Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

07.03.13, 16:50
Witam wszystkie mamy.Myślę,że dobrze trafiłam szukając pomocy.Konkretnie chodzi mi o pomoc materialną.Oboje z mężem jesteśmy rencistami.Mąż pracuje na trzy-czwarte etatu,ja natomiast tylko na pół etatu.Mamy troje dzieci :chłopiec 13,dziewczynka16i chłopiec 18lat .Jest nam trochę ciężko,ale nie pisałabym na forum ,gdyby nie zmusiła by mnie do tego sytuacja.Przede wszystkim wynajmujemy mieszkanie za które płacimy razem z opłatami 1300 zł. Nie byłoby to najgorsze gdyby nie fakt,że w grudniu komornik zabrał mi z konta ponad 2200zł.Były to pieniądze odkładane i przeznaczone na święta zostawił mi tylko 145zł.dla pięciu osób.Pierwszy raz w życiu mieliśmy takie święta, i kolejne będą podobne.Od tamtej pory nie możemy wyjść na prostą.Trochę rosną długi, bo nawet za mieszkanie nie możemy zapłacić na raz,tylko tak cykamy po trochu,a gdzie światło?,gaz?nie wiem jak z tego wyjdziemy.Ale konkretnie nie o to idzie tylko o dzieci.Zbliża się wiosna a ja nie mogę im nic kupić bo nie mam za co.Proszę dobre mamy o pomoc w ubraniu, może jakieś buty.Zacznę od najmłodszego, ma 13 lat i 154 wzrostu(strasznie urósł od grudnia) numer buta 39 prosiłabym o spodnie,buty,może jakaś kurtka czy bluzka.Dziewczynka lat 16 wzrost 164 nr. buta39 wkładka 24 (buty,kurtka,jakieś bluzki,Córka jest nieco tęższa czyli 98 w biodrach i tyle samo w biuście)i najstarszy 18 lat 176 wzrostu nr, buta 42 (spodnie, buty, podkoszulki) Bardzo proszę dobrych ludzi o pomoc
Obserwuj wątek
    • ania.nie.nie Re: Proszę o pomoc 07.03.13, 17:02
      jeśli potwierdzi Pani sytuacje u Blanki to będę miała rzeczy dla córki (buty i ubrania).
      proszę o kontakt na gazetowego czyli ania.nie.nie@gazeta.pl
      • justyna198515 Re: Proszę o pomoc 07.03.13, 17:23
        Proszę wysłać mailem skany dokumentów potwierdzających sytuacje rodziny na adres bj32@gazeta.pl
      • grazyna0002 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 20:04
        W jaki sposób mam potwierdzic swoją sytuację?
        • missmiriam1 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 20:18
          Tu forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html jest wątek z pytaniami i są wymienione dokumenty, które potwierdzaja sytuację.
    • bj32 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 17:26
      Przepraszam... Odłożyłaś 2200,- na święta i komornik Ci zabrał? Zakładam, że miał jakieś powody, a nie tak dla rozrywki? I domyślam się, że będąc dorosłą kobietą - masz świadomość, że długi należy spłacać?
      I potrzebujesz pomocy raczej rzeczowej. Materialna to kasa - tak się utarło...
      • grazyna0002 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 19:55
        Przepaszam chodziło o pomoc materialną.A jeśli chodzi o komornika to był debet na męża starym koncie gdzie mieliśmy wspólne konto.
        • bj32 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 20:26
          To jaki to był debet, skoro komornik siadł Ci na dwóch tysiącach ponad? I ile czasu nawet nie usiłowaliście spłacać? Komornik nie spada człowiekowi na łeb jak tona cegieł. Musiało to trwać minimum trzy miesiące. Nie pojmuję tego: odkładałaś dwa tysiące na święta wiedząc, ze masz coś do spłacania?
          Wiesz, ja wiem, że 5 osób, zwłaszcza w święta - potrzebuj porządnie zjeść, ale, na litość bogów! Za 2000,- to można ciężarówkę pierogów z kapustą i grzybami zrobić i jeszcze na lizaka zostanie...
    • anka7961 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 19:06
      Grażyno, a skąd jesteś? Jeśli z jakiejś większej miejscowości, to może te starsze dzieci (16 i 18 lat) mogły by gdzieś dorobić w weekendy? Braliście taką możliwość pod uwagę?
      • grazyna0002 Re: Proszę o pomoc 08.03.13, 19:47
        Brałam pod uwagę pracę dzieci w wolne dni,ale nie ma pracy rzy ulotkach ani odśnieżaniu ani nic innego.
    • bj32 Mam takie: 15.03.13, 00:31
      Wyciąg z konta z tym, co komornik zabrał również;
      wyniki badań, orzeczenie ZUS o zdolności do pracy;
      orzeczenie PZON o zdolności do pracy na przystosowanym stanowisku, stopień umiarkowany.

Z OPS i Caritas nie korzystają... I to jest dla mnie niepojęte.
    • ania.nie.nie Re: Proszę o pomoc 22.03.13, 16:44
      Grażyna0002 dzięki za maila na priv, ale zanim cokolwiek wyślę dla Twojej córki chciałabym wiedzieć dlaczego nie korzystacie z pomocy OPS i Caritasu?
    • malinowe_lody Re: Proszę o pomoc 26.03.13, 07:58
      Grażyna, czy nadal jesteś zainteresowana pomocą? dla chłopców nic nie znajdę, ale jakbyś podała rozmiar swój i córki ( np. 36,38)- może bym coś znalazła. I co z tą pomocą dodatkową typu Cartitas, MOPS - może warto skorzystać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka