atom211
29.03.13, 13:02
Drogie mamy, czy któraś z was ma zbędne ubranka, akcesoria niemowlęce po swoich szkrabach? Mam bardzo sympatyczną sąsiadkę która spodziewa się dzidziusia (rozwiązanie za 3 m-ce) a jej sytuacja materialna jest patowa. Jeżeli któraś z was jest zainteresowana zaoferowaniem pomocy zapraszam.
Dziewczyna jest młodziutka, w czerwcu skończy 18 lat. Mieszka z rodzicami na moim piętrze, mają takie samo mieszkanko jak ja - oszałamiające 19 m 2. Podpowiedziałam jej żeby złożyła wniosek o mieszkanie komunalne - tylko tu jest kłopot, nie wiem czy może ... jest niepełnoletnia, nie zamężna (całe szczęście ojciec dziecka się na nich "nie wypioł" i ma chęci by sprostać wyzwaniu jakim jest utrzymanie rodziny - niestety też się uczy, mieszka z rodzicami, dorabia), z tego co wiem trzeba mieć dochody by o takie mieszkanie się ubiegać ... u nich z tym ciężko.
Podpowiedziałam też żeby udali się do MOPS-u, by zapytali jaka pomoc im przysługuje gdy są w takiej sytuacji, by przeszli się do PKPS-u (oni dysponują czasem takimi rzeczami jak wózek, łóżeczko dla dziecka).
Szkoda małolatów, nie planowali zostać rodzicami ... ale dobre jest to że trzymają się razem, nie panikują, myślą poważnie.