Dodaj do ulubionych

Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę

15.09.11, 16:14
Jestem tu po raz pierwszy, słyszałam wiele pochlebnych opinii o tym forum i dlatego postanowiłam tutaj napisać.
Właściwie nie wiem od czego zacząć, ale najlepiej od początku.
Mam 17 lat, od zawsze wychowywała mnie tylko mama i tak jest do dziś, ojciec odszedł gdy miałam roczek. Było ciężko, mama dużo pracowała i pracuje do dziś, ciężko- bo fizycznie, i praktycznie cały dzień, a wszystko po to żeby jakoś utrzymać rodzinę. Nigdy się nie przelewało, ale dawała radę jakoś nas utrzymać(mam jeszcze siostrę). Mama od 10 lat walczy z depresją i innymi problemami zdrowotnymi. Ale do rzeczy. Rok temu poznałam chłopaka, starszego- może dlatego, że wychowałam się bez ojca, do tego mama od rana do wieczora ciężko pracowała, a ja jako nastolatka potrzebowałam chyba wsparcia. Wiadomo, wszystko pięknie fajnie, naiwnie patrzyłam na to wszystko, rozpoczęłam współżycie i jak się domyślacie zaszłam w ciążę. On stchórzył. Teraz jestem w 7 miesiącu, jest ciężko, dopiero niedawno powiedziałam mamie o ciąży- gdy już zaczęło być widać, a zaczęło dość późno.
Zostałam sama z dzieckiem, jest ciężko, przede wszystkim psychicznie, ale myśl o tym, że już wkrótce na świecie pojawi się bobas, który już teraz jest sensem mojego życia powoduje, że się nie poddam. Nie mam jeszcze żadnej wyprawki, jedynie troszkę ciuszków z mamą pokupowałyśmy z ogłoszeń ludzi w internecie. Mam straszny żal do siebie, widzę jak mamie jest ciężko, jak to wszystko ją dobija, całe życie miała pod górkę i jeszcze ja jej przysporzyłam tyle kłopotów. Widzę w jej oczach smutek, gdy po 12 godzinach zapierniczania wraca zmęczona do domu, a to wszystko też przeze mnie. Ciężko będzie, ale jakoś damy radę, dziecko bardzo kocham mimo , że jeszcze nie ma go na świecie.

Piszę to wszystko z nadzieją i gorącą prośbą, że znajdzie się ktoś kto zrozumie tą całą sytuacje i zechce Nam pomóc, nie proszę o pieniądze - nie jestem żadną naciągaczką, chcę tylko prosić, jeśli ktoś ma jakieś niepotrzebne ciuszki po swoim dziecku, czy coś innego , co już nie będzie mu potrzebne a zechce to oddać, to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie i z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • anka7961 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 17:01
      Po pierwsze napisz skąd jesteś.
      Po drugie, to że ojciec dziecka uciekł, to nie znaczy, że ma pozostać bez żadnych konsekwencji. Powinnaś założyć mu sprawę o alimenty i zwrot części kosztów ciąży. Ale ponieważ jesteś niepełnoletnia, to Ty nie możesz tego zrobić, bo nie możesz być opiekunem prawnym Twojego dziecka. Dziewczyny na pewno podpowiedzą co i jak zrobić.
      Czy Twój ojciec płaci na Ciebie alimenty? Czy Twoja mama pobiera zasiłek rodzinny, dodatek mieszkaniowy?
      Pozdrawiam i trzymaj się ciepło smile
      • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 17:24
        Hej, moja mama ma dodatek mieszkaniowy z tego co się orientuje, ale zasilku rodzinnego nie pobiera z racji tego, że jak siostra stala sie pelnoletnia to mama minimalnie przekroczyla dochody, ale oni na to nie patrza, ze to jest pare groszy - przekroczone i juz.
        Jesli chodzi o moje alimenty to mama dostaje 250 zl, ale szczerze mowiac na dzisiejsze czasy to niewiele. A co do ojca mojego dziecka to jezeli sam nie poczuje sie po porodzie do odpowiedzialnosci, to mysle, ze moja mama wystapi o alimenty.
        Ogolem ciezko jest, ale zrobie wszystko , zeby moja coreczka miala jak najlepiej. Szczerze mowiac, gdy sie dowiedzialam o ciazy to myslalam o aborcji farmakologicznej, a dzis jest mi tak wstyd, ze w ogole taka mysl przeszla mi przez glowe. Wierze , ze znajda sie osoby, ktore zechca mi pomoc i ze ja jakos dam sobie rade, oby tylko dziecko urodzilo sie zdrowe i zebym donosila do konca, bo grozi mi przedwczesny porodsad Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odzew
        • nioma Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 18:11
          dlaczego jest Ci wstyd? akurat pomyslalas o najbardziej racjonalnym w Twojej sytuacji rozwiazaniu, nie oszukujmy sie, zaczyna sie dla Ciebie bardzo ciezki okres, samotna matka bez pieniedzy ani dobrego wyksztalcenia nie zdobedzie, ani nie bedzie miala dobrej pracy. Taka jest bolesna prawda.
          Skoro jednak zdecydowalas sie urodzic to teraz trzeba dzialac.
          Po pierwsze sprawa o alimenty, to podstawa.
          Po drugie lokalny mops: moze maja rzeczy dla malego dziecka na magazynie, czasami sie zdarza, ze mopsy gromadza dary rzeczowe przekazuja je potrzebujacym
          Po trzecie dokumenty: musisz jakos podeprzec swoja sytuacje, przeslij skany dokumentow moderatorce forum.
          • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 18:21
            Jesli chodzi i mops to orientowalam sie w sprawie becikowego, u mnie w miescie jest jeszcze tzw. "drugie becikowe" dodatkowy tysiac zlotych, ale niestety okazalo sie, ze to drugie becikowe dostaje sie tylko wtedy, gdy ma sie prawo do zasilku rodzinnego, a jak juz wspomnialam moja mama minimalnie przekracza te wymogi, ale skoro mowisz, zeby udac sie jeszcze z zapytaniem o ciuszki to tak zrobie.
            A co do dokumentow, to jakie mam przeslac te dokumenty? Moze byc karta ciazy? Mam pozno zalozona karte ciazy i pierwsza wizyta jest pozno odbyta, bo tak jak wspominalam pozno powiedzialam mamie o ciazy. W dodatku lekarz kompletnie mnie olal, ale to juz oddzielna sprawa. I jak mam sie skontaktowac z moderatorka? Jestem tu pierwszy raz i troche nieobyta jestem, wiec bylabym wdzieczna o pokierowanie mnie.

Dziekuje za dobre slowa i wsparcie, to dla mnie naprawde duzo
            • mamakacperka-pl Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 18:54
              Witaj!
              Wierzę,że jest Ci ciężko, ale widać,że potrafisz racjonalnie podejść do sprawy.
              Najlepiej,abyś zebrała troszkę dokumentów,które potwierdzą to co mówisz. Kartę ciąży, jakiś dokument potwierdzający fakt,że Twoja mama pobiera na Ciebie alimenty, decyzję o dodatku mieszkaniowym...
              A jak jest teraz z dochodem Twojej mamy? Nadal go przekracza?Bo jeśli nie to może złożyć teraz o zasiłek rodzinny. Wtedy to drugie becikowe też dostaniesz.
              Trzymaj się!!!
              Acha. Dokumenty musisz zeskanować u siebie lub u kogoś i takie skany przesłać moderatorce na maila bj@gazeta.pl
              • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 19:39
                Jeśli chodzi o zasiłek rodzinny to dochody będą brane z tego roku, a mama nie będzie przekraczać dochodów dopiero jak mała się urodzi, bo ona wejdzie w skład rodziny. Więc tak czy inaczej, to drugie becikowe przepada.
                A co do tych dokumentów, to czy moge zrobic zdjecia po prostu? Bo skanera nie mam i raczej nie mam nikgo z bliskich, kto by posiadal.
                • diabollos29 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 20:07
                  po pierwsze, matka jako twoj opiekun wnosi sprawe do sadu o alimenty do sadu juz teraz. nie ma co czekac bo zanim dostaniecie pierwsze wezwanie, dziecko juz bedzie na swiecie. sprawe zakladacie razem z pozwem o ustalenie ojcostwa. jesli macie zamiar kupic cos dla dziecka, zbieraj rachunki, najlepiej faktura imienna, jesli przyjmujesz leki, zbieraj faktury. to nie jest tak ze wy same jestescie obciazone kosztami utrzymania dziecka, jest ojciec ktorego alimentacja jest psim obowiazkiem. drugie becikowe dostaniecie jesli bedzie papier ze sadu ze sprawa taka i taka jest w toku. jesli masz jaszcze jakies pytania, idz z rodzicem do radcy prawnego, tacy dyzuruja w mopsach. musisz jednak pamietac ze ty jako nieletnia niewiele zdzialasz. nie napisalas skad jestes. dokumentom mozesz zrobic wyrazne zdjecie, moderatorka jesli je dostanie to napewno to potwierdzi.
                  • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 20:16
                    Ojciec dziecka powiedzial, ze jak sie urodzi to bedzie lozyl, ale szczerze mowiac watpie w to, bo jemu jeszcze imprezy i zabawy w glowie, poza tym do tej pory nie dal mi ani na lekarstwa ani na nic, utrzymuje z nim sporadyczny kontakt. Jesli chodzi o drugie becikowe to mysle, ze sad nic nie zdziala, bo tak jak mowilam przekraczamy dochody, a jak dziecko sie urodzi to bedziemy sie starac o zasilek rodzinny, bo juz wtedy bedzie sie nalezal.
                    • mamakacperka-pl Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 21:16
                      Jak tylko maluszek się urodzi to niech Twoja mama z aktem urodzenia odrazu leci do MOPSU składać o zasiłek rodzinny na Ciebie i Twoje dziecko( jako opiekun prawny). I razem z tym wnioskiem, w którym też jest odpowiednia rubryczka, złoży o to drugie becikowe. Bo na "upomnienie" się o becikowe też jest jakaś określona ilość czasu. A skoro po pojawieniu się dziecka,nie będziecie przekraczać dochodu to dostaniecie i rodzinne i becikowe.
                      A dziewczyny mają rację, sprawę o alimenty i przedewszystkim ustalenie ojcostwa to już teraz. Do porodu nie wiele czasu, a sprawa w sądzie też nie odbędzie się odrazu.
                      • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 21:23
                        Czyli jest szansa, że dostaniemy to drugie becikowe? Byloby lzej, tylko szkoda , ze wyplacaja to dopiero jakis czas po porodzie, bo do porodu wyprawke trzeba skompletowac, a to spory wydatek. Ok, jutro porozmawiam z mama i faktycznie nie ma na co czekac, tylko zaczac latwic te wszystkie sprawy. Dziekuje bardzo za pomoc i dobre slowa
                        • wrzesniowamama07 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 21:36
                          Jeśli moderator zweryfikuje Twoje zgłoszenie, to ja postaram się pomóc. Uważam, że podjęłaś najlepszą decyzję - również dla siebie...
                          • zapominajka83 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 22:39
                            jeśli dokumenty będą w porządku i potwierdzone przez moderatora, podzielę się swoją wyprawką, bo też za niedługo rodzę. Będe miałą chłopca ( i ubranka mam po starszym synku), ale chyba nie będzie ci przeszkadzał kolor ciuszków?
                            • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 15.09.11, 23:43
                              Ok, mam tylko pytanie, jeśli wyślę moderatorce zdjęcia dokumentów to czy ona opublikuje moje dane? Czy to zostanie tylko dla niej i ona po prostu potwierdzi, że jestem wiarygodna?
                              • lorek08 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 00:43
                                zapominajka83 ciekawy nick...

Moderatorka nikomu nie poda Twoich danych !! Na forum potwierdzi sytuację lub ewentualnie poda jakie dokumenty otrzymała-np karta ciąży,decyzja o dodatku mieszkaniowym itp.
                                • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 01:42
                                  Ok, w takim razie jutro porobię zdjęcia i wyślę na maila moderatorki , tj. bj@gazeta.pl ?
                                  • lannntana Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 06:37
                                    Ale czy nie jest tak,że jeżeli późno poszłaś do lekarza to możesz nie otrzymać becikowego? Nie wiem dokładnie,ale chyba warunkiem otrzymania tegoż jest wizyta u lekarza do któregoś tam tygodnia ciąży? Mam trochę ubranek,ale na starsze dziecko,tak około pół roku. Jeśli moderator potwierdzi Twoją sytuację mogłabym wysłać trochę kometyków,pieluch,ale to w połowie przyszłego miesiąca,jeśli byłabyś zainteresowana.
                                    • wieczorynka26 Becikowe 16.09.11, 08:14
                                      Pogrzebałam trochę w necie i są sprzeczne informacje. Może wypowie się ktoś kompetentny?

1."Do otrzymania „becikowego” niezbędne jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego, że kobieta odbyła przynajmniej jedno badanie lekarskie w czasie ciąży."

2."zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży"

"Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane było przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu. Wymóg został zawieszony do 31 grudnia 2011 r.

Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka""
                                      • justyna198515 Re: Becikowe 16.09.11, 08:55
                                        Czytałam na wp w tym tygodniu, że ten przepis ministerstwa zdrowia wchodzi dopiero czynnie od nowego roku czyli od stycznia 2012, wcześniej został zawieszony, więc nie obowiązywał co zapewne młodej mamie uratowało tyłek. Rejestrując dziecko w USC dostajesz dokument i składaj od razu( twoja mama) o to pierwsze becikowe, czeka się na nie ok1,5 miesiąca, bo musi przyjść do domu decyzja itd. Na to drugie składa się dokumenty z poprzedniego roku podatkowego, także za 2010 r, bo rodzisz chyba w grudniu tak? Skoro nie dostałyście rodzinnego to podejrzewam, że ten drugi dodatek nie będzie się należał.
                                        • justyna198515 Re: Becikowe 16.09.11, 08:56
                                          Znaczy się polowa listopada a nie grudziensmile
                                  • mamba30 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 06:54
                                    bj32@gazeta.pl
                                    • meliba Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 09:21
                                      Młoda mamo, mam trochę ciuszków, min kurteczkę, napisz skąd jesteś albo podaj namiar mailowy na siebie.
                                      • miedzymorze Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 09:46
                                        Młoda mamo, a jak z Twoją szkołą ?
                                        Z tego co pamiętam, przepisy idą ciężarnym i mamom mocno na rękę.

pozdr,
                                        mi
                                        • kruszynka.net Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 10:44
                                          Powinnaś dostać drugi tysiąc zapomogi z tytułu urodzenia dziecka ( jest to dodatek do rodzinnego). Jeśli po porodzie będzie wam przysługiwało rodzinne to ten dodatkowy tys. też.
                                          • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 13:46
                                            Witam serdecznie, to miło, że tyle wpisów jest.
                                            Co do becikowego to będzie mi się należeć, bo wymóg ten został zawieszony do końca tego roku i wchodzi dopiero od 1 stycznia, więc całe szczęście się łapie na to becikowe, natomiast na to drugie becikowe się nie łapie - można je się o nie starać do 3 miesięcy po porodzie, więc nawet jeśli z mamą byśmy złożyły już w nowym roku to i tak z tego całego roku będzie pewnie przekraczać, bo maluszek dopiero przyjdzie w połowie listopada, a tak to cały rok przekraczałyśmy, więc tak czy inaczej się nie łapiemy. Dzisiaj wyślę zdjęcia dokumentów, tylko summa summarum mam wysłać na bj@gazeta.pl czy bj32@gazeta.pl ?

Mój mail to przyszlamlodamama@gazeta.pl

Muszę poszukać w dokumentach tego zaświadczenia o dodatku mieszkaniowym,ale kartę ciąży mogę tutaj wkleić

www.voila.pl/389/4ancz/index.php?1
                                            dziękuję wszystkim za pomoc
                                            • wieczorynka26 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 13:53
                                              Młoda Mamo - nie nie nie..O te drugie becikowe można się dłużej starać..Nasza córka urodziła się w grudniu a podanie o drugie becikowe złożyłyśmy w czerwcu albo lipcu ( już nie pamiętam ). I dostałyśmy..
                                              • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 14:00
                                                To chyba zależy od miasta, bo to drugie 1000zl, przysluguje mieszkańcom mojego miasta, ktorych dochód nie przekracza 504zl na osobe i na stronie mopru pisze, że " (...) Wniosek o ustalenie prawa do zapomogi należy złożyć w terminie 3 miesięcy od dnia urodzenia dziecka. " Więc chyba się nie łapie;/ Ale muszę się udać jeszcze tam do ośrodka, niech wszystko dokładnie wytłumaczą
                                                • diabollos29 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 14:38
                                                  w momencie narodzin dziecka zwieksza sie liczba osob w rodzinie, czyz nie tak? i nie ty sie nie lapiesz, wszelkie formalnosci zalatwia twoja mama. takie mamy dziwne prawo ze w jego swietle nieletnia matka nie istnieje.. jak wyglada spawa twojego ubezpieczenia? niby jest ze ciezarna kobieta jest ubezpieczona, lecz w praktyce wyglada to tak ze za leki musi placic 100%. chore, wiem. i co ze szkola? uczysz sie jeszcze? moze jeszcze napisz skad jestes, latwiej bedzie was pokierowac
                                                  • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 15:48
                                                    Tak, wiem, ze wszystko mama, i ze nie ja sie nie lapie tylko ona, ale po prostu pisze tak , bo chodzi o moje dziecka, a wiadomo, ze to ona bedzie opiekunem prawnym. Mam nauczanie indywidualne. Ja jestem ubezpieczona, bo moja mama pracuje i dziecko tez bedzie ubezpieczone. Ogolem w tych sprawach juz sie orientowalysmy, mama ma nr do darmowego radcy prawnego, wiec nam pomoze.
                                            • aurinko Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 13:58
                                              "Drugie becikowe" to dodatek do zasiłku rodzinnego. Jeśli załapiecie się na zasiłek rodzinny to możecie wystąpić o 1000zł dodatku do rodzinnego i macie na to rok czasu od narodzin dziecka. Jak maluszek się urodzi to dochodzi jedna osoba do podziału dochodów i wtedy łatwiej jest załapać się na rodzinne.
                                              • przyszlamlodamama Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 14:03
                                                Rok czasu, czyli do listopada przyszłego roku byśmy musiały złożyć wniosek o zasiłek rodzinny, a dochody do zasiłku rodzinnego są brane z tego co mama mówiła z poprzedniego roku, czyli z tego, więc tak czy inaczej się chyba nie łapiemy.
                                            • aurinko Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 13:59
                                              przyszlamlodamama napisała:

Dzisiaj wyślę zdjęcia dokumentów, tylko summa
                                              > summarum mam wysłać na bj@gazeta.pl czy bj32@gazeta.pl ?

bj32@gazeta.pl
                                • zapominajka83 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 20:20
                                  czemu ciekawy nick?smile
                                  • madzia2808 Re: Jestem tu pierwszy raz, za 2 miesiące rodzę 16.09.11, 22:00
                                    witaj.
                                    z tym zasiłkiem i becikowym to jest tak że jeśli urodzi się dzidziuś mama niech idzie do MOPSu, składa papiery o rodzinne, o becikowe oraz o dodatek do rodzinnego czyli te drugie 1000zł. bo jak już będzie ten dzidziuś to pewnie będziecie się mieścić w progusmile od razu niech składa na wszystko - ja tak zawsze robiłam i dość szybko dostawałam pieniądze bodajże po miesiącusmile
                                    także głowa do góry i zacznijcie działać tak jak dziewczyny radziłysmile

PAWEŁEK 5.12.2009.,29TC,1100G,39CM
                                    NATALKA 23.12.2007.37TC,3200G,52CM
                                    fotoforum.gazeta.pl/5,2,madzia2808.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka