10.04.02, 13:24
Kupiłem swej ukochanej mamusi odkurzacz Philipsa z okazji mojej miłosci do
niej. Byłem zafascynowany tym urządzeniem po tym jak musiałem odkurzyc
mieszkanie coitki w Niemczech. U nas na promocji 299zł w Geancie tzn dużo
taniej niż tam. Więc klapy na oczy i kupiłem a tu niespodzianka-wyrobilo w
Polsko i tak: nie ma 2 szczotek które tam były rury się gną od mocniejszego
nacisku i nie ma jednego z 3filtrów, kontrolki o przepełnieniu worka i
najgorsze nie wysuwaja się szczotki z włosami-poprostu opcja.Dzieki temu ze ich
nie ma mamy zrysowane panele i wykładziny w kuchni-coś pieknego !!Dziękuje za
zeszmacenie sie jak każda zachodnia firma w tym kraju:))
Let's make thinks better-własnie

Może przeżyliście tez zeszmacenie sie innych podobno dobrych firm? Napiszcie!
Np Cif Ariel dr Oetker-pizza dramat
Obserwuj wątek
    • muzaaa Re: PHILIPS 10.04.02, 14:58
      Piter, powienienes oddac ten odkurzacz z powrotem do sklepu. Wiem, ze moglyby
      byc problemy, ale jak postraszylbys taki sklep sadem konsumenta czy czyms w tym
      rodzaju, zmiekliby.
      Historia bardzo podobna zdarzyla sie mojej siostrze przy kupnie zmywarki do
      naczyn. Co smieszniejsze w tym samym sklepie dokonala zakupu co Ty Piter:) Nie
      bede rozpisywac sie o szczegolach, ale po paru interwencjach z jej strony,
      dostala szalu i wykrzyczala ze idzie do sadu. Pieniazki zwrotne znalazly sie od
      razu, ale troche nerwow ja to kosztowalo.
      Tak, w Polsce nadal dziadostwo.
      • Gość: Piter Re: PHILIPS IP: 192.168.5.* 10.04.02, 15:31
        Zadzwoniłem do serwisu szczotka kosztuje 100 zł.tzn ze odkurzacz kosztuować
        bedzie 400zł
        hmm
        ciekawe co jeszcze mnie czeka??
        • Gość: kathy38 Re: PHILIPS IP: *.chello.pl 10.04.02, 17:19
          Gość portalu: Piter napisał(a):

> Zadzwoniłem do serwisu szczotka kosztuje 100 zł.tzn ze odkurzacz kosztuować
          > bedzie 400zł
          > hmm
          > ciekawe co jeszcze mnie czeka??

W takich chwilach jedyne co przychodzi do głowy to myśl, żeby w przyszłości
          postawić na rodzimych producentów. Ale takich o uznanej marce. Nie są może tańsi,
          ale przynajmniej byle dodatkowa głupotka nie będzie kosztowała połowy całego
          wyrobu.
          Kupujmy polskie!
          • _hektor Re: PHILIPS 22.04.02, 20:46
            tak jest, a poza tym dokładnie oglądnijmy produkt od stóp do głów zanim za niego
            zapłacimy!
    • Gość: kasiacha Re: PHILIPS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.02, 11:41
      Miły i chyba młody człowieku, nie od dzisiaj wiadomo, że świat się stacza i
      zalewa nas powszechna tandeta. Tanio kupisz, dwa razy kupisz...i dwa razy
      zarobi firma i sklep. Proste? Szczegółnie dotyczy to towarów na tzw.
      promocjech. A dlaczego? Dlatego, że do hiperów trafiają śmieci z magazynów w
      Malezji, leżące na półkach od kilku lat lub wycofane z przyczyn jak0ściowych z
      rynków zachodnich. Jeśli ktoś produkuje do Polski, to do tego sprzętu trafiają
      części n-tego gatunku. Moja rada: kupuj towary dobrych polskich firm (w AGD
      polecam Zelmera - dobry, tani i o serwis łatwo)lub (ja tak robię od lat)używane
      sprowadzone z zachodu, choćby na giełdzie na Balickiej; zapewniam, że np.
      kilkuletni telewizor Philipsa robiony na rynek niemiecki, z bardzo dobrym
      kineskopem i takimi bajerami, za które z sklepie zapłacisz majątek, prezentuje
      lepszą jakość i dłużej pochodzi, niż promocyjne odrzuty poprodukcyjne z
      hiperów. Powodzenia. Kasiacha
      • kriss.forum Re: PHILIPS 24.04.02, 19:24
        Gość portalu: kasiacha napisał(a):

Moja rada: kupuj towary używane
        > sprowadzone z zachodu, choćby na giełdzie na Balickiej; zapewniam, że np.
        > kilkuletni telewizor Philipsa robiony na rynek niemiecki, z bardzo dobrym
        > kineskopem i takimi bajerami, za które z sklepie zapłacisz majątek, prezentuje
        > lepszą jakość i dłużej pochodzi, niż promocyjne odrzuty poprodukcyjne z
        > hiperów. Powodzenia. Kasiacha

ŚWIĘTA RACJA!!! Zbigniew zanim kupisz telewizor w sklepie, zastanów się 2 razy.
        Np. Ja mam w domu 25" Nokia: subwoofer, nicam, stopklatka, 100 Hz, po prostu
        wszystko. I to wszystko za 1000 zł. A w sklepie dałbyś 3-4 razy więcej. Mam
        kumpla, a on ma w miarę dzianych rodziców. Kupili 29" Panasonica. Nic się nie
        psuje, ale: 50 Hz, mało funkcji, kineskop wypukły jak okulary mojej sąsiadki. Za
        bodajże 2-3 tys zł. Marnotrawienie kasy. OK, niektórzy "boją się" kupować na
        giełdzie. Ale ja i mój ojciec znamy większość handlarzy na Balickiej i są to
        naprawdę wporządku ludzie którzy nie wciskają kitu. Przykład: kupiłem za 1000zł
        wieżę wartą 1799 zł w sklepie, do tego nagrywarka za 500 zł (w sklepie 1499 zł) w
        stanie idealnym, kupione w Myślenicach 3 miesiące wcześniej. Nowy walkman z
        Rajchu 150 zł (sklep 250zł). Philips 21" 545 zł (sklep 899 zł). Monitor 600 zł
        (sklep 2000-2500 zł). Tuner 100 zł (sklep 400 - 500 zł).
        Oszczędności:
        TV Nokia liczmy 2000 zł
        TV Philips 350 zł
        Wieża + CDR: 1000 + 800 = 1800 zł
        Walkman 150 zł
        Tuner 350 zł
        Monitor (załóżmy że w sklepie koszt. 2300 zł) 1700 zł

Podsumowując:
        2000 + 350 + 1800 + 150 + 350 + 1700 = 6350 zł
        Oszczędności wyniosły pi razy drzwi 6350 zł.

Mógłbym wystukać posta na ten temat o długości kilkudziesięciu linijek ale nikt
        by mnie nie zrozumiał, nikomu by się nie chciało tego czytać a poza tym to by nic
        nie zmieniło.

Pozdrawiam,
        Kriss.
        • Gość: Zbigniew Re: PHILIPS IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 19:31
          kriss.forum napisał(a):

> ŚWIĘTA RACJA!!! Zbigniew zanim kupisz telewizor w sklepie, zastanów się 2 razy.

Coś nie ten wątek,ale Was odnalazłem:))

>
          > Np. Ja mam w domu 25" Nokia: subwoofer, nicam, stopklatka, 100 Hz, po prostu
          > wszystko. I to wszystko za 1000 zł.

Nokia to nie znam raczej kojarzy mi się z telefonami komórkowymi. Nowy czy
          używany?

Będę szczery decyzję już podjąłem:
          TV Sony, 100Hz, Trinitron(płaski), 29 cali ....
          Taką mam naturę że wolę nowe z gwarancją co nie oznacza że się nie targuję i nie
          szukam okazji. Myślę że uda mi się kupić za parę stów taniej niż w sklepie:)))
          > Pozdrawiam,
          > Kriss.

• Gość: kasiacha Re: PHILIPS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 13:02
            NOKIA: tv tej firmy nie trafiały na polski rynek, bo były dla nas zbyt drogie.
            Na Zachodzie znają i cenią tę markę tv, polecam więc używane z giełdy. Obecnie
            NOKIA sprzedała swoje prawa na tv firmie AKAI, można "nokie" kupić też z
            napisem Univerum, Salora i innymi. Co do SONY: nie polecam, kineskopy lecą;
            mocno przereklamowane.
            • Gość: Zbigniew Re: PHILIPS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 13:10

> NOKIA: tv tej firmy nie trafiały na polski rynek, bo były dla nas zbyt drogie.
              > Na Zachodzie znają i cenią tę markę tv, polecam więc używane z giełdy. Obecnie
              > NOKIA sprzedała swoje prawa na tv firmie AKAI, można "nokie" kupić też z
              > napisem Univerum, Salora i innymi. Co do SONY: nie polecam, kineskopy lecą;
              > mocno przereklamowane.

Jak to lecą kineskopy kurde jakieś konkrety. Teściowa ma ponad 10 lat i działa
              super, kilku moich znajomych też. Chyba że jakie tanie modele, bo jak się kupuje
              TV nowy za 2000 zł 29cali to nie dziwne że coś się psuje. Może z promocji w
              hipermarkecie (sprzedają odrzuty z Zachodu), kolega kupił w Mediamarkt i już się
              zepsuł (ale nie Sony:)))
            • Gość: PROKOCIM Re: PHILIPS IP: *.client.attbi.com 01.05.02, 00:33

> NOKIA: tv tej firmy nie trafiały na polski rynek, bo były dla nas zbyt drogie.
              > Na Zachodzie znają i cenią tę markę tv, polecam więc używane z giełdy. Obecnie
              > NOKIA sprzedała swoje prawa na tv firmie AKAI, można "nokie" kupić też z
              > napisem Univerum, Salora i innymi. Co do SONY: nie polecam, kineskopy lecą;
              > mocno przereklamowane.

Niezle knoty wypowiadasz. Sony ma wyrobiona marke nie przez reklamy ale przez
              lata dzialanosci. Poza tym wszystkie wieksze firmy najpierw osiedlaja sie na
              najwiekszych rynkach zbytu. Dopiero pozniej poszerzaja swoja dzialanosc na
              mniejsze kraje. Odsprzedali prawa bo nie daja sobie rady, na tym rynku ponosza
              tylko straty.
              • Gość: PROKOCIM Re: PHILIPS IP: *.client.attbi.com 01.05.02, 00:50
                Maly dodatek. Nokia produkuje tv tylko dla digital tv. Co wiaze sie rowniez z
                cena. Jesli ktos posiada normalna kablowke to bedzie to strata pieniedzy.
                Jednak do odbioru DVD mozna by sie zastanowic.
              • Gość: DDD Re: PHILIPS IP: 213.25.103.* 02.05.02, 11:39
                To ty nie za bardzo wiesz o czym mowisz. Nie masz bladego pojecia jak
                funkcjonuja firmy i rynek. Nawet nie przeszlo ci przez mysl ze Sony sprzed 10
                lat i dzis to zupelnie cos innego. Nie przychodzi ci do glowy takze kilka
                innych rzeczy, ale nie martw sie. Moze z czasem...
                • Gość: PROKOCIM Re: PHILIPS IP: *.client.attbi.com 04.05.02, 00:16
                  Gość portalu: DDD napisał(a):

> To ty nie za bardzo wiesz o czym mowisz. Nie masz bladego pojecia jak
                  > funkcjonuja firmy i rynek. Nawet nie przeszlo ci przez mysl ze Sony sprzed 10
                  > lat i dzis to zupelnie cos innego. Nie przychodzi ci do glowy takze kilka
                  > innych rzeczy, ale nie martw sie. Moze z czasem...

Robisz z siebie idiote. Nie rozumiesz tego co napisalem o Sony, dokladnie to samo
                  co ty. Nie potrafisz zrozumiec prostego tekstu.
                  • Gość: DDD Re: PHILIPS IP: *.pl 06.05.02, 12:08
                    Gość portalu: PROKOCIM napisał(a):

>
                    >
                    > Robisz z siebie idiote. Nie rozumiesz tego co napisalem o Sony, dokladnie to sa
                    > mo
                    > co ty. Nie potrafisz zrozumiec prostego tekstu.

To wlasnie przez takich naiwnych i zaslepionych jedna marka znakomite telewizory
                    Nokia i Finlux znikly kiedys z polskiego rynku bedac podowczas w dystrybucji
                    Liberty. Po Sony pozostalo jedynie wspomnienie jakosci i innowacja Black
                    Trinitron w 4 bodajze kolejnych wcieleniach. Dzis to taka sama firma jak i inne-
                    musi sie liczyc z kosztami i obnizaniem jakosci kupujac np chipy od Philipsa
                    (ktory jest marka jeszcze gorsza)i "tajwanskich" producentow. Wnioskuje ze
                    niewiele wiesz o elektronice powszechnego uzytku, opierasz sie tylko na tym co
                    krzykna na gieldzie na Balickiej i co potwierdza znajomi, ktorym wydaje sie ze sa
                    ekspertami. Nie sadze zebys np wiedzial co da sie zrobic z TV dzieki tzw. pilotom
                    serwisowym, jakie firmy produkuja napedy do CD, jakiej klasy glosniki sa
                    montowane w "supertelewizorach" za 10000 zl, jak konstruowane sa np zasilacze do
                    do TV Sony. O firmy audio nie pytam bo pewnie Technics (najwiekszy szajs) jest
                    dla ciebie mistrzostwem swiata, a amplituner z Pro-Logic to spelnienie marzen.
                    Tak sie sklada ze nie moge robic z siebie idioty bo po prostu sie na tych
                    sprawach dobrze znam. Znam sie, a nie: wydaje mi sie ze sie znam.

• Gość: Zbigniew Re: PHILIPS IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 12:56

> Tak sie sklada ze nie moge robic z siebie idioty bo po prostu sie na tych
                      > sprawach dobrze znam. Znam sie, a nie: wydaje mi sie ze sie znam.

Nareszcie jakiś specjalista (bez drwiny).
                      Powiedz mi coś więcej o modelu SONY 29KV66FX technicznie. Ale proszę nie każ mi
                      kupować Nokii:))) Czy te Sony to naprawdę taki szajs? Nie chcę wydać 4000 za
                      szajs:((
                      Ps.Technics mam już kilkanaście lat i działa bez zarzutu.
                      • Gość: spiralarchitect Re: PHILIPS IP: 62.121.131.* 06.05.02, 16:58
                        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Gość portalu: DDD napisał(a):
                        >
                        > > Tak sie sklada ze nie moge robic z siebie idioty bo po prostu sie na tych
                        > > sprawach dobrze znam. Znam sie, a nie: wydaje mi sie ze sie znam.
                        >
                        > Nareszcie jakiś specjalista (bez drwiny).
                        > Powiedz mi coś więcej o modelu SONY 29KV66FX technicznie. Ale proszę nie każ mi
                        >
                        > kupować Nokii:))) Czy te Sony to naprawdę taki szajs? Nie chcę wydać 4000 za
                        > szajs:((
                        > Ps.Technics mam już kilkanaście lat i działa bez zarzutu.

Niestety to ze sie znam to nie wszystko :). Od 2 lat mniej wiecej nie pociagaja
                        mnie nowinki w elektronice powszechnego uzytku, wiec nie jestem w stanie
                        wypowiedziec sie na temat sprzetu Year 2002. Kiedy konczylem prace w tej branzy
                        (a pracowalem tam bardziej z zamilowania niz z koniecznosci, sprawdzajac kto
                        stosuje jakie kineskopy,sprawdzajac technologie na jakiej produkowane sa
                        wzmacniacze, CD, kolumny, porownujac rozne TV, discmany, kamery i cala reszte,
                        czytajac duzo i sprawdzajac nabyta wiedze w praktyce; ludzie przychodzili do mnie
                        dziekujac za rade, a mi po prostu sprawialo przyjemnosc burzenie glupich mitow
                        typu "Sony wciaz jest the best"). Najlepszy sprzet wyzszej klasy (ogolnie-nie
                        mowie o posczegolnych modelach) robil wtedy francuski Thomson). Telewizory Sony
                        byly przede wszystkim za drogie. Pamietam model 100Hz Sony kosztujacy 6500 zl-w
                        tej cenie jakosc obrazu, dzwieku i funkcje w porownaniu do konkurencji byly
                        tragiczne. Nie twierdze ze Sony jest zle, kiedys np. podobno dawalo 25 lat tzw.
                        wewnetrznej gwarancji na kineskop, Trinitron to klasyka innowacji technicznej,
                        bezsprzeczna, ale inne firmy dogonily Sony w wielu dziedzinach, a w tej chwili
                        najprawdopodobniej ciagle robia pewne rzeczy lepiej przy mniejszych cenach. Nie
                        doradze Ci-przez 2 lata wiele sie moglo zmienic. Wtedy zdecydowanie najlepszym
                        telewizorem w relacji jakosc do ceny byl 100Hz Thomson, chyba model 29DJ79 (moge
                        sie mylic). Fenomenalna maszyna.
                        Nie doradze Ci, ale moje zdanie jest takie: jesli mialbym kupowac Sony to na
                        pewno walkman,discman i kamera, co do reszty zastanawialbym sie i zbieralbym
                        informacje z wielu zrodel (sprzedawcy (ale tacy co widac po nich ze mowia do
                        rzeczy i maja wiedze i doswiadczenie), znajomi-ale nie fanatycy marki, pisma z
                        branzy: nawet popularne "Life Video"-jest calkiem ok-sa recenzje, ktore nie
                        wygladaja na "placone"(ja uwazam ze byly wartosciowe), a placone sa na przyklad
                        w "Audio" i "Hi-fi i muzyka"-wiem bo znam troche polska branze hi-fi od kulis).
                        Jesli chodzi o Technicsa-to najwieksza masowa. Problem jest taki, ze jesli
                        chcesz kupic TV to nie masz alternatywy w tym sensie, ze sa same wielkie
                        koncerny. A w sprzecie audio wybor jest. Pierwszym moim CD byl Technics SL-PS 50,
                        model jeszcze ze schylkowego "Pewexu". Potem Pioneer PD-S 705-dobry sprzet, ale
                        nic ponadto. Zanim go sprzedalem porownalem go z brytyjskim NADem chyba C540
                        (Pioneer kosztowal 1399zl, NAD 2010zl no ale wiadomo ze jak zmieniac to wyzej i
                        drozej). Kolosalna roznica-uslyszalby ja KAZDY!!! Nikt nie musi byc audiofilem-to
                        czesto niezbyt normalni fanatycy. Ja wiem jedno: roznice w brzmieniu klockow sa
                        wyrazne i sa faktem. Ostatecznie kupilem brytyjski CD Arcam Alpha 7SE-w sklepie
                        2500zl, ale mialem go nowego w cenie NADa :). Klocki brzmia roznie, ale najwiecej
                        zalezy od kolumn. Jesli bedziesz kiedys zmienial sprzet to sa firmy produkujace
                        kolumny ktorych nalezy unikac: Tonsil, Jamo, Eltax. A tak ogolnie wszystko to co
                        chwala w "AUdio" i "HI-fi i muzyka" nalezy traktowac z bardzo duza ostroznoscia.
                        Z japonczykow robiacych klocki niezli sa Onkyo, Teac, lepsze/drozsze Sony,
                        czesciowo Pioneer (niektore modele), a najlepsi Japonce to Luxman i Rotel.

Nokia chyba od 7 lat nie robi juz TV, tak jak np Blaupunkt.
                        Ciekawostka: 2 TV: jeden JVC: 21 cali, mono
                        drugi Daewoo 21 cali, stereo
                        oba w cenie 999zl
                        90% ludzi kupiloby JVC ze wzgledu na bardziej solidna marke
                        (co po czesci jest prawda), taki sam telewizor z etykietka
                        JVC (ale juz stereo) kosztowal 1199zl
                        tak naprawde byly to 3 IDENTYCZNE TELEWIZORY, ktore Daewoo
                        robilo dla siebie i dla JVC, za te same $$$ 999zl Daewoo byl
                        prostu lepszy-bo stereo-cena ta sama. Placiles 1199 za Daewoo
                        z etykietka JVC podczas gdy miales to samo za
                        999zl Ten przyklad wyjasnia
                        bardzo wiele jesli chodzi o branze :)

Ale nie popadaj w pesymizm, sa dobre rzeczy tylko trzeba je "wykryc" :)
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: DDD Re: PHILIPS IP: 62.121.131.* 06.05.02, 17:05
                          Zalogowalem sie i kiedy chcialem sie wylogowac, okazalo sie ze bede musial
                          jeszcze raz przepisywac. Przepisywac jeszcze raz pod "DDD" nie chcialem wiec
                          zostalo tak jak jest :). Tak wiec patrz pietro wyzej :).
                        • Gość: DDD Re: PHILIPS IP: 62.121.131.* 06.05.02, 17:19
                          PS. Ten Thomson kosztowal wtedy 4499zl.
                          PS II. Technics dziala i dzialal najprawdopodobniej bedzie :). Wzmacniacze hi-
                          fi, nawet najtansze i najprostsze powinny wytrzymac kilkanascie lat
                          (najbardziej wadliwe sa w nich potencjometry). Lasery tanszych CD maja
                          wewnetrzne gwarancje ok 10000 godzin (minimum) wiec tez pociagna dlugo (kiedys
                          modele Denona, dosc drogie, mialy cos w rodzaju automatycznej korekty precyzji
                          wiazki lasera-kiedy sie starzal i zuzywal to system wciaz
                          laser "naprawial" :) ). Kolumny to moga pasc tylko ze starosci, chyba ze sie
                          w*****sz i spalisz :).
                          Tak wiec mialem na mysli, ze Technics to shit jesli chodzi o brzmienie. Jakosc
                          wykonania jest wystarczajaca by gral dlugo i trzymal sie solidnie.

PS III Jesli chodzi o lepszy sprzet hi-fi od 2000zl w gore to Japonce to
                          margines. Nie maja zadnych dobrych kolumn. Zadnych!!!! Nawet szczytowe modele
                          Sony robione sa na europejskich zwrotnicach, glosnikach (Peerles, Vifa,
                          Scanspeak, Dynaudio, Seas, Eton, Focal, Davis to scisla czolowka producentow
                          glosnikow na swiecie, to jesli chodzi o glosniki dla inych firm, bowiem
                          producenci kolumn jak B&W, czy Monitor Audio robia glosniki dla siebie i nie
                          biora Etonow czy Scanspeakow) i na europejskiej technologii. Dobry dzwiek to w
                          97% Europa i USA.
                          • Gość: Zbigniew Re: PHILIPS IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 17:28

> PS. Ten Thomson kosztowal wtedy 4499zl.
                            > PS II. Technics dziala i dzialal najprawdopodobniej bedzie :). Wzmacniacze hi-
                            > fi, nawet najtansze i najprostsze powinny wytrzymac kilkanascie lat
                            > (najbardziej wadliwe sa w nich potencjometry). Lasery tanszych CD maja
                            > wewnetrzne gwarancje ok 10000 godzin (minimum) wiec tez pociagna dlugo (kiedys
                            >
                            > modele Denona, dosc drogie, mialy cos w rodzaju automatycznej korekty precyzji
                            > wiazki lasera-kiedy sie starzal i zuzywal to system wciaz
                            > laser "naprawial" :) ). Kolumny to moga pasc tylko ze starosci, chyba ze sie
                            > w*****sz i spalisz :).
                            > Tak wiec mialem na mysli, ze Technics to shit jesli chodzi o brzmienie. Jakosc
                            > wykonania jest wystarczajaca by gral dlugo i trzymal sie solidnie.
                            >
                            > PS III Jesli chodzi o lepszy sprzet hi-fi od 2000zl w gore to Japonce to
                            > margines. Nie maja zadnych dobrych kolumn. Zadnych!!!! Nawet szczytowe modele
                            > Sony robione sa na europejskich zwrotnicach, glosnikach (Peerles, Vifa,
                            > Scanspeak, Dynaudio, Seas, Eton, Focal, Davis to scisla czolowka producentow
                            > glosnikow na swiecie, to jesli chodzi o glosniki dla inych firm, bowiem
                            > producenci kolumn jak B&W, czy Monitor Audio robia glosniki dla siebie i nie
                            > biora Etonow czy Scanspeakow) i na europejskiej technologii. Dobry dzwiek to w
                            > 97% Europa i USA.

kolumn nie mam technicsa:)) ale nie będę się przyznawał jakie mam.
                            Kiedyś też dobrze znałem się na sprzęcie i technics nie wypadał źle.
                            Kupiłem klasę AA i uważam że brzmi nieźle oczywiście w tym przedziale cenowym.
                            Co sądzisz o sprzęcie Marantza i jakie kolumny w rozsądnej cenie można kupić. Za
                            moich czasów niezłe były JBL. Aha zastanawiam się jaki subwover kupić bo kolumny
                            już trochę mi się nie mieszczą w pokoju?:)))
                            • Gość: spiralar Re: PHILIPS IP: *.pl 06.05.02, 21:12
                              No wlasnie, tak mi cos switalo ze zapomnialem :). O czym? Wlasnie o Marantzu.
                              To dobra firma. 2 lata temu widzialem samego Kena Ishiwate na targach Audio-
                              Show w Warszawie. Gdybym mial Marantza PM-17 na przyklad to nie mialbym
                              kompleksow wobec posiadaczy sprzetu bardziej specjalistycznych i mniej
                              popularnych firm. Byla niedawno promocja na CD 67KI (CD) i PM66KI (chyba taki
                              symbol-to byl wzmacniacz). Wzialbym to za 4000zl prawie bez wahania.
                              Jakie kolumny? Twoj wybor. Zalezy jaka muzyka i jakie gusta brzmieniowe. JBL
                              to marka typowo amerykanska: duzo efektownego basu "mocny dzwiek". Widzialem
                              ich tansze rzeczy w Media Markcie, ogolnie to co widzialem to masowka, ale
                              firme szanuje. Zalezy co masz na mysli mowiac rozsadna cena. Ja mialem cos a'la
                              produkowane kilka lat temu LS 30 pod szyldem gdynskiego Radmora :))))))) tylko
                              robione specjalnie dla mnie na glosnikach Davis 17cm i Dynaudio D-28. Same 4
                              glosniki w detalu kosztowaly ok. 1400 zl, za kolumny po znajomosci dalem
                              1000 :). "Radmor" to przykrywka-nie bylo w nich nic polskiego oprocz skrzynki.n
                              Graly fenomenalnie, w ogole jestem fanem kevlarowych membran. Najtansze
                              francuskie kolumny na tym kevlarowym glosniku Davis, Apertura Tanagra
                              kosztowaly ok.8000zl Jak bede mial $$$$ zamawiam sobie 3 drozne na wooferze
                              Eton 21cm, sredniotonowym 13cm Davis i Etonie na gorze, ale to dopiero wtedy
                              jak bedzie mnie stac.
                              Sorry, ale na subwooferach sie nie znam. Nie interesuje mnie ta klasa sprzetu.
                              Do kina domowego sie przydaja, do muzyki bym nie kupil (chyba ze ktos lubi
                              techno). Generalnie wolalbym dolozyc te kilkaset lub 1000kilka zl do kolumn.
                              Zreszta z basem to jest sprawa na zupelnie inna rozmowe :). Mielismy w sklepie
                              tzw "aktywny subwoofer" Philipsa i Sony zalecany do miniwiezy. Gdybym nazwal
                              go "aktywnym g****m" bylby to komplement. Szczytem jego mozliwosci bylo
                              buczenie i dudnienie :). Aha, subwoofer do muzy bylby moze ok. gdybym do samego
                              sluchania mial pomieszczenie 100m2. Ale to nie USA :)
                              • mikolaj7 Re: PHILIPS 06.05.02, 22:25
                                przepraszam, mam zupelnie nie-na-temat pytanie do
                                spiralarchitekta. jakim cudem wczesniej podpisales sie cala
                                ksywka? kopiwoales kod zrodlwoy strony i zmieniales tagi
                                w formularzu, czy po prostu Cie wywalilo z konta?
                  • kasiacha Re: PHILIPS 06.05.02, 12:37
                    Ludzie, skąd w was tyle agresji!?!? Przecież to tylko czyjeś poglądy, a nie
                    sprawa życia i śmierci. Wiosna, Panowie, wyluzujcie, szkoda nerwów. I pomyśleć,
                    że niechcący wywołałam tę burzę. Niestety, ja też wiem o czym mówię: Markowe
                    sprzęty sprzed lat nastu - ok, nowe - nie koniecznie. Kasiacha
        • tomcrac Re: PHILIPS 01.05.02, 07:59
          kriss.forum napisał(a):

> OK, niektórzy "boją się" kupować na
          > giełdzie. Ale ja i mój ojciec znamy większość handlarzy na Balickiej i są to
          > naprawdę wporządku ludzie którzy nie wciskają kitu.

Kitu moze nie, ale kradzione rzeczy calkiem mozliwe..

> Przykład: kupiłem za 1000zł wieżę wartą 1799 zł w sklepie, do tego nagrywarka
          > za 500 zł (w sklepie 1499 zł) w stanie idealnym
          > Philips 21" 545 zł (sklep 899 zł). Monitor 600 zł (sklep 2000-2500 zł). Tuner
          > 100 zł (sklep 400 - 500 zł)

Przy cenach, ktore podajesz poprostu nie uwierze, ze sa to urzadzenia
          tylko "uzywane" :( a skoro nie sa, to nie warto ich kupowac tym bardziej.
          pozdrawiam

tomCrac
    • Gość: Carrot Zelmer IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 18:46
      TERAZ POLSKA! - pomyślałem i kupiłem jeden z droższych modeli odkurzacza
      Zelmer (coś ponad 500zł dwa lata temu). Reklamują toto, że nawet wirusy
      przefiltruje, nie mówiąc o kurzu - idealny dla alergików! Ja na szczęście
      alergikiem nie jestem, ale w czasie odkurzania muszę zawsze wietrzyć
      mieszkanie. Czuć kurzem bardziej niż po odkurzaniu starym, 25-letnim Zelmerem,
      jakiego poprzednio docierałem po rodzicach.
      Podkreślam, że używam odkurzacza zgodnie z instrukcją, worków nie przepełniam,
      filtra jeszcze (wg instrukcji) nie powinienem wymieniać.
      Jakby nie jego ciężar, to już dawno byłbym z nim w reklamacji. Ale już wiem,
      że następny odkurzacz będzie z importu. Najlepiej z Niemiec, bo oni (w
      przeciwieństwie do niechlujów Polaków) słyną z solidności.
      • Gość: andzia Re: Zelmer /do Carrot/ IP: *.abo.wanadoo.fr 03.05.02, 20:43
        Wydaje mi sie ze nie jestes sprawiedliwy w ocenie.
        Po pierwsze gdyby ten odkurzacz nazywal sie po niemiecku, to
        pewnie nie zauwazylbys tylu wad.
        Po drugie , nie wierz /posty wyzej/ ze to co kupisz
        "zagranicznego" w Polsce to rzeczy nowoczesne. Nie wierze ,
        ze w Niemczech produkuje sie taniej niz w Polsce.
        Po drugie , na pewno taniej produkuje sie w Azji skad przybywa
        masa produktow dobijajacych ekonomicznie naszych wytworcow.
        Zelmer juz ledwie radzi sobie z ta konkurencja.
        Uwazam, ze my Polacy powinnismy ciagle dawac szanse naszym
        producentom.Zauwaz , ze w supermarkecie nie kupisz juz sitka do herbaty,
        tarelka ani do szczotki do WC- polskiej produkcji.
        A dla alergikow najlepsze sa odkurzacze wodne, ktorych obsluga zajmuje 2
        razy wiecej czasu niz odkurzanie.
        • mikolaj7 Re: Zelmer /do Carrot/ 03.05.02, 23:58
          demagogia. w niemiecku nie znalazl by tylu wad, bo by ich
          nie bylo. to jest kolejny przyklad, ze lepiej nie kupowac
          polskiego, bo takie bedzie najprawdopodobniej
          spartolone. niemcy przynajmniej partola lepiej.
          • Gość: Belami Re: Zelmer /do Carrot/ IP: *.bn.krakow.pl 06.05.02, 12:17
            Ja mam Zelmera Meteora Super 1400 W już chyba ze sześć lat i nie narzekam.
            Jedyne co musiałem wymienić to wtyczkę.
            • mn7 Re: Zelmer /do Carrot/ 06.05.02, 17:03
              Gość portalu: Belami napisał(a):

> Ja mam Zelmera Meteora Super 1400 W już chyba ze sześć lat i nie narzekam.
              > Jedyne co musiałem wymienić to wtyczkę.

Używam od dawna Zelmera Allergo i nie mam najmniejszych kłopotów.
              Piter kupił silnie zubożoną wersję i okazało się, że działa jak działa. To jest
              kwestia wyboru - jak przy kupnie samochodu - można znaleźć supertanią wersję, ale
              potem się z reguły żałuje.

mn
              • Gość: Carrot Re: Zelmer - od Carrota IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 20:02
                Moje odczucia związane z odkurzaczem nie są spowodowane subiektywnym,
                negatywnym odbiorem marki Zelmer - wręcz przeciwnie. Zawsze miałem o nich
                bardzo dobre zdanie. Dodatkowo, wybrałem jeden z najdroższych modeli. Może
                właśnie dlatego zlekceważyłem początkowe objawy - lekki zapach kurzu w
                powietrzu po odkurzaniu, jeszcze w czasach nowości odkurzacza. Teraz sprzęt ma
                trzy lata, jako student w kawalerce używam go niezbyt intensywnie, a stan
                powietrza "wydychanego" przez odkurzacz jest coraz gorszy. Można powiedzieć,
                że właśnie siła marki Zelmer sprawiła, że przegapiłem termin gwarancji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka