Dodaj do ulubionych

Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja?

23.10.10, 18:13
Słuchajcie, bo mam pewną osobę, której dziecko bardzo by się ucieszyło z paczuchy. Wiecie, jakaś zabaka, czy coś. Chłopczyk ma 3,5 roku. A jego mama to moja koleżanka z pracy. Pracuje u nas na pół etatu, bo więcej godzin nie ma. Dostaje na rękę 600 zł. Do teraz żyło się im w miarę dobrze, ale... Mąż koleżanki pracujący w Szwecji nagle zachorował. Ma raka przysadki. Został tam zoperowany, przechodzi rehabilitacje i cały czas w związku z tym nie pracuje. Dostawał zasiłek, ale od miesiąca nie dostaje. Widocznie takie miał ubezpieczenie. Pracować nie może, wrócić tez nie, bo trzyma go kontrakt i całkowity brak środków. Wciąż liczy, że lada dzień dostanie znów zdolność do pracy. Koleżanka jest załamana. Ciuszki jeszcze mają, dostają tez od nas i od rodziny. Ale Gwiazdki ma nie być u niej ze względu na finanse właśnie.
Rzucam więc taką propozycję, może dałoby się wciagnąć chłopca na listę gwiazdkową? A może ktoś chciałby pomóc w inny sposób?
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 23.10.10, 21:05
      Zglos ich do szlachetnej paczki.
      Maz kolezanki moze powinnie zlozyc w zaleznosci od przepracowanych lat, wniosek o rente w szwecji.
      Ale tu to juz na miejscu najlepiej aby ktos mu pomogl.
      Jesli mozesz opisz mi ile byl, czy pracowal w pelnym wymiarze.
      Ja podesle to kumpeli ona zna bardzo dobrze przepisy w Szwecji.
      Pisz na wirtualna.
      PS dodatkowo, kolezanka majac pismo potwierzajace iz on niepracuje, i nie ma zasilku niech idzie do MOPS, zlozy wniosek. w ciagu 2 tygodni doniesie o braku dochodu malzonka.
      Tez zasilek rodzinny, jesli nie pobieraja szweckiego.
      I dodatek mieszkaniowy.
      • zebra12 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 10:08
        Szlachetna paczka odpada, bo same jesteśmy organizatorami. Poza tym koleżanka nie jest typem osoby, która żebrałaby o pomoc. Zwierzyła się mnie i jeszcze jednej osobie z pracy. O nic nie prosiła, ale widać jak cała sytaucja w nią uderzyła. O te przepisy to pewnie chętnie by spytała, bo tu jest największy problem, że jej mąż nie bardzo zna język i nie wie czemu cofnęli mu te pieniądze. Poinformuję ją o możliwości skorzystania z pomocy MOPS. Nie wiem czy się nie obrazi, bo, jak mówię, o pomoc nie prosiła. A ja pomyśłam tylko o prezencie dla jej synka, bo dziecko na pewno będzie czekało na jakąś niepsodziankę pod choinkę. Z pracy będziemy mieć bony na Święta więc jedzenie sobie kupi. Dostanie też paczkę słodyczy dla dziecka.
        Odezwę się w sprawie jej męża.
        • ewa.mama Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 14:07
          owszem akcja będzie - jeszcze chwilę i zawiśnie przyszpilona u góry z regulaminem
          w akcji jednak biorą udział osoby, które potwierdzą złą sytuację, prosimy o dokumenty z mops lub inne potwierdzające sytuację; przykro mi ale zasada "jest w złej sytuacji, potrzebuje, wstydzi się itp" bez potwierdzenia sytuacji nie działa
          przykładowo regulaminy z poprzednich akcji
          gwiazdka 2009 forum.gazeta.pl/forum/w,615,102459071,102459071,Akcja_Gwiazdka_2009.html
          dzień dziecka 2010 forum.gazeta.pl/forum/w,615,109873350,109873350,Akcja_Dzien_dziecka_2010.html
          • zebra12 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 16:21
            Rozumiem. Dzięki za info. Gdy się coś komuś oddaje, to są takie same wymagania?
        • aqua696 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 23:55
          Zebra jestesce organizatorami szlachetnej paczki i nie mozecie wciagnac dziewczyny dziecka na liste??
          Zwierzyla sie a ty podsun jej pomoc instytucji.Ok pomyslalas..ale wiekszosc dzieci ktore tu odstaje prezenty ma skromniutkie swieta na stole, slodycze to male swieto...wiec nie dziw sie.
          A akcja wyprawek bylo juz ciezko.
          Potrzebujacych coraz wiecej, a z kaska krucho u pomagajacych.
          Z kuponow swiatecznych mozna kupic tez prezent nie tylko jedzenie.
          Znasz malca moze zostan super ciociom, i najprosciej ci bedzie spelnic jego male marzenie.
          Wiekszosc ma swoje rodziny, dzieci, w tym roku najciezej napewno jes w miejscach powodzi..gdzie dzieci stracily wszystko, i czesc zapewne tam posle paczke dla dziecka.
    • katrina1976 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 16:24
      oczywiściesmile

napisałam na priv smile
    • claudel6 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 24.10.10, 22:16
      zebra, ja mam do oddania duzo maskotek (ale używanych - niezniszczonych) - przydadzą się?
    • bj32 Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 25.10.10, 09:59
      Będzie akcja. Na początku listopada zaczniemy. Tyle, że - jak słusznie zauważyły dziewczyny: bez potwierdzenia się nie da. Ja sobie mogę Cię znać i Ci ufać, ale jakieś kwity muszą być, szczególnie przy zgłoszeniach nowych osób. Widzisz, co się ostatnio dzieje i nie zaryzykujemy przyjęcia kogoś "na gębę"...
    • 1660ona Re: Czy w tym roku będzie jakaś Gwiazdkowa akcja? 25.10.10, 22:42
      z chęcią kupię prezent dla jakiegoś dziecka na gwiazdke.
      Czekam na info na maila gazetowego, kto jest w potrzebie i pozdrawiam serdecznie
      • mamasi 1660ona... 26.10.10, 09:32
        to tak nie działa. Najpierw szczegóły akcji gwiazdkowej zostają przyszpilone w wątku, potem chętni darczyńcy zgłaszają się sami na maila gwiazdkowej akcji (podając w jakim wieku chcieliby dziecko itp) i nastepnie następuje dobór dzieci do danych darczyńcówsmile ciesze się że chcesz w tym wziąść udziałsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka