marbus 12.01.10, 19:24 prosze o pomoc mamy,ktore niedawno tam rodziły-co wziac dla siebie i dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majcikg Re: ICZMP-co zabrac na porod? 12.01.10, 22:20 Rodziłam rok temu. Dla dziecka weź pampersy, chusteczki, ubranka, rożek, kocyk. Kosmetyki mają swoje. Dla siebie weź kosmetyki, sztućce, kubek i na wszelki wypadek papier toaletowy. A jeszcze klapki i szlafrok. Koszule dają, podkłady dają. Odpowiedz Link Zgłoś
heniutek48 Re: ICZMP-co zabrac na porod? 12.01.10, 22:20 Wszystko dla siebie pelne wyposazenie lacznie z podkladami po porodzie i podpaskami, koszulami nocnymi, bielizna przystosowana do piersi pelnych mleka...Dla dziecka- wszystko przez duze W. Po ces. cieciu spedza sie w szpitalu 5 dni czyli musisz byc przygotowana na wyprawke na 5 dni. Wrocilam stamtad 2 miesiace temu, mam liste rzeczy dla mamy i dziecka jeszcze w glowie: DLA DZIECKA: (przynajmniej) 5 par bodziakow (najlepiej z zakladkami na paluszkami zeby sie nie drapal/a) pampersy (zmieniaja 9 razy na dobe czyli co najmniej 45 sztuk) chusteczki do mycia np huggies tormentiol lub sudokrem kilka pieluszek tetrowych (klasycznych) czapeczka po kapieli oliwka krem do buzi (np bambino, ja sobie chwale najbardziej) DLA SIEBIE: koszule nocne typu "karmienie latwe" (np muzzy duzo na allegro) szlafrok szlafrok szlafrok!!! jasieczek maly najpierw pod glowe potem sie przyda do trudu karmienia klapki wiadomo cala bateria kosmetykow wg uznania ale jedno wazne- mydlo w plynie BIALY JELEN do mycia sie po porodzie i dziecka tez nakladki silikonowe do karmienia moga sie przydac (np Avent) art sanitarne typu podklady ale tez duze podpaski zwykle moga byc; papier toaletowy, trzeba miec swoj. kubek i sztucce, herbata ekspresowa, cukier. woda w spreju!! rzecz cudowna ratowala mi zycie po ces.cieciu kiedy nastala ta doba bez picia, spryskiwalam sobie nia twarz-LUKSUS stanik!! taki specjalny lub zwykly i do niego wkladki laktacyjne znow polecam Avent Phillipsa sucharki! biszkopty! woda mineralna. monety po 2 zl do telewizora, nic tak nie podnosi na duchu jak "dziendobrytvn" dokumenty!!!!!!! Powoodzenia, w razie czego pisz tu: kajac@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
majcikg Re: ICZMP-co zabrac na porod? 14.01.10, 16:28 Aż dziw bierze, że tyle się przez rok zmieniło w Matce Polce... Jak ja leżałam dziewczynmy po cesarce po 3 dniach wypisywali. Jakbym ubranek dla dziecka nie miała to też by sie znalazły, podkłady i koszule były do woli, w kosmetykach dzieci kąpali swoich, oliwkę po kąpieli też mieli, jedynie krem do dupska miałam swój bo Linomag mi jakioś niekoniecznie podchodził. Za to o tv w sali mogłam pomarzyć. O wodzie i przekąskach nie wspominałam bo o tym się myśli. Warto zabrać tez pomadkę ochronną na usta. Na Tantum Rosa ja miałam taki patent. że nie w butelce z dzióbkiem rozrobiłam a kupiłam zraszacz do kwiatków, wtedy nie leci strumieniem, a ulga jest super. Zapomniałam jeszcze o pieluchach tetrowych. Też warto mieś swoje (chociaż mi sie pomyliły ze szpitalnymi i do domu przywiozłam ze 2 czy 3 szpitalne (ale ilość się zgadzała ) Odpowiedz Link Zgłoś
heniutek48 maly czajnik elektryczny!! 14.01.10, 21:47 Serio, mialam i dziekowalam Bogu, herbata z wielkiego sagana na syfiastej wodzie pobierana na korytarzu wiecznie zimna, a fuj. W kuchni na 3 pietrze nie dziala kuchenka, zeby sobie wyparzyc nakladki silikonowe do karmienia itp trzeba miec czajniczek swoj. Odpowiedz Link Zgłoś
zaklinka_k Re: ICZMP-co zabrac na porod? 12.01.10, 22:31 Ja wzięłam: dla siebie: środki czystości (to wiesz jakie), ręczniki, papier toaletowy, woda mineralna niegazowana (najlepiej w małych butelkach, bo łatwiej pić na leżąco, jakbyś miała problemy ze wstawaniem po porodzie - dużo tej wody, bo pić się strasznie chce po porodzie - w trakcie porodu nie wolno), coś do jedzenia (bo jak urodziłam wieczorem, to mi kolacja nie przysługiwała i byłam głodna), tantum rosa do podmywania ran (to jest w proszku, więc jeszcze plastikową buteleczkę, żeby rozrobić z wodą) i gaziki żeby było łatwiej się tym podmyć, wkłady poporodowe (dają co prawda jedną paczkę, ale potem trzeba mieć swoje, a jedna paczka nie starcza), majtek nie pozwalają zakładać, więc nie bierz, kapcie, klapki pod prysznic, nie wzięłam stanika do karmienia i wkładek laktacyjnych (a przydałyby się, ale dopiero na 3 dzień), koszule dają szpitalne i dobrze, bo się strasznie brudzą, telefon komórkowy i ładowarka (bo każdy dzwoni z gratulacjami ) dla dziecka: ubranka (można zabrać swoje, ale tam też dają szpitalne - w zasadzie to najpierw ubrali w szpitalne zaraz po porodzie, ja potem przebrałam w swoje, ale przy kąpieli trzeba było pilnować, żeby pani położna przez przypadek nie wrzuciła moich ubranek do kosza z brudną bielizną szpitalną, więc potem już dałam spokój i ubierali moją małą w szpitalne ciuszki i nie musiałam tak pilnować), pampersiki, oliwka dla niemowląt, chusteczki nawilżane, kilka pieluszek tetrowych (bo podkładają dziecku pod buzię, jak się ulewa - ale też mają szpitalne jakby co),maść do smarowania pupki i sprytus do pępka były na miejscu, rożek do zawinięcia dzidziusia, ja wzięłam nożyczki do paznokci dla niemowląt i od razu obcinałam, bo mała miała długie od urodzenia i się strasznie drapała Więcej nie pamiętam... ale nie martw się, tam są dobrze wyposażone sklepy i w razie czego można coś dokupić na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
marbus Re: ICZMP-co zabrac na porod? 12.01.10, 22:42 dziekuje Wam bardzo .Pierwsze dziecko rodziłam w innym miescie,a jak wiadomo kazdy szpital ma swoje wytyczne.Ja np nie musiałam dla dziecka brac kosmetykow,a tu widze,ze musze.Dziekuje Wam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
heniutek48 majtki poporodowe 13.01.10, 09:08 Dorzucam jeszcze uwage dot. majtek, do szpitala zabralam majtki jednorazowe specjalne poporodowe, nie pamietam producenta kupilam w aptece. Wytrzymalam w nich jeden kurs na karmienie- cos strasznego. Sa wysokie, z gumka, wrzynajace sie dokladnie wszedzie gdzie nie powinny, ale najgorsze jest to ze pupa sie w nich gotuje. Dlatego od drugiego dnia nosilam moje bawelniane regularne majtki ktore mialam po prostu nisko ssuniete. Kolezanka z sali kupila w szpitalu bawelniane majtki Canpol poporodowe, chwalila je. Moje nie ulegly zadnym plamom wiec w sumie nie potrzebowalam specjalnych. Co do koszuli- rzeczywiscie dzien porodu i nastepny warto przetrwac w tej cudownej bialej koszuli szpitalnej- szkoda wlasnych. JA zaczelam funkcjonowac normalnie nastepnego dnia po cieciu i bylo mi przyjemniej po prostu w moich koszulach kupionych na ten cel wlasnie. Warto pamietac ze jesli zostawiacie cos ze swoich rzeczy osobistych na dole w szpitalnej przechowalni trzeba bedzie pamietac zeby zabrac koszule czysta na dol, inaczej nie oddadza wam waszych kurtek butow itp. Mozna ominac ten etap, ja o tym po prostu nie wiedzialam. Tak wiec- odradzam majtki specjalne, polecam wlasne bawelniaki, i polecam koszulke szpitalna na pierwsze chwile, potem naprawde razniej jest w swoich rzeczach. A juz pierwsze chwile po porodzie to polog ktory warto zaczac dobrze Aha, jeszcze jedna rada- jesli spedzisz w szpitalu jedna dobe co najmniej przed porodem- NAJEDZ SIE DO SYTA!!! Czekolady np, potem mozna o niej juz tylko pomarzyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: ICZMP-co zabrac na porod? 12.01.10, 23:37 ja rodziłam prawie 3 lata temu, mogło się zmienić. podkłady i koszule szpitalne były do woli, trzeba kubek plus sztućce, szlafrok, kapcie, swoje kosmetyki, wodę do picia, coś do przegryzienia w razie napadu głodu. dla dziecka miałam pampersy, chusteczki, śpiochy plus body razy ileś tam, rożek szpitalny, tetrówka pod buzię moja. kosmetyki dla dziecka były szpitalne. co do tantum rosy - sprzedam patent który mi podała koleżanka z sali: kupuje się wodę z tzw. cyckiem (np. nałęczowianka sprint), wsypuje saszetkę i miesza. roztworem w takiej butelce łatwo się podmyć - taki chłodny płyn przynosi ogromną ulgę Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi marbus - OT 14.01.10, 22:49 Proszę o zmniejszenie sygnaturki - jej wysokość nie powinna przeraczać ok. 4 wersów. Najbezpieczniej bedzie ja skrócić też o słowo na "d", określane przez słownik języka polskiego jako wulgaryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
marbus [...] 15.01.10, 09:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg.123 Re: marbus - OT 19.01.10, 17:47 Wiesz co marbus ktoś Cię grzecznie prosi a Ty z "mordą" Jak chcesz udzielać się na forum gdzie nie ma zasad i wolno wszystko to wystarczy poszukać w necie. Na całe szczęści na tym forum pilnują porządku i tępią nieokiełznanych :p Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: ICZMP-co zabrac na porod? 15.01.10, 08:56 oze zalezy ktory oddział ja miałam tylko pampersy dla dziecka !! tylko !! a i jakby nie było też mają ubranka były Odpowiedz Link Zgłoś
glabekm Re: ICZMP-co zabrac na porod? 26.01.10, 16:43 Hej, moja bratowa rodziła w grudniu, ja powinnam 16 marca (może się spotkamy). Powiem Ci co ja szykuję do szpitala: 1. Koszule x3 (do porodu nie biorę, są szpitalne) 2. Kapcie, klapki pod prysznic, ręczniki x2, szlafrok 3. Kosmetyki, papier toaletowy, ręczniki papierowe 4. Podkłady ginekologiczne x2 (jedną paczkę dostaniesz w szpitalu) 5. Staniki do karmienia, wkładki laktacyjne, majtki bawełniane (nie wiem czy pozwolą mi w nich chodzić, ale biorę), skarpetki 6. Wodę mineralną, coś do zjedzenia (może Ci nie przysługiwać posiłek), sztućce, talerzyk, kubek, herbatę 7. DOKUMENTY i WYNIKI BADAŃ, telefon i ładowarkę Dla dziecka: 1. Ubranka (śpioszki, kaftaniki, koszulki itp + skarpetki i czapeczkę) 2. Pampersy i chusteczki nawilżane do dupki 3. Ewentualnie krem ochronny do dupki (ale podobno mają i raczej używają szpitalnych). Nie biorę żadnych rożków (ewentualnie kocyk), bo na oddziałach jest bardzo gorąco i pielęgniarki zawijają dzieci tylko w pieluchę tetrową i jakiś cienki kocyk. Jeśli masz zamiar rodzić z mężem, to pamiętajcie o ochraniaczach na buty i szpitalnym ubranku!!! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kaka7_ka Re: ICZMP-co zabrac na porod? 29.01.10, 18:52 nie wiem, może powtórze czyjąś wypowiedź bo przyznam się, że nie czytałam wszystkich. Ja rodziłam w marcu 09 i nie wzięłam dla dziecka ubranek, mąż przywiózł dopiero jak nas zabierał do domu. Wtedy przywiózł też rożek, w którym mała było owinięta. Miałam tylko pieluszki newborn, chusteczki, oliwkę, krem na odparzenia, dla siebie dobrze mieć majtki jednorazowe, choć w zależności od przebiegu porodu nie zawsze można je nosić. Tzn. jak się trzeba przemieszczać no to tak, ale jak ma się szycie czy po cc czy po kleszczach (tak ja miałam) to dobrze było wietrzyć, żeby szybciej się zagoiło. Leżałam też miesiąc przed porodem i wtedy powiedziano mi, że dobrze byłoby mieć wszystko (długa lista) a w rzeczywistości to tak jak napisałam też było dobrze. Nikt nie miał do mnie pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
wiekierka Re: ICZMP-co zabrac na porod? 10.08.10, 23:13 Witam Rodziłam pod koniec maja tego roku na II bloku porodowym.Dla maleństwa wziełam dosłownie wszystko.Na porodówce trzeba mieć swoje ubranka dla dziecka. Na położniczym gdy położne brały do kąpieli trzeba było mieć przygotowane ubranko, oliwke i pampersy. Czepiały się jak tego nie było. Miejcie przy sobie również chusteczki do mycia pupci - przewija się samemu, one mają to w nosie, nawet nie pomagają.Wziąć tez nalezy rozek albo kocyk. Dla siebie standardowo do mycia rzeczy (proponuje wziąć ze sobą szare mydło w płynie działa rewelacyjnie), podkładów nie trzeba. miałam ze soba majtki siatkowe,czułam sie komfortowo dzieki nim, jak był obchód szybko zdejmowałam.chyba wszystko napisałam. W razie pytań piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
o.a.ga Re: ICZMP-co zabrac na porod? 01.09.10, 11:29 Rodziłam 3 tygodnie temu na II oddziale. Podczas porodu przydały mi się dwie rzeczy: mokra pielucha tetrowa do robienia okładów na czoło oraz butelka z wodą do picia- tutaj akurat nie wiem czy można ją mieć ale razem z mężem rodziliśmy w sali do porodów rodzinnych, większą część nocy byliśmy sami także nikt się do tego nie przyczepił. A i lewatywa naprawdę przyspiesza poród i wcale nie jest taka zła. Po porodzie dla maluszka trzeba mieć własne ubranko, pieluszki, chusteczki i krem do pupy. Przydadzą się też łapki- niedrapki. Dla mamy tantum rosa i szare mydło w płynie- rzeczywiście bardzo pomaga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 oaga 01.09.10, 19:01 Proszę o zmniejszenie wielkości sygnatury do regulaminowych 4 linijek tekstu Odpowiedz Link Zgłoś