Dodaj do ulubionych

judo dla 3-latka

23.08.04, 10:31
gdzie w Warszawie? Najlepiej okolice Ursynowa, Mokotowa i Centrum. Najlepiej
renomowana szkoła z wieloletnim doświadczeniem a zajęcia organizowane przez
niedawnego kursanta. Najlepiej takie gdzie w początkowej fazie przynajmniej
maluchy ćwiczą z rodzicami. Macie doświadczenia w takiej kwestii?
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 10:33
      oczywiście miało być "a NIE zajęcia organizowane przez niedawnego kursanta"
      • ania.freszel Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 13:30
        po co sie rozdrabniac?!!!!judo dla 3 latka? moze od razu wrestling
        • mami7 Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 15:33
          ania.freszel napisała:

> po co sie rozdrabniac?!!!!judo dla 3 latka? moze od razu wrestling
          >

Zawsze się zastanawiam, po co to tu na forum takie komentarze?

Mój synek też ma 3 latka i niespożytą energię. Zapasy "ćwiczy" na dzieciakach (a nie z nimi) z placu zabaw.
          Mnie podoba się ten pomysł i też o tym myśleliśmy z mężem. Zastanawialiśmy się też nad karate.
          Suma sumarum, niektóre dzieci uwielbiają się siłować, dlaczego nie nauczyć je pożytkować tej energii w pożyteczny sposób??? Sport to chyba właściwa droga???

anek.anek,

jesli uda Ci się coś znaleźć daj znać.

Pozdrawiam
          • domali Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 15:51
            Ja się przyłączam do pytania!
            Moje dziecko też energii ma od groma, a sport walki to dobry sposób na
            wykorzystanie energii.
          • ania.freszel Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 21:20
            Moj maz i moja mam zareagowali podobnie jak ja. chyba nic w tym dziwnego. Mam
            proste pytanie, czy Wasze dzieci juz nauczyliscie mowic? Liczyc? Rysowac? Bo
            chyba to sa zajecia odpowiednie dla tego wieku. Sama mam 3 letniego syna i nie
            wyobrazam sobie by nadmiar swojej energii mial wyladowywac na kims. Tym
            bardziej nie chcialabym zeby cyjs dzieciak sie wyzywal na moim....A dzieciom
            nadmiernie naladowanym nalezy polecic ich wlasnych rodzicow - tak celem
            rozladowania. Kilka prawych sierpowych i lewych prostych dla zyskania rownowagi
            umyslu....
            Mamamaxa
            • anek.anek Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 10:22
              Owszem, moje trzyletnie dziecko świetnie mówi, rysuje zgodnie ze swoim wiekiem
              i liczy do 8. Nie czyta i nie pisze, ale rozpoznaje kilka liter. Rozwija się
              normalnie. A w tym wieku (jak w kazdym) tak samo ważny jest rozwój fizyczny.
              Jesli wyobrażasz sobie zajęcia dla trzylatka jako trening kilka razy w tygodniu
              po to żeby dziecko mogło kłaść na łopatki swoich rówiesników, to współczuję
              braku wyobraźni.
            • mami7 Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 10:24
              Mamamaxa

Sugerujesz, że dziecko powinno wyładowywać energię na kredkach?

Ciekawa jestem tylko, czy spędzasz ze swoim 3 latkiem cały dzień i czy Twoje dziecko jest nadpobudliwe ruchowo?

• ania.freszel Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 21:24
                Owszem spedzam i nie wymuszam na nim uczestnictwa w zajeciach ktore go z lekka
                przerastaja. A nadpobudliwe nie jest. Jest normalne i na kredkach w wieku 3 lat
                sie wyladowuje
                • domali Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 23:23
                  Odpowiem na dwa posty za jednym zamachem.
                  Moje dziecko mówi, rysuje, śpiewa. Rozwija się dobrze.
                  A do uczestnictwa w zajęciach nie mam zamiaru go zmuszać.
                  Jeśli będzie chciał - będzie chodził. Póki co zbieram na ten temat informacje.
            • wieczna-gosia Re: judo dla 3-latka 29.08.04, 11:01
              aniu
              po pierwsze w judo nie ma sierpowych
              judo to sztuka unikow.
              a kazdy maluch fikolki lubi robic.
              nie myl sportow walki dla dorosłych z tym co serwuje sie maluchom. walki
              wschodnie to swietna dynamiczna i ogolnorozwojowa gimnatyka korekcyjna
              polaczona z baaardzo duza dawka cwiczen relaksacyjnych i rozluzniajacych bo na
              te rzeczy w filozofii wschodniej bardzo sie zwraca uwage.
              moje dzieci od 4 roku zycia chodzily na karate a cwiczenia w parach zaczely sie
              odbywac od 6-7.
              naprawde czasami zanim czlowik ma oinie warto zeby wiedzial o czym ma opinie a
              jak nie wie o czym to zeby sie spytal.... ignorancja bowoem cnota nie jest
              nawet jak wystepuje zespolowosmile
        • paulinho Re: judo dla 3-latka 24.10.04, 08:18
          ania.freszel napisała:

> moze od razu wrestling

Wrestling to po angielsku zapasy. Tez swietna sprawa dla dzieciaka.
    • katarka Re: judo dla 3-latka 23.08.04, 16:42
      judo to nie wiem ale polecam aikido, ktore prowadzi moj znajomy Pawel dla
      dzieci w roznym wieku (widzialam 4,5 latki, nie wiem jak mlodsze). Zajecia: na
      ul. Karowej 18, Budynek Wydziału Socjologii UW. Zapisy i info tel.: 0 607 112
      797. Moze zadzwon i spytaj czy juz tak male dzieci moga cwiczyc i czy z
      rodzicami.
      • paulinho Re: judo dla 3-latka 24.10.04, 08:20
        katarka napisała:

> judo to nie wiem ale polecam aikido,

A ja odradzam. Dla dziecka aikido to bardzo kiepski wybor.
    • milenium5 Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 09:00
      Wiele lat wyczynowo trenowałam sporty walki. Z całą pewnością mogę stwierdzić,
      że trzylatki są za małe na takie treningi. Judo, a już szczegolnie karate
      bardzo obciąża organizm, nie pozwala na harmonijny rozwój, jest kontuzyjne i
      zbyt męczące dla takich dzieci. Na całym świecie takie sporty zaczynają
      trenować dopiero sześciolatki (oczywiście w formie zabawy), a tak naprawdę
      sensowne jest ćwiczenie dopiero z dziećmi ośmio - dziewięcioletnimi. A i tak 12-
      letek w ciągu toku nauczy się tego co jego młodszy o 4 lata kolega w ciągu 3
      lat. Male dzieci nie powinny być ukierunkowane na jakiś konkretny rodzaj
      sportu, ale powinny dużo bawić się na dworze, basenie, jeździć na hulajnodze
      czy rowerz. ew. wskazana jest rytmika, zabawy przy muzyce. To w zupełności
      wystarczy.
    • anek.anek Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 10:15
      sama w dzieciństwie "trenowałam" judo. Bardzo miło zapamiętałam te zajęcia.
      Nie oczekuję treningu przez duże "T". Nie oczekuję, że dziecko będzie mnie
      przewracało na matę. Dlatego napisałam, że szukam ośrodka z doświadczeniem, a
      byle pierwszego kursu. W każdym sporcie uprawianym intensywnie jesteś narażona
      na kontuzje, nieprawidłowy rozwój mięśni itd. Wszystko zalezy od rozumności
      trenera i CELU takich ćwiczeń.
      Judo jest dla mnie filozofią i treningiem cierpliwości. Nic nie szkodzi jeśli
      przez pierwsze trzy lata mały będzie się uczył wyłącznie padania na matę. To
      jest akurat umiejętnośc, która szkody nie czyni, a nawet może pomóc. "treningi"
      wyobrażam sobie jako zabawę. I dla dobrego trenera nie będzie problemu, żeby
      były to zajęcia ogólnorozwojowe. W naszym przypadku ma to też aspekt
      psychologiczny. Chcielibyśmy znaleźć zajęcia w których uczestniczyć będzie
      również Tata. Mały niewiele czasu z nim spędza, a to byłby taki ich
      wspólny "męski" obowiązek.
      więc, dalej czekam na ew. propozycje (i nie oczekuję linczu, proszę powstrzymać
      się od komentarzy czy słuszne, czy nie, w tej kwestii nie dam się przekonać,
      zresztą mam własne wyobrażenie jak to ma wyglądać i jesli rzeczywistość nie
      będzie ich spełniała, to po prostu zrezygnujemy).
    • m_sl Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 15:10
      Hej
      A ja mam trochę konkretów. Mój syn od 3,5 roku życia chodzi na judo. Jego
      zajęcia nazywały się "FANNY JUDO - judo dla przedszkolaków" Z tego co wiem
      zajęcia odbywają się:
      na Mokotowie - na Gwardii
      na Ursynowie - w gimnazjum przy ul. Na uboczu w sekcji judo RYŚ

Mam gdzieś nr telefonów, ale znalezienie ich nie będzie łatwe. Ale można je
      znaleźć w internecie. Jeśli interesują cię szczegóły, pisz na priva, bo
      ostatnio mam mało czasu na forum.

Pozdrawiam
      Malgosia SL
      • anek.anek Re: judo dla 3-latka 24.08.04, 15:32
        dzięki, na ul. Na uboczu mam dosłownie 20 m, więc się przespaceruję.
        • mada33 Re: judo dla 3-latka 27.10.04, 19:18
          A my chodzimy z 4 latkiem na funny judo do Nastula Fitness Club. Zajęcia są w
          niedzielę, koszt 40 zł miesięcznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka