozwiąże prędzej dobry fizjoterapeuta niż lekarz...
            • hanusinamama Re: wdowi garb 05.01.24, 13:46
              Do wielu rentgen nie jest potrzeby
    • sueellen Re: wdowi garb 04.01.24, 22:51
      Yoga & pilates. 4 godziny tygodniowo minimum. Czy odwróci całkowicie, tego nie wiem ale na pewno wyprostuje sylwetkę.
    • tonik777 Re: wdowi garb 05.01.24, 13:51
      A mąż już wie?
    • wapaha Re: wdowi garb 05.01.24, 18:52
      1. Idż do fizjo - rozmasuje i naklei tejpy
      2. zacznij ćwiczyć
      3.higiena pracy - przerwy a w przerwach ćwiczenia, właściwe ustawienie fotela i biurka/monitora
      4. wdowi garb często nazywany jest też smartfonowym-unikaj schylania głowy ( pozycji jak przy czytaniu/pisaniu na telefonie)
      5. jak zawsze-polecam basen -
      • danka88 Re: wdowi garb 05.01.24, 19:16
        Widziałam ostatnio ćwiczenia na YT na wdowi garb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka