Gość: bb Centrum dla turystów, nie dla mieszkańców! IP: *.ak7.petroinform.com 27.07.11, 18:52 niestety ten scenariusz zaczyna się sprawdzać. Czy naprawdę o to władzom chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 05.08.11, 09:03 Jesteśmy już na Facebooku! Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 05.08.11, 18:54 Belgowie i Włosi identyfikatory uprawniające do parkowania w miejscu zamieszkania otrzymują za darmo. Może ktoś wie, jak wygląda to w innych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 08.08.11, 18:17 A może mieszkacie w Podgórzu ;-) wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/przygotowuja-strefe-platnego-parkowania-w-podgorzu,1,4815362,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 10.08.11, 09:03 hihihi... krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10091339,Strefa_platnego_parkowania__Podgorze__Grzegorzki_.html Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 14.08.11, 02:19 Witam Wszystkich! Na chwilę umilkłam, ale ogień trzeba podsycać :-) Chciałam oświadczyć wobec wszystkich aktywnych na tym forum, że chętnie, jako mieszkanka Starego Miasta będę płacić za parkowanie w np. Nowej Hucie - z całym szacunkiem dla Nowej Huty (ostatnia wizyta w październiku ubiegłego roku, czas postoju ok. 2 h)! Nie będę też protestować przeciw opłatom za parkowanie w Podgórzu (ostania wizyta połączona z parkowaniem - czerwiec tego roku). Grzegórzki? Kazimierz? Tam chodzę na piechotę... Mam swój samochód zarejestrowany na siebie i mój mąż ma swój samochód zarejestrowany na siebie, w naszym mieszkaniu nie zameldowaliśmy 20 osób. W moim przypadku , żeby dojechać do pracy komunikacją musiałabym przesiadać się trzy razy (sic!), a potem posuwać na nóżkach jeszcze ok. 1,5 km. Dziękuję! Kup sobie rower! Mam rower i jest ekstra, ale nie zimą, czy późną jesienią. Nie wtedy, kiedy wstaję rano, a za oknem oberwanie chmury. Wsadźmy na rowery wszystkich Krakowian! Wspaniale!!! Będziemy oddychać czystym powietrzem!!! Wsadźmy na rowery wszystkie panie w zaawansowanej ciąży, wsadźmy ma rowery wszystkie starsze osoby (po prostu - starsze osoby, z różnymi dolegliwościami, które wykluczają większy wysiłek fizyczny, ale nie uprawniają do otrzymania abonamentu osoby niepełnosprawnej). Zróbmy sobie w Krakowie po tysiąckrotność przywoływany tu za przykład Amsterdam! Tyle, że w mojej opinii wybór roweru nie wynika tam z wysokości opłat za abonament parkingowy - bardzo proszę, np: naarad04.asp4all.nl/engels/opstraat/pvergun01.htm Sprawdziłam, jak wyglądają opłaty za parkowanie w niemal całej Europie. Zapraszam na FB, mogę podzielić się linkami. I co? Otóż są kraje i miasta, gdzie mieszkańcy z takich opłat są zwolnieni. Są kraje i miasta, gdzie opłaty te są symboliczne (jak u nas, przed 04/08/2011). Są też kraje i miasta, gdzie opłaty te są dość wysokie, ale racjonale, relatywne do zarobków. Przeczytałam dziś w szanownej GW, że średnia pensja w naszym kraju to 2600 PLN "na rękę", a zatem statystyczny mieszkaniec strefy płatnego parkowania w Krakowie przez przeszło miesiąc pracować musi tylko na to, żeby móc opłacić roczny abonamet za drugi samochód w rodzinie. Ha! Nie w rodzinie - pod tym samym adresem!!! A mogą to być relacje rodzice - dzieci, dziadkowie - wnukowie, rodzeństwo, a nawet obce sobie osoby. Impulsem moich poszukiwań, jakie są warunki parkowania dla mieszkańców w różnych krajach w Europie było zaskoczenie moich przyjaciół Rzymian to, że u nas za to się płaci (Byliście kiedyś w Rzymie? Wiecie, jak tam się jeździ? Jak się parkuje?). Wracam z pracy na moje Stare Miasto z reguły przez Krowodrzę, ulica Wrocławska, Mazowiecka - dla niewtajemniczonych - to już strefa bezpłatnego parkowania. Rejestracje wielickie, olkuskie, miechowskie.. i innne, również z innych województw. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, ale teraz jestem tym mocno zainteresowana. Gdzie ma postawić samochód ktoś, kto mieszka na, dajmy na to, ulicy Lubelskiej? A gdzie postawi samochód ktoś, kto jest posiadaczem drugiego samochodu z adresu ulica Kolberga :-) PS. Czekam na odpowiedź Rzecznika Praw Obywatelskich w sprawie nałożonej opłaty za "drugi samochód pod jednym adresem w Krakowie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu IP: *.aster.pl 21.08.11, 12:05 Masz świętą rację! Nie widzę nic zdrożnego we wprowadzeniu przepisu, że wszystkie samochody zarejstrowane w Krakowie (nr rej. KR XXXXX) mogą w całym Krakowie parkować za darmo, a wszystkie inne muszą w całym Krakowie płacić. Niech płacą nawet symboliczną złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
famaii Re: P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 14.08.11, 02:24 Po co się rozdrabniać?forum.gazeta.pl/forum/w,409,127912415,127912415,Oplaty_za_parkowanie_dla_mieszkancow.html Odpowiedz Link Zgłoś
famaii P1, P2, P3: Strefa parkowania po nowemu 29.08.11, 18:56 Warto przeczytać: www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=58448 Odpowiedz Link Zgłoś