Dodaj do ulubionych

Gdańsk - przedszkole

06.10.04, 15:17
Drogie Mamy,
Właśnie przeszperałam forum dotyczące przedszkoli. Niestety nie znalazłam tam
nic na temat przedszkoli w Gdańsku (no jeden skromny wątek).

Rozpoczynam poszukiwanie przedszkola dla mojego 2,5 latka. Chcialabym go
zapisać od przyszłego roku. Na razie jest w żłobku. Podzielcie się proszę
swoimi opiniami na temat przedszkoli w Gdańsku. Bardzo proszę....

Pozdrawiam
Hania
Obserwuj wątek
    • olioliwa Re: Gdańsk - przedszkole 06.10.04, 22:08
      na granicy Wrzeszcza i Oliwy, przy zajezdni na Wilka Krzyżanowskiego, polecane
      zprzez wiele osób, już drugi rok nasz Mieszko tam chodzi, atmosfera przyjazna
      dzieciom i rodzicom, normalne ciepłe panie, trzymają się diety , czyli mozna
      przynosić własne jedzonko w razie potrzeb ( bezmleczne, wegetariańskie, lub
      jakie kto preferuje), metoda Rocławskiego - wzorcowe przedszkole dla studentów
      pedagogiki, teatrzyki w trakcie roku w p[rzedszkolu, od 2 grupy wyjścia do
      teatru Miniatura, wazny plus codziennie dzieci są na spacerze , placyk zabaw
      mało ciekawy ale to jest chyba jeden minus tego przedszkola, w rzeczywistości
      tylko wizualnie odstraszający, dzieci na tym napewno nie tracą, jest bezpieczny
      i jak to obecnie bywa drewniany, ekologiczny, piaskownica zawsze jeśli nie
      używana przykryta gumową osłoną, kolejny duży plus to nie ma przetłoczenia w
      grupach, przeciętnie chodzi ok 15tki dzieci, z zająć dodatkowych tańce,
      angielski i korekcyjna, leżakowanie w pierwszej i drugiej grupie, posiłków jest
      pięć: śniadanie, drugie śniadanie, drugie danie obiadu przed leżakowaniem, zupa
      po leżakowaniu i podwieczorek
      w czerwcu była uroczystość podsumowująca rok przedszkolny taki mix dnia mamy,
      taty i dziecka , byłam zachwycona ilością piosenek , wierszyków, poleczek i
      innych atrakcji jakie przygotowały maluchy z paniami,
      polecam gorąco, jest to państwowe przedszkole i mimo, że sama prowadziłam
      kiedyś prywatne, również kameralne ze względu na to że w państwowych wówczas
      nie śniło się nikomu o takim otwarciu na dzieci i rodziców, to to pełnia ono
      moje wygórowane myślę podejście
      pozdrawiam Ola z Oliwy
      • sandraw Re: Gdańsk - przedszkole 07.10.04, 11:46
        a ja polecam na wałowej

przedszkole samo kupuje produkty dla mojej córki- a jest na diecie
        bezmlecznej/bezcukrowej/bezpszenicznej/bezdrożdżowej
        przyjmują mauchy nawet sikające w pampersy- moje dziecko dzieki nim nauczyłosię
        korzystać z nocnika
        wierszyki, piosenki, zabawy przy stole- pierwszorzędne
        wyjścia do pałacu kultury i teatru, wyjazdy plenerowe
        w cenie komitetu rytmika, nażyczenie pełen zestaw- gimnastyka korekcyjna,
        angielski, tańce

no i moje maleństwo miało 2,5 roczku a od początku świetnie się
        zaklimatyzowało, w tym roku już stara wyga z niej, nie było mowy o żadnym
        marudzeniu, dzieciaki kochają to przedszkole
        • evita33 Re: Gdańsk - przedszkole 10.10.04, 19:35
          przedszkole nr 88 ul. meissnera na zaspie
    • baqusia Re: Gdańsk - przedszkole 11.10.04, 12:46
      Moj synek chodzi od kwietnia 2004 do Akademii Przedszkolaka przy helen Doron na
      Suchanianie (Powstancow Warszawskich)
      Formalnie nie jest to przedszkole, ale jest calodzienna opieka, wyzywienie, sa
      zajecia plastyczne, ruchowe, jest oczywiscie angielski. Przychodzi pani
      logopeda. Opieka jest bardzo dobra, dzieci jest niewiele (ponizej 10) - w
      zwiazku z tym brak podzialu na grupy, lezakowania (ale chetne dzieci moga spac
      w oddzielnym pokoiku.
      Szczegolnie dla malego dziecka - uwazam, ze to super miejsce.
      Mankamentem jest mikroskopijny plac przy "przedszkolu", ale za to dzieci chodza
      na dlugie spacery po okolicznych lakach.
      • hania_o Re: Gdańsk - przedszkole 14.10.04, 08:22
        Baqusia,
        Twoje przedszkole wydaje sie super. Mogłabys mi cos więcej napisać: cenę,
        godziny w których można zostawić dziecko, dokladny adres.
        Dziękuje
        Hania
        • baqusia Re: Gdańsk - przedszkole 20.10.04, 12:10
          Haniu, przepraszam, ze dopiero teraz - nie zagladalam tu.
          Przedszkole ma napisane na drzwiach godziny otwarcia 7:30 - 17:30 (glowy nie
          dam sobie uciac - sprawdze)
          Ceny: 800 zl/m-c za caly dzien, 500zl za pakiet 80 h w miesiacu.
          Mysmy na poczatku korzystali tez z opcji godzinowej (10 zl / h) - na poczatku
          Bartek przyzwyczajal sie do przedszkola i chodzil na 1,5 - 2 h dziennie.
          Jest tez niestety wpisowe 700 zl i oplata za 1 miesiac przerwy wakacyjnej
          (300zl) - drugi miesiac wakacyjny jest "pracujacy".
          Kopiuję adres, tel i email (miesci sie w tym samym budynku co Helen Doron,
          przemila pani Emilka z sekretariatu udziela informacji i o kursach angielskiego
          i o przedszkolu):
          GDAŃSK - Suchanino
          ul. Powstańców Warszawskich 63
          tel. 058/ 322 30 63
          e-mail: gdansk-pd@helendoron.com.pl
    • hania_o Re: Gdańsk - przedszkole 26.10.04, 08:47
      Drogie Mamy,
      a może któraś z Was wie coś na temat nowego przedszkola na Jasieniu.
      Dziękuję za pomoc
      Hania
    • hania_o Re: Gdańsk - przedszkole 26.10.04, 16:24
      Drogie Mamy,
      może któraś z Was wie cos na temat nowego przedszkola na Jasieniu. Zastanawiam
      się na nim ze wzgledu na lokalizację.
      Dzięki za każdą informacje
      Hania
    • hania_o Re: Gdańsk - przedszkole 05.11.04, 08:39
      Drogie Mamy,
      Żadna z Was nie wie nic na temat przedszkola na Jasieniu?
      Bardzo prosze o jakies informacje.
      Hania
    • hania_o Re: Gdańsk - Jasień - przedszkole 07.12.04, 10:16
      Mamy,
      jeszcze raz ,uparcie, bardzo proszę o opinie na temat nowego przedszkola na
      Jasieniu.
      W Was jedyna nadzieje!
      Hania
      • mala76-76 Re: Gdańsk - Jasień - przedszkole 09.10.13, 19:55
        Witam, bardzo chętnie polecę przedszkole Zielona Dolina na jasieniu, mieści się ono na ul. Jasieńskiej, boczna od Kartuskiej. Lokalizacja bardzo bezpieczna i cicha, mają piękny duży ogród z sadem owocowym, Najważniejszy to persolel wykwalifikowany, super podejście do dzieci, ciekawe zajęcia i bardzo kreatywne. Moje dziecko naprawde wchodzi do przedszkola uśmiechnięte, i są monenty że nie chce iść do domu!!! i tu mam pewność że naprawdę jest mu tam dobrze. Polecamsmile
    • beaw27 Do Hani_o 08.12.04, 23:34
      Haniu!
      Czy Ty może masz synka Bartka ur.25.03.04 ?????
      • hania_o Re: Do Hani_o 09.12.04, 08:05
        Coż za zbieżność dat!!
        Ale mój synek to Szymek 25.03.02
        Hania
        • beaw27 Re: Do Hani_o 09.12.04, 19:16
          To może ja coś pomyliłam....
          A czy znasz panią dr Chwastek? I czy nie spotkałyśmy sie kiedyś na Patologii
          na Zaspie?

Ja mam córeczkę Julię ur 25.05.02 ...
        • hania_o Re: Do Hani_o 10.12.04, 08:17
          Oczywiście, że Cie pamiętam z patologii na Zaspie.
          Serdecznie pozdrawiam Ciebie i Julkę
          Hania
    • ltrzeciak Re: Gdańsk - przedszkole 16.12.04, 10:34
      moja siostra oddaje córę do przedszkola na Zaspie (okolice ul Pilotów i
      Startowej, nie pamietam dokładnie gdzie)
      jest zadowolona
      • joako Re: Gdańsk - przedszkole 17.12.04, 16:01
        Hej,
        Nie wiem czy zajrzy tu moze maptysia, ale jesli tak to: maptysiu, na watku
        -przedszkole pisalas o prywatnym przedszkolu- z ang (3*), rytmika (2*) i
        gimnastyka korekcyjna (2*). Gdzie znajduje sie to przedszkole?
        I jeszcze jedno pytanie do mam? Co wiecie o przedszkolu na ul. Pacholow?
        Pozdrawiam
        Asia
        • neronka Re: Gdańsk - przedszkole 20.12.04, 10:54
          Polecam przedszkole na ul. Michałowskiego w Oliwie. Jest państwowe ale ma
          dodatkowo płatna grupę angielską (mieszana wiekowo), gdzie jedna z pań mówi do
          dzieci TYLKO po angielsku. Dzieciaki wierzą iż Pani jest z Anglii i nie rozumie
          po polsku stąd muszą próbować mówiż po angielsku. Rewelacja.
          Moja córka chodziła tam niestety tylko rok, ale dało jej to świetne podwaliny do
          nauki angielskiego w szkole.
          Oprócz tego przedszkole ma oczywiście dodatkowe zajęcia: rytmikę, teatrzyki,
          gimnastykę itp. Duży plac zabaw, blisko lasu.
          • joako Re: Gdańsk - przedszkole 20.12.04, 18:13
            Dzieki bardzo
            Pozdrawiam
            Asia
    • paulsiez Re: Gdańsk - przedszkole 04.01.05, 10:34
      emilka chodzi do przedszkola we wrzeszczu na do studzienki.tez jest super
      angielski, rytmika,teatrzyki.panie sa bardzo mile.raz na semestr czy kwartal
      place 20 zl i pani kupuje potrzebne produkty.pozdrawiamy
    • dabrowskaa Do Olioliwa i Paulsiez 05.01.05, 19:41
      Mam prośbę, czy mogłybyście mi napisać jak długo są czynne polecane przez Was
      przedszkola, do której godziny. I czy bez problemów można sie tam dostać, na
      przykład od lutego? To przedszkole na Do studzienki w którym ono jest miejscu?
      • paulsiez Re: Do Olioliwa i Paulsiez 12.01.05, 10:50
        na do studzienki od 6 do 17 jest czynne, nie wiem czy sie mozna dostac bez
        problemu, ja mialam farta bo emka chodzi od konca wrzesnia( znalazlo sie
        miejsce bez problemu). ciezko wytlumaczyc odezwij sie na gg to ci wytlumacze.
        2377594 Paulina
        • dabrowskaa Re: Do Olioliwa i Paulsiez 19.01.05, 18:06
          Paulina pisałam do Ciebie na gg, ale nie wiem, czy moje wiadomości dotarły do
          Ciebie. Jeśli tak, to bardzo proszę o kontakt, Ania gg 1221930. Dzięki.
      • olioliwa Re: Do Olioliwa i Paulsiez 12.01.05, 23:54
        przedszkole przy zajezdni też od 6-17, nie wiem czy można dopisac dzieciątko od
        lutego, ale nie ma dużo dzieci w grupie więc dzowń i rozmawiaj z dyrektorką
        jest naprawde miła
        Pa Ola
    • zuz-anka Re: Gdańsk - przedszkole Pachołów 21.01.05, 14:03
      Trudno się tam dostać no i jest dość drogie - ok. 600 zł za miesiąc; wiem że
      mają fajne festyny, piękny ogródek i obowiązkowy angielski lub niemiecki. Moja
      córa chodzi na Świętojańską - to niedaleko Pachołów - atrakcje dla dzieci są,
      ale mało miejsca i dość dużo dzieci; czynne od 6.30 d0 17.30
      • joako Re: Gdańsk - przedszkole Pachołów 21.01.05, 15:47
        zuz-anko, dzieki bardzo za info o przedszkolu na pacholow
        Pozdrawiam
        Asia
    • mariajolanta85 Re: Gdańsk - przedszkole 18.07.16, 14:30
      Mój Wojtek chodzi do Przedszkola MegaMocni na Chełmie, przy Cieszyńskiego 1. Bardzo fajne przedszkole i żłobek, nowoczesne, duże sale, małe grupy, na każdą grupę przypadają dwie panie wychowawczynie (w żłobku jest ich jeszcze więcej - wiem, bo mój Wojtuś też do tego żłobka uczęszczał). I co dla nas najważniejsze: własna kuchnia która przestrzega diet dziecka - Wojtek jest cukrzykiem - nie mamy z tego powodu najmniejszego problemu ani zastrzeżeń.... A znajome niestety opowiadają mi straszne historie na temat cukrzyków w innych publicznych i niepublicznych przedszkolach! sad(( Wiem że mająjeszcze dwie placówki: na startowej na zaspie i gdzieś na Stogach! Fajnym plusem jest fakt że przedszkola działają cały rok, od wczesnych godzin porannych, do późno popołudniowych smile
    • m_amma_93 Re: Gdańsk - przedszkole 06.03.23, 09:04
      Przedszkole Gdańsk ja zastanawiam się nad przedszkolem Norlandia, co prawda będzie otwarte od września ale mają ciekawą ofertę smile
    • przemieniecki Re: Gdańsk - przedszkole 06.09.24, 12:34
      Stanowczo NIE POLECAM Niepubliczne Przedszkole "Zielona Dolina" Gdańsk Jasień, jeśli można nazwać ten domek przedszkolem. Arogancja i niesolidnosć kierowniczki, która nie dba o dobry kontakt z ojcem. Początkowo rozmawiając na osobności, twierdziła, że ​​nigdy nie wtrąca się w konflikty między rodzicami. Niestety tej obietnicy nie dotrzymała.
      Jestem ojcem córki uczęszczającej do Niepublicznego Przedszkola "Zielona Dolina". Mama córki od około 3,5 roku częściowo alienuje ode mnie córkę i oczernia mój wizerunek. Zaraz po przyjęciu Córki do przedszkola usiłowałem nawiązać dobre relacje z dyrektorką Sztyńską-Wodarczyk. Poinformowałem ją o moim sporze z matką Dziecka, a także o tym, że jestem pełnoprawnym rodzicem. Poprosiłem o możliwość odwiedzenia Córki czas od czasu. Podczas moich spotkań w przedszkolu dyrektorka zapewniała mnie o jej neutralności w konfliktach pomiędzy rodzicami. W dniu 24.05.2024AD wraz z moją mamą, która odbyła podróż ok. 700 km do Gdańska, wyraziliśmy chęć odwiedzenia córki w przedszkolu. Celem wizyty było zobaczenie wnuczki, a także rozmowa z wychowawczyniami i dowiedzenie się, jak Zosia się rozwija, jak się odżywia i jak czuje się w przedszkolu. Ok.godz. 11.00 dotarliśmy do przedszkola. Mimo że padało, na wpuszczenie na teren zmuszeni byliśmy czekać pod bramą ok. 30 min. Następnie pani Sztyńska-Wodarczyk wpuściła nas na dziedziniec. Przedstawiliśmy się i spokojnie zakomunikowaliśmy, że mamy chęć zobaczyć Zosię przez 5-10 min. Dyrektorka potwierdziła, że córka jest obecna w przedszkolu, ale poprosiła zaczekać, gdyż nagrywane było w tym czasie przedstawienie z udziałem dzieci. Dyrektorka nie była uprzejma zaprosić nas do swojego gabinetu, mimo że padało. Po pewnym czasie usłyszeliśmy, że nagrywanie się skończyło. Ale nadal nie zostaliśmy zaproszeni do budynku. Z powodu zimnej pogody weszliśmy do przedszkola. Jak się okazało, przez 1,5 godz. nie czekaliśmy na zakończenie nagrywania, ale na przybycie mojej byłej partnerki, którą wezwała dyrektorka. Matka Dziecka od razu wywołała awanturę. Ale potem raczyła pozwolić nam spotkać się z Córką. Jeśli zachowanie mojej byłej partnerki wcale mnie nie dziwiło i do tego już jestem przyzwyczajony, to niekompetencja dyrektorki wywołała moje zdziwienie.
      Usiłowałem dowiedzieć się od dyrektorki w jakim celu wykonano telefon do mojej byłej partnerki, zdając sobie sprawę, że może to spowodować konflikt. Pani Szatyńska-Wodarczyk nawiązała do faktu, że zgodnie z zabezpieczeniem Sądu spotykam się z córką tylko 2 razy w mies. Poprosiłem dyrektorkę o przekazanie księgi zażaleń, żeby odnotować sytuację. Jednak dyrektorka powiedziała, że nie zamierza nic dawać i wyszła z przedszkola. Gdy uprzedziłem p.Szatyńską-Wodarczyk, że włączam kamerę z prośbą, aby dyrektorka powtórzyła to przed kamerą, dyrektorka zaczęła wyrywać mi telefon ze słowami: „Wiem, że pan zawsze wszystko nagrywa kamerą”. Tymczasem inna wychowawczyni, która nam nie była uprzejma się przedstawić, siedziała z mamą córki na dziedzińcu i paliła papierosa. Z powyższego wynika, że zamiast na spokojnie spotkać się babci z wnuczką czekaliśmy 1,5 godziny, aby zobaczyć, jak matka Dziecka pali z wychowawczynią. Być może palenie z matkami dzieci jest „dobrym zwyczajem” tej placówki? Uświadamiam sobie, że dyrektorka mogła obawiać się, czy nie złamie prawa i nie zepsuje relacji z matką Dziecka, pozwalając nam na 10-15 minut widzenia z Córką, ale sposób, w jaki to zrobiła, był chamski – zmuszenie starszej osoby do czekania przez 1,5 godz. na zewnątrz podczas deszczu. Dlaczego od razu nas nie poinformowała, że musi skoordynować tę kwestię z matką? Dlaczego nas oszukała i zmusiła czekać tak długo?
      Z przykrością musimy stwierdzić, że nie dowiedzieliśmy się o dziecku tego, czego chcieliśmy się dowiedzieć. Na pewno nie pojawimy się w przedszkolu, ponieważ kontakt z dyrektorką jest stresem zarówno dla mnie, jak i dla Córki. Z uwagi na brak profesjonalizmu u pani U.Szatyńskiej-Wodarczyk jakość mojego kontaktu z Córką w placówce jest wątpliwa. Myślałem, że dyrektorka zdaje sobie sprawę, iż władza rodzicielska została powierzona obojgu rodzicom, to ich uprawnienia są jednakowe i oboje mają prawo odwiedzać dziecko w placówki oświatowej. W takim wypadku ww. „zakaz” jednego z rodziców nie ma żadnej mocy prawnej i jest bezpodstawny. Ojciec nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej i nie ma zakazu osobistej styczności z dzieckiem.
      Moje dziecko zapytane uczciwie, czy lubi chodzić do tej placówki, zareagowało lękiem.
      Zachęcam innych ojców do wpisywania swoich opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka