Dodaj do ulubionych

Przedszkole - okolice Górczyn, Łazarz, Grunwald..

23.11.08, 15:37
Poszukuję przedszkola dla córeczki... możew być publiczne lub
prywatne.. chcę tylko zasięgnąc porad od WAS MAMY, które tego wyboru
już dokonalyscie i macie już jakies doswiadczenie w tej kwestii..

Proszę pomożcie mi .. naprawde nie mam sie kogos spytac.. lekarka
nawet nie potrafii mi doradzić..

mieszkam przy ulicy sczanieckiej i szukam naprawde dobrego
przedszkola w okolicy..

miejcie serce i pomożcie.. bo ja już spać nie mogę..
Obserwuj wątek
    • josephina :) 23.11.08, 20:02
      poczytaj tutaj smile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=609&w=86157628
    • kocz7 Re: Przedszkole - okolice Górczyn, Łazarz, Grunwa 24.11.08, 08:22
      Witam!
      Mogę z czystym sumieniem polecić przedszkole publiczne na ul.
      Skarbka. Moje dziecko do dziś tęskni za nim (a ma już 8 lat). My
      (rodzice) też z nostalgią wspominamy te czasy. Może podam atuty,
      które mnie skłoniły do wybrania tej placówki:
      - małe grupy (16 - 18 dzieci, a w zerówce 11 - 12),
      - przedszkole małe, kameralne (żaden moloch),
      - sympatyczna i życzliwa atmofera,
      - przemiłe i kompetentne panie,
      - brak leżakowania (zamiast tego relaks na poduszeczkach),
      - zajęcia adaptacyjne "Wsparcie na starcie",
      - przedszkole dwujęzyczne polsko-angielskie (tzn. codziennie
      odbywają się zajęcia z języka angielskiego, które są obowiązkowe dla
      wszystkich dzieci),
      - szeroka gama zajęć dodatkowych (oczywiście codziennie angielski, 2
      x w tygodniu rytmika, 2 x w tygodniu gimnastyka korekcyjna, 1 x w
      tygodniu logopedia, 1 x w tygodniu taniec, 1 x w tygodniu basen, 1 x
      w tygodniu religia, raz na dwa tygodnie "Kolorowe Nutki" w
      przedszkolu i 2 x w roku wyjazd do filharmonii na koncert, dodatkowo
      w zerówce 1 x w miesiącu lekcje muzealne w Muzeum Narodowym),
      - zajęcia autorskie, np. naturalna metoda nauki języka,
      - mnóstwo atrakcji, teatrzyków, wyjazdów, wycieczek, warsztatów,
      przedstawień dla rodziców, zajęć otwartych,
      - wyjazdy do Opery, Teatru Animacji, Teatru Muzycznego,
      - raz w roku Kiermasz Świąteczny - na Gwiazdkę,
      - w czerwcu - zorganizowany z prawdziwą fetą - Festyn Przedszkolny,
      - dzieci biorą udział w wielu konkursach (Olimpiada Przedszkolaków,
      Rozgrywki Piłkarskie, Słoneczne Boom - konkurs tańca - dzieci
      występowały na Scenie Rozmaitości, konkursy plastyczne,
      piosenkarskie, teatralne itd.),
      - przedszkole jest śliczne, zadbane, czyste i bezpieczne,
      - zarówno nauczycielki, jak i Pani Dyrektor, są nastawione na
      współpracę z rodzicami,
      - i co najważniejsze - wszystko co się robi, robi się dla dzieci!
      W zasadzie nie spotkałam rodzica, który miałby dziecko w tym
      przedszkolu i nie byłby zadowolony.
      Jeśli zaszłaby potrzeba mogę odpowiedzieć jeszcze na inne pytania.
      Mam nadzieję, że pomogłam trochę. Pamiętam swój lęk, gdy szukałam
      przez 2 lata przedszkola dla dziecka. Na szczęście udało mi się
      wybrać odpowiednie.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
      • monstermama Płowiecka 24.11.08, 13:23
        Ja polecam nasze przedszkole:

www.przedszkole135.poznan.pl/?p=p_82&sName=strona-glowna
        dużo się dzieje, bardzo fajna, współpracująca dyrekcja i nauczycielki,
        najmłodsza grupa 3-4 latków jest 25 osobowa, dwie starsze po 18 dzieci.
        Pani, która weźmie najmłodsze dzieci we wrześniu jest bardzo fajna.

I prostuję informację powyżej o Skarbka, tam rzeczywiście tylko zerówka ma 12
        dzieci, grupy młodsze są po 25 dzieci i angielski też jest już w mniejszym wymiarze.
        Poza tym na GRunwaldzie jest dużo małych, kameralnych przedszkoli bardzo
        polecanych przez rodziców.
        Pozdrawiam
        • inka235 Re: Płowiecka 25.11.08, 22:39
          Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedzi i pomoc. na pewno mi się
          przydadzą.. a słyszałyście może o przedszkolu " Mchu i paproci"??
          • sylka99 Re: Płowiecka 27.11.08, 10:40
            Ja słyszałam smile) Mój synek tam chodzi od września... pisz na
            gazetkowego co chciałabyś wiedzieć smile)
          • magda79pn nie polecam 27.11.08, 10:41
            nie polecam nr 25 na Głogowskiej (wejście od Lodowej na tyłach kościoła) za to dobre opinie ma przedszkole na Dmowskiego, tam właśnie chcę zapisać mojego młodszego synka (też mieszkam w okolicach Sczanieckiej) mój starszy syn chodzi do "akademii przedszkolaka" w domu kultury nr.3 i po trzech latach w przedszkolu nr.25 (całe 3 lata marudził że musi iść do przedszkola) dopiero teraz widzę że jest szczęśliwy i baaardzo zadowolony (teraz marudzi że znowu sobota i nie może iść), ale to są zajęcia od 10-14, chyba że tak jak ja nie pracujesz i chcesz posłać dziecko żeby miało kontakt z rówieśnikami, panie są super mają świetne podejście do dzieci, a dzieci mają fajne zajęcia artystyczne.Właśnie są dwa wolne miejsca w grupie 4latków i ze względu na dużą przewagę chłopców, mile widziane są dziewczynki, cena to tylko 60zł/mc (w cenie jest herbatka-śniadanie swoje z domu i raz w miesiącu wycieczka), dzieci w grupie jest ok 12 lub 14 dokładnie nie pamiętam.
            • inka235 Re: nie polecam 28.11.08, 23:02
              nie ukrywam, ze też rozważałam przedszkole nr 25.. i jestem własni
              ezaskoczona.. naprawdę tak mało aktywnie i ciekawie dzieci spedzaja
              tam czas? a mozesz mi cos wiecej napisac o tym przedszkolu nr 25 ?
              swojego mlodszego synka chcesz poslac do przedszkola na
              dmowskiego..od wrzesnia 2009? czy i o tym przedszkolu mozesz mi
              napisac cos wiecej.. niestety ja pracuje i nie moge posylac coreczki
              na takie zajecia codzienne od 10 -14 godz. .. jednak raz w tygodniu
              chodzimy do miniprzeszkola, tam odbywaja sie zajecia przygotowujace
              dzieci do przeszkola.. co prawda to tylko raz w tygodniu i jedne
              zajecia trawja 1.5 h i sa bardzo fajnie (wspolna zabawa, spiewanie,
              tance, zajecia plastyczne). niestety moja coreczka dopiero za rok
              bedzie sie kwalifikowala do pojscia do przedszkola ( od 3 lat), i
              raczej na chwile obecna nie moglabym jej zapisac pewnie do grupy 4-
              latkow - w odniesieniu do tego, co mi napisalas o dwoch miejscach
              wonych w grupie 4latkow. ale niesamowicie dziekuje za informacje o
              takiej akademii ,bo nie wiedzialam, ze sa tez takie zajecia. jesli
              znajdziesz chwile to napisz mi prosze wiecej o przedszkolach nr 25 i
              na dmowskiego. dziekuje i pozdrawiam serdecznie!!
              • magda79pn Re: nie polecam 29.11.08, 14:04
                napisz na gg 8791104 najlepiej w poniedziałek przed południem smile
                • magda79pn Re: nie polecam 29.11.08, 23:51
                  chyba że wolisz na maila art-dzieciece@wp.pl
            • sandraigor Re: nie polecam 02.12.08, 17:02
              witam,
              przepraszam, że się wtrące- dlaczego przdszkole 25 nie polecasz?
              pytam z ciekawości.. mam w planch posłać tam synka.
              • magda79pn Re: nie polecam 02.12.08, 17:48
                jak będę jutro miała trochę więcej czasu to opiszę wam wszystko, jak na tą
                chwilę napiszę w skrócie jedzenie w bardzo małych porcjach, jak jest
                pochmurno/zimno to dzieci oglądają bajki na video, za wszystko trzeba płacić np
                balik 20zł!!! wyprawka 40zł/półrocze a dzieci rysują połamanymi kredkami i na
                odwróconych kartkach z kalendarza... panie przemiłe ale tylko w "maluchach"
                reszta razem z panią dyrektor takie sobie...
                Ja myślałam że to normalne... to było 1 "nasze" przedszkole ale teściowa nie
                dawała mi spokoju, że jest tam źle itd itp i teraz widzę że w innym przedszkolu
                jest duuużo lepiej, zupełnie inaczej... i co najważniejsze mój syn jest wreszcie
                szczęśliwy smile
                Ja napisałam że mojego młodszego syna zapiszę do przedszkola na ul.Dmowskiego
                ale to tylko plany bo cały czas zastanawiam się co zrobić ze swoim życiem
                zawodowym i chyba stanie na tym że zostanę w domu jeszcze 1,5 roku czyli do
                września 2010 i wtedy zapiszę młodszego syna do tego samego przedszkola do
                którego w tej chwili chodzi starszy (tam są tylko grupy 4 i 5-latków) a przy
                okazji będę miała czas aby pomóc starszemu synowi na początku w szkolnej zerówce.
                W razie pytań piszcie proszę na wyżej podanego maila lub gg, pozdrawiam
                • nureni przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albańskiej 16.01.09, 01:19
                  witam,
                  śledzę to forum od dłuższego czasu, ponieważ od września '09 moja
                  córeczka musi pójść do przedszkola.
                  Mieszkamy blisko Krauthofera i znajduję skrajnie różne opinie o
                  przedszkolach w najbliższej okolicy (np. na Kasprzaka lub na Bosej).
                  Ponieważ Poznanianką jestem od niedawna smile trudno jest mi zdecydować
                  się na jakieś konkretne przedszkole - pomóżcie więc! smile
                  Proszę o opinie na temat p-la "Swierszczykowe nutki" na
                  Chociszewskiego i przy ul. Bosej i jeszcze w parku Górczyńskim przy
                  ul. Albańskiej. Będę wdzięczna za wszelkie informacje! I z góry
                  serdecznie dziękuję!
                  • joll26 Re: przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albań 16.01.09, 21:13
                    Wybierajac te trzy przedszkola wybrałabym na ul. Bosej i
                    polecam.Słyszałam dużo najlepszych opnii na jego temat od znajomej i
                    wielu matek z forum.Ja swoją córkę też posyłam od września tego roku
                    do przedszkola i pewnie wybiore na Dmowskiego lub na
                    Limanowskiego.Orientujecie się jak jest na Limanowskiego?Aktualnie
                    moja córeczka w marcu skonczy 3 lata a od grudnia chodzi do
                    przedszkola Familijny Poznan w szkole podst nr9 żeby sie nauczyła
                    zasad przedszkolnych i miała kontakt z dziećmi.Na początku miała
                    problemy z dostosowaniem się i była tylko 2 godz a teraz jest
                    obeznana zna zasady i jest bardzo zadowolona wogóle nie płakała i
                    chodzi z chęcia a zajecia zaczynają się od 13-18.Proszę w miarę
                    możliwości o opinie w/w przedszkola.
                    • damimax Re: przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albań 11.02.09, 17:14
                      Witam
                      Odświeżam temat, ponieważ stoję właśnie przed podjęciem decyzji o przedszkolu
                      dla dzieciaków. Z racji przeprowadzki muszę zmienić na rok przedszkole synowi a
                      córkę zapisać do maluchówsmile
                      Może ktoś jeszcze z zadowolonych, lub niezadowolonych rodziców wypowie się w
                      temacie przedszkoli na Grunwaldzie/Górczynie?

I specjalna prośba do MonstermamysmileMiałabym do Ciebie kilka szczegółowych pytań
                      o szkoły i przedszkola.
                      Gdybyś przypadkiem tu zajrzała i na dodatek chciałoby Ci się do mnie napisać, to
                      byłabym bardzo wdzięcznasmile
                      mój mail: damimax@gazeta.pl
                      • marytom Re: przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albań 11.02.09, 22:44
                        Ja polecam przedszkole przy Albańskiej - chodzi tam córeczka mojej
                        przyjaciółki i bardzo sobie chwalą - a od września mam nadzieje, ze
                        i moj synek.
                        • l_yotka_l Re: przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albań 17.02.09, 23:15
                          podciągam wink Też interesują mnie te lokalizacje smile
                          • ann99 Re: przedszkole na Bosej, Chociszewskiego i Albań 18.02.09, 19:49
                            Też mogę polecić na Grunwaldzie przedszkole Tuwima na Płowieckiej-
                            kameralne, bardzo "rodzinna" atmosfera, miłe panie - moje dziecko z
                            ochotą idzie do przedszkola.
                        • josephina Przedszkole w Parku Górczyńskim przy Albańskiej 18.02.09, 20:35
                          Mój 4-letni obecnie syn od września chodzi do tego przedszkola.

Nim się na nie zdecydowałam, poszłam na drzwi otwarte.

Jakie były moje wrażenia ?
                          * było sympatycznie, widziałam maluszki podczas obiadu, zabawy, spaceru.
                          * Do łez mnie wtedy wzruszyły jak w parach szły do łazienki z małymi kibelkami i
                          umywalkami.
                          * Opiekunki wydawały się miłe i kompetentne, dzieci do nich lgnęły. * Pani
                          Dyrektor serdeczna i otwarta, znająca każde dziecko z imienia.
                          * Duży plac zabaw, ogrodzony, z daleka od ruchliwej ulicy.
                          * Samo przedszkole pięknie położone w Parku, niedaleko otwarty plac zabaw, o
                          który zahacza się w drodze do/z przedszkola.
                          * Rzut kamieniem od komunikacji miejskiej - dla wielu to ogromny plus.
                          * Sale ładne choć skromne, czysto, schludnie.

Jakie okazały się realia ?

Nie zamieniłabym tego przedszkola na żadne inne !!!

* Panie przemiłe, umiejące tak zorganizować dzieciom czas, że są wybawione ale
                          też co chwilę uczą się czegoś nowego.
                          * Dzieci tylko przy dużych mrozach nie wychodzą na dwór - a tak każdą wolną od
                          zajęć chwilę spędzają w ogrodzie.
                          * Nie ma przerostu formy nad treścią - rytmika, teatr, angielski są na miejscu.
                          A inne cuda typu basen, narty czy aikido - w gestii rodziców poza przedszkolem.
                          * Młodsze i starsze maluchy chodzą niedaleko na pocztę, do sklepu, do ogrodnika,
                          do Domu Starców z jasełkami, także na Stadion Lecha.
                          * Maluszki od początku uczone są samodzielności, czystości, współpracy w grupie.
                          Panie wspomagają i wspierają ale nie wyręczają.
                          * jedzenie zróżnicowane, smaczne - mój syn zrobił swego czasu furorę, prosząc o
                          duuuużą dokładkę szpinaku smile
                          * przedszkole dość intensywnie angażuje rodziców np. przy pasowaniu na
                          przedszkolaka, urządzając "tematyczne" tygodnie, organizując wspólne robienie
                          ozdób i ubieranie choinki. Bo wychodzą z założenia że tylko współpraca pomiędzy
                          rodzicami i przedszkolem może zaowocować prawidłowych kształtowaniem i
                          wychowaniem dziecka.
                          * pomieszczenia przedszkolne zostały w wakacje odnowione, wymieniono cześć
                          okien (teraz właśnie dokończono wymianę - całe przedszkole ma nowe okna),
                          posadzono piękne kwiaty.
                          * każde dziecko przy swoim znaczku w szatni ma ramkę ze swoim zdjęciem - i Panie
                          się nie mylą, i dzieci wiedzą gdzie mają swoje rzeczy - dla babci też
                          ułatwienie, że nie musi pamiętać o takich drobiazgach. A tak naprawdę dzięki
                          temu widać że dziecko nie jest traktowane przedmiotowo - jest OSÓBKĄ. Małą ale
                          osóbką !

mogłabym jeszcze duuużo wymieniać ! naprawdę same plusy !

I nie obchodzą mnie w ogóle głosy krytyczne - każdy jak chce to się do czegoś
                          przyczepi. Ja wolę szukać pozytywów niż negatywów, których i tak nie widzę.

Jeżeli macie jakieś pytania - śmiało, z chęcią odpowiem !
                          • l_yotka_l Re: Przedszkole w Parku Górczyńskim przy Albański 20.02.09, 00:13
                            Witam,
                            Jose, opisałaś wspaniale i wyczerpująco przedszkole, chciałabym się
                            upewnić tylko, czy to przedszkole na Albańskiej (jak w tytule
                            postu), czy może odpowiedź na post poprzedni? Będę bardzo wdzięczna
                            za odpowiedz, chciałabym bowiem na Albańską zapisać moją córeczkę smile
                            Pozdrawiam!
                            • josephina Przedszkole w Parku Górczyńskim przy Albański 20.02.09, 09:06
                              Jak w moim temaciesmile
                              Pisałam o Przedszkolu nr 67 im. Marii Konopnickiej, Ul. Albańska 15, w Parku
                              Górczyńskim
                              • l_yotka_l Re: Przedszkole w Parku Górczyńskim przy Albańsk 20.02.09, 18:36
                                Dzięki! Te informacje to miód na moje biedne serce wink Non-stop myślę
                                o przedszkolu dla mojej niuni smile
                          • l_yotka_l przedsz.świerszczykowe nutki przy chociszewskiego? 20.02.09, 00:16
                            Osoby, które znają to przedszkole baaaaaardzo proszę o opinie smile
                            • mamma.1 2-latka 06.03.09, 23:28
                              Kochani, moja córka skończyła właśnie 2-latka i już wiem, że od
                              września raczej nie przyjmą 2,5-latka do przedszkola, bo
                              pierwszeństwo mają 3-latki. Mam więc pytanie czy macie jakieś
                              wiadomosci gdzie można posłac takie dziecko, żeby miało kontakt z
                              dziecmi, jeśli nie do przedszkola. Mieszkam w okolicy Krauthofera.
                              Za wszelkie wskazówki będę baaaaaardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
                              • kocz7 Re: 2-latka 07.03.09, 11:42
                                Witam!
                                Mój maluch przed przedszkolem chodził na zajęcia dla 2,5-latków do
                                Pracowni Działań Twórczych na ul. Botaniczną. Rewelacja! Polecam.
                                Zajęcia prowadzone przez psychologów, bardzo profesjonalnie.
                                Niestety, trzeba kawałek dojechać.
                                Wtedy (tzn. 6 lat temu) nic innego nie mogłam znaleźć. Ale teraz
                                pojawiło się dużo klubów dla małych dzieci, więc jest z czego
                                wybierać. Może znajdzie się coś bliżej domu.
                                Pozdrawiam
                                Agnieszka
                                • damimax Re: 2-latka 07.03.09, 21:18
                                  Czy ktoś będzie startował na Albańską?
                                  Ja z dwójka nawet, bo z racji przeprowadzki musze synkowi zmienic przedszkole na
                                  rok.
                                  • l_yotka_l Re: 2-latka 08.03.09, 21:13
                                    Tak, ja z pewnością złożę tam podanie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka