Dodaj do ulubionych

Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA

31.03.05, 12:35
Oczywiscie można sie róznie umawiac, ale chodzi mi o przecietne wynagrodzenie
za miesiac. Pełny etat 8.30-17.30, 1 dziecko, gotowanie tylko dla dziecka,
raz w tygodniu odkurzanie. Bardzo jestem ciekawa jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam, Renia

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;31/st/20050611/dt/6/k/5836/preg.png
Obserwuj wątek
    • ikik Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 31.03.05, 18:25
      jak statystyka to statystyka
      U nsa 6 godz dziennie (9.00-15.00)tylko zajmuje sie dzieckiem bez gotowania i
      sprzatania - 600,-PLN
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 31.03.05, 20:22
        Dwa lata temu zakonczylismy współprace z nasza nianią - bez gotowania i
        sprzatania - 1200,- za 9 godzin dziennie - teraz chce sprawdzic na ile stawki
        sie zmieniły...od listopada bede potrzebowała znów opiekunki do 6-miesiecznego
        bobasa.

Moze ktos jeszcze sie dopisze?
        Renia
    • gopio1 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 08:33
      U nas niania zabiera starszego do siebie na 5 godzin. Placimy jej 550. Od maja bedzie siedziala z
      dwojka (2,5 roku i 9 miesiecy). Wyjdzie 7,5 godziny - umówiłyśmy się na 1200. Od września będzie
      siedziała tylko z jednym (rocznym) 8,5 godziny i dostanie 900 zł. W sumie wychodzi nam stawka 5zł/h
      przy jednym dziecku i 7,5 przy dwójce. Jak jej nie ma, to potrącamy za dniówkę 25 zl (chociaż nie
      zawsze). Chyba nie będzie nic sprzątać i gotować.
      Moja sąsiadka płaci 1100 za 9,5 godziny. Nie gotuje, nie sprząta. Jak wyjeżdżają (nawet na tydzień czy
      dwa) to też płacą pełną stawkę, ale niania często przychodzi w soboty (czasem w co drugą) i wtedy już
      nic dodatkowo nie dostaje.
      Pozdrawiam Gosia
    • kajoa Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 09:03
      Za opiekę nad dwójką (2,9 m-cy oraz 8 m-cy), 10 godzin dziennie, bez gotowania
      płacę 1200pln. Niania z własnej woli, jeśli mieszkanie tego wymaga, odkurza (
      córka raczkuje)podłogę. Za pojedyńcze wolne dni dla niani albo jej chorobę
      płacimy normalnie. Za nasze wakacje również. Jeśli niania chciałaby jakiś
      dłuższy urlop w czasie gdy my pracujemy (np.tydzień,dwa) płacimy 50% stawki za
      ten czas ( oczywiście taka sytuacja może mieć miejsce 1-2 w roku). Jesienią
      synek idzie do przedszkola więc będziemy renegocjować pensję. Pewnie skończy
      się na 900 pln-1000pln bo liczę się z tym że mały będzie często chorował.
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 09:48
        Bardzo dziekuje za wpisy!!!

U mnie z wakacjami to było tak: jak my mielismy ferie - to niania też. Podczas
        nieobecności placilismy normalnie. Co do urlopu w lecie (3 tygodnie)zawsze
        probowalismy to zgrac. Wiadomo ze lepiej to uzgodnic na wstepie.

Sprzatania i gotowania niani u mnie tez nie było - jednak z czasem zauwazyłam
        że padam na twarz kiedy wracam z pracy i o 18 zabieram sie za gotowanie obiadu
        na nastepny dzien i odkurzanie - a w tym czasie dziecko chciało sie ze mna
        bawic.

Jeszcze raz wielkie dzieki, Renia
    • pysiaczek1 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 11:39
      ja mam nianię od stycznia 2004 i w zeszłym roku płacilismy 750 zł-teraz o 50
      zł. więcej.Do jej obowiązków nalezy opieka oraz zajmowanie się 2 latką Ale sama
      powiedziła że będzie gotować dla małej,,świeże jedzenie"Oprócz tego w wolnej
      chwili prasuje Ja jej oczywiście o to nie proszę.Jest super Mieszka niedaleko i
      na razie nie mam powodów do narzekania
      pozdr.
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 11:53
        taka niania to skarb!Pozdrawiam. Renia
    • agnieszka_gk Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 12:01
      Nasz niania pracuje od 8.30 do 18.00 (9,5 h); zajmuje sie tylko dzieckiem i gdy
      mała śpi w południe to 1-2 w tyg. prasuje nasze rzeczy; nie gotuje tylko
      odgrzewa (sporadycznie ma dogotować makaron czy ryż) - płacimy 1300
      zl/miesiecznie. Płacimy również za nasze urlopy (czyli jej wolne) i dajemy
      premie świąteczne. Myślę, że za ok. o,5 roku podrzucimy jej jeszcze dodatkowo
      100 miesiecznie, gdyż jesteśmy z niej bardzo zadowoleni i Nasza córka też
      bardzo lubi. Sama siedziąłm z dzieckiem 1,5 roku i wiem jak ato ciężka praca
      nadążyć za takim wulkanem energii jak nasza mała, dlatego staramy się dbać o
      komfort pracy naszej niani i okazywać jej, że doceniamy jej zaangażowanie.
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 12:18
        Ja tez uwazam ze niania powinna czuc sie komfortowo zwlaszcza jesli spedza az
        tyle godzin dziennie. Jednak wiadomo jak to jest - z jednej strony wiem ze to
        bardzo ciezka praca,z drugiej - budzet rodzinny jest ograniczony. Co to znaczy
        premia swiateczna? - rozumiem ze chodzi o pare stowek ekstra, czy tak?

Renia
        • agnieszka_gk Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 14:09
          Do tej pory byla dość symboliczna premia, bo opiekunka jest u nas od połowy
          października, z czego pierwsze 3 mce pracowała na pół etatu (ja byłam jeszcze w
          domu); na Boże Narodzenie dostała tygodniówke extra (200 zl; wtedy była na 1/2
          etatu), na Wielkanoc też 200 zl, bo to raczej inny charakter swiąt (a poza tym
          nie ma co od razu szaleć z premiami i podwyżkami; u mnie w pracy też nie ma
          przeciez takich szaleństw).
      • kasiunia62 Niania 05.04.05, 20:59
        Ja za 6 godzin pracy, bez gotowania,choć mogłabym to robić + odkurzanie, ogólne
        sprzątanie żeby było nam miło przebywać w domku dostaję 800zł. Myślę że jest to
        dobra pensja. Pozdrawiam
    • olla1660 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 14:27
      Dołącze się do rozmowy ze swoimi doświadczeniami.
      Niania naszego synka (13 miesięcy) do tej pory, jakies trzy miesiące,
      przychodziła tylko dwa razy w tygodniu na 9-10 godzin.
      Dostawała 5 zł na godzinę i do jej obowiązków należała tylko
      opieka nad synkiem, podanie mu posiłku, itp, ale zazwyczaj
      zastawaliśmy także mieszkanie w większym ładzie niż je pozostawiliśmy.
      Od 1 kwietnia niania przechodzi na "pełny etat" za 1000 zł. Dodatkowo,
      od czasu do czasu ma ugotować nam zupkę z materiałów powierzonych.

1000 zł to nie jest dużo zważywszy na męczącą prace przy dziecku, ale...
      ja będę jej oddawała więcej niż połowę własnej pensji. Ja pracuje na zlecenie
      i dostaję tyle pieniędzy ile godzin wypracuję, w związku z tym jeśli wyjadę w
      wakacje na urlop nie zarobię pieniędzy.
      W związku z tym przeraż mnie perspektywa płacenia niani pieniędzy za dni kiedy
      ona nie pracuje i również ja nie pracuję.
      Wiem, że ona na ten czas zostanie bez środków do życia...

Czy wynajmowanie nań to przywilej zamożnych?
      Czy kosztowny sposób utzrymania się w pracy czy w zawodzie?
      Napiszcie jak to widzicie.

Pozdrawiam ola
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 16:53
        Powiem tak, dopoki po oplaceniu niani pozostaje jakakolwiek nadwyżka pensji -
        bede chodziła do pracy. Takiego dylematu nie ma moja siostra - nauczycielka
        która oddałby niani tyle ile by zarobiła. Babcie nie wchodza w gre bo jedna
        jest po wypadku samochodowym, druga cały czas czynna zawodowo - obydwie 200 km
        stąd.
        Wiadomo, im dłuższa przerwa w pracy tym trudniej sie wraca. Nie mozna tez
        przewidziec czy pracodawca ci nie podziekuje... Czasy sa trudne - pensja mojego
        meza nie wystarcza na stale opłaty, wiec musze pracowac!
        • agakow2 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 17:14
          Ja swojej niani płacę 1200 stałej pensji (ok.10 godzin dziennie)+ 200 za obiady
          dla małej (3,5 letniej)+ 100 za prasowanie. Poza tym niania od czasu do czasu
          pilnuje małej w weekend lub wieczorem, gdy chcemy gdzieś wyjść (bez dodatkowej
          opłaty). Na razie mogę jej tyle płacić, choć przyznam się, że ciężko mi tyle
          wykładać co miesiąc. Od września mała idzie do przedszkola, nie wiem, czy moja
          niania zgodzi się na renegocjacji stawki, bo co tu ukrywać,ale będę potrzebowac
          kogoś, aby małą odbierał z przedszkola lub został w czasie choroby.

• renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 17:27
          Moja starsza córa poszła do przedszkola gdy miala 3 lata i wtedy
          zrezygnowalismy z niani. Nie bralismy pod uwage ze dziecko bedzie tydzien w
          przedszkolu i tydzien w domu chore. Poczatek to był koszmar - rano sie budzisz
          a dziecko ma grype, ospe albo inne paskudztwo i nie masz nikogo w odwodzie.
          Brałam urlop i zwolnienie na zmiane - od czasu do czasu przyjezdzala ciocia lub
          babcia - generalnie stres codzien. Bol jest podwójny bo za przedszkole trezba
          placicbez wzgledu na to czy dziecko chodzi czy nie, a niania ktora pracuje
          dorywczo tez przewaznie nie chce najnizszej stawki...
          • efa5 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 12:54
            Jakbym czytala o sobie . Ten sam horror. Corka przechorowala cała zime.
            Jescze nigdy w zyciu nie mialam tak serdecznie dosyc zimna. Jescze caly czas
            choruje ale zdarza jej sie chodzi przez kilka dni do przedszkola.
            Mam o tyle lepsza sytuacje ze moglam ja zostawiac z opekunka która zajmuje się
            2-letnia córeczką.
            Ale czasem mam dosyc. Jedna babcia pracuje , zreszta i tak nie wykazuje
            zainteresowania wnuczkami, a druga 150 km stad
      • elgosia Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 04.04.05, 14:20
        Żeby nie stracić zawodu lekarz musi chyba dopłacic do pensji, żeby mieć nianię.
        W wielu zawodach, np. nauczyciel, nie opłaca sie wydać całej pensji lub więcej
        na nianię. Myśle wiec, że z małymi wyjatkami niania, zwłaszcza w Wawie to
        przywilej zamożnych.
    • ligia76 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 01.04.05, 19:31
      Moja znajoma:
      Godziny 9-16.
      Bez gotowania, sprzatania i innych prac domowych.
      Pensja 1300 zł.

Pozdrowienia
      Ligia
    • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 02.04.05, 10:13
      up
      • mamaquby Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 02.04.05, 11:46
        a ja szukam wlasnie pierwszej niani, jak znalazlyscie swoje, z ktorych jak
        czytam jestescie bardzo zadowolone.

bede wdzieczna za info.
        • agnieszka_gk Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 04.04.05, 10:31
          Ja swojej niani szukałam przez zwykle ogloszenia prasowe w poniedziałkowej
          Gazecie Praca. Napisałam dośc szczegółowo jaka praca i gdzie, co z pewnością
          wyeliminowało trochę zainteresowanych (mieszkam na tarchominie, więc dojazdy
          mogą być barierą). Zadzwoniło ok. 150 osón, które wstępnie telefonicznie
          odpytałam (co robią lub robiły, jeśli to były emerytki, jaki wiek i sprawność
          fizyczna, jakie oczekiwania finansowe itp.) i robiłam sobie notatki - potem
          wybrałam 10-12 osób, z którymi się spotkałam. Wbrem moich wcześniejszym obawom,
          wcale nie było trudno wyeliminować po rozmowie tel. wiele kandydatek - tonacja
          głosu, sposób prowadzenia rozmowy, brak doświadczenia lub jego nadmiar ("ja na
          dzieciach znam się jak nikt"), determinacja aby podjąc jakąkolwiek pracę itp.,
          powodowały, że przesiew był spory. Z 10 osób, z którymi się spotkałam tylko 2
          wg nas nadawały się do opieki nad naszym dzieckiem i jedna z nich się właśnie
          opiekuje. Zanim wróciłam do pracy, opiekunka przychodziła przez ponad 3 mce na
          pół etatu, więc miałyśmy dużo czasu, aby się dobrze poznać, i w tej chwili nie
          mam obaw, gdy zostają cały dzień same. Moja córcia bardzo lubi "ciocię", a ja
          obserwując córki rozwój i zachowanie, wiem, że mogę mieć zaufanie do opiekunki.
    • misiamama Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 02.04.05, 15:41
      8-18 od poniedziałku do piątku, tylko opieka nad roczniakiem, obiadki odgrzewa,
      nie sprząta nie prasuje nie gotuje itp., 1500 na miesiąc, niezaleznie od
      naszego urlopu, świąt itp. Ani razu nie chorowała, trzy razy poprosiła o wolny
      dzień (zawsze z dużym wyprzedzeniem), zrobiła małemu rękawiczki na drutach wink,
      czyta mu, śpiewa, jest przedszkolanką z zawodu i wykszt., młody ją uwielbia.
      Aha, za nadgodziny (rzadko, jesli coś mi wypadnie w pracy albo chcemy wyjśc w
      sobotę) dostaje 10 zł za godzinę. Myślę ze warunki sa bardzo dobre, ale ona
      zasługuje. Aga
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - do Agi 02.04.05, 16:34
        Czy to jest młoda osoba? Czy dojeżdza? Te dwie sprawy musze jeszcze przemyslec
        zanim wybiore nową nianię...
    • antonina_74 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 02.04.05, 16:50
      6 godzin dziennie, popołudniami (14-20 lub 12-18), w tym przyprowadzenie
      starszego z przedszkola (godzina drogi), sprzątanie w sensie "ogarnięcia" i
      pozmywania, drobne "przysługi" w rodzaju - zaniesie buty do szewca, wyśle list
      na poczcie, opieka nad dwójką dzieci, 980 zł/miesiąc. Na Boże Narodzenie 100 zł
      ekstra, na Wielkanoc zrobiliśmy niani niewielkie zakupy w ramach premii,
      kwestia wakacji nieustalona i nie wiem jak to ustalić bo ja lipiec-sierpień nie
      pracuję i nie dostaję pieniędzy... więc należałoby dać niani bezpłatne wolne
      ale to nie fair, nie wiem co z tym zrobić sad
      • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 02.04.05, 18:00
        Wakacje to bardzo trudna sprawa - wydaje się, że jesli umawiamy się na stałe
        wynagrodzenie za miesiąc to nalezałoby je zapłacic równiez wowczas gdy sa
        jakies przestoje; z drugiej strony takie wynagrodzenie urlopowe niani w
        niektorych przypadkach może nadszarpnąc rodzinny budżet. Na pewno warto to na
        poczatku współpracy dokladnie ustalic...
        Do Antoniny - ja w twojej sytuacji negocjowałabym połowę stawki...
    • martucha1 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 04.04.05, 12:16
      5 zl za godzine. Do obowiazkow niani nalezy opieka nad 15 miesieczniakiem,
      odkurzanie i mycie podlogi, podawanie jej obiadkow, dorobe czynnowsci takie jak
      wyslanie listu na poczcie, drobne zakupy itp. oraz prasowanie ubranek malej.
      • emiczek martucha 14.01.06, 18:58
        gdzie ty taka nianie znalazlas ?????? moja za to samo dostaje sporo wiecej a nie
        jestem z niej ostatnio zadowolona. pamietam ze razem szukalysmy w tym samym czasie.
        • martucha1 Re: martucha 15.01.06, 12:57

Znalazłam ją przez GW. Jej pensja się zmieniała i dostawała potem 7 zł za
          godzinę za opiekę nad dwójką dzieci. Niestety musiałam się z nią rozstać
          ponieważ przeprowadzamy się na Wilanów i miałaby problemy z dojazdem.
          pozdrawiam
          Marta
    • anetakm1 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 04.04.05, 14:44
      6 zł za godzinę, nie ustalałam kwoty za miesiąc, gdyż pracuję w szkole i
      każdego dnia mam inną liczbę godzin. Nadgodziny: 6 zł za każdą nasępną godzinę,
      ferie i wakacje niepłatne - niania ma wolne). Do jej obowiązków należy: podanie
      śniadania i obiadu ( ja przygotowuję - ona tylko podgrzewa, ale sama tez zrobi
      gdy poproszę), spacery z synkiem, sprzątanie po nim i zmywanie, prasowanie jego
      ciuszków.
    • aaga8 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 05.04.05, 09:02
      U nas jest jakieś 8 godzin dziennie - niewiele ponad opiekę nad dzieckiem, 1000
      zł miesiecznie.
    • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 12.04.05, 18:22
      up
    • mamamisiow Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 12:01
      Nasza niania zarabia 1300 zł. Pracuje ok 4 h dziennie. Nadgodziny i weekendy
      10/h. Niania jest kochana i jesteśmy bardzo zadowoleni. Niestety niedługo
      przeprowadzamy sie do Holandii i będziemy musieli się rozstać. Przeraż mnie
      fakt, że znowu będe musiała szukać opiekunki. Znalezienie obecnej było bardzo
      trudne...
      • efa5 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 12:41
        Mama wspanialą pania, kiedyś pracowała w przedszkolu.
        Rozliczam sie z godzin 7 z/h. Pracuje od 8 do 16 tak ze miesiecznie wychodzi
        ok 1100 zł. Przygotowuje wszysteki posilki. Ja oczywiscie gotuje zupki.
        Poza tym wszystko prasuje. Zajmuje sie 2 letnia córka, ale kiedy starsza jest
        chora i nie idzie do przedszkola opiekuje sie dwojką. Jest super
        • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 12:50
          Ale masz fajnie!
          • efa5 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 12:58
            Ale koszmar z opiekunkami przeszlam. Dopiero jak starsza córa poszła do
            przedszkola to udalo mi sie znależć(dla młodszej) taką fajna panią.
            • renia73 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 13.05.05, 21:35
              Ja rodze lada dzien, a naszej dawnej niani (corcia ma teraz 5 lat) nie moge
              namierzyc bo zmieniła miejsce zamieszkania...
    • syllo Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 15.05.05, 20:57
      Byłam nianią przez ok. trzy lata. Zajmowałam się wyłącznie dzieciaczkami,
      zarabiałam za 10 h dziennie 5 dni w tygodniu 1300 złotych,a 10 h dziennie 3 dni
      w tygodniu 750 złotych, za dni wolne rodzice płacili mi normalnie. Pracując na
      godziny zarabiałam 10 złoty za godzinę, fajnie, że miałam takich miłych
      pracodawców.
      • niania19 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 16.05.05, 12:40
        Witam, ja mam 19 lat i chętnie podjęłabym pracę w charakterze opiekunki. OIkres
        w którym chciałabym pracować to maj-sierpień br., potem oczywiscie pragnę
        podjąć studia. Wiem,że trudno będzie znaleźć kogoś kto powierzy mi dziecko,
        gdyż maluchy łatwo się przyzywczajają... moje doświadczenie to praca w
        charakterze wolontariusza przez około roku w Domu Małego Dziecka w Warszawie.
        Oczywiście nie muszę dodawać, że każde dziecko to dla mnie Wielki Skarbsmile
    • dominika8 Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 14.01.06, 19:50
      od 8 do 14, dziecko roczne, bez gotowania i sprzątania-600zł
    • makoc Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 15.01.06, 12:29
      600 zł, od 7.30 do 17, ma u nas swój pokój i wyzywienie. Sprząta i gotuje dla
      wszystkich. czesto zostaje wieczorami, gdy potrzebujemy gdzies wyjsc, bez
      dodatkowych oplat.ponadto popoludniami tez zajmie sie dzieckiem, gdy ja
      potrzebuje coś zalatwic/zrobic/jestem chora/zmeczona/musze dlużej zostac w
      pracy. czasem dostanie jeszcze dodatkową 100 jako premię uznaniową. nie daliśmy
      premii światecznej, ale miała cały tydzien wolny między świetami a nowym rokiem.
    • joolanta Re: Niania w Warszawie - za ile ? STATYSTYKA 16.01.06, 09:37
      "moja" babeczka mieszka w bloku obok(ma baaardzo blisko i ja tez) siedzi z mojm
      synkiem (roczek) od 8-15.30 - dniówka 40 zł. jesli mam wolne(choroba itp.) nie
      płace jej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka