Dodaj do ulubionych

Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 00:32
wszystko ładnie tylko tam powinien powstać parking wielokondygnacyjny dla
centrum Podgórza. Prawdopodobnie mieszkańcy oraz pracownicy apartamentowca i
ich goście będą parkowali na okolicznych uliczkach. Powodzenia!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.07, 00:44
      No wlasnie to bylo idealne miejsce na wielopoziomowy parking, co teraz? Szesc
      pieter? Gdzie ci ludzie beda parkowac?
      • Gość: Michal Parking ?!?!?! IP: 170.249.21.* 26.07.07, 06:39
        Klekajcie narody! Parking na dzialce przy bulwarach... To tak jakby postawic
        toi-toia przy wejsciu do Bazyliki Mariackiej !!!
        • Gość: nes Re: Parking ?!?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.07, 09:28
          Do tej pory byl tam parking... wszedzie bylo blisko. No coz lepsze bylo to niz
          parking pod rynkiem podgorskim... przyznasz...
          • Gość: KrAk Re: Parking ?!?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:22
            Ja raczej nie przyznam...
            • lucusia3 Re: Parking ?!?!?! 26.07.07, 14:38
              Ja też nie. Może pod budynkiem będa garaże dla mieszkańców, to jest juz normą w cywilizowanym świecie. Przecież katastrofy nie będzie jak XIX wieczne fundamenty zamienią na garaże.Przecież juz wywali przy Dworcu XIXwieczna kamienice, żeby postawić tandetny hotel.
      • mojetrzygrosze Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora 26.07.07, 16:44
        Gosć portalu: gosc napisał(a):

> No wlasnie to bylo idealne miejsce na wielopoziomowy parking

Parking nad Wisłą koło bulwarów i w pobliżu historycznej zabudowy to byłby
        dopiero dramat
    • Gość: m_q Ludomir Książek? Ten od dwupiętrowej kładki-super. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:32
      ... marketu na miejscu staregoMostu Podgórskiego zamiast kładki-liścia??

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,3457930.html
      Gdzie można zobaczyć wizualizację projektu domu przy Celnej/Sokolskiej????
    • Gość: Adam są wymagania co do miejsc parkingowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:43
      określone w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury, ale krakowski Wydział
      Architektury i Urbanistyki leje na to równo przy każdej inwestycji. Nawet
      smarować nie trzeba, wystarczy sama perspektywa przyszłego zatrudnienia u
      dewelopera i już prześcigają się w robieniu inwestorowi dobrze.
    • Gość: HERMES Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.ists.pl 26.07.07, 14:45
      DLACZEGO NIE ODBUDOWANO TYCH KAMIENICZEK, Z ZEWNĄTRZ MOGŁY PRZYPOMINAC TE Z XIX
      WIEKU, A WEWNĄTRZ MOGŁY BYC APARTAMENTY. CZY MOZE KTOS ZROZUMIE, ŻE
      JANCZYKOWSKI DZIAŁA NA SZKODE MIASTA KRAKOWA!
      • Gość: m_q Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:01
        Odstosunkuj się łaskawie od p.Janczykowskiego i przypomnij sobie co stawiano w
        Krakowie za czasów p.Gaczoła (a wiele obecnych skandali z Szeroką na czele to
        jeszcze "spady" z czasów Gaczoła).

Janczykowski oparł się Majchrowskiemu, Dąbrowskiemu, Likusom, Wilczyńskiemu i
        Odorowicz - jak na standardy krakowskie zupełnie przyzwoicie...

• mojetrzygrosze Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora 26.07.07, 16:38
        Gość portalu: HERMES napisał(a):

> DLACZEGO NIE ODBUDOWANO TYCH KAMIENICZEK

Całe szczęście że im to nie przyszło do głowy bo mielibyśmy kamienice jak na
        warszawskiej starówce
    • Gość: Agnieszka Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 17:39
      Bardzo przepraszam, ale dlaczego nikt nie pomyślał o mieszkańcach okolicznych kamienic?? Sześć kondygnacji?? Przecież ten budynek zasłoni cały widok na Wisłę ludziom, którzy mają balkony od tej strony!! Już w lecie mamy tu saunę, to jedyny dopływ powietrza znad rzeki, poważnie myślę o przeprowadzce:(
      • Gość: KrAk Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:56
        Ja mam propozycję dla tych którym nowy apartamentowiec ma przysłonić widok z
        balkonu. Kupcie sobie tę działkę. Oczywiście po cenach rynkowych. I nie
        zabudowujcie jej, albo zabudujcie pakingiem wielopoziomowym. Będzie Wasza, to
        Wam nikt nie zabroni...
        Podobnie jest z "prześlicznym" osiedlem Podwawelskim. Kupcie działkę po hotelu
        Forum, wzdłuż Wisły i nic tam nie budujcie to wam sie nie zasłoni widoku na
        Wawel i Skałkę. A niewątpliwym bonusem będzie dla Krakowian i turystów widok
        Wawelu i Skałki na wybitne dzieło architektów i urbanistów.
        • Gość: kasia Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 21:41
          ja mysle ze ta sprawa to dla prokuratora a nie dla konserwatora bo tu byly duze
          problemy z ta dzialka i zgadzam sie ze ludzie miali tu piekne widoki :) ale
          niesety nic nie mozna poradzic jak tu wybudja 6 pietrowy wiezowiec ktory
          zupelnie nei bedzie pasowal do tych XIX kamieniczek ;/ szmkoda ze ludzie nie
          maja wyobrazni :(ktos mial dobre uklady ze dotsal pozowolenia na budowę
          • Gość: frey Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 08:22
            A biorąc pod uwagę to konkretne miejsce, to zastanów się: na jakiej wysokości w
            stosunku do okolicznych kamienic będzie szóste piętro tego - jak to ujęłaś -
            "wieżowca"?
            • Gość: type-r Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:48
              Jestem mieszkancem kamienicy do ktorej bedzie przylegal nowy dom, to
              skandal!!!!! Ktos musial dostac niezla kapuche ze zezwolil na budowe. poza tym
              co to za budowa kiedy nie ma zadnej tablicy informacyjnej???? Osoba ktora pisala
              ten reportaz albo dostala "kase" albo jest nie doinformowana!!!! owszem byl tu
              parking na ktorym parkowalismy ale nigdy nie bylo tu zadnego wysypiska a lezace
              rzeczy nalezaly do firmy ktora remontowala kamienice przy ul.Legionow!!!! I
              owszem nowa budowa zasloni calkowicie swiatlo wielu mieszkancom ul.Celenj 12
              szczegolnie mieszkajacym na parterze, ciekaw jestem tez jak bedzie wygladala
              sprawa z parkowaniem bo teraz jest tragedia na ulicy Celnej parkuja pracownicy
              firmy "MUSI" ktorzy wczesniej mieli wlasnie parking gdzie odbywa sie
              budowa,parkuja rowniez pracownicy Polbanku oraz znajdujacej sie niedaleko
              Geodezji!!!! Zapraszam wiec wszystkim zwolennikow nowopowstalej budowy a
              czytalem ich wypowiedzi na przyjazd na ul.Celna w godzinach popoludniowych i
              znalezienia miejsca do parkowania. A co mamy zrobic my mieszkancy kiedy wracamy
              z pracy parkowac na matecznym albo na placu getta??? Czy ktos z gazety moglby
              zajac sie ta sprawa a moze wystarczylo by podjesc i spytac mieszkancow co sadza
              o tej budowie??
              znajac zycie budowa bedzie szla teraz coraz szybciej bo jak zaczna to nikt nie
              bedzie chcial juz wyburzac....Polska to dziwny kraj w ktorym przede wszystkim
              liczy sie manipulacja,kretactwo i łapowka!!!!
              • Gość: ad rem Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:39
                Miałeś dobrze - będziesz miał gorzej. Czyli tak jak znakomita wiekszość
                mieszkańców Krakowa, mającyh takie same problemy z widokiem przez okno,
                parkowaniem itp. Chcesz mieć lepiej - sprzedaj mieszkanie w Podgórzu i kup
                domek 25-30 km od miasta,tak jak ja zrobiłem. Zadbawszy oczywiście wcześniej o
                dobre sąsiedztwo i odpowiednio sobie zabezpieczając te kwestie. Być może
                będziesz miał inne problemy typu; dojazd do pracy, dzieci do szkoły i zajęcia
                pozaszkolne, wizytyw kinie o restauracji. No ale nikt nie obiecywał, że życie
                będzie lekkie.
                No, chyba że masz odpowiednią
                • Gość: type-r Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:03
                  Powiem tak mnie az tak bardzo nie zalezy na tym bo wyprowadzam sie na swoje ale
                  chodzi mi o rodzicow najgorsze jest to ze przez lata nie mozna bylo postawic tam
                  parking prawdziwego dla mieszkancow a budowa ruszyla od marca i nagle wszystko
                  jest do zalatwienia a mieszkancow traktuje sie jak bydlo.... Tak jak juz pisalem
                  wczesniej niestety Kto ma Kase ten rzadzi....
                  • Gość: ad ad rem Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 18:54
                    No ale tak na dobrą sprawę to nie wiem o co masz pretensje.Przecież tak powinno
                    być normalnie: idziesz do urzędu, załatwiasz błyskawicznie formalności i robisz
                    swoje.
                    A tak w ogóle, to nie zaprzeczysz, że działka nad Wisłą z widokiem na Kazimierz
                    jest wyjątowo atrakcyjna i marnowanie jej na parking to byłby dopiero skandal!.
                    Ja nawet rozumiem partykularne interesy konkretnych osób, które tracą jakąś
                    wygodę, czy przywilej ale rozumiem też partykularne interesy tych którzy chcą
                    zbudować dom wynając go i czerpać zyski i (mam nadzieje) płacić z tego podatki
                    ku ogólnemu dobru.
                    Zawsze zresztą można kupić apartament w takim domu - a że kosztuje, no Bentley
                    czy Rols też kosztuje.
                    (A moi rodzice też się wyprowadzili za miasto i sobie chwalą.)
    • Gość: kasia Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:14
      gdzie mozna zobaczyc wizualke tego projektu??? szukam w necie, szukam pracowni
      pana ksiazka i nic..
      • Gość: type-r Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:52
        Z TEGO CO WIEM nie ma wizualizacji w internecie tylko gdzies w galeri
        Kazimierz... dzis wlansie byla komisja w moim mieszkaniu bo sciany tak popekały
        ze mozna wsadzic w szczeliny palce pewnie ktoregos dnia sie obudze i bede spal
        bez scian :(:(
        • m_q Re: Przodem do Wisły, tyłem do konserwatora 07.08.07, 12:39
          Widziałem wizualizację (na wystawie biura nieruchomości przy wejściu do galerii
          Kazimierz obok bankomatu BPH).

Ciężki blokowaty klocek z lekka "podrasowany" płytami z piaskowca.
          Bo zabutkowej zabudowy Starego Podgórza pasuje nijak a do tego zasłoni kościół
          św.Józefa od strony mostu Piłsudskiego - do tej pory jedną z "firmowych" panoram
          na wejściu/wjeździe do Podgórza:
          www.podgorze.pl/grafika/galeria/most/13.jpg
          www.podgorze.pl/grafika/galeria/most/8.jpg
          A przykład apartamentowca między kamienica "paryską" a A'dongiem czy Wisła
          residence pokazuje, ze jak sie chce to można budować ładnie - niestety,
          niektórzy potrafią projektować tylko blokowiska...
          • Gość: icoto Bardzo ładna ...ściana podkreślającą malowniczość IP: *.devs.futuro.pl 01.12.07, 22:43
            m_q napisał:> Bo zabutkowej zabudowy Starego Podgórza pasuje nijak a
            do tego zasłoni kościół
            > św.Józefa od strony mostu Piłsudskiego - do tej pory jedną
            z "firmowych" panora
            > m
            > na wejściu/wjeździe do Podgórza:
            > www.podgorze.pl/grafika/galeria/most/13.jpg
            > www.podgorze.pl/grafika/galeria/most/8.jpg

Bardzo ładna odrapana ściana podkreślającą malowniczość
            kościoła ,który oczywiście powinien pilnie zostać zburzony celem
            odbudowania z betonu kształtu poprzedniego kościoła św. Józefa.
    • orsonorson Bazmyślnosć planistyczna 16.08.07, 13:23
      Przyczółek mostu J.Piłsudskiego, wyniesiony nad poziom ul. Celnej to
      wspaniałe miejsce na wykonanie bezkolizyjnego przejazdu pod zjazdem
      z mostu i rozładowanie ruchu na skrzyżowaniu Kalwaryjska - Legionów
      Piłsudskiego. Takie przejazdy są w Paryżu, Wiedniu, a nawet w
      Krakowie pod nowymi mostami. Jednak nie wystarczyło wyobraźni
      planistom, jakiś urzędnik wydał warunki zabudowy, inny pozwolenie na
      budowę i po sprawie. Przejazdu wzdłuż Wisły w tym miejscu nie
      będzie. Bo o ile do tej pory, największym utrudnieniem dla
      uregulowania ruchu wzdłuż bulwarów był kwartał zabudowy przy ul.
      Staromostowej-Brodzińskiego, to gdy terez powstanie apartamentowiec
      na Celnej nie będzie się dało nic zrobić. A szkoda. Bo wystarczyłby
      jeden niewielki tunel, mały podjazd i znowu jeździłoby się wzdłuż
      Wisły od Forum do Zabłocia...

Orson

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka