Dodaj do ulubionych

Nefrolog z IMiD - dr Węglarska

11.01.10, 12:41
Czy ktoś był u tej doktor? Mój synek ma wkrótce wizytę i martwię się czy to
dobry wybór?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • monikaps Re: Nefrolog z IMiD - dr Węglarska 11.01.10, 16:59
      A ile ma Twój synek?

My chodzimy z Wojtkiem do dr Węglarskiej. Pierwszy raz byliśmy, jak Wojtek miał ze 4 miesiące.
      Stwierdzono u niego poszerzenie UKM (układu kielichowo-miedniczkowego), z wywiadu pani doktor stwierdzila zagrożenie kamicą. Na szczęście nic się nie dzieje - raz miał złe wyniki posiewu, ale prawdopodobnie wyszły bakterie, które były pod napletkiem. Dostał Furagin i jest ok. Teraz, za radą pani doktor, przed pobraniem posiewu przez dwa dni przemywam mu siusiaczka rywanolem i jak dotąd (odpukać...) wychodzi czysto. Miał robioną cystografię - wyszła ok. Co jakiś czas ma usg. Właściwie nic nie mogę zarzucić pani doktor - jest sympatyczna, z synkiem nic złego sie nie dzieje, ale...
      Jak wychodzę od niej, to zwykle jestem cała roztrzęsiona i mam wrażenie, że moje dziecko jest bardzo chore. Planowałam karmić wyłącznie piersią do pół roku - dostałam zalecenie sporo wcześniej podawać soki, warzywa. Chyba z pół godziny tłumaczyła mi, dlaczego Wojtek ma codziennie robić kupkę (ale jak to osiągnąć?). Właściwie wcale nie dostawał witaminy D3. Odpieluchować kazała jak miał rok. Na basen nie wolno z nim chodzić... No niby ma to sens i ostrożność nie zawadzi, ale mnie te wizyty okropnie stresują. Dlatego od jakiegoś czasu mąż chodzi z synkiem - wraca i melduje - wszystko ok, następna wizyta kontrolna za pół roku.
      Trzeba prowadzić zeszyt, gdzie wkleja się wyniki badań, a pani doktor wpisuje zalecenia i datę następnej wizyty.
      Plus jest taki - że pod gabinetem raczej nie czeka się w dużej kolejce.
      Możesz jeszcze popytać tam:
      forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady.html
      Zresztą w ogóle polecam to forum przy problemach z nerkami.

Pozdrawiam i zdrowia życzę
      • klubgogo Re: Nefrolog z IMiD - dr Węglarska 11.01.10, 20:02
        Ja z tą panią nie miałam do czynienia, ale z poradnią owszem tak, byłam 2 czy 3 razy, nigdy wiecej nie wrócę do IMIDu, dla zdrowia dziecka znalazłam dobrego nefrologa, niestety prywatnie.
        • madzikb81 Re: Nefrolog z IMiD - dr Węglarska 15.01.10, 13:23
          My idziemy z naszym 17-miesięcznym synkiem do dr Węglarskiej 25.01.
          Przy kontrolnym usg wyszło że ma poszerzone kielichy w nerce.
          Martwie sie strasznie i boję się tej wizyty.
          • megmarpau do madzikb81 18.01.10, 23:26
            My też idziemy 25.01 do dr Węglarskiej z naszą 22-miesięczną córeczką, tylko że u nas to już 4 wizyta, nie masz się co bać ,dr jest sympatyczna, ma podejście do dzieci, chętnie odpowiada na pytania rodziców, najlepiej na wizytę przyjść ze świeżymi badaniami moczu i posiewu, pozdrawiamsmile, może się spotkamy pod gabinetem, my idziemy na 11.
            • madzikb81 Re: do megmarpau 19.01.10, 09:50
              My idziemy na godz 9 smile dzięki za informacje. Właśnie jestesmy na
              etapie badań, które na szczęście wychodzą bdb.
              • karolinka251 Re: do megmarpau 19.01.10, 14:47
                Pani doktor nie znam i nie będę oceniać ale badanie proponuje
                przestarzałe-cystografia nie jest najlepszym badaniem przy
                poszerzonych UKM. Z tym karmieniem bzdura totalna. Co do Vit D się
                zgodzę. My nie podawaliśmy jak rónież nie podajemy syntetycznej wit
                c i wapna
                • madziulec Re: do megmarpau 19.01.10, 14:57
                  Sama jestes przestarzala

I nie bede sie wiecej wypowiadac.
                  • klubgogo Re: do megmarpau 19.01.10, 21:01
                    Ja też właśnie się dowiedziałam, że cystografia jest niepotrzebna i przestarzała w tego typu schorzeniach, od całkiem dobrego urologa. Czekam na wizytę u innej sławy i jestem ciekawa jakie ta ma zdanie na ten temat.
                    • madziulec Re: do megmarpau 19.01.10, 23:10
                      Chetnie poznalabym nazwisko tego calkiem dobrego urologa.
                      • klubgogo Re: do megmarpau 20.01.10, 20:44
                        Ordynator na Kopernika.
              • megmarpau Re: do megmarpau 19.01.10, 23:12
                madzikb81 to raczej się nie spotkamy, bo wizyty są bez poślizgów czasowych, przynajmniej na razie tak było i mam nadzieję że teraz też nie będzie tłoku, co do badań to dr zlecała nam tylko USG, ale zawsze dokładnie oglądała córeczkę, wypytywała o dietę, inne wyniki badań np.krwi, nie zawsze się zgadzałam z zaleceniami (żywieniowymi,całkowitym odpieluchowaniem w wieku 1 roku) ale to już inna historiasmile, pozdrawiam i udanej wizyty.
                • madzikb81 Re: do megmarpau 20.01.10, 14:52
                  Ja Tobie również życzę udanej wizyty smile
                  • cyrtokaraa Re: do megmarpau 10.02.10, 11:06
                    dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi
                    My też już zaliczyliśmy wizytę u Pani W. Wrażenia ogólne w porządku, ma nieco
                    dziwne poczucie humoru, ale da się przeżyć. Nakazała do świąt wielkanocnych
                    wyeliminować pieluchy, a synek skończył dopiero co roczek i bynajmniej nie chce
                    siadać na nocnik ,,,,, chyba będzie ochrzan wink
                    • agaja5b Re: do megmarpau 18.02.10, 15:24
                      Hej. Ja też byłam właśnie z moją roczną córką u dr Węglarskiej.
                      Wrażenia mam na razie ok. Niestety nie miałam kompletu badań więc
                      mamy się stawić jeszcze w marcu i wtedy zobaczymy. Moja mała ma
                      zespół Turnera w którym wady ukł moczowego są częste i mamy to
                      sprawdzić. I też dostaliśmy zalecenie odpieluchowania chociaż
                      Martyna z racji niskiego wzrostu siedząc na nocniku nie dostaje
                      nawet do podłogismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka