Dodaj do ulubionych

Lista marzeń

13.01.05, 22:32
Ograniczę się do wyliczanki:przedszkole (a) społeczne (nie prywatne),takoważ
szkoła, dom kultury, park (sama mogę sadzić) z darowizny np któregoś
developera (ależ ja chcę być tak naiwna!), zagospodarowanie Zakrzówka
dzięki funduszom unijnym, dostępny park wokól stadniny i uporządkowany teren
wokół stawu, bezkolizyjna trasa rowerowa do centrum. Aż żyć się chce! I nadal
tak poruszona i zorganizowana społeczność lokalna. Serce roście...
Obserwuj wątek
    • prosci Re: Lista marzeń 13.01.05, 22:41
      Dorzucę jeszcze tylko autobus jeżdżącu kobierzyńską do centrum i prozaiczny
      remont rzeczonej ulicy. Niewiele mi trzeba...
      • xrtdgene Re: Lista marzeń 13.01.05, 22:43
        124 i 128 jeżdzące 3 przystanki dalej do ronda ..............
        • pinkdotr Re: Lista marzeń 14.01.05, 01:36
          xrtdgene napisał:

> 124 i 128 jeżdzące 3 przystanki dalej do ronda ..............

Oj bardzo jest to potrzebne. Chociaż wtedy, gdy nie jeździ 194. Po godz. 18 w
          stosunku do dnia ilość autobusów spada z 8/godzinę do 1/godzinę i to jest
          straszne. Musimy naciskać na przyśpieszenie budowy tramwaju, bo obecne plany są
          strasznie rozwleczone w czasie. Gdy będzie tramwaj, to nie będzie
          pętli "Ruczaj", autobusy zostaną pewnie poważnie okrojone i tramwaj
          dojeżdżający do ronda będzie musiał jeździć częściej niż obecne 114.

Będę też powtarzał z uporem maniaka o otwarciu połączenia między Chmieleńcem a
          Szuwarową - chociaż dla ruchu pieszego. Jeżeli obawiamy się wzrostu ruchu
          samochodowego, to połączenie drogowe nie jest już tak pilne jak piesze, ale
          mogłoby wg mnie być dobrą alternatywą dla przedłużania Raciborskiej wprost
          do Bobrzyńskiego. Połączenie miałoby tyle zawijasów, że zniechęciłoby
          skutecznie do ruchu tranzytowego - strata czasu=żaden skrót.

Temat chodników. Brakuje ich w wielu miejscach a nie są aż tak dramatycznie
          drogie do wykonania. Myślę, że tu moglibyśmy zrobić listę najpilniejszych i
          męczyć o nie Radę Dzielnicy - sami powtarzają, że środki będące w ich
          dyspozycji wystarczają często jedynie na chodniki. Niech więc chociaż to dla
          nas robią.
          Zgłaszam pierwszą propozycję na listę potrzebnych chodników:
          połączenie Chmieleńca z Przemiarki - potrzebne jako droga do szkoły i Kościoła
          przy skrzyżowaniu Kobierzyńskiej/Skośnej

pozdrowionka

pinkdotR
          • innyzruczaju Re: Lista marzeń 14.01.05, 09:19
            pinkdotr napisał:

> xrtdgene napisał:
            >
            > > 124 i 128 jeżdzące 3 przystanki dalej do ronda ..............
            >
            > Oj bardzo jest to potrzebne. Chociaż wtedy, gdy nie jeździ 194. Po godz.
            > 18 w stosunku do dnia ilość autobusów spada z 8/godzinę do 1/godzinę i
            > to jest straszne.

Jak na razie to komunikacja ponoć wymyśliła nową linię 424 jeżdzącą
            ze... starej pętli (tam gdzie 124/128).

Ale ponoć w perspektywie kilku miesięcy ma być znacznie więcej kursów
            194 i nowa linia z Czerwonych Maków do Mistrzejowic.
            • ekhem1 Re: Lista marzeń 14.01.05, 11:34
              a czy z Chmieleńca były jakieś postulaty do MPK o przedłużenie linii 124 i 128
              do ronda? Nasza administracja pisała w tej sprawie (Osiedle Europejskie) gdzies
              na wiosnę. Niestety listowne zawiadomienie o spotkaniu w sprawie (MPK, władze UJ
              no i administracja) administratorki otrzymały PO terminie spotkania (byłam przy
              tym jak pani list otwierała i czytała). Potem słyszałam o jakichś zapewnieniach
              że od nowego roku ma sie coś zmienić, ale to na bazie plotki.
              Tak się zastanawim, czy może na bazie masowego ruszenia w sprawie komunałek i
              aktywizacji społecznej nie powalczyć także i o to. Co Wy na to, Mieszkańcy
              Chmieleńca?

Pozdrawiam serdecznie :)
              • oxyt Re: Lista marzeń 14.01.05, 12:16
                Z tego co mi wiadomo były pisma, MPK nawet odpowiedziało, że w chwili obecnej
                nie ma autobusów, mówili nawet o jakimś prywatnym przewoźniku ale do tej pory
                cisza. Od lutego o ile dobrze pamiętam będzie nowa linia 424 Ruczaj -Wieczysta.
                w późniejszym terminie gdy otrzymają kolejne przegubowce mają wydłużyć linię
                194 do Górki Narodowej, ma ono jeździć częściej i dłużej. To tyle co wiem.
                Pozdrawiam
                • ekhem1 Re: Lista marzeń 14.01.05, 12:25
                  Hmm, nie bardzo rozumiem, po co im nowe autobusy, jezeli przedłużenie linii
                  wydłuza czas przejazdu autobusu o jakieś 3 do 5 min? Najwyżej zmieniłaby się im
                  częstotliwośc kursowania, a i to nie wiem czy byłoby potrzebne, bo kierowcy
                  czesto stoją dosyc długo na końcówkach, czekając na nastepny kurs.
                  • oxyt Re: Lista marzeń 14.01.05, 12:51
                    Zgadza się.
                  • innyzruczaju Re: Lista marzeń 14.01.05, 13:10
                    Myślę że można spodziewać się oporu mieszkańców
                    okolic pętli 124/128, jeżeli chodzi o przedłużenie
                    tych linii do ronda. Ludzie lubią wsiadać na pętli
                    bo można sobie zająć siedzące miejsce i nie trzeba
                    się dopychać do już zatłoczonego autobusu.

Być może stąd wynika skłonność MPK do wprowadzania
                    nowych linii zamiast przedłużania starych.
                    Ale skoro uruchamiają nowe 424 to mogliby je puścić
                    do końca.
              • pinkdotr Re: Lista marzeń 14.01.05, 12:37
                > a czy z Chmieleńca były jakieś postulaty do MPK o przedłużenie linii 124 i 128
                > do ronda?

Osobiście pisałem do MPK i Rady Dzielnicy 8. Wymieniłem trochę maili i wyszła z
                tego wzajemna spychologia i ogólne "niedasię". Co do braku pojazdów, to
                rozumiem to w szczycie, ale wieczorem, gdy częstotliwość 114 jest co 40 min a
                nie ma 194 czyli wtedy, gdy najbardziej potrzebujemy przedłużenia 124/128, nie
                ma problemu braku autobusów. Jest problem zakupienia przez miasto w MPK
                dodatkowych wozokilometrów do czego musimy miasto zachęcić/zmusić. Wierzę, że
                dzięki stowarzyszeniu uda nam się to zrobić jak tylko bezpiecznie zamkniemy
                sprawę getta.

Pozdrowionka

pinkdotR
                • ekhem1 Re: Lista marzeń 14.01.05, 12:51
                  no, należy jeszcze trzymac rękę na pulsie odnosnie tej nowej lini 400-coś tam.
                  Zeby nie prowadzili jej tylko do petli na starym Ruczaju...
                  • ekhem1 Re: Lista marzeń 14.01.05, 13:21
                    Aha, no i może przy okazji, zmieniliby nazwę przystanku końcowego na rondo
                    Czerwone Maki albo Osiedle Europejskie, bo Kampus UJ jest bardzo mylaca i
                    spotykam bardzo wiele zagubionych osób, które jachały na Kampus a wylądowały nie
                    wiadomo gdzie. Moze w tym mogły by władze UJ poprzeć Stowarzyszenie
          • oxyt Re: Lista marzeń 14.01.05, 11:23
            pinkdotr napisał:

Zgłaszam pierwszą propozycję na listę potrzebnych chodników:
            > połączenie Chmieleńca z Przemiarki - potrzebne jako droga do szkoły i
            Kościoła
            > przy skrzyżowaniu Kobierzyńskiej/Skośnej

Nie bardzo rozumiem którędy chcesz chodzić do Kościoła i szkoły, bo przez
            Chmieleniec przejść się tam nie da. Na "płytach" niestety jest 5 cm błota i po
            prostu się grzęźnie (zresztą jak Spółdzielnia zakończy budowę, płyty zostaną
            rozebrane, teren prawdopodobnie dzierżawiony jest od miasta). Jesscze niedawno
            dało się przejść przez ul. Szwai, ale tam też budowa i ta sama sytuacja. My
            niestety chodzimy dość spory kawałek Bobrzyńskiego i Lubostroń, przez rondo.
            Myślę jednak, że gdyby na terenie obecnej "drogi z płyt" i terenu przy
            stadninie koni stworzyć park z alejkami byłoby przejście.
            • pinkdotr Re: Lista marzeń 14.01.05, 14:38
              oxyt napisała:

> pinkdotr napisał:
              >
              > Zgłaszam pierwszą propozycję na listę potrzebnych chodników:
              > > połączenie Chmieleńca z Przemiarki - potrzebne jako droga do szkoły i
              > Kościoła
              > > przy skrzyżowaniu Kobierzyńskiej/Skośnej
              >
              > Nie bardzo rozumiem którędy chcesz chodzić do Kościoła i szkoły, bo przez
              > Chmieleniec przejść się tam nie da. Na "płytach" niestety jest 5 cm błota i
              po
              > prostu się grzęźnie (zresztą jak Spółdzielnia zakończy budowę, płyty zostaną
              > rozebrane, teren prawdopodobnie dzierżawiony jest od miasta).

Chodzi mi właśnie o teren obecnych płyt. To jest pas ziemi gminnej i na planie
              miasta jest tam nawet wymalowana ulica Przemiarki, która kiedyś ma powstać ale
              nie ma oczywiście na nią pieniędzy. Gdy zakończy się budowa bloku Salwatora (bo
              wcześniej nie ma sensu) proponowałbym męczyć Dzielnicę o chodnik/ścieżkę pieszo-
              rowerową skoro na chodniki pieniądze mogą się znaleźć a na drogę nie. Droga
              mogłaby powstać później ale chodnik jest potrzebny już od dawna.

Co do rozbierania/niszczenia płyt to jest to w ogóle bezczelność Salwatora,
              gdyż płyty są własnością Zadworza - oni pierwsi budowali i oni ułożyli te płyty
              na ziemi użyczonej przez miasto. Do czasu budowy Salwatora dało się tam jakoś
              chodzić i jeździć ale teraz można o tym zapomnieć.

> Jesscze niedawno
              > dało się przejść przez ul. Szwai, ale tam też budowa i ta sama sytuacja. My
              > niestety chodzimy dość spory kawałek Bobrzyńskiego i Lubostroń, przez rondo.

Pieszo chodzę przez płot na Szuwarową (jak jakiś złodziej) i potem Kobierzyńską
              a rowerem pod górę przez Szwai zaś do domu taką drogą, jak Ty, żeby sobie błota
              nie wnosić do domu. Pieszo nawet Lubostroniem ciężko jest przejść i się nie
              zaświnić błotem. Myślę, że takie problemy ma więcej osób w wielu miejscach i
              chodniki będą jednym z ważniejszych tematów do załatwienia.

> Myślę jednak, że gdyby na terenie obecnej "drogi z płyt" i terenu przy
              > stadninie koni stworzyć park z alejkami byłoby przejście.

Tak by było idealnie. Może się kiedyś uda.

Pozdrowionka

pinkdotR
      • zobozowej Re: Lista marzeń 13.01.05, 23:07
        Dodajcie jeszcze Nowoobozową bo poniżej Polany Zywieckiej jest zamiast ulicy
        błoto i kilkanaście bloków. Budować drogi , a po co pan majchrowski do swojej
        willi ma dojazd....
        • prosci Re: Lista marzeń 13.01.05, 23:25
          eee, nowoobozową bym sobie darował. Stara Obozowa będzie miała przelotówkę pod
          oknami, i trochę szkoda fajnego lasu i łąki z ktorych kozystają psiarze i
          rowerzyści...
    • lil_100 Re: Lista marzeń 13.01.05, 22:59
      Dodajmy do listy marzeń nową POCZTĘ, bo nasza
      • zobozowej Re: Lista marzeń 13.01.05, 23:08
        Jak to, chodząc tam resocjalizujemy meneli w ramach programu getta pana
        majchrowskiego !
      • xrtdgene Re: Lista marzeń 13.01.05, 23:10
        tak poczta na Kobierzyńskiej to zmora wszystkich których znam w tej okolicy ,
        szczególnie jak pójdzie sie po polecony i w 3 osobowej kolejce ugrzęźnie sie na
        20-30 minut obserwując panią w zwolnionym tępie szukającą jakiejś przesyłki .
        • lil_100 Re: Lista marzeń 13.01.05, 23:17
          Jeśli ktoś oglądał Men in Black II, wie o czym piszę. Tam też na poczcie
          pracowali kosmici, tyle, że Tommy Lee Jones jakoś ich organizował. Tutaj
          podrzucono nam jakieś zwolnione roboty starej generacji (choć ubrane i w
          młodsze "garniturki"), które jeszcze nie opanowały polskiego alfabetu, w
          związku z czym wyjęcie każdej przesyłki zajmuje dłuuuuugie chwile
        • pinkdotr Re: Lista marzeń 14.01.05, 01:19
          xrtdgene napisał:

> tak poczta na Kobierzyńskiej to zmora wszystkich których znam w tej okolicy ,
          > szczególnie jak pójdzie sie po polecony i w 3 osobowej kolejce ugrzęźnie sie n
          > a
          > 20-30 minut obserwując panią w zwolnionym tępie szukającą jakiejś przesyłki .

Też nie cierpię tracenia czasu na poczcie, ale nie mam żalu do kobiet tam
          pracujących. Sama organizacja pracy i papierologia pocztowa tak spowalnia
          obsługę. Widziałem raczej zwykle to jak kobiety się uwijały tylko IMHO wykonują
          dużo zbędnych operacji, poszukiwanie przesyłek jest słabo zoptymalizowane no i
          ilość mieszkańców do obsługi przez ten mały urzędzik jest od dawna zbyt duża a
          stale rośnie.

Nowa poczta jest bardzo potrzebna. Widziałbym ją chętnie na Chmieleńcu, ale
          wiem, że na Szuwarowej byłaby bliżej większej liczby mieszkańców. Tylko wtedy
          Chcmieleniec potrzebuje mieć normalne przejście na Szuwarową a nie skakać dalej
          przez płot.

pozdrowionka

pinkdotR
          • klata1 Re: Lista marzeń 14.01.05, 09:26
            poczta jakaś ma byc na chmieleńcu w nowym bloku przy ulicy. tylko to przejście
            faktycznie by się przydało miedzy szuwarową i chmieleńcem, bo czasy skakania
            przez płot już minęły.
    • gelarth Re: Lista marzeń 14.01.05, 10:26
      A nie uważacie że ten grunt to idealne miejsce na przedszkole z placem zabaw,
      częscia biblioteczną( nawet jeśli miała by być tylko dziecięca i młodzieżowa,
      kafejką internetowa i świetlicą gdzie staż by mogli odbywać studenci z UJ),
      otoczone to wszystko alejkami z ławeczkami by można tam pojechać z wózkiem i na
      spacer z dziećmi, posadzić ładne drzewa - a wszystko to wspólnie z Miastem -
      lepsze by to chyba było niż nowe bloki tyle że komercyjne a i miasto by mogło
      pokazać że naprawdę dba o mieszkańców
      • xed bądźmy niestety realistami ... 14.01.05, 12:26
        działka jest uzbrojona, nie budzi watpliwości jej stan prawny jeśli chodzi o
        własność:

miasto będzie parło do zrealizowania swoich szalonych planów

albo

to jest doskonaly interes. Byla o tym wczoraj mowa w UMK - zbroic tereny gminy
        i sprzedawać pod inwestycje

Pewnie, że wolałbym park albo bibliotekę :)
    • moniek76 Re: Lista marzeń 14.01.05, 13:04
      Przydał by się Żłobek!!!! O przedszkolu, placu zabaw dla dzieci i parku to już
      nie wspomnę:)
    • xrtdgene szybki tramwaj 16.01.05, 21:46
      Powstało studium dla linii tramwajowej do kampusu UJ i przebudowy dróg; całość
      może kosztować ok. 200 milionów zł

www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/?art=20050104

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka