Dodaj do ulubionych

komunikacja miejska - Warszawa

25.03.08, 19:41
Wiecie może jaki bilet należy kupić jesli chcę podróżować w
Warszawie komunikacją miejską z dzieckiem w gondoli?
Czy kierowcy w autobusach niskopodłogowych wysuwaja stopień aby
łatwo było wejść do pojazdu? Jak Wam się podróżuje?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: komunikacja miejska - Warszawa 25.03.08, 19:47
      Wózki dziecięce przewozi się bezpłatnie, nie trzeba mieć biletu. Nigdy nie
      widziałam, żeby kierowca wysuwał stopień, może nikt nie dzwonił, zawsze
      dziewczyny normalnie wjeżdżają wózkiem. Ja jechałam z wózkiem raz, wystarczyło
      unieść przednie kółka, jak przed krawężnikiem.
    • aga_sama Re: komunikacja miejska - Warszawa 26.03.08, 09:19
      Jeżdżę z wózkiem od półtora roku i jeszcze nie widziałam, aby kierowca wyszedł
      zza kierownicy i opuścił ręcznie pochylnię. Większość z nich jednak jak widzi
      matkę z wózkiem, to podjeżdża blisko krawężnika i obniża hydraulicznie cały bok
      autobusu smile Większość, nie wszyscy, ale na prawdę nie ma problemu z wjechaniem
      do środka.
      Acha, ja jak wysiadałam, to wciskałam taki przycisk dla niepełnosprawnych i
      wtedy kierowca też obniżał bok autobusu.
      • annamea Re: komunikacja miejska - Warszawa 26.03.08, 10:43
        Ja jeżdżę bardzo dużo. Różnie bywa. Wcześniej często musiałam jeździć wysokimi
        starymi autobusami. Ale to był koszmar, bo mam dwoje mniejszych dzieci i nie
        dość, że tarmosiłam wózek, to jeszcze musiałam dbać o starszego, żeby wszedł
        bezpiecznie po tych wysokich schodach. Na przystanku musiałam angażować dwie
        osoby do pomocy. Jedną, żeby pomogła mi z wózkiem, drugą, żeby wprowadziła mi
        trzylatka. Gorzej jak nikogo akurat na przystaku nie było... W niskopodłogowych
        bok obniżają nieliczni kierowcy. Z moich obserwacji są to najczęściej młodsi
        kierowcy. Ale i tak z wjazdem do autobusu nie ma specjalnych problemów, bo i tak
        jest nisko. Ja się już zaprawiłam w podróżowaniu z dzieciakami i po tych
        hardkorach jakie miałam w starych wysokich autobusach nie straszne mi nawet
        schody na Metrze Politechnika jak zespuje się winda. Tylko starych tramwajów
        dalej nie cierpię. Brrr. Te wąskie drzwiczki.
        W Warszawie dziecko do 7 roku zycia podróżuje komunikacją miejską za darmo. Na
        wózek nie trzeba biletu.
        • biaemi Re: komunikacja miejska - Warszawa 26.03.08, 11:45
          A mozecie mi opisac technike wsiadania i zwlaszcza wysiadania z
          wozkiem z autobusu "niskopodlogowego"?
          Ja podrozuje autobusami od bardzo niedawna (wczesniej tak sie
          skladalo, ze metro wystarczalo albo samochodem), jezdzimy spacerowka
          i jeszcze mi sie nie udalo wysiasc bez wziecia wozka z dzieckiem pod
          pache albo zaangazowania wspolpasazerow (z wsiadaniem czasami mi sie
          udaje). Pomimo ze wciskam przycisk dla niepelnosprawnych autobus
          zatrzymuje sie na tyle daleko od kraweznika, ze nie jestem w stanie
          wyjechac wozkiem ani przodem ani tylem.
          Nawet nie wiedzialam, ze jest jakis wysuwany wjazd dla wozkow, tylko
          tak sie zastanawialam, jak sobie rzeczywiscie radza niepelnosprawni
          na wozkach.
          • edzia.79 Re: komunikacja miejska - Warszawa 27.03.08, 09:38
            w niskopodlodgowych nie ma zadnego problemu;wsiadasz przodem a wysiadsz tylem.
            podest sluze bardziej osobom niepelnosprawnym,wtedy kierowca wysiada i otwiera klape w podlodze zeby czlowiek na wozku mogl wjechac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka