Dodaj do ulubionych

Mamy, pomóżcie.. :(

29.02.12, 15:40
Witam,

Wiem, że ten temat jest na okrągło wszędzie wałkowany ale ja już dostaję niezłego mętliku w głowie. Moja pseudo księgowa mówi co innego, w necie ja wyczytuję kolejne bzdury... ehh..

Kończy mi się obecnie urlop macierzyński, chciałabym wziąć urlop wypoczynkowy za zeszły rok (zostało mi 19 dni), wiem że mam do tego pełne prawo, chciałabym również za jednym zamachem wziąć urlop za ten rok i teraz pierwsze pytanie:
- Czy mogę wziąć całe 20 dni które mi przysługują za ten rok i czy pracodawca musi mi go udzielić? Czy dostanę tylko to co przysługuje mi do dzisiaj (czyli 5 dni)?

Sprawa druga... niestety wiem też, że pracodawca chce mnie zwolnić, jak to ujął "ze względów ekonomicznych". Pytanie nr dwa:

- Jak wygląda kwestia pobierania zasiłku na bezrobociu? Obecnie mieszkam w Warszawie, a na stałe jestem zameldowana w woj. lubelskim. Czy muszę mieć warszawski meldunek aby zarejestrować się tu w urzędzie pracy?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • wrzesniowamama07 Re: Mamy, pomóżcie.. :( 29.02.12, 17:52
      Jeśli umowa jest na czas nieokreślony, lub określony dłuższy niż rok kalendarzowy, można wybrać cały urlop po macierzyńskim. Nie może odmówić.
      • agus-ka Re: Mamy, pomóżcie.. :( 29.02.12, 17:57
        dokładnie nie pamiętam przepisu, ale jeśli wystąpisz z wnioskiem o zmniejszenie etatu np na 7/8 (jesli miałaś pełny) to pracodawca nie może Cię zwolnić przez rok. Nie wiem tylko czy "przyczyny ekonomiczne" też tu działają. Spróbuj znalesć w necie, może to Ci pomoże.
        • maltry Re: Mamy, pomóżcie.. :( 29.02.12, 23:32
          Rzeczywiście jest taki przepis - korzystałam z niego wink

Art. 186(7). Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o
          obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w
          okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek
          pracownika.
          Art. 186(8). § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia
          złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu
          pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12
          miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia
          upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o
          pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Zwolnić takiego pracownika można tylko w razie upadku firmy lub z winy pracownika
          • joann79a maltry 01.03.12, 06:39
            moze sie orientujesz czy jesli mam zmniejszony etat od grudnia a umowe mam do wrzesnia to czy pracodowca moze mi jej nie przedluzyc?jestem po maciezynskim...czy ta ochrona 12 miesiecy dotyczy tez takiego przypadku
            • nini6 Re: maltry 01.03.12, 08:22
              Może jej nie przedłużyć.
            • wrzesniowamama07 Re: maltry 01.03.12, 10:07
              Okres ochronny kończy się wraz z ostatnim dniem umowy na czas określony w tym przypadku, rok dotyczy tylko umów bezterminowych albo takich które przekraczają 12 miesięcy od dnia zmniejszenia wymiaru czasu pracy po wychowawczym
    • mamatin Re: Mamy, pomóżcie.. :( 01.03.12, 23:24
      > - Jak wygląda kwestia pobierania zasiłku na bezrobociu? Obecnie mieszkam w Wars
      > zawie, a na stałe jestem zameldowana w woj. lubelskim. Czy muszę mieć warszawsk
      > i meldunek aby zarejestrować się tu w urzędzie pracy?
      >
      www.up.warszawa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=50
      zgodnie z tym co jest napisane na poczatku, musisz miec przynajmniej maldunek czasowy.
      oświadczenie dotyczy osób które nie posiadają żadnego zameldowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka