Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targową...

• kornel-1 Re: Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targo 17.08.13, 20:10
      Ale ja nie wiem, gdzie jest jakieś rondo Maczka. Wiem gdzie jest DT Wanda!

Kornel
    • Gość: gość Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 20:23
      Miasta straci na tym około 50 000 zł, tzn. ktoś zarobi 50 000:
      - informatyk zmieniajacy stronę mpk kraków: nazwy przystanków, wyszukiwarkę, plan linii miejskiej, to jest kupa roboty
      - wymiana wszystkich blach z nazwami przystanków w autobusach i tramwajach, na wagon sa chyba 3 blachy
      - nagranie nowych nazw przystanków w głośnikach
      - wgranie nowego programu do autobusów i tramwajów
      - wymiana nazw przystanków
      - wymiana planszy z siecią MPK na przystankach
      - opracowanie graficzne nowego folderu dla turystów i druk tegoż

Do tego dojdą koszty ukryte firm: aktualizacja działu "dojazd" na stronach internetowych, większość zapłaci zamówionemu informatykowi ok. 100 zł
    • Gość: vnh Jak Zikitowi przeszkadzają nazwy obiektów i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 21:28
      nazw ulic, to przede wszystkim powinni zmienić idiotyczną i długą nazwę tzw. "sanktuarium bożego miłosierdzia". Samiu mówią, e ludzie szukaja ulic -czyliu;powinnio sie przywrócić starą, przez 50 lat używaną nazwę - ulica Wronia.
    • Gość: Tomznh Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 21:54
      Natychmiast zwolnić z pracy autorów tego pomysłu wraz z panem Pyclikiem!
    • Gość: pq Re: Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targo IP: 93.154.149.* 17.08.13, 21:58
      czego to ZIKIT nie wymyśli. wydaje mi się że za duże pieniądze doszły do nich po podwyżkach cen biletów. ja już sobie powiedziałem ze to jakaś patologia i dla zdrowia więcej chodzę [wdychając spaliny] niż jeżdżę, nie utrzymując bandy debili. powiedzcie gdzie logika!?
      wszyscy tu się gorączkują nad nazwami jak jubilat czy biprostal albo hala targowa. zacząłem czytać stwierdziłem ok, może konkurencja sobie nie życzy aby biprostal był tak reklamowany. ale czytam dalej: To nazwy związane z obiektami handlowymi, których usytuowanie jest znane krakowianom. Podejrzewam natomiast, że przyjezdny będzie szukał raczej ul. Zwierzynieckiej niż Jubilata
      a więc od razu przykład: przyjeżdża turysta do krakowa i szuka... "brama nr 2", gdzie to jest?
      ale w tym przypadku jest jeszcze lekkie zamieszanie:
      agencja kraków wschód > mrozowa
      mrozowa> brama nr 2
      inne przykłady:
      Sielanka > 28 lipca 1943 - nawet nie wiedziałem że taka ulica jest w krakowie
      Gustawa Morcinka > Morcinka - i tak tyczy się to jednego i tak! może dla specjalistów z ZIKITU to różne "obiekty"?!
      mieszamy dalej:
      kabel > malborska
      malborska > dauna
      dauna > spółdzielców
      ----
      barbary > mała góra
      mała góra > ćwiklińskiej
      cwiklinskiej > duża góra
      ---
      Narvik > Judyma
      Judyma > Ciechocińska
      ---
      Os. Oświecenia > Bohomolca
      Bohomolca > Kurzei
      i przykłady na stosowanie nazw ulic:
      Konopnickiej > Most Dębnicki
      Łokietka > Park Wyspiańskiego [nowy przystanek łokietka jak i konopnickiej się nie pojawia więc po co?]
      Opolska Estakada > Estakada Rozwadowskiego (opolska to chociaż ulica do której zikit chce z zasady nawiązywać w nazwach przystanków a rozwadowski?)
      Okulickiego > Miasteczko Studenckie PK
      Suche Stawy > Hutnik Kraków
      Szparagowa > Rączna [jak na złość rączna to nazwa miejscowości pod krakowem]
      jak likwidują jubilat który funkcjonuje to czemu nie zlikwidują cracovii? hotelu już nie ma a do stadionu jest kawał drogi, zwłaszcza że tam też jest przystanek?!
      a ponadto dlaczego jako mieszkaniec/turysta mam się zaznajamiać z ulicami jeśli przyjeżdżam zobaczyć Wawel to chcę wysiąść na przystanku który mi mówi że tam jestem?! to akurat zostało, ale może zmienią na np Bernardyńska? a jeśli ktoś jedzie przez pół polski by zjeść kiełbaskę z nyski pod halą targową to czemu zamiast hali targowej ma szukać alei daszyńskiego? podobno kiełbaska jest hitem europy co pokazuje niejedno głosowanie na atrakcje krakowa! niestety nasz komunikacyjny pasożyt chce trochę zamieszać wśród turystów.
      trochę chaotycznie ale mam nadzieję że ktoś wpływowy to przeczyta i trochę tych absurdów ukróci. nadzieja też w Gazecie, która ma siłę przebicia i dotrze do niektórych rozumów.
      na koniec jeszcze raz wspomnę mój hit: BRAMA NR 2 - każdy turysta bez problemu znajdzie to miejsce na mapie!
    • Gość: xx Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 22:18
      Dopiero się zrobi zamieszanie, skoro w niektórych przypadkach stare nazwy przystanków mają funkcjonować w nowych miejscach. Może, zamiast troszczyć się o turystów, należałoby się zatroszczyć o mieszkańców, szczególnie tych starszych? Już dosyć namieszano przy zmianach numeracji i tras, w tej chwili, po zmianie trasy linii 8 nie ma bezpośredniego połączenia z Bronowic Małych do Łagiewnik, co wiąże się z dodatkowymi kosztami i przesiadkami - nie jest to zresztą wyjątek, jeżeli chodzi o zmiany na gorsze. Parę miesięcy temu zmieniono w obrębie centrum na 7 przystankach (np. Basztowa LOT ) tablice z nazwami na większe, ze stylizowanymi literami. Miało to podkreślić zabytkowy charakter miasta.Tłumaczono, że zmieniono tylko na niektórych ze względu na koszty. Dzisiaj przejeżdżając tramwajem zauważyłam, ze na tym przystanku znowu jest stara tablica. Jaki więc był sens tych zmian - czy chodziło o wydanie pieniędzy za wszelką cenę, a właściwie wyrzucenie w błoto - całkiem bez sensu?Teraz znowu zmiany pochłoną ogromne sumy, które na pewno można wydać lepiej - np. na wiaty, automaty biletowe na przystankach, albo jakość taboru- podczas ostatnich upałów przejazd "czwórką" z Nowej Huty do Bronowic Małych starymi wagonami bez klimatyzacji to było istne piekło! Może radni powinni być bardziej konserwatywni i bardziej rozważnie gospodarować naszymi wspólnymi pieniędzmi?
      • teczowa-szmata wywalić zikit w kosmos 17.08.13, 22:46
        będą mniejsze koszty
      • Gość: przegość Re: Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z IP: *.frinet.pl 19.08.13, 02:06
        Proszę się odczepić od kultowych wagonów typu 105N produkcji Chorzowskiego Konstal-u, zerżniętych z amerykańskiego wagonu PCC 1936r
    • 1234qwerty Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... 17.08.13, 23:23
      Ja mam tylko pytanie kto dowodzi tymi idiotami z ZIKiT i czy mu choć trochę nie jest wstyd za nich no chyba że to pomysł autorski szefa.
    • aarvedui donos do prokuratury o niegospodarność 17.08.13, 23:27
      donos do prokuratury o niegospodarność - należy taki złożyć.

w czasach kryzysu urzędnicy powinni szukać oszczędności. a wydają - na pierdoły.

bo gdyby nie zmiany przystanków co chwilę wydało by się, że pół ZiKitu jest niepotrzebna, i trzeba połowę urzędasów wyjebać na zbite ryje, z Pyclikiem na czele.
    • Gość: yarow12 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 23:27
      Chyba żeście ocipieli urzędasy!
    • Gość: Mirror Joseph Pyclik z zikitu... IP: *.143.pxs.pl 18.08.13, 00:08
      Nie mogę się doczekać wiadomości, że ktoś go dotrwał na Centralnej i skasował ten wstrętny, kłamliwy ryj.
    • Gość: ixi o co w tym chodzi.. IP: *.86.radiotel.com.pl 18.08.13, 00:59
      Patrzę na listę i myślę że ZIKiT po prostu nie chce za darmo promować prywatnych firm, przy okazji robiąc porządki w nazewnictwie.
      Niestety zabrali się do tego od d.. strony i wyszło co wyszło.

Troski o dobro turysty nie da się obronić. Co poradzi Pyclik turyście z przewodnikiem w którym pisze 'wysiądź na przystanku Hala Targowa'? Może mu powie że "podejrzewa" iż powinien szukać czegoś innego?

Niektóre z obecnych nazw faktycznie mogą być mylące, ale jeżeli już jakaś nazwa znika to nie powinna pojawiać się dwa przystanki dalej, bo zmyli jeszcze bardziej. Najlepszym tego przykładem jest Kabel->Malborska->Dauna->Spółdzielców

• Gość: bleh Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 01:31
      nie bede oryginalny - kretynski, szokujacy wrecz pomysl, ktory mogl wykluc sie tylko w tak nieudolnym tworze jak zikit
      dziwi mnie to dzialanie, po ich niedawnych makabrycznych zmianach "na lepsze" w rozkladach i nie tylko, powinni raczej sie nie wychylac
      widac poczuli sie bezkarni i dalej dokrecaja mieszkancom srube
      ale juz niedlugo ludzie nie wytrzymaja

• Gość: Pyclik Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 06:24
      Ale o co chodzi ?
      Tak Unia kazali...
    • Gość: ufah Les Halles w Paryżu jakoś nie likwidują IP: *.147.207.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.08.13, 06:59
      a przecież dawno ich już nie ma. Pewnie do Paryża bystrzejsi turyści przyjeżdżają niż do Krakowa.
    • Gość: czekam55 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.13, 07:37
      Kiedy ten d. .... ek Pyclik przestanie gadać pierdoły.Miejsce u Babińskiego czeka cały czas.
    • Gość: krk zmienić przystanek ZOO IP: *.82.radiotel.com.pl 18.08.13, 09:57
      Zgodnie z myśleniem urzędasów należy zmienić nazwę przystanku ZOO na nazwę ulicy, gdzie się on znajduje czyli Al.Żubrową
    • Gość: MJ Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 11:17
      Śmieszne jest to, że np. przystanek Kabel zmieniaja na "Malborska", a przystanek "Malborska" zmieniaja na "Dauna". Czemu to ma służyć, ja się pytam?? To ma ograniczyć chaos?! Niech się ktoś stuknie w głowę!
      Ktoś, kto te zmiany wymyślił zapewne dostanie za to sowitą premię, wielki reformator!! Ale pewnie, lepiej wydać kasę na zmianę nazw przystanków, które funkcjonują już w świadomości Krakowian niż na przykład na poprawę warunków przejazdu!!W niedawne upały niewielki odsetek środków MPK miał działającą klimatyzację i ludzie gotowali sie w środku!!!
    • Gość: Ciapek Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 11:23
      Ja mam tylko jeden pomysł ciekawe czy ktoś by to podchwycił niech pracownicy zikitu jeżdżą do pracy autobusami i tramwajami ciekawe jak szybko by zmądrzeli bo jak widzę często to 90% jeździ samochodami do pracy :)
    • Gość: joanna Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.zax.pl 18.08.13, 11:24
      Nie piszcie o turystach bo to jakaś bzdura. Turysta sprawdza na mapie albo pyta o dojazd. Dla niego nazwa przytanku to jest tylko nazwa, jakaś tam nazwa własna. Nie ma znacznenia czy to nazwa od budynku czy od ulicy. On wie, że ma dojechać do przytanku o takiej, a nie innej nazwie. Dla niego "Hala Targowa" brzmi tak samo jak "Daszyńskiego". To jest taka sama nic nie znacząca nazwa.

Druga rzecz była już wielokrotnie tutaj podnoszna. Ulice są długie, jest na nich kilka przystanków i wprowadzanie nazwy od ulicy w jednym miejscu powoduje zamet.
    • Gość: Yookii Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.ksi-system.net 18.08.13, 11:48
      Myślę, że czas odwołać Majchrowskiego.

Osobiście mam już tego zamętu jaki dzieje się ostatnio Krakowie, co chwila usiłuje się ulepszyć coś na siłę, ale nie to co w danej chwili potrzeba, psując to co było jeszcze dobre. Tak popsuto nocną komunikację, gdzie dojazd tramwajem zabiera teraz o wiele więcej czasu i więcej kosztuje, a teraz zmienia się za nazwy przystanków, oraz chce się wprowadzić nowe, ohydne malowanie pojazdów komunikacji miejskiej. Każda z tych zmian kosztuje pieniądze, które kolejno wyrzucane są w błoto, często z mizernym efektem, by pokazać, że coś się dzieje.

A to wszystko bez konsultacji z mieszkańcami!

Czy ktoś w końcu sprzeciwi się ZIKiTowi i Majchrowskiemu?

Czy tylko warszawiacy potrafią pokazać HGW, że każdą głupią decyzją musi się liczyć?
    • Gość: marcin Cztery alternatywy zmienników z ZIKiT IP: *.zax.pl 18.08.13, 12:45
      "Bieżanów Szkoła" będzie "Barbary", "Barbary" - "Mała Góra", "Mała Góra" - "Ćwiklińskiej", "Ćwiklińskiej" - "Duża Góra".

Państwo z ZIKiT - Wasza praca ma sens. Musicie w to wierzyć!
    • Gość: Wawel Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 12:59
      Proszę więc zmienić nazwę Wawel na Podzamcze, przecież ludzie szukają zamku, a przystanek Wawel może być pomylony z fabryką czekolady...;-) Czy głos mieszkańców już w ogóle się nie liczy, tylko jakieś urzędasy robią śmierdzącą robotę...? Ludzie!!!!!
    • Gość: Krakowianka.71 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 13:25
      Ludzie wracając do przystanku "Jubilat" są takie przystanki 4 i tak zwany 1 " jubilat w stronę Salwatora to się zgodzę ze może być nazwa Zwierzyniecka . Ale z Salwatora w stronę Filharmonii nie jest na Zwierzynieckiej tylko jeszcze na Kościuszki . A teraz przystanki autobusowe z 1 jak i z 2 strony tunelu nie jest na Zwierzynieckiej jak na Kościuszki tylko autobus ma przystanek na Alejach. I jeszcze takie pytanie czemu jak już zmieniają nazwy to czemu nie zmienią nazw przystanków takich jak " poczta główna " " Bagatela " i można by wymieniać w nieskończoność ale to nie oto chodzi. Ja młoda osoba to się z czasem dostosuje ale starsze osoby będzie im ciężko bo od kilku lat był napis na przystanku np. " Hala Targowa " a tu nagle jakaś ulica co mało kto wie o jej istnieniu :) a i ja jechałam w nocy na kiełbasę z grilla koło '' Hali Targowej " a nie na jakaś tam ulice. :) I w sumie tak sobie myślę że dopiero będzie zamęt po tych zmianach . Wariaci i debile z tego ZiKiTu słonce na mózg pie...... . tyle narazie. :)
    • teczowa-szmata zikit i brak konsekwencji 18.08.13, 13:37
      Jesli mają być zmienione nazwy przystanków przypisane do budynków a zmienione na nazwy ulic to czemu nie idą na całość. Dam przykład tramwaju nr 10
      10

Pleszów *
      Koksochemia NŻ * zostaje?
      Meksyk NŻ * zmieniona
      Brama nr 5 NŻ * zostaje
      Jeżynowa NŻ *
      Brama nr 4 NŻ * zostaje
      Fort Mogiła *
      Bardosa NŻ *
      Suche Stawy * zmieniona na Hutnik
      Klasztorna *
      Os.Na Skarpie *
      Plac Centralny im. R.Reagana *
      Os.Kolorowe *
      Rondo Czyżyńskie *
      Czyżyny *
      Stella-Sawickiego *
      AWF * zostaje?
      Wieczysta *
      Białucha *
      Cystersów *
      Rondo Mogilskie *
      Lubicz *
      Dworzec Główny * zostaje?
      Poczta Główna *
      Św.Gertrudy *
      Wawel * zostaje?
      Stradom *
      Plac Wolnica *
      Korona * zostaje?
      Smolki *
      Rondo Matecznego *
      Rzemieślnicza *
      Łagiewniki *
      Sanktuarium Bożego Miłosierdzia * zostaje?
      Solvay * zostaje?
      Borek Fałęcki I *
      Borek Fałęcki
    • Gość: Krakowianka.71 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 14:25
      To jak już chcą zmieniać na siłę nazwy przystanków podobno pod turystów :) to sobie pomyślmy o takim turyście co wraca i jest przyzwyczajony też już do tych nazw przystanków co są . I taki turysta dajmy na to chce do " Jubilatu " na zakupy a tu nie ma tylko jakaś " Zwierzyniecka " to jeszcze sobie pomyśli kurcze jaja " Jubilat " rozwalili bo co on tam wie na jakiej ulicy był " Jubilat ' a tu nagle nie ma i jak mu wytłumaczyć że jest ale teraz jest taka nazwa przystanku. A teraz z innej beczki wnet wracają studenci z wakacji i taki 1 z 2 wie ze wysiadał koło dajmy na to koło " Jubilatu" bo się przesiadał na tramwaj lub autobus żeby dalej jechać do siebie gdzie wynajmował mieszkanie lub mieszkał u ciotki itp itd. a tu nie ma takiego przystanku : ) i amba fatima było i nie ma i co tu robic co dalej telefon jak dojechać. Ja wam piszę będzie jeszcze większy syf co teraz z ta ustawą śmieciową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka