Dodaj do ulubionych

Kornelówka- szukam opini mam!

25.01.09, 00:33
Podzielcie sie opiniami o tym przedszkolu, chciałabym dziecko
zapisac do niego od wrzesnia...
jak oceniacie osoby tam pracujące, warunki, jedzenie, zabawy?
Obserwuj wątek
    • alcia1w Re: Kornelówka- szukam opini mam! 31.01.09, 19:37
      Szczerze to nie polecam. Na początku dużo obiecują , przytakują (tak, tak , wszystko będzie super), tylko niestety tak nie jest. Ta placówka nie jest przystosowana do większej ilości dzieci w grupach. Ciasno, brak placu zabaw, podwyższanie czesnego bez wczesniejszego powiadomienia a w końcu problemy z czystością i jadłospis (niezgodny z ustalonym) itd. Ale powiem tak, rodzice boja się odezwać , że co coś jest nie tak a to wielki błąd. A teraz czesne to ok.620 zł. Ale oczywiście mamy wolny rynek i każdy dokona wyboru.
      • timpa-timpa Re: Kornelówka- szukam opini mam! 03.02.09, 00:27
        Ja proponuję przedszkole Pingwinek na Radogoszczu. My już się zapisaliśmy. Chodzę teraz z moim synkiem na zajęcia w Akademii malucha, które przygotowują do przedszkola. Wszystko można zobaczyć na własne oczy. Przemiłe panie, domowa atmosfera, a do tego dzieci dużo się uczą w bardzo niekonwencjonalny sposób. Obiadki też ok.
        • szaruga pingwinek 03.02.09, 23:55
          fajnie czytac taką opinię, ponieważ właśnie rozważam to przedszkole
          dla mojego starszaka.
          Czy możesz napisać coś więcej na ten temat (jakie warunki lokalowe,
          jakie jedzenie, czy zamierzają zwiększać ilość dzieci, jakie
          zajęcia - no i oczywiście co najważniejsze - jakie Twoje odczucia)
          z góry dziekuję smile
          • timpa-timpa Re: pingwinek 09.02.09, 16:45
            Mam bardzo pozytywne odczucia. Zajęcia dostosowane są do dzieci, zawsze bardzo ciekawie zorganizowane. Panie (ciocie) często wykorzystują pomoce zrobione przez siebie. A co najwazniejsze one lubią być z tymi dziećmi. Jedzenie też ok. Miejsc w przedszkolu jest tylko 15 więc praca jest prawie indywidualna. Widze zmianę w moim dziecku jak z rozbrykanego brzdąca coraz dłużej potrafi sie skupić, zaczyna podporządkowywać się pewnym zasadom, zarówno na zajęciach, jak i w domu. Widzę zmianę też w innych dzieciach jak np.z bardzo zawstydzonych stają się powoli coraz odważniejsi. Jestem przekonana, że jest to miejsce jakiego szukałam dla mojego dziecka.
    • clio_1 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 04.02.09, 11:08
      mam 2 koleżanki, których dzieci chodziły/chodzą do kornelówki. Ta której dzieci
      tam chodziły (poszły już do szkoły) jest bardzo zadowolona. Ta, której córka
      chodzi obecnie, myśli o zmianie przedszkola. Mówiła mi o tej sytuacji z
      podniesieniem opłat (tzn. niby opłata zostaje ta sama tzn. ok. 400 zł, ale
      oprócz tego teraz trzeba będzie płacić dodatkowo za jedzenie), ma zastrzeżenia
      co do wyżywienia i co do samej pani dyrektor.
      Ja chciałam zapisać synka do żłobka w kornelówce ale nie spodobało mi się tam i
      w efekcie synek poszedł do państwowego żłobka. Link
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=600&w=75482564&v=2&s=0
      • alcia1w Re: Kornelówka- szukam opini mam! 04.02.09, 16:29
        Sanepid zainteresował się tym przedszkolem i niestety zamknął im kuchnię a to raczej świadczy dobrze o tej placówce .
        • alcia1w Re: Kornelówka- szukam opini mam! 04.02.09, 16:37
          miało byc "nie dobrze" , przepraszam za pomyłkę.
        • clio_1 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 08.02.09, 22:55
          Kiedy to było, napisz coś wiecej
      • zawsze_paula30 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 06.09.09, 14:38
        Boze co wy piszecie za glupoty,kornelowka to najlepsze przedszkole
        jakie moglo powstac moje dziecko wlasnie je skonczylo,kadra
        extra,stopien nauczania najwyzszy,panie czyli tzw przez dzieci
        ciocie anioly moje dziecko nie chcialo odchodzic ,malo tego gdy mial
        4 lata to zachorowal ortopedycznie byl przypiety do wozka i nie mogl
        chodzic i wtedy tez nie bylo problemu w przedszkolu byl noszony i
        wozony na wozku zadnego sprzeciwu ze strony dyrekcji.Za rok moje
        drugie dziecko tez tam idzie mimo iz jest fenylakiem i prawie zadne
        przedszole nie chcialo go przyjac.Pani dyrektor to aniol pomaga w
        potrzebie jak tylko moze.Polecam serdecznie
        • lapandora zawsze_paula30 06.09.09, 15:04

pracujesz tam? czy jesteś właścicielką?

Mam 3 koleżanki, których dzieci chodzą do Kornelówki, żadna z nich nie jest do końca zadowolona. Jednej drugie dziecko poszło do innego przedszkola, starszego nie chciała juz przenosić.
    • barbara-9 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 26.10.09, 21:08
      Jesli nie zapisałas do kornelówki dziecka - to załuj! Najlepiej iść i sprawdzić,
      ani przedszkole tyle nie kosztuje, ani kuchnia nie jest zamknieęta.Sądzę, ze to
      konkurencja nie może patrzeć, jak za niższą cenę dają dobre usługi. Napisz,
      gdzie zapisałaś dziecko i czy jesteś zadowolona
      • clio_1 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 27.10.09, 12:33
        Chyba niekoniecznie konkurencja... Kornelówka nie jest dużo droższa od
        państwowego przedszkola.
        A koleżanka o której pisałam przeniosła dziecko do przedszkola na
        Franciszkańskiej, prowadzonego przez TPD. Od niej słyszałam o problemie
        "kuchennym" (o ile dobrze pamiętam chodziło o kwestię przygotowywania posiłków
        płynnych i wymogach sanepidu w tym zakresie).
        Sama pisałam o swoich odczuciach po wizycie w kornelówce 1,5 roku temu - być
        może Twoje są inne, ale nie pisz od razu, że konkurencja się odzywa smile w Łodzi
        jest miejsce na co najmniej jeszcze kilka prywatnych przedszkoli.
    • barbara-9 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 28.10.09, 21:38
      Może to źle zabrzmiało. przeniosłam dziecko do kornelówki z dużo droższego
      przedszkola, które nie miało w swojej ofercie 1/2 zajeć, które oferuje
      kornelówka.oprócz stałych zajeć dodatkowych jest teatr, pokazy iluzjonistyczne
      dla dzieci, bale (nieodpłatnie).Fakt, plac zabaw jest kiepski-na stałe 2
      hustawki, zjezdżalnia i piaskownica.wynosza kosz do kszykówki i i inne
      hustawki.a wiesz, że o istnieniu kornelówki dowiedziałam sie od dorosłego syna
      znajomej??to przedszkole istnieje kupe lat, bodajze od 1983 roku.myśle, ze kazdy
      zwraca uwagę na coś innego przy wyborze przedszkola.
    • zaba-79 Re: Kornelówka- szukam opini mam! 15.05.13, 11:44
      Mój synek chodzi do tego przedszkola.
      A nie: dziecko koleżanki, której koleżanka powiedziała kuzynce, a tamta znów koleżance że jej dziecko tam uczęszczało. Wg mnie opinie typu "słyszałam, że" albo "ktoś kiedyś wspominał" są mało wiarygodne. Takich opinii o przedszkolach państwowych mogę tu przytoczyć całą górę, sama wiele słyszałam co dzieje się w różnych przedszkolach państwowych, m.in. o tym, że dzieci są zostawiane same, bo pani idzie założyć kurtkę, a maluchy czekają na nią przy drzwiach w pełnym rynsztunku i... wolę nie myśleć co mogłoby się wydarzyć...

Do rzeczy -po pierwsze dlaczego przedszkole i pani dyrektor nie mieliby robić dobrego wrażenia i być niemili? Widzę, że wpisy są sprzed kilku lat i ceny chyba zbyt mocno się nie zmieniły, więc to też o czymś świadczy. Rozumiem, że to mógł być problem, bo nikt nie lubi podwyżek...

Po drugie - jedzenie. Jest kuchnia na miejscu i działa. A zapach obiadu, który można poczuć już na schodach co rano? Powiem tak: sama chętnie zjadłabym taki obiadeksmile
      Posiłki są różnorodne, mój synek-trochę niejadek - czasami zjada a czasami nie. i nikt mu nie wmusza, nie terroryzuje. Rozmawiałam o jedzeniu z panią dyrektor i wiem, że czasem zdarza się tak, że gdy próbują wprowadzać coś nowego w menu, to dostają zwrotysmile bo nawet przy najlepszych chęciach i pomysłach kuchennych - dzieci mają dużo nawyków wyniesionych z domu i jak nie znają smaków - to jeść nie chcą i już. Mogą się przyzwyczaić. Poza tym grupa działa też motywująco lub nie.

Panie są miłe. Przynajmniej te z którymi my do tej pory mieliśmy do czynieniasmile

Jest dużo zajęć w cenie czesnego: angielski, włoski, rytmika. Jest dużo koncertów muzyków z filharmonii, teatrów, zabaw muzycznych itp. za które nie trzeba dodatkowo płacić. Za zajęcia taneczne i samoobronę trzeba zapłacić.

Obserwują dzieci i ich rozwój, i kiedy widzą, że któreś się wyróżnia - to proponują indywidualne podejście. Właśnie to, że są małe grupy jest dla mnie super. Każde dziecko jest zauważone, każdego praca doceniona i zaprezentowana na tablicach w korytarzu - rodzice mogą podziwiać co stworzyły ich dzieci smile

Nikogo nie chcę namawiać ani przekonywać. Po prostu piszę co wiem i co widzę.
      Dzieci wyczuwają nasze nastawienie, nawet nieświadomie - więc nie wiem po co się męczyć, jeśli komuś przedszkole się nie podoba z jakiegoś powodu. Czasem lepsza jest zmiana niż męczenie się na siłę. Koledzy i otoczenie się zmieniają, ale skoro ma to wyjść wszystkim na lepsze - to czemu nie. Na przykład nie wyobrażam sobie gdybym miała opiekunkę w swoim domu i ona przy swoich najlepszych chęciach nie odpowiadałaby nam z jakiegoś powodu. To miałabym zostawiać z nią dziecko tylko dlatego, że się przyzwyczaiło?

Każdy zwraca uwagę na coś innego. Jak ktoś szuka tak zwanej dziury w całym to nawet kolor ścian czy opiekunka, która się do niego nie uśmiechnie będą dyskwalifikujące.
      Dla mnie najważniejsza jest życzliwość, indywidualne podejście, bezpieczeństwo i dziecko, które jest radosne.

Pozdrawiam wszystkich i życzę żeby dokonywali dobrych dla swoich dzieci wyborów.
      • z_usmiechem_na_twarzy Re: Kornelówka- szukam opini mam! 28.05.14, 12:08
        Nasz syn chodzi do Kornelówki drugi rok. Pierwsze kroki w tym przedszkolu postawił jako 2,5 latek.
        Dwa lata to już dość spory okres czasu by móc rzetelnie ocenić przedszkole.
        - Pani dyrektor - przemiła kobieta, która zawsze wysłucha, zaradzi i wesprze. Współpracuje z rodzicami, udostępnia im swój prywatny numer i jest do dyspozycji przez większość dnia.
        - Ciocie - Beatka, Ania, Marta, Dorota - zdobyły serce mojego dziecka, mają wiele cierpliwości, dbają o dzieciaki i ciekawie organizują im czas.
        - Kuchnia - obiady gotowane są na miejscu, nasz synek mówi, że ciocia (chyba Ela) gotuje lepiej niż mamusia. Zatem musi być smaczne.
        - Zajęcia - dużo zajęć, języki obce (angielski, włoski), zajęcia z logopedą (płatne 20 zł za lekcję), piłki, balet itd. Syn mając 4 lata bez trudu liczy w językach obcych, zna mnóstwo wierszyków i piosenek i naprawdę świetnie się rozwija.
        - Cena - 450 zł czesne + jedzenie (chyba 8 zł dziennie)

Zanim zdecydowaliśmy się wysłać synka do tego przedszkola zapytaliśmy znajomą z kuratorium o Kornelówkę. Jej pozytywna rekomendacja pomogła podjąć nam ostateczną decyzję. Właśnie się przeprowadziliśmy na drugi koniec miasta, ale przedszkola nie zmieniamy. Będziemy codziennie wozić synka do Kornelówki. Bo z perspektywy mamy to naprawdę fajne przedszkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka