Dodaj do ulubionych

pytanie w spr PIT-u za rok 2009

03.09.10, 10:12
jak to jest??? mamy ktore nie pracuja(wych. dziecko) rozliczaja sie?
nie za bardzo sem w tym temacie... ja sie nie rozliczalam,teraz przyszedl czas
na zlozenie dokumentow w spr zasilku rodzinnego i boje sie ze gdy poje do us
to postrasza kara(przynajmniej kolezanka mnie tym postraszyla)
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: pytanie w spr PIT-u za rok 2009 03.09.10, 10:41
      Koleżanka bredzi. Jeśli się nie rozliczasz, a potrzebny Ci kwit z US na nowy rok rozliczeniowy, to
      idziesz do US, dają Ci do wypełnienia PiT - ileśtam, gdzie wpisujesz w odpowiednich rubryczkach "0,-
      ", oni sprawdzają i coś po tygodniu dostajesz zaświadczenie, ze się nie rozliczałaś.
      Karą mogliby Cię straszyć w przypadku, jeśli miałaś dochód - legalny - i się nie rozliczyłaś, bo na
      przykład pracowałaś na umowę/zlecenie, albo coś.
      Rany, jak ja lubię takie mądre koleżanki, co to guzik wiedzą, ale nerwów uczciwym ludziom
      naszarpać muszą. Nie gadaj z nią więcejwink
      • lorek08 bj32 03.09.10, 12:03
        bj32 teraz do rodzinnego trzeba dać rozliczenie za rok 2008 czy 2009
        pytam bo jezeli 2008 to leze. Mialam wtedy nie male dochody z pracy przez internet
        ale juz nie zarabiam tam. A jezeli za 2009 to dostalam wtedy po smierci
        narzeczonego rozliczenie z jego pracy,wyrownanie renty itp
        łacznie ok 7.000 + stala renta 600zl + zasilek jako samotna ok 240 zl
        czy przez te dochody moga mi nie przedluzyc rodzinnego ?
        teraz mam tylko rente malej 620 zl + 240 rodzinne i zasilek
        • jowita-90 Re: bj32 03.09.10, 12:20
          do rodzinnego dochody za 2009r
          • bj32 Re: bj32 03.09.10, 15:32
            Dokładnie. Do każdego zresztą za poprzedni rok. Przy celówkach i stypendiach tam jest jakoś inaczej
            z dochodami, bo ostatnie dwa miesiące chyba, i w ogóle nie ze skarbówki, ale do stałych świadczeń
            za poprzedni rok zawsze, nie za przedostatni, co zresztą logiczne mnie się zdaje. Bo jakie może mieć
            znaczenie, czy 6 lat temu zarabiałaś 2,- miesięcznie, czy 5 klocków?
            wink
    • escribir Re: pytanie w spr PIT-u za rok 2009 03.09.10, 15:23
      Jeśli nie osiągnęłaś dochodów podlegających opodatkowaniu- nie masz obowiązku
      składać zeznania rocznego. Aczkolwiek złożenie "zerowego" zeznania ułatwia
      otrzymanie potem zaświadczenia o dochodach z US- wówczas składa się tylko
      wniosek o wydanie takiego zaświadczenia, bez wypełniania na biegu kolejnych
      "świstków".
      • bj32 Re: pytanie w spr PIT-u za rok 2009 03.09.10, 15:35
        Nie wiem, jak w innych US, ale u nas jak idę po kwit na brak dochodu, to z automatu dają do
        wypełnienia, ptaszkują, gdzie wpisać zera i autografy i to jest podstawa. Chyba kwestia ułatwienia
        w szukaniu przez system komputerowy, bo nie muszą z palca, a, jak wiadomo, urzędniczki w
        samodzielnym poszukiwaniu danych bywają niedowładnewink
        • okzsilip Re: pytanie w spr PIT-u za rok 2009 16.09.10, 22:25
          jeśli nie pracujesz to się nie rozliczasz w us dadzą ci kartkę do wypełnienia czekasz zazwyczaj tydzień
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka