Dodaj do ulubionych

Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!!

IP: *.chello.pl 25.03.02, 15:25
Przeczytajcie ten artykuł:
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=758008&dzial=krk0110

Pani Olga Szpunar woli, żeby moja mała ojczyzna nazywała się Dz. XXIIKHGFD a
nie Kurdwanów czy Podgórze. Po tym artykule widać, że zmiana nazw dzielnic z
tradycyjnych na XXXXLLL nie odniosła żadnego skutku jeżeli przez 11 lat ludzie
stosują stare nazwy (nawet w administracji) i będą stosować - ładniejsze,
prostsze, które chyba bardziej pozwalają na utożsamienie się z małą ojczyzną.
To tak jakbyśmy mieszkali w województwie IX. Fajnie? Zero związków z historią i
tradycją, nie mówiąc o małej ojczyźnie. Autorka artykułu mieszka pewnie w
dzielnicy XXXX i jest mi jej żal, że nie mieszka przez to w Krakowie, tylko w
mieście XXL.
Obserwuj wątek
    • isma Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! 25.03.02, 15:49
      Olu, ale Ty nie mieszkasz na Kurdwanowie, bo Twoja dzielnica (przy okazji: XI)
      składa sie chyba także np. z Piasków Wielkich. A co do numerów, istotnie,
      sensownie byłoby, żeby oprócz nich pojawiły się tez nazwy. Tylko jak z tego
      wybrnąć, kiedy w IX sa Łagiewniki i Borek Fałęcki, rownie "historyczne", a w IV
      to nawet trudno zliczyć: Prądnik, Bronowice Wielkie, Tonie, Azory, os.
      Krowodrza Gorka (i nie tylko Gorka...)?
      A Olga S. ma na pewno rację co do jednego: dyrektorzy szkol rzeczywiscie dosc
      czesto nie maja pojecia, od kogo i w jakim trybie dostaja pieniadze.
      • Gość: OLO I Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.chello.pl 25.03.02, 16:09
        Niech będzie więc dzielnica "Kurdwanów-Piaski" albo na odwrót. Czy to takie
        skomplikowane?
        • Gość: kiwi Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 16:38
          I słusznie - niech będzie nazwa a numerek . Numery to dostawali więźniowie w
          Oświęciumiu. A pani dziennikarka chce chyba na siłę zaistnieć aby ją docenili w
          wyborach samorządowych - pewnie na jakiegoś rzecznika rpasowego dzielnicy
          XXYYLL. Powinna jeszcze przeegazminować taksówkarzy !
          • Gość: bonzaj1 Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.pl 25.03.02, 17:12
            ja nawet nie wiem jaki numer ma moja dzielnica ...hmmm to chyba Płaszów tylko
            nie wiem czy Stary czy Nowy czy jeszcze jakiś...
            Najlepiej nadawać nazwy zwyczajowe,takie których się powszechnie używa w danej
            części Krakowa .Proste...
          • Gość: YoAsia Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.net.autocom.pl 25.03.02, 17:19
            Drodzy dyskutanci - wszystkie dzielnice w Krakowie mają oprócz numerków także
            swoje nazwy, które jednak nie zostały wprowadzone urzędowo. Powinno się walczyć
            właśnie o to, żeby te nazwy wprowadzić do oficjalnej nomenklatury. Jest bowiem
            rzeczą całkowicie zrozumiałą, że numerki są "mało kontaktowe".

W artykule jest o dyrektorach szkół, na mojaj bramie w bloku parę miesięcy temu
            spółdzielnia mieszkaniowa powiesiła tabliczki z napisem "dzielnica krowodrza"...

Co do tematu "Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!!" - nie nalezy mylić
            nazwy osoiedla z dzielnicą - w skład wszystkich dzielnic wchodzi kilka,
            kilkanaście osiedli i po kilkadziesiąt ulic, ale to zupełnie co innego niz
            dzielnice.

Pozdrawiam
            • Gość: Zbigniew Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 18:07
              Ja wiem na pewno że mieszkam w dzielnicy Prądnik Czerwony numer III a duża
              dzielnica to Środmieście!
              • mikolaj7 Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! 25.03.02, 18:35
                Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Ja wiem na pewno że mieszkam w dzielnicy Prądnik Czerwony numer III a duża
                > dzielnica to Środmieście!

a jak sie nazywaja i co zawieraja duze dzielnice?
                • Gość: Zbigniew Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 18:47
                  mikolaj7 napisał(a):

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                  >
                  > > Ja wiem na pewno że mieszkam w dzielnicy Prądnik Czerwony numer III a duża
                  >
                  > > dzielnica to Środmieście!
                  >
                  > a jak sie nazywaja i co zawieraja duze dzielnice?

Duże są cztery:
                  1. Środmieście
                  2. Podgórze
                  3. Krowodrza
                  4. Nowa Huta

Każda z dużych zawiera po parę mniejszych w Śródmieściu na pewno jest Stare
                  Miasto I, Grzegórzki II, Czerwony Prądnik III i coś jeszcze, ale niestety syn
                  potargał mi ostatnią stronę z Planu Miasta i nie wiem dokładnie:)
                  Powinno coś być na www.krakow.pl
                  • mikolaj7 Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! 25.03.02, 18:50
                    Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                    > >
                    > > > Ja wiem na pewno że mieszkam w dzielnicy Prądnik Czerwony numer III a
                    > duża
                    > >
                    > > > dzielnica to Środmieście!
                    > >
                    > > a jak sie nazywaja i co zawieraja duze dzielnice?
                    >
                    > Duże są cztery:
                    > 1. Środmieście
                    > 2. Podgórze
                    > 3. Krowodrza
                    > 4. Nowa Huta
                    >
                    > Każda z dużych zawiera po parę mniejszych w Śródmieściu na pewno jest Stare
                    > Miasto I, Grzegórzki II, Czerwony Prądnik III i coś jeszcze, ale niestety syn
                    > potargał mi ostatnią stronę z Planu Miasta i nie wiem dokładnie:)
                    > Powinno coś być na www.krakow.pl

na krakow.pl nie wchodze, bo strasznie nie lubie tej strony,
                    a poza tym chcialem wiedziec, do czego nalezy
                    Zwierzyniec/Salwator... bo Podgorze to mniej wiecej
                    poludniowy/poludniowo wschodni krakow? nowa huta,
                    wiadomo... ale krowodrza i srodmiescie to wlasnie nie wiem.
                    • Gość: Zbigniew Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 19:39
                      mikolaj7 napisał(a):

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                      >
                      > > mikolaj7 napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Ja wiem na pewno że mieszkam w dzielnicy Prądnik Czerwony numer
                      > III a
                      > > duża
                      > > >
                      > > > > dzielnica to Środmieście!
                      > > >
                      > > > a jak sie nazywaja i co zawieraja duze dzielnice?
                      > >
                      > > Duże są cztery:
                      > > 1. Środmieście
                      > > 2. Podgórze
                      > > 3. Krowodrza
                      > > 4. Nowa Huta
                      > >
                      > > Każda z dużych zawiera po parę mniejszych w Śródmieściu na pewno jest Star
                      > e
                      > > Miasto I, Grzegórzki II, Czerwony Prądnik III i coś jeszcze, ale niestety
                      > syn
                      > > potargał mi ostatnią stronę z Planu Miasta i nie wiem dokładnie:)
                      > > Powinno coś być na www.krakow.pl
                      >
                      > na krakow.pl nie wchodze, bo strasznie nie lubie tej strony,
                      > a poza tym chcialem wiedziec, do czego nalezy
                      > Zwierzyniec/Salwator... bo Podgorze to mniej wiecej
                      > poludniowy/poludniowo wschodni krakow? nowa huta,
                      > wiadomo... ale krowodrza i srodmiescie to wlasnie nie wiem.

Kurde miałem taki plan miasta gdzie to było:(
                      Krowodrza to na pewno na zachód od alei i 29 listopada ale czy razem ze
                      Zwierzyńcem to nie wiem a Dębniki to już podgórze chyba.
                      Spróbuję coś więcej znaleźć:)
                  • Gość: peteen Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 18:55
                    a to juz komuchy próbowały ( Orwell, albo pomysły nowojorskie ) wprowadzić
                    cyfrowo-liczbowe adresy w Nowej Hucie. Nic z tego nie wyszło, przetrwały tylko
                    w nazwach osiedli: Centrum A (i tak do E) oraz zwyczajowej nazwie B1 ( tylko
                    huciaki wiedzą o czym piszę )
                    to nie leży i nigdy nie będzie leżeć w naszej naturze, by eliminować nasze
                    nazwy tradycyjne
                    nie dbam o to jakie numerki urzędniki nadały dzielnicom: Grzegórzki to zawsze
                    będą Grzegórzki
                    • mikolaj7 Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! 25.03.02, 19:56
                      Gość portalu: peteen napisał(a):

> a to juz komuchy próbowały ( Orwell, albo pomysły nowojorskie ) wprowadzić
                      > cyfrowo-liczbowe adresy w Nowej Hucie. Nic z tego nie wyszło, przetrwały tylko
                      > w nazwach osiedli: Centrum A (i tak do E) oraz zwyczajowej nazwie B1 ( tylko
                      > huciaki wiedzą o czym piszę )

nie, nawet ja cos slyszalem... tylko w tamtych okolicach
                      mozna bylo kupic mundur harcerski, jak bylem harcerzem,
                      ale w koncu nigdy sie tam nie pojawilem i nie wiem jak to
                      wyglada w rzeczywistosci...
                      • Gość: peteen Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 19:59
                        czuwaj, druhu, tak było zaiste
                        :)))
                        • mikolaj7 Re: Mieszkam na Kurdwanowie a nie w dz. XXLVH!!! 25.03.02, 20:04
                          Gość portalu: peteen napisał(a):

> czuwaj, druhu, tak było zaiste
                          > :)))

tylko druh ze mnie zaden... po 3 miesiacach w tej szacownej
                          organizacji jestem tam niczym :-))) nawet nie iwem, czy to
                          bylo ZHP, czy ZHR ;-)))
                        • Gość: kiwi Bez numerków proszę ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 20:35
                          Niestety nie znalazłem starego planu Krakowa (narazie) ale wpadła mi w ręce
                          mapa z 1995 roku - Wojewodztwo krakowskie, gdzie też ładnie pokazane są
                          historyczne nazwy dzielnic. Są tam : Grzegórzki, Kleparz, Czara Wieś, Ludwinów
                          itd.
                          A przy okazji co powiecie na takie informacje o Krakowie:

1) Kraków słynie z nieustannych zmian komunikacyjnych.Remonty przebudowy,
                          modernizacje rujnują wszelkie rozkłady jazdy, gmatwają trasy. Może się zdażyć ,
                          że tramwaj , który dotychczas zawsze krążył wokół Plant, został niespodziewanie
                          przemianowany na tramwaj wodny, kursujący po Wiśle. ......

2) Większość sklepów w towarami przemysłowymi czynna jest w krakowie w
                          godzinach 11-19 ( niektóre Pewexy od 8 rano a domy towarowe z reguły od 9 )
                          Podajemy głównie adresy placówek specjalistycznych, które dają większą niż inne
                          szansę udanych zakupów:
                          ...
                          domy towarowe: Jubilat - (m.in. stoiska patronackie Fabryki
                          Kosmetyków "Miraculum" i porcelany "Karolina" , stoisko z kosmetykami
                          węgierskimi :-) !!!!!

tkaniny : najatrakcyjniejsze głównie z importu Rynek Główny 40

sprzęt RTV - sklep patronacki ZRK Kasprzaka ul. Zamojskiego 1 i ZR Diora ul.
                          Mogilska 40

komputery : sklep Centralnej Składnicy Harcerskiej Rynek Główny 5. Bywają tu
                          także kamery wideo po 3,5 mln zł -:) !!!!

Co to było - szukając planu Krakowa natrafiłem na przewodnik "Kraków dla
                          Ciebie" 1987 roku wydany przez Echo Krakowa. I tak postanowiłem przypomnieć
                          niektóre z "atrakcji" !

• Gość: peteen Re: Bez numerków proszę ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 21:56
                            kiwi, bomba ! zwłaszcza te kosmetyki węgierskie: przypomniałem sobie nazwę
                            modnego podówczas męskiego badziewia - derby
                            a peweksy kochaliśmy, bo gorzałe można było kupić od rana, a nie od 13

PS. wtedy też istniały jakieś bzdurne numerki, ale nikt się tym - i dobrze -
                            nie przejmował
                            • Gość: kiwi Re: Cd Kraków 1987 ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 22:10
                              Toalety:
                              ...polecamy ajencyjne toalety: wylot ul.Siennej przy poczcie Gł. , ul.
                              Powiśle,niedaleko SDH Jubilat gdzie klientom przygrywa dyskretnie muzyczka, w
                              obydwu toaletach można kupić artykuły higieniczne dla kobiet ( co to wtedy było
                              Kasia Niekrasz ze skrzydełkami ???)
                              ...Zgodnie z obyczajami krakowskiej gastronomii kelnerzy pozwalają korzystać z
                              ubikacji restauracyjnej nie tylko klientom przy stoliku. Konflikty są tylko w
                              przypadku większych wycieczek. Najlegantszą toaletę posiada
                              kawiarnia "Alvorada" w Rynku Głownym....

Kiedy to było - jak ten czas leci!
                              • Gość: Krakus Re: numery dzielnic paradoks IP: *.bci.net.pl 26.03.02, 14:44
                                zgadzam sie, aby zachowac historyczne nazwy,- albo polaczyc je. Jestem przeciwnym
                                numeryzacji dzielnic. Nikt nie pamieta tych debilnych nazw, nawet jak sie nauczy
                                swojej przez przypadek to juz nie bedzie wiedzial jaki ma numer sasiednia
                                dzielnica. Nastepnie pisanie numerow dzielnic rzymskimi liczbami stwarza tylko
                                zamieszanie.przez wieki (w roznych latach) funkcjonowaly normalne nazwy np.
                                centrum miasta to Srodmiescie, Stare miasto , Wesola - rozne okreslenia tego
                                samego miejsca w Krakowie, ale tak kretynskich jeszcze nie bylo. Skoro wywoluje
                                tyle sprzeciwu to proponuje poszukac jakiejs alternatywy
                                • Gość: Tomaszek Re: numery dzielnic paradoks IP: 192.168.2.* 26.03.02, 23:09
                                  W epoce wczesnego Gierka, a więc przed wprowadzeniem 49 województw, w Krakowie
                                  były takie dzielnice administracyjne:
                                  1.Stare Miasto-zamykające się w I obwodnicy, ale z Kazimierzem,
                                  2.Kleparz-wszystko na północ od Łobzowskiej i Kazimierza Wlk, czyli
                                  Azory,Krowodrza (właściwa)chba oba Prądniki i chyba Olsza.
                                  3.Grzegórzki, wszystko na wschód od linii kolejowej z Płaszowa, aż po:
                                  4. Nową Hutę, która oczywiście jako kolejna dzielnica, zawierała zawsze także
                                  Czyżyny, Bieńczyce, Mistrzejowice itd.
                                  5.Zwierzyniec, wszystko na zachód od Podwala i Dunajewskiego (kiedyś 1 Maja)
                                  wraz z Piaskiem, Wesołą, Salwatorem Wolą Justowską, Czarną Wsią, okolicami
                                  Błoń, nawet Półwsie Zwierzynieckie(!).
                                  6.Podgórze - wiadomo, wszystko co za Wisłą.
                                  W epoce manii wielkości, czyli w środkowym Gierku, powiększono miasto np. o
                                  Tyniec, Sidzinę, Libertów, Olszanicę i mnóstwo innych, wtedy normalnych wsi.
                                  Zmieniono dzielnice pozostawiając nazwy tylko dwóm z dotychczasowych: Podgórze
                                  i Nowa Huta. Stworzono sztucznie Krowodrzę i wymyślono Śródmieście. Oczywiście
                                  Krowodrza zawsze istniała, ale ta nowa, wielka zachodnia dzielnica równie
                                  dobrze mogła się nazywać Łobzowem, Bronowicami, a nawet moim ulubionym
                                  Półwsiem Zwierzynieckim ( no niestety nie za Gierka ). Podgórza nie ruszono,
                                  za to etymologicznie warszawskie Śródmieście pochłonęło Grzegórzki, część
                                  Kleparza i Zwierzyńca. Dotąd nigdy w Krakowie coś takiego nie istniało i
                                  myślę, że w świadomości krakowiaków nadal nie istnieje. Nadal jeździmy "do
                                  Rynku lub do miasta" i jest to tak typowe dla nas jak nasze słynne pole.
                                  Numerowanie dzielnic to też jakiś idiotyczny pomysł! Daję głowę, że nie więcej
                                  niż 1% mieszkańców Krakowa jest w stanie, po 11 latach ich "istnienia",
                                  powiedzieć z ilu dzielnic składa się nasze miasto, nie mówiąc w ogóle o tym,
                                  by je topograficznie zlokalizować.
                                  Pozdrawiam z Borku Fałęckiego, małej dzielnicy wielkiego Podgórza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka