karolcia9935 14.08.06, 17:22 Czy któraś z was załatwiała intercyze przed zawarciem związku małżeńskiego? Jeśli tak to jak to sie załatwia,ile kosztuje i co ona daje po ślubie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vzorka Re: intercyza 14.08.06, 17:23 intercyza daje to że po rozwodzie to co jest twoje jest twoje a co męza to męza nie ma wspólnoty małożeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
vzorka Re: intercyza 14.08.06, 17:29 nie wiem nie robiłam i nie mam zamiaru. a tak z ciekawości czemu chcesz ja podpisac? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia9935 Re: intercyza 14.08.06, 17:31 Bo mójprzyszły ma długi wobec komornika i to miałaby być ochrona aby komornik nie wszedł mi na moje zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
celina.j Re: intercyza 21.08.06, 21:35 Jeśli długi Twojego męża powstały przed ślubem, to komornik nie może zająć Twoich zarobków, ale i tak w takiej sytuacji intercyza to dobry pomysł. W mojej okolicy kosztuje to od 550 do 650 zł, ale ja poszłam do bardzo miłej Pani notariusz przedstawiłam jej naszą sytuację (niezbyt ciekawą na razie) i wzięła tylko połowę zwykłej taksy i w sumie zapłaciliśmy 298 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiak_warszawa Re: intercyza 14.08.06, 17:33 Po pierwsze są dwa jeśli nie trzy rodzaje intercyz.Po drugie intercyza łącząca ma np. na celu coś odwrotnego, tzn.wspólne staje się nie tylko to co nabyte po zawarciu ślubu, ale i to co przed (jeśli mąż miał firmę, żona zostaje jej współwłaścicielką etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
mealong Re: intercyza 14.08.06, 17:36 Poszukaj w internecie. To dość szeroki temat. Np: kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,66920,3483885.html www.wesele.amr.pl/artykuly.php?artykul=31 Słyszałam, że kosztuje 400-600zł Z tego co słyszałam(bo prawnikiem nie jestem): - nie odpowiadasz za długi męża (np. gdy prowadzi firmę) - ale również nie czerpiesz korzyści z zysków - nie możecie się wspólnie rozliczać Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:10 intercyza to okreslenie zwyczajowe umowy majatkowej malzenskiej. Umowa moze ustanawiac pelna rozdzielnosc lub w inny sposob regulowac stosunki majatkowe pomiedzy malzonkami. Dotyczy wyłacznie majatku nabywabnego po dniu zawarcia malzenstwa. Majatek nabyty przed dniem zwarcia malzenstwa zawsze jest majatkiem odrebnym, nawet jesli nie zawiera sie umowy i pozostaje przy wspolnosci ustawowej. W trakcie trwania malzenstwa zasada jest, ze dobra nabywane wchodza w sklad majaatku wspolnego. Kazde z maloznkow ma nadal swoj majatek odrebny, tj. wszystko, co nabyl przed dniem zawarcia malzenstwa oraz nabyte po dniu zaw. malz. m. in. darowizny, spadki, rzeczy osobistego uzytku i potrzebne do wykonywania zawodu, i in. wyliczone w kodeksie rodzinnym. umowe mozna zawrzec takze w trakcie trwania malzenstwa, jednakze bedzie ona wtedy dotyczyc tylko majatku nabywanego po dniu zawarcia umowy. Rozdzielnosc majatkową moze orzec takze sad (z waznych przyczyn, np. niegospodarnosc jednego z malzonkow, z data wsteczna). Instytucja przydatna jesli planuje sie otworzyc biznes - ewentualna egzekucja p/k jednemu z malzonkow prowadzona jest z zasady z jego majatku odrebnego oraz z majatku wspolnego. W prypadku rozdzilnosci - tylko z majatku odrebnego. Ale ja czytam takie informacje, miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3529806.html to dochodze do wniosku, ze intercyza przydaje sie takze na codzien. karolcia, jesli Twoj narzeczony ma dlugi, to wogole sie nie zastanawiaj. Co prawda komornik za "stare" dlugi nie bedzie Was scigac z majatku wspolnego, tylko z majatku narzeczonego, gdyż dlug powstal przed zawarciem malzenstwa. Niemniej jednak, intercyza to bezpieczna opcja. Umowe zawiera się przed notariuszem. Maksymalna taksa za umowe wynosi 400 zl (notariusze zwykle pobieraja max). pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiszcz Re: intercyza 16.08.06, 15:22 intercyza to koszt 570 zł. Obdzwoniłam kilku notariuszy w moim mieście i wszędzie taksa jest taka sama. Mam podobny problem co ty i mam przynajmniej pewność, że komornik nie zajmie mi pensji. Dodam, że pomysł z intercyzą wyszedł od mojego narzeczonego a nasi rodzice gorąco nas do tego namawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:33 hmm, ciekawe jak im to wyszlo, jesli taksa notarialna wynosi 400 zl, a podatek od czynnosci cywilnoprawncyh 38 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:58 poprawka, 400 zl plus 22% VAT - moja wina niemniej jednak nadal nie wychodzi 570... Odpowiedz Link Zgłoś
betif5 Re: intercyza 21.08.06, 14:32 intercyze podpisalismy przed slubem, koszt 570 zl u notariusza. Powod: zabezpieczenei finansowe rodziny, odpowiedzialnosc za przyszle zycie. Intercyze zawarlismy przed slubem poniewaz ja sie nie zgodzilam na zawiazek malzenski ez tego dokumentu. Moim zdaniem jest to decyzja zdroworozsadkowa, nikt nie jest w stanie przewidziec co sie stanie za lat 20 np.. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek1903 Re: intercyza 21.08.06, 14:56 a zdajecie sobie sprawe,ze intercyza jest powodem do tego aby ksiadz nie zgodzil sie na slub(chyba ze nie koscielny).w protokole jest pytanie-czy dopuszczacie rozwod.niektorzy odbieraja to tak- intercyza czyli zabezpieczenie po rozwodzie. i to wlasnie moze byc powod do niedopuszczenia do malzenstwa. tak tylko pisze na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
agacciam Re: intercyza 22.08.06, 09:13 niektórzy odbierają to jednak jako zabezpieczenie przed np. urzędem skarbowym. My z mężem zamierzamy założyć, każdy odrębną firmę. Dlatego też będziemy mieli spisaną intercyzę, żebyśmy w razie wpadki, mieli za co żyć. A przecież nie bierzemy ślubu po to żeby się rozwodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: intercyza 22.08.06, 10:29 Intercyza ustanawiająca odrębność majątków wywołuje efekty jedynie W TRAKCIE TRWANIA małżeństwa, więc nie jest dowodem na chęć rozwodu. Przecież po rozwodzie majątek wspólny i tak trzeba podzielić... Odpowiedz Link Zgłoś
malina2006 są 3 możliwości 22.08.06, 21:28 1. wspólnota majątkowa, 2. ograniczona wspólnota majątkowa, 3. rozdzielność majątkowa. My zdecydowaliśmy się na zawarcie intercyzy z punktu 2. - wszystko, co nabędziemy po ślubie, będzie wspólne z wyłączeniem nieruchomości. Do pytających po co intercyza przytoczę powiedzenie mojego dziadka: szanuj w życiu dwie rzeczy - uczucia i pieniądze Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś