23.11.13, 15:12
Witam.
Jesteśmy parą z Piły. Mamy 5-cio letniego synka Fabiana. Obecnie znaleźliśmy się w nieciekawej sytuacji. Ja i partner zostaliśmy bezrobotni bez prawa do zasiłku, mimo starań na razie nie udało się nic znaleźć. Partnerowi udaje się od czasu dorobić. Ostatnio na początku miesiąca 200 zł. Na tą chwilę naszym dochodem pozostał zasiłek rodzinny (106) na syna i pielęgnacyjny (153) na mnie. Synek chodzi do zerówki, posiłki ma opłacane przez MOPS. Mamy dodatek mieszkaniowy. Mieszkamy z moją mamą i bratem, jednak mama nie jest w stanie nam pomagać, sama jest na rencie inwalidzkiej i ledwo wiąże koniec z końcem. Ostatnią pomoc z MOPS mieliśmy we wrześniu i październiku. Na decyzje na miesiące listopad i grudzień na razie czekamy. Mają być najprawdopodobniej na sam koniec miesiąca. Korzystamy z pomocy Caritas, gdzie otrzymujemy żywność z UE. Przy takim niskim dochodzie jaki mamy na dzień dzisiejszy musieliśmy się zadłużyć u znajomych, aby popłacić rachunki. Niestety zobowiązania jakie podjęliśmy wcześniej, np. internet czy raty kredytu trzeba spłacać.
Wstyd się przyznać ale w obecnej sytuacji brakuje nam nawet żywności oraz środków czystości, a wizja świąt nie brzmi zachęcająco. Nie jesteśmy przygotowani do zimy pod względem ubrań. Partner nie ma kurtki (L) oraz obuwia (44), ja chodzę w przeciekających adidasach, nie mam jakichkolwiek butów na zimę, ale przydałyby mi się też jakieś adidasy (41) w lepszym stanie od moich, najważniejsze żeby nie przeciekały. Dla syna również jakieś buciki na zimę (30) na przylepiec, bo kurtkę jakąś mamy. Potrzebujemy również dla niego spodnie na 122 cm, może nawet i większe, bo 116 są małe (najbardziej przydałyby się spodnie dresowe, bo są najwygodniejsze do zerówki) Z kolei bluzeczki na 116 są jeszcze dobre. Ogólnie wszyscy mamy braki w odzieży od dłuższego czasu.
U Fabiana stwierdzono w ostatnim czasie astmę i mam do wykupienia leki, jednak potrzebny jest też inhalator. Ja choruję na cukrzycę i już coraz ciężej jest mi wykupować insulinę, oprócz tego leki na tarczycę i nadciśnienie. Partner- Piotr ma zlecenie na okulary do czytania, których leż nie kupiliśmy a czytać już nie może wcale.
Zgłosiłam syna do Akcji Gwiazdka, jesteśmy na liście rezerwowej ale nie powinno być problemu z prezentem dla niego. Mikołajki będą w zerówce.
Nie korzystamy z pomocy na innym forum.

Bylibyśmy bardzo wdzięczni gdyby był ktoś w stanie nam pomóc.
Starałam się napisać o wszystkim co przyszło mi do głowy, jednak gdyby ktoś miał jakieś pytania, to z chęcią odpowiem.
Nasza sytuacja jest potwierdzona u BJ32.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bj32 Mam takie: 23.11.13, 20:33
      Dodatek do czynszu,
      orzeczenie o niepełnosprawności z możliwością podjęcia pracy - z ZUS i PZON,
      celówka na węgiel,
      rodzinny.
    • mati.2010 Re: Witam 23.11.13, 20:46
      Jesli pobierasz zasiłek pielegnacyjny na siebie to masz orzeczenie mozesz starac sie o zasiłek stały z mopsu.Zakup inhalatora troche kosztuje ale mozesz starac sie o celowke na zakup .Jesli Blanka potwierdzi sytuacje pomoge z ubrankami dla synka.
      • bj32 Re: Witam 23.11.13, 20:50
        Chyba pisałyśmy jednocześnie smile
      • a1z9 Re: Witam 23.11.13, 20:57
        Słońce i tu się grubo mylisz, więc najpierw sprawdź, a potem pisz!

ustawa o pomocy społecznej:
        Art. 37. 1. Zasiłek stały przysługuje:

1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;

2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

Claudiq sądząc po nicku ma 23 lata, więc jaki zasiłek stały jej przyzna OPS - mati kochanie powiedz mi tongue_out
        mati.2010 napisała:

> Jesli pobierasz zasiłek pielegnacyjny na siebie to masz orzeczenie mozesz star
        > ac sie o zasiłek stały z mopsu.Zakup inhalatora troche kosztuje ale mozesz star
        > ac sie o celowke na zakup .Jesli Blanka potwierdzi sytuacje pomoge z ubrankami
        > dla synka.
        • bj32 Re: Witam 23.11.13, 21:05
          "Claudiq sądząc po nicku ma 23 lata"
          Ja, sądząc po nicku, od sześciu lat mam 32....
          Ty, sądząc po nicku - masz więcej niż jednego nicka...
          • kannama Re: Witam 25.11.13, 20:59
            a ja zawsze myślałam, że Ty z 32 roku smile
        • mati.2010 Re: Witam 23.11.13, 21:08
          Masz racje doskonale znam te kryteria.Pisałam posta rownoczesnie z Blanka wiec nie wiedziałam ze nie jest całkowicie niezdolna.
          • isabelka20 Re: Witam 23.11.13, 21:40
            ale zaraz jeśli ma zas. pielęgnacyjny to powinna mieć stopień znaczny - ale nie ma, albo umiarkowany, gdzie niepełnosprawność wystąpiła przed 16 rokiem życia lub przed 21 jeśli się uczyła i wtedy może się starać o zasiłek stały jeśli nie przekraczają kryterium.
            Jakie jest to orzeczenie ?
            • bj32 Re: Witam 23.11.13, 22:06
              Umiarkowany przed 16. Z PZON. Z ZUS to tam nie pamiętam, ale pracować może.
            • claudiq1990 Re: Witam 23.11.13, 22:06
              Mam stopień umiarkowany przed 16 rokiem życia
              • isabelka20 Re: Witam 23.11.13, 22:20
                jeżeli jest um. to można się starać o zasiłek stały o ile nie przekracza się kryterium dochodowego. To, że w orzeczeniu jest napisane, że osoba może pracować nie przekreśla zasiłku stałego.
              • isabelka20 Re: Witam 23.11.13, 22:39
                a nie pobierasz zasiłku stałego bądź renty socjalnej z ZUS?
                • claudiq1990 Re: Witam 23.11.13, 22:46
                  Od 18 roku życia byłam na rencie socjalnej, jednak w 2011 roku już nie dostałam ponownie. Odwoływałam się, ale to nic nie dało. Nie mam zasiłku stałego.
    • anka7961 Re: Witam 23.11.13, 23:49
      Podaj proszę długość wkładki butów dla Ciebie i czy masz szczupłą stopę. Mam kozaki.
      • myfmyf Re: Witam 24.11.13, 00:06
        Czesc Claudiq , witaj smile Mam sniegowce i kapcie rozmiar 30 , chetnie posle dla Fabianka , podaj adres na priv
        • claudiq1990 Re: Witam 24.11.13, 00:38
          myfmyf już piszę na pw smile
      • claudiq1990 Re: Witam 24.11.13, 00:37
        Długość wkładki 26,5 cm. Stopy to ja niestety szczupłej nie mam.
        • claudiq1990 Re: Witam 25.11.13, 11:28
          Był przed chwilą u mnie pracownik socjalny uzupełnić dokumenty. Jednak będzie zasiłek stały. Podpytałam jak to będzie mniej więcej kwota, powiedział że około 300 zł, jednak dopiero 20 grudnia. Reszta decyzji też niestety przesunie się w czasie. W związku z tym ponawiam prośbę o jakąkolwiek żywność oraz środki czystości żebyśmy teraz przetrwali do czasu tych decyzji. Reszta rzeczy nadal potrzebna oprócz butów na zimę dla synka, gdyż ma wysłać Pani myfmyf. Pięknie proszę.
          • claudel6 Re: Witam 25.11.13, 16:32
            zgłoś dziecko do akcji Gwiazdka i napisz do mnie na priv claudel6@gazeta.pl
            • claudiq1990 Re: Witam 25.11.13, 16:58
              Syn jest zgłoszony do Akcji Gwiazdka, jest na liście rezerwowej. Piszę na priv do Pani.
        • anka7961 Re: Witam 25.11.13, 22:32

No to chyba nie pomogę z tymi butami.
          • claudiq1990 Re: Witam 25.11.13, 22:33
            A chodzi o rozmiar czy o szczupłość stopy?
            • claudiq1990 Re: Witam 26.11.13, 19:30
              Byłam dzisiaj u lekarza mam stan zapalny prawego ramienia, strasznie boli... Lekarz przepisał mi Aulin w tabletkach i Ketonal w żelu. Może ktoś mnie podratować jakimiś lekami przeciwbólowymi o działaniu przeciwzapalnym?
              • anka7961 Re: Witam 26.11.13, 20:46
                A może spróbuj jakiejś tańszej maści np naproxen cena ok 4-5 pln
            • anka7961 Re: Witam 26.11.13, 20:37
              Chodzi o szczuplość. Rozmiar dobry (wkładka 26,5) ale one są dość wąskie, tzn takie normalne, ale jeśli masz szeroką stopę to mogą być za wąskie. Zróbmy może tak: odrysuj stopę i zmierz w najszerszym miejscu, czyli na wysokości tej kości pod palcami - nie wiem jak to wytłumaczyć smile
              • claudiq1990 Re: Witam 26.11.13, 21:38
                9 cm raczej nie miałam nigdy takiego problemu z butami.
                • myfmyf Re: Witam 27.11.13, 08:37
                  Claudique cieple buty dla Ciebie wkladka 26,5 cm sa w drodze . pozdrawiam .
                  • claudiq1990 Re: Witam 27.11.13, 17:27
                    Podziękowania dla claudel6 za pomoc finansową na żywność.
                    • claudiq1990 Re: Witam 28.11.13, 23:47
                      Dotarły buty od Pani myfmyf. Pięknie dziękuję. smile
                      • myfmyf Re: Witam 29.11.13, 00:24
                        smile
                      • anka7961 Re: Witam 29.11.13, 19:18
                        Claudiq przepraszam że tak długo. Powiedz mi czy chcesz jeszcze te buty ode mnie? Jeśli tak to wyślę w poniedziałek.
                        • claudiq1990 Re: Witam 29.11.13, 22:34
                          Napisałam pw
    • anka7961 Buty wysłane 05.12.13, 15:07
      Klaudia, buty wysłałam dzisiaj pocztą.
      • claudiq1990 Re: Buty wysłane 05.12.13, 18:53
        świetnie smile czekam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka