Gość: Ania IP: *.ghnet.pl 26.02.13, 19:53 Chrzescijanie :) No nie, ludzie, bo pekne, im sie juz zupelnie wszystko pokrecilo :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 26.02.13, 20:02 A dlaczego niby to nie są chrześcijanie? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajcie... 26.02.13, 20:09 "Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwiąźli, ani mężczyźni współżyjący ze sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego," (1Kor 6:9) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuu Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.xdsl.centertel.pl 26.02.13, 20:21 ..to ilu księży pójdzie do nieba..? dwóch? trzech? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.static.chello.pl 26.02.13, 21:58 Dokładnie tylu ilu na to Niebo zasłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: 141.129.1.* 27.02.13, 12:43 no to dwóch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: nie wszyscy biskupi są tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 23:59 Ostro pojechałeś z tym cytatem; ale nie wszyscy ( mam nadzieję !) biskupi mają te grzechy na sumieniu , choć większość z nich to zapewne pedofile i sam ten fakt jest niesmaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: nie wszyscy biskupi są tacy 27.02.13, 10:12 Niezależnie od tego, ilu biskupów ma te grzechy, pederastom i tej nadreprezentacji pedofilów wśród nich, nic to nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulryk Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajcie... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 20:25 nie wierzę że to chrześcijańscy LGBT. Znowu jakaś prowokacja. Zanim jeszcze udali się na spoczynek, mieszkający w Sodomie mężczyźni, młodzi i starzy, ze wszystkich stron miasta, otoczyli dom, wywołali Lota i rzekli do niego: «Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!» Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, rzekł im: «Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku! Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 26.02.13, 20:31 Nie wierzysz, że można być gejem / lesbijką i wierzyć w Chrystusa? A czy to nie Chrystus nauczał o miłosierdziu dla bliźniego, gorliwej wierze i o powstrzymywaniu się od oceniania innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 21:39 > Nie wierzysz, że można być gejem / lesbijką i wierzyć w Chrystusa? A czy to nie > Chrystus nauczał o miłosierdziu dla bliźniego, gorliwej wierze > i o powstrzymywaniu się od oceniania innych? "I ja ciebie nie potępiam, idź i NIE GRZESZ WIĘCEJ." Jakieś skojarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 26.02.13, 21:42 Miłość nie jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 22:08 " Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, 10 ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego.(...) Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę. Pokarm dla żołądka, a żołądek dla pokarmu. Bóg zaś unicestwi jedno i drugie. Ale ciało nie jest dla rozpusty, lecz dla Pana, a Pan dla ciała. Bóg zaś i Pana wskrzesił i nas również swą mocą wskrzesi z martwych. Czyż nie wiecie, że ciała wasze są członkami Chrystusa? Czyż wziąwszy członki Chrystusa będę je czynił członkami nierządnicy? Przenigdy! Albo czyż nie wiecie, że ten, kto łączy się z nierządnicą, stanowi z nią jedno ciało? Będą bowiem - jak jest powiedziane - dwoje jednym ciałem. Ten zaś, kto się łączy z Panem, jest z Nim jednym duchem. Strzeżcie się rozpusty; wszelki grzech popełniony przez człowieka jest na zewnątrz ciała; kto zaś grzeszy rozpustą, przeciwko własnemu ciału grzeszy." Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 26.02.13, 22:11 Ale cytowanie Biblii co ma do rzeczy? Bycie homoseksualistą nie jest grzechem. Kochanie bliźniego także. Ty piszesz o seksie, ja piszę o akcie miłości. Nie masz też własnego zdania, że cytujesz? Ci ludzie są homoseksualni, ale chcą i wierzą w Boga. Mają do tego prawo, bo mają wolną wolę nadaną im przez Boga. Oni nie chcą się wyrzekać wiary tylko dlatego, że kochają tą samą płeć. Czy bycie homoseksualnym oznacza bycie ateistą, tak samo jak bycie żonatym facetem bycie katolikiem? To zero-jedynkowe podejście. Życie nie przybiera formy binarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 10:23 mardukmarduk napisał: > Ci ludzie są homoseksualni, ale chcą i wierzą w Boga. "Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz; demony również wierzą i drżą." (Jak 2:19) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregr Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.13, 11:14 Ciekawy cytat, ale chyba nie zrozumiałeś przedmówcy. Mardukmarduk pisał o tym, że KK nie potępia MIŁOŚCI tylko SEKS. Kościół Katolicki nie uznaje miłości za grzech. Jak czytam te komentarze, to mam wrażenie, że katolicy nie wierzą w to, że istnieją jacyś homoseksualiści, którzy postępują zgodnie z nauką Kościoła. Czy przypadkiem nie oznacza to, że nawet katolicy dostrzegają, że oczekiwania Kościoła wobec osób homo są trochę nieludzkie? Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 13:23 I co w związku z tym cytatem? Potrafisz rozmawiać własnymi słowami czy tylko cytatami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: 141.129.1.* 27.02.13, 12:41 Fanatyzm religijny powinien być karalny. skoro rozpusta i miłość są grzechem, to skąd się na tym świecie wziąłeś? Twoi rodzice królestwa bożego nie odziedziczą oj nie... ty też nie za te masturbacje ukradkiem! tak, tak wiem to. Pan wszytko widzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.static.chello.pl 26.02.13, 22:18 > Miłość nie jest grzechem. Miłości jest wiele rodzai - nie każda miłość jest dobra... a raczej wiele rzeczy ludzie starają się nazwać miłością, choć nie ma to z nią wiele wspólnego... Dokładnie tak jak z wolnością - jest wspaniała, ale pojmowanie wolności, jako "mam prawo robić wszytko co czyni mnie szczęśliwym" wypacza prawdziwą wolność (czego mamy mnóstwo dowodów w dzisiejszych czasach. Ta dyskusja dotyczy właśnie takiej wolności - domagać sie "DLA MNIE". Przecież zasady Kościoła precyzują zagadnienie homoseksualizmu. Nikt też nie wyrzuca ich poza ramy Kościoła - mogą spokojnie uczestniczyć w Mszach św. i innych nabożeństwach. Nie mogą przystąpić do sakramentu komunii (nie wiem jak z innymi) - z prostego powodu - wg nauki kościoła żyją w grzechu, i chcą w nim trwać - więc następstwem (tego trwania) jest niestety brak rozgrzeszenia w sakramencie pokuty. Poza tym nie przesadzajmy - jest np wiele osób w Kościele, które są w podobnej sytuacji z racji życia np. w związku niesakramentalnym (też nie mogą przyjąć komunii) i jakoś tak obcesowo nie krzyczą - jak chcą to znajdują swoje miejsce w Kościele. Ja to mam wrażenie (graniczące z pewnością) że całe takie ruchy LGBT, mają za zadanie odwrócenia uwagi od rzeczywistych problemów; co wiecej to sposób na wpychanie swych przedstawicieli w wyższych władz - przecież takie tematy jak związki partnerskie spokojnie dąło by sie uregulowac, tak by wszyscy byli zadowoleni. Ale wtedy taki p Biedroń zniknął by z polityki, bo nie był by medialny/potrzebny. Więc w ich interesie jest podburzać nastroje, bo wtedy da się utrzymać przy korycie... (o np wypowiedź o "dobru narodowym") PS: tak najeżdżacie na Kościół - popatrzcie na problem homoseksualizmu w Islamie. Jakież tu wielki pole o walką o równość i brak wykluczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.static.chello.pl 26.02.13, 22:21 przepraszam - nie dopisałem najważniejszego do zakończenia - i przez takich krzykaczy duża większość osób homoseksualnych, które żyją wśród nas, mają coraz bardziej utrudniane życie - przez nieustanne antagonizowanie. Ja ich pochwalać nie mogę i nie chcę, ale skoro są, to Ci co żyją w zgodzie z prawem, mają jak największe prawo do spokojnego życia. i daleki jestem od potępiania. Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 26.02.13, 22:22 Bardzo mi proszę pokazać gdzie najeżdżam na Kościół? Jak mi nie udowodnisz która z moich wypowiedzi obraża/oczernia/atakuje Kościół to uznam, że po prostu jesteś demagogiem, którego celem jest trollowanie. Co do meritum wypowiedzi się zgodzę, chciałbym jedynie jako heteroseksualny i wierzący mężczyzna zwrócić uwagę, tym ludziom, którzy durnie cytują biblie, zapominając, że osoby homoseksualne nie są skazane na potępienie, bo są homoseksualne, nie są wykluczone i Bóg, ani Jezus ich nie odrzuca. A miłość ma wiele odcieni. Grzechem jest kontakt cielesny, ale czy platoniczna miłość też jest grzechem? Miłość braterska, przyjacielska? Nie, nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludek każdy może wierzyć w co chce, IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 08:41 ale jak chce się być członkiem kościoła katolickiego to musi się podporządkować hierarchom kościelnym. Tam nie ma demokracji, więc albo ich słuchasz ślepo, albo nie należysz do nich, co oczywiście nie przeszkadza wierzyć w Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Wszystko ma swoje granice 27.02.13, 09:57 Toteż nikt nie mówi o dożywotnim odrzuceniu lub ekskomunice. Przestańcie grzeszyć, żałujcie za grzechy, a Kościół was znowu przygarnie! - Tak traktuje wszystkich grzeszników: morderców, złodziei, kłamców, nawet niewierzacych! A wy chcecie miłosierdzia i prawa do dalszego grzeszenia. Żadne wasze apele nie sprawią, że dekalog w XXI wieku zostanie zmieniony i Kościół usunie z niego VI przykazanie. Prawa do tego nie ma ani episkopat, ani kardynałowie, ani papież. Dekalog to podstawa cywilizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkw Re: Wszystko ma swoje granice IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.13, 11:24 Chyba nie masz racji. Dekalog można interpretować na wiele sposobów - sprawdź na Wikipedii, jak robią to różne kościoły. W dodatku Kościołowi Katolickiemu zdarzało się zmieniać jego interpretację (ikonoklazm). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 00:01 Lot, to ten , którego córki zgwałciły gdy spał po pijaku? Jedyna sprawiedliwa rodzina, ktróą Pan sobie umiłował. Litości z tymi cytatami z bajki dla niegrzecznych . Odpowiedz Link Zgłoś
prerekwizyt Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajcie... 26.02.13, 20:40 Kolejny dzień - kolejna fala homoseksualnej propagandy oraz takiegoż propagandowego ataku na Kościół. Wczoraj tak było i jutro z pewnością będzie podobnie. Ponieważ zakładam, że redaktorzy GW są przy zdrowych zmysłach, więc wyjaśnienie może być tylko jedno: przemyślana, konsekwentna akcja ideologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:27 Najbiedniejsze w tym wszystkim pewnie te demonstrujące pedały... Teraz to marny jest poziom w szkołach, pewnie nawet nie wiedzą co po zwycięstwie poprzedniej rewolucji /październikowej/ zwycięskie lewactwo zrobiło z ich poprzednikami - proletariatem - na którego bagnetach wjechało do władzy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 00:07 Ale pewnie wiedzą, co robiło prawactwo krzyżowców wyżynając w pień wszystkich jak leci na kilku kontynentach w imię wymyślonego boga. Wart pac pacana.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.ghnet.pl 27.02.13, 08:12 oj, taka akcja znowu by sie przydala!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: jakies zasady 26.02.13, 20:40 Mnie też lata, tylko nie rozumiem czemu tak zażarcie o homoseksualnych mężczyznach wypowiadają się "heteroseksualni" mężczyźni. Ja nikomu nie zaglądam do łóżka, po co więc komuś zaglądać i eskalować konflikty? Życia nie macie swojego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i zostaniecie przyjęci gdy odrzucicie grzech sodomii IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 23:44 Odpowiedz Link Zgłoś
xelene Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 08:23 odkad oni sa chrzescijanami ? Przypomnieli sobie po latach opluwania kosciola ?Nagle klamia : jestesmy chrzescijanami ? W sumie sa ale w stanie grzechu ciezkiego .MOzna sie z tego wyspowiadac ale trzeba to przerwac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.13, 09:00 O rany, przecież to oczywiste, że ani wierzący, ani homoseksualiści nie tworzą jednorodnej grupy. Wiara i Tęcza przecież Kościoła nie opluwa - pewnie pomyliłeś/aś ich z kimś innym. Poza tym nie wiadomo wcale, czy są w stanie grzechu ciężkiego. Jeśli już, to znamy ich orientację seksualną, która w KK nie jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 13:25 Uważasz, że każdy homoseksualista opluwa Kościół? Gratuluje generalizacji, ale świadczy tylko ona źle o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajcie... 27.02.13, 09:21 Po pierwsze chrześcijanie to pojęcie szerokie i jeśli są wśród apelujących wyznawcy kościołów akceptujących homoseksualizm, to niech idą tam, a odczepią się od biskupów katolickich! Po drugie, jeśli Kościół mówi, że coś jest grzechem, to zatwardziały grzesznik sam się ustawia poza Kościołem. Ten apel, to taka sama obłuda, jakby łamiący V przykazanie seryjny morderca, apelował do biskupów, by go nie potępiali, bo on czuje się katolikiem, ale domaga się prawa do dalszego mordowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkw Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.13, 10:27 Trochę masz rację z tą analogią do seryjnego mordercy, z tym że oczywiście ona jest strasznie przesadzona. Tak, jak wspominasz, istnieją kościoły chrześcijańskie, które akceptują związki homoseksualne. Myślę, że to usprawiedliwia taki apel - moralna ocena czynów homoseksualnych nie jest znowu taka oczywista i można na ten temat dyskutować (choć w Kościele Katolickim raczej nie ma szans na rozmowę). Poza tym zauważmy, jak Kościół traktuje osoby nie-hetero - wymaga od nich więcej (w praktyce: coś na wzór przymusowego celibatu), a równocześnie prawie wcale nie wspiera. Księża głównie straszą homoseksualizmem, złorzeczą na moralną degrengoladę. A mogliby przecież od czasu do czasu wspierać takie osoby, powiedzieć do nich POZYTYWNE kazanie, które dałoby im nadzieję, że droga, którą wskazuje im Kościół, wcale nie jest ponad ich siły. Ja tam myślę, że ta droga jest bez sensu, ale jeśli ktoś ufa Kościołowi i naprawdę jest wierzący, to u licha, przecież w interesie Kościoła jest mu pomagać, a nie bez przerwy obrzucać go obelgami i wykluczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc IP: 141.129.1.* 27.02.13, 13:04 KK nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie tolerancyjny. No, chyba że dla swoich księży, ale to inna sprawa. W końcu są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 13:28 W końcu jeden z polskich biskupów sam powiedział, że z pedofilą trudno walczyć, bo to namiętność... ale aborcja, eutanazja, homoseksualizm i in vitro to przejawy działalności szatana:) Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 13:26 Ale ci ludzie nikogo nie mordują - nikogo nie krzywdzą. Oni po prostu kochają. Miłość nie jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
xelene Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 10:37 szczezna w piekle , nie ma dla nich miejsca podobnie jak dla satanistow . Odpowiedz Link Zgłoś
mardukmarduk Re: Chrześcijanie LGBT do biskupów: nie odrzucajc 27.02.13, 13:31 No to gratuluje jak znasz naukę Kościoła. Kościół naucza, że Chrystus nie potępia homoseksualistów, za to że mają takie skłonności. Mogą oni np. platonicznie kochać tą samą płeć. Kościół potępia akty - czyny homoseksualne. Można być więc homoseksualistą, ale nie popełniać czynów seksualnych i tym samym wedle nauczania Kościelnego nie być skazanym na wieczne potępienie. Ponadto Chrystus nauczał o miłosierdziu dla bliźniego, o tym, że jeśli ktoś żałuje za swoje grzechy - szczerze to także dostąpi zaszczytu udziału w Królestwie Niebieskim. A Tobie jako zwykłemu wierzącemu nie jest oceniać kto dostąpi tego zaszczytu, a kto nie. Ty masz dbać o czystość swojej duszy. Czystość innych dusz i ich ocenę zostaw Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś