mariusz_ukl 15.06.03, 23:57 Witam wszystkie e-mamy. Zbieram wszystkie opinie na temat żłobków w Łodzi oraz zostawiania kilkumiesięcznych osesków pod opiekę do żłobka Mariusz, tata Jasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gruszka_edziecko Re: Łódź - żłobki 16.06.03, 17:26 Ten post zostanie przeniesiony na forum regionalne-łódzkie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
marzena121 Re: Łódź - żłobki 18.06.03, 09:10 Podaję Ci link. Możesz tu znaleźć bardzo czytelną informację na temat wszystkich publicznych żłobków w Łodzi. www.mzz.neostrada.pl/zlobki.html pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kloprowa Re: Łódź - żłobki 31.07.13, 10:57 marzena te informacje często pochodzą sprzed 10 lat i nie są zbyt aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciucha82 Re: Łódź - żłobki 30.07.13, 15:16 Witam! Generalnie to ciężko się dostać do jakiegokolwiek żłobka w Łodzi. Osobiście polecam żłobek nr 27 w Łodzi. Panuje tam miła atmosfera, są naprawdę duże, przestronne sale i miłe opiekunki. Widać, że żłobek był niedawno wyremontowany, jest czytso i schludnie. Mój syn chodzi tu już dwa lata i jestem jak dotąd bardzo zadowolona. Co prawda bardzo często choruje, ale na to nic się nie poradzi, musiałabym zrezygnować ze żłobka, żeby temu zapobiec. Dla mnie jedynym minusem jest to, że od dzieci powyżej roczku wymaga się picia z kubka. Moje dziecko ma 2 latka i nadal nie bardzo mu to wychodzi, a nie chcą mu podawać w żłobku picia z butelki. Efekt jest taki, że po pobycie w żłobku bywa odwodniony. Poza tym widzę same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kloprowa Re: Łódź - żłobki 31.07.13, 10:55 Ja polecam żłobek nr 15 z Wapiennej 29. Zapisałam tam córkę jak miała 1,5 roku, szybko nauczyła się pięknie jeść bez żadnych kłopotów i pić z kubka co uważam za ogromny plus. Dziecko musi jak najszybciej zostawić butelkę. W przedszkolu przecież nie będzie butelek. Wychowawczynie miłe, pomocne, wspomagają rozwój dzieci. Jestem naprawdę zadowolona i młodszą córkę też tam zapiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kitkaka Re: Łódź - żłobki 05.09.14, 21:40 Moje doświadczenia z tym miejscem / złobek 27 na ul Franciszkańskiej/ nie są dobre. Najbardziej oddane dzieciom opiekunki - p. Karolina, p. Wiesia już nie pracują. Jedna znalazła lepsza pracę a druga na emeryturze. Szkoda to były osoby z sercem do dziecka. Na wolne miejsca przyszła pani X, która może i miała wiedzę podręcznikową ale zero empatii, żeby zabłysnąć u kierowniczki zwyczajnie stygmatyzowała dzieci te spokojniejsze. Do czego to podobne żeby panie nie umiały / nie chciały zająć się wprowadzanym do grupy dzieckiem... Obecnie na podstawie przedszkola widzę, że można zachęcić dziecko okazanym mu zainteresowaniem, troska i ciepłem. Ale taka jest kadra jaki szef, a kierownik żłobka 27 pozostawia wiele do życzenia. 1. Rodziców traktuje jak potencjalnych wychowanków - grożenie paluszkiem, mędrkowanie. 2 nakaz aby dziecko w 2 gr złobka /około 2 lat/ " kontrolowało zwieracze" - autentyczny cytat z wypowiedzi p. kierownik. Na co jedna z mam dr n med. pediatra zaoponowała, ze teoria teorią a uwarunkowania swoją drogą. Trzeba było widzieć wściekłość na twarzy p. kierowniczki. Bezcenne. Ktoś śmiał się odezwać i autorytatywnie. 3. ocena rozwoju dzieci serwowana przez panią mgr psychologii, polegająca na kilkugodzinnej obserwacji dzieci w środowisku odizolowania od rodziców wśród "miłych" cioć, wskazywała same upośledzenia albo ADHD albo autystyczni. Oczywiście w dobrze rozumianej trosce o dziecko zaproszenie na terapię. Płatną??? stanowczo odradzam. Mama Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Łódź - żłobki 06.09.14, 20:17 Wątek co prawda sprzed 11 lat, ale się wypowiem, zwłaszcza w kontekście odpowiedzi powyżej. Moj młodszy syn przez cały ubiegły rok chodził na Franciszkanską i nie dam złego śliwa na ten zlobek powiedziec. Panie zaangażowane, w większości młode, zajmujące się dziećmi, pokazujące im mnóstwo uwagi. Nigdy ze strony pani dyr nie zdarzyło sie owo mędrkowanie czy "grożenie palcem" - byc moze dlatego, ze moje dziecko poszło do zlobka odpieluchowane, jedzace i pijące samodzielnie. Nigdy nie byłam świadkiem takiej sytuacji wobec któregokolwiek z innych rodzicow. Nikt nie proponował mi dla syna żadnej terapii, obserwacja rozwoju dokonywana była na bieżąco, przed rekrutacją do przedszkola rodzice mogli porozmawiać z opiekunkami w grupie o ich spostrzeżeniach co do rozwoju dziecka. Żłobek jest czysty, odnowiony, kolorowy. Opiekunki jesienią i od wiosny wychodziły z dziećmi na dwór. Były przedstawienia, piknik, dmuchance na Dzien Dziecka. Starszy syn chodził do innego zlobka - na Wierzbową - i tam kilka lat temu nie było nawet w połowie tak fajnie i przyjaźnie jak na Franciszkanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Łódź - żłobki 06.09.14, 20:18 Przepraszam za literówki i przekręcone słowa - tel automatycznie zmienia i poprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
kitkaka Re: Łódź - żłobki 07.09.14, 17:26 Moja córka spędziła tam 3 lata wiec wiem co mówię, na szczęście juz 2 lata minęły od tego czasu jak skończyła żłobek, trafiła do fajnego przedszkola i tyle. Mam prawo do swojej opinii na podstawie własnych doświadczeń. Żłobek ma być miejscem przyjaznym i bezpiecznym, a nie areną do realizacji niespełnionych ambicji rodzicielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
agggnese Re: Łódź - żłobki 10.05.15, 22:58 Polecam z całego serca żłobek 23 w Łodzi przy tatrzańskiej. Bardzo niepozorny, moje pierwsze skojarzenie - tylko nie tu! Ale było nam tu najwygodniej i najbliżej i okazało się, że jest to cudowne miejsce! Kadra świetna - moje dziecko niemalże każdego dnia przychodzi z nową piosenką, wierszykiem, opowieścią. Dużo prac plastycznych robią. W żłobku mają odwiedziny teatrzyku dla dzieci i zajęcia z rytmiki, które moje dziecko uwielbia wręcz. Panie - "ciocie" zawsze poświęcą czas na "zdanie relacji z dnia". Duży nacisk kładą na samoobsługę - pomagają ile trzeba i motywują (nie zmuszając!) dziecko do podejmowania własnych prób -jedzenia, toalety, ubierania itp. Bardzo to dla mnie było ważne więc i o tym tutaj piszę. Każde święto (wigilia, dzień babci i dziadka, dzień mamy i taty) to zabawa, śpiewanie wierszyków, prezenty. Atmosfera bardzo, bardzo miła. Z całego serca polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ankapiw Re: Łódź - żłobki 10.09.14, 09:44 Witam, mój synek chodził do zlobka nr 13 na ul. Rogozińskiego (okolice szpitala im. Kopernika). Poslalam go do zlobka jak skończył 8 mcy. Ze zlobka byliśmy bardzo zadowoleni. Panie bardzo miłe, warunki lokalowe niezłe, czysto i schludnie. Gdy jest ciepło dzieci wychodzą na "ogród", oczywiście nie te najmniejsze (zlobek przyjmuje dzieci od ukończenia 6 mcy). Syn ładnie się rozwijał, wcześnie zaczął mówić, wcześnie pozegnał się z pieluszkami. Dzieci uczą się piosenek, organizowane są występy z okazji świąt, dnia babci i dziadka itp. Ja do zlobka nie miałam zadnych zastrzezen. Syn tez byl zadowolony. Teraz poszedł do przedszkola i nie było najmniejszego problemu z aklimatyzacją, mimo ze przedszkole jest w innej dzielnicy i nie zna tu zadnego dziecka. Ogolnie polecam zlobek jako instytucję, chociaz uwazam, ze jeśli oddaje się kilkumiesięczne dziecko do zlobka trzeba być przygotowanym na "trudne" początki. Początkowo rozstania były cięzkie, synek płakał i nie chciał mnie puścić. Niestety trzeba mieć silne nerwy, nie ulegać emocjom i wierzyć, ze w zlobku dziecku nie dzieje się zadna krzywda. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś