Dodaj do ulubionych

Krajmed - wycinanie 3-go migdałka

29.01.07, 13:06
Bardzo proszę o opinie na temat kliniki Krajmed - czy polecacie endoskopową
operację wycinania 3-go migdałka u 7,5-latka? Czy jednak lepsza jest operacja
tradycyjna w szpitalu państwowym? Jeśli tak, to gdzie w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • babka71 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 29.01.07, 13:22
      Polecam Kajety / Nadarzyn Miedz. Cetrum Słuchu poszukaj w necie zadzwoń i
      zapisz dziecko!!!
      • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 29.01.07, 13:46
        Bardzo dziękuję, już sobie co nieco poczytałam o Kajetanach. A czy mogłabyś mi
        polecić jakiegoś konkretnego lekarza?
        • alfa99 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 08:42
          moge polecic Krajmed, moje dziecko mialo tam zabieg 2 lata temu, wszystko ok,
          tego samego dnia w domu, szybki powrot do zdrowia, oni sie w tym specjalizuja.
          My mielismy redukowany trzeci migdal i przycinane boczne/przerosniete/, no i
          jeszcze dreny w uszach. Koszt wysoki ale nie zaluje, syn mial 4,5 roku -
          dzisiaj nawet nie pamieta.
    • gnpolec Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 11:20
      tradycyjna metoda to podcinanie i sprawdzanie "na macanego" czy juz czy jeszcze

endoskopowa oszczędza tego typu doznań (operator cały czas widzi pole zabiegowe
      podczas pracy i nic zbędnego nie rozpycha buźki czy noska)

jesli Cię stac na Krajmed, polecam, rok temu mieliśmy tam zabieg (3migdał,
      podniebienne +dreny w uszach)- operacja bez zarzutu, jedyne ALE to standardowe
      podejście do farmakologii- procedura nakazuje przepisanie tego samego
      antybiotyku wszystkim pacjentom po takim zabiegu, w naszym przypadku okazał sie
      on nieskuteczny i maluch nie obronił się przed bakteriami ale dwa dni póżniej
      zmienilsmy lek za wskazaniem innego lekarza i poszło z górki

w Krajmedzie w cenie masz jeszcze 2 planowe kontrole rozłożone w czasie i
      konsultacje telefoniczne 24/24 w okresie pozabiegowym, mielismy równiez
      kontrole nieplanową- tez nieodpłatnie)
      • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 12:48
        Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź!

W związku z tym mam jeszcze pytania:
        - którego lekarza polecacie - czy tylko dra Krajewskiego czy ewentualnie innego?
        - nie wiem czy dobrze zrozumiałam - po operacji dziecko dostaje ZAWSZE
        antybiotyk? Dlaczego?
        - ile trwała rekonwalescencja? (mój syn chodzi do 1-szej klasy i chciałabym
        mniej więcej wiedzieć, ile trzeba będzie opuścić dni w szkole) Czy w domu
        dziecko na drugi dzień dobrze się czuje? Bo po operacji metodą tradycyjną jest
        jeszcze w szpitalu pod kontrolą na wypadek ewentualnego krwawienia - czy po
        operacji metodą endoskopową nie ma ŻADNYCH powikłań?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 13:01
        Aha i jeszcze jedno.
        Czy przed operacją robiono dziecku badanie endoskopowe, aby potwierdzić
        powiędkszenie i zbadać strukturę migdałka gardłowego?
        Mojemu synowi "wyszło" powiększenie przy okazji robienia tomografii
        komputerowej zatok przynosowych, bo uszy ma czyste jak łza smile)) tylko ten
        wieczny katar sad((
        • gnpolec Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 14:12
          nas "obsługiwał" dr Krajewski, duzo dobrego słyszałam tez od dr Lipcu

dziecko wychodzi do domu po kilku godzinach od zabiegu
          chłopiec operowany przed nami wybudził sie spokojnie i chciał od razu do domu
          mój maluch wybudził sie fatalnie, rzucał sie, wyrwał wenflon, wymiotował,
          zasnął potem na 2 g więc nasz pobyt trwał ok 3 po zabiegu
          to, jak wybudza sie dziecko nie zalezy od lekarza czy zabiegu ale
          predyspozycji, natury, trzba uzbroic sie w cierpliwośc i nie mdlec na widok
          wypluwanej krwi czy charczenia bo to fizjologiczne konsekwencje zabiegu a nie
          koniec świata

w krajmedzie standardem jest endoskopowa ocena 3 migdała (to taka cieniuteńka
          sztywna rurka z kamerka na końcu (jak wkład długopisu), którą lekarz wprowadza
          w okolice krtani aby zerknąc na 3migdał, kt jest tuz za "zakretem" - nie jest
          to badanie inwazyjne, tak jak zerknięcie peryskopem- zreszta wrzuc a google
          krajmed, tam sa rysunki i opisy badań, to Cię uspokoi

procedura nakazuje tez oslonowo podac antybiotyk, to jednak "uszkodzenie"
          tkanek w miejscu mega wrazliwym, gdzie z powietrzem i jedzeniem dostaje sie
          tysiace mikrobów

przed zabiegiem i tak dostaniecie wykaz badań, jakie nalezy wykonać, aby ocenic
          i stan zdrowia dziecka i jego poddatnośc na znieczulenie, krzepliwośc krwi itp

to, co miłe i nowoczesne (chyba), że zarówno Krajewski jak i Lipiec cierpliwie
          i rzeczowo odpowiadają na wszelkie pytania; jestem megaupierdliwa i musiałam
          wiedziec wszystko, nawet się nie skrzywili, mimo iz zapewne niektóre z pytań
          mogły im sie wydac banalnymi

możesz się umówić na konsultację i sama zobaczysz, zresztą terminy chyba nie sa
          zbyt krótkie więc będiesz miała czas na sporządzenie listy pytańsmile

acha- zabieg odbywa sie w klinice Damiana (tuz za zakrętem), tam maja oddział
          szpitalny a co za tym idzie opiekę i możliwości na w razie "czego"
          Krajmed jest bardziej poradnią, z Damiana korzystaja na zasadzie kontraktowej
          ale operuje lekarz z Krajmedu, znieczula lekarz z krajmedu itp
          • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.01.07, 23:17
            Bardzo , bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź !!!!!!!
    • ardzuna Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 31.01.07, 01:59
      Moje dziecko miało 2 razy wycinany 3 migdałek, bo był wycinany na ślepo (bez
      endoskopu) w Kajetanach, zostawiono widocznie fragmenty i mu odrósł. Powinno ci
      to starczyć za odpowiedź, co doradzam.
      • gnpolec Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 31.01.07, 09:01
        3migdał nie powinien zostać wycięty ale podcięty do zbliżonych do
        fizjologicznych rozmiarów tak aby światło tchawicy było optymalne

zdarza się, niestety, że odrasta niezależnie czy operowany pod endoskopem czy
        nie

oczywiście możliwym jest, że w przypadku dziecka ardzuny został podciety
        niewystarczająco i do tego potem odrósł

im starsze dziecko tym ponowny problem z 3migdałem mniejszy ponieważ "zanika"
        on z wiekiem a właściwie nie zanika a nosogardziel powiększa się w miarę jak
        dziecko rośnie, stąd nieznane sa przypadki kłopotów z 3migdałem u dorosłych

tak czy inaczej ja polecałabym jednak metodę endoskopową
        podobnie jak tradycyjny zabieg przy otwartch powłokach brzusznych np wyrostek
        zamiast laparoskopii- gdy widzisz dokładnie, wiesz dokładnie, co robisz (a
        przynajmniej takie jest założenie smile )
        • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 31.01.07, 13:01
          Tak, tak - jeśli chodzi o to, że przy metodzie endoskopowej lekarz po prostu
          wszystko widzi, dzięki czemu ma całkowitą kontrolę nad tym co i jak robi, to
          jestem całkowicie ZA! Też lubię mieć kontrolę smile))

Jendak mnie zastanawia jeszcze coś innego, a mianowicie sama forma wykonania
          wycięcia przy zabiegu endoskopowym - czym tak naprawdę różni się od zabiegu
          tradycyjnego? Czy lekarz w ten sam sposób wycina migdałek czy jednak robi to
          jakoś inaczej? Jeśli tak, to jak? Bo że go widzi, to jest to dla mnie jak
          narazie jedyna różnica. Może się mylę?
    • teraz_asia Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 31.01.07, 20:19
      Mój ośmiolatek miał wycinany 3 migdał kilka miesięcy temu w Kajetanach. Metodą
      jak najbardziej tradycyjną, ale przed zabiegiem miał dokładnie obejrzany
      migdałek właśnie endoskopowo. Świetny szpital, bardzo dobre warunki i sprzęt,
      za darmo (od pierwszej wizyty czekaliśmy na zabieg 6 m-cy, ale u nas nie było
      jakiegoś pośpiechu). Rano przyjechaliśmy, zabieg o 10, żadnych problemów-po
      południu syn roznosił już szpital:-. Polecam z czystym sumieniem. Acha, mi tez
      lekarz tłumaczył, ze nie wycinają całego migdałka, żeby zachować jego
      funkcje "obronne", ale że u tak dużych dzieci właściwie nie zdarza się, zeby
      migdałek odrastał, więc chyba metoda operowania nie ma specjalnie znaczenia.
      • gnpolec Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 01.02.07, 08:23
        to juz pytanie do Krajmedu choć
        skoro 3migdał to jakiś taki groszek, nieco powiększony to wiele mozliwości jego
        zmniejszenia chyba nie ma, nacięcie z odpowiedniej strony, zamkniecie naczyń
        krwionośnych i tyle
        tak myslę...

przed kontaktem z Krajmedem przygotowałam sobie listę pytań , zadałam
        wszystkie, do zabiegu podeszłam więc b spokojnie

polecam i powodzenia
        • marzena72 Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 01.02.07, 23:04
          Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje!
    • strabologia Re: Krajmed - wycinanie 3-go migdałka 30.11.17, 16:41
      Mój synek miał wycinany podcinany migdał endoskopowo w krajmedzie. Wszystko w porządku jestem zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka