Dodaj do ulubionych

samotna mama i 2 autystycznych chlopcow

03.02.12, 21:50
Pani Joanna wychowuje samotnie 2 chlopcow. Obaj maja autyzm. Wszystko znajdziecie na stronie:
autyzmpiotrmateusz.pl

Przeprowadzila sie dla nich z pn-wch. Polski na Slask, bo na Slasku obiecano jej przedszkole integracyjne. Zyje z zasilkow. Straszy chlopiec chodzi dzieki jej uporowi i walce do skzoly integracyjnej (a nie specjalnej), mlodszy - do przedszkola
Nie znam ich osobiscie. Ale oglosilam sprawe na forum mam sierpniowych (bo sama do nich naleze), jedna z nas mieszka wlasnie w Wodzislawiu. Spotkala sie z pania Joanna i przekazala jej ubrania dla chlopcow.
Kupilam im trampoline od cwiczen, kontaktowalam sie z pania psycholog z Pszczyny, ktora badala starszego chlopca 2 lata temu. Potwierdzila ich trudna sytuacje oraz jej ogromne zaangazowanie i poswiecenie dla nich. Zorganizowalam im ponowna diagnoze wlasnie u tej pani psycholog. Okazalo sie, ze dzieki pracy mamy starszy - Piotrek - zrobil pstep. Mateusz byl badany po raz pierwszy.
Potrzebuja oczywiscie kasy. Ale tez
- specjalnych produktow spozywczych - chlopcy z racji choroby sa alergikami - jedza produkty bezmleczne, bezglutenowe, jesli mama ma pieniadze, to kupuje od czasu doc zasu sok noni
- ubran - ich rozmiary obecnie to:
Piotrek - 134
Mateusz - 120.
Wiec pewnie przydadza sie wieksze ubrania.

Pani Joanna nie wie, ze tu napisalam. Ja to wszystko peszy i trudno jej prosic.

Adres jest dostepny na stronie. Jesli potrzebujecie jakichs informacji, piszcie do mnie lub do niej bezposrednio.
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: samotna mama i 2 autystycznych chlopcow 03.02.12, 22:41
      "Pani Joanna nie wie, ze tu napisalam."
      I to Cię dyskwalifikuje na moje oko. Bo oprócz strony zazwyczaj są potrzebne skany dokumentów, których bez wiedzy i zgody Joanny nie jesteś w stanie przysłać.
      • ziuz dokumenty 03.02.12, 22:47
        autyzmpiotrmateusz.pl/category/nasze-dokumenty/
        jakie sa jeszcze potrzebne?
        i czy to, ze sa pod opieka fundacji i mozna na nich wplacac 1%, ich nie uwiarygadnia?
        • bj32 Re: dokumenty 04.02.12, 02:14
          Nie ma znaczenia, ze są w fundacji. O ile mi wiadomo, fundacje nie mają progów dochodowych.
          W dokumentach w linku są orzeczenia. Nie ma nic o sytuacji. Rodzinny i inne dodatki, dochody.
          Na podstawie orzeczeń można stwierdzić, ze należy się pielęgnacyjny i świadczenie takież, ale do nich również nie ma progów dochodowych.
          Poza tym jedna z zasad forum jest: "rodzina wie o otrzymywanej pomocy". Po prostu. Nie robimy tajemnic, bo potrzebna jest wiedza z zakresu na przykład rozmiarówki, alergii itd - to są rzeczy, w których najlepiej się orientują rodzice.
          • renata.36 Re: dokumenty 04.02.12, 10:04
            Moj syn ma autyzm atypowy.Znam to bardzo dobrze.
            Nie kwestionuje niczego co napisała autorka wątku.jedyne co mi sie "rzuciło w oczy" to to. że Mateusz był badany po raz pierwszy? a może żle docztałam.
            • babcia_marysia Re: dokumenty 04.02.12, 10:43
              dobrze doczytałaś bo autorka tak napisała-"Mateusz był badany po raz pierwszy"- ale to badanie musiało być bardzo dawno ,bo w lipcu zeszłego roku wydane zostało zaświadczenie o autyźmie
            • ziuz Re: dokumenty 04.02.12, 11:09
              byl badany po raz pierwszy w Pszczynie - u tej psycholog. dlatego nie miala porownania.
              a o Piotrku mogla powiedziec, ze zrobil postepy.
              W Pszczynie chlopcy mieli diagnoze integracji sensorycznej. Platna.

A co do dokumentow - dzis powinna dostac je Moderatorka. mam nadzieje, ze wszystko sie bedzie zgadzalo i potwierdzi, ze ta rodzina naprawde potrzebuje pomocy.
          • ziuz fundacja 04.02.12, 21:05
            a jednak dochody maja znaczenie dla fundacji:
            www.dzieciom.pl/faq.html
            • bj32 Re: fundacja 04.02.12, 21:23
              Joanna napisała do mnie, ale nie wie jeszcze, czy chce nas prosić o pomoc. Ma sobie na spokojnie przejrzeć forum i podjąć decyzję. Wtedy - jeśli będzie chciała - prześle mi dokumenty. Nic na siłę. Nie ma co uszczęśliwiać ludzi przemocą. Szczególnie, że u nas są zadawane pytania, które nie są dla proszącego przyjemne.
              Pozwólmy jej zadecydować samej, OK?
              • ziuz Re: fundacja 05.02.12, 22:08
                pewnie, ze OK. ze mna tez sie kontaktowala.
                mam nadzieje jednak, ze i tak Ktos z Was im jakos pomoze smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka