14.08.06, 17:22
Czy któraś z was załatwiała intercyze przed zawarciem związku małżeńskiego?
Jeśli tak to jak to sie załatwia,ile kosztuje i co ona daje po ślubie?
Obserwuj wątek
    • vzorka Re: intercyza 14.08.06, 17:23
      intercyza daje to że po rozwodzie to co jest twoje jest twoje a co męza to męza
      nie ma wspólnoty małożeńskiej.
      • karolcia9935 Re: intercyza 14.08.06, 17:27
        a jaki jest jej koszt?
        • vzorka Re: intercyza 14.08.06, 17:29
          nie wiem nie robiłam i nie mam zamiaru.
          a tak z ciekawości czemu chcesz ja podpisac?
          • karolcia9935 Re: intercyza 14.08.06, 17:31
            Bo mójprzyszły ma długi wobec komornika i to miałaby być ochrona aby komornik
            nie wszedł mi na moje zarobki.
            • vzorka Re: intercyza 14.08.06, 17:32
              aha...
            • celina.j Re: intercyza 21.08.06, 21:35
              Jeśli długi Twojego męża powstały przed ślubem, to komornik nie może zająć
              Twoich zarobków, ale i tak w takiej sytuacji intercyza to dobry pomysł. W mojej
              okolicy kosztuje to od 550 do 650 zł, ale ja poszłam do bardzo miłej Pani
              notariusz przedstawiłam jej naszą sytuację (niezbyt ciekawą na razie) i wzięła
              tylko połowę zwykłej taksy i w sumie zapłaciliśmy 298 zł.
    • mysiak_warszawa Re: intercyza 14.08.06, 17:33
      Po pierwsze są dwa jeśli nie trzy rodzaje intercyz.Po drugie intercyza łącząca
      ma np. na celu coś odwrotnego, tzn.wspólne staje się nie tylko to co nabyte po
      zawarciu ślubu, ale i to co przed (jeśli mąż miał firmę, żona zostaje jej
      współwłaścicielką etc.)
    • mealong Re: intercyza 14.08.06, 17:36
      Poszukaj w internecie. To dość szeroki temat. Np:

kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,66920,3483885.html
      www.wesele.amr.pl/artykuly.php?artykul=31
      Słyszałam, że kosztuje 400-600zł

Z tego co słyszałam(bo prawnikiem nie jestem):
      - nie odpowiadasz za długi męża (np. gdy prowadzi firmę)
      - ale również nie czerpiesz korzyści z zysków
      - nie możecie się wspólnie rozliczać
    • wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:10
      intercyza to okreslenie zwyczajowe umowy majatkowej malzenskiej. Umowa moze
      ustanawiac pelna rozdzielnosc lub w inny sposob regulowac stosunki majatkowe
      pomiedzy malzonkami. Dotyczy wyłacznie majatku nabywabnego po dniu zawarcia
      malzenstwa. Majatek nabyty przed dniem zwarcia malzenstwa zawsze jest majatkiem
      odrebnym, nawet jesli nie zawiera sie umowy i pozostaje przy wspolnosci ustawowej.
      W trakcie trwania malzenstwa zasada jest, ze dobra nabywane wchodza w sklad
      majaatku wspolnego. Kazde z maloznkow ma nadal swoj majatek odrebny, tj.
      wszystko, co nabyl przed dniem zawarcia malzenstwa oraz nabyte po dniu zaw.
      malz. m. in. darowizny, spadki, rzeczy osobistego uzytku i potrzebne do
      wykonywania zawodu, i in. wyliczone w kodeksie rodzinnym.

umowe mozna zawrzec takze w trakcie trwania malzenstwa, jednakze bedzie ona
      wtedy dotyczyc tylko majatku nabywanego po dniu zawarcia umowy.

Rozdzielnosc majatkową moze orzec takze sad (z waznych przyczyn, np.
      niegospodarnosc jednego z malzonkow, z data wsteczna).

Instytucja przydatna jesli planuje sie otworzyc biznes - ewentualna egzekucja
      p/k jednemu z malzonkow prowadzona jest z zasady z jego majatku odrebnego oraz z
      majatku wspolnego. W prypadku rozdzilnosci - tylko z majatku odrebnego.
      Ale ja czytam takie informacje, miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3529806.html

to dochodze do wniosku, ze intercyza przydaje sie takze na codzien.

karolcia, jesli Twoj narzeczony ma dlugi, to wogole sie nie zastanawiaj. Co
      prawda komornik za "stare" dlugi nie bedzie Was scigac z majatku wspolnego,
      tylko z majatku narzeczonego, gdyż dlug powstal przed zawarciem malzenstwa.
      Niemniej jednak, intercyza to bezpieczna opcja.

Umowe zawiera się przed notariuszem. Maksymalna taksa za umowe wynosi 400 zl
      (notariusze zwykle pobieraja max).

pozdrawiam i powodzenia
      • kasiszcz Re: intercyza 16.08.06, 15:22
        intercyza to koszt 570 zł. Obdzwoniłam kilku notariuszy w moim mieście i
        wszędzie taksa jest taka sama. Mam podobny problem co ty i mam przynajmniej
        pewność, że komornik nie zajmie mi pensji. Dodam, że pomysł z intercyzą wyszedł
        od mojego narzeczonego a nasi rodzice gorąco nas do tego namawiali.
        • wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:33
          hmm, ciekawe jak im to wyszlo, jesli taksa notarialna wynosi 400 zl, a podatek
          od czynnosci cywilnoprawncyh 38 zl.
          • wrobelek0403 Re: intercyza 16.08.06, 15:58
            poprawka, 400 zl plus 22% VAT - moja wina smile niemniej jednak nadal nie wychodzi
            570...
            • betif5 Re: intercyza 21.08.06, 14:32
              intercyze podpisalismy przed slubem, koszt 570 zl u notariusza. Powod:
              zabezpieczenei finansowe rodziny, odpowiedzialnosc za przyszle zycie. Intercyze
              zawarlismy przed slubem poniewaz ja sie nie zgodzilam na zawiazek malzenski ez
              tego dokumentu. Moim zdaniem jest to decyzja zdroworozsadkowa, nikt nie jest w
              stanie przewidziec co sie stanie za lat 20 np..
              • kfiatuszek1903 Re: intercyza 21.08.06, 14:56
                a zdajecie sobie sprawe,ze intercyza jest powodem do tego aby ksiadz nie zgodzil
                sie na slub(chyba ze nie koscielny).w protokole jest pytanie-czy dopuszczacie
                rozwod.niektorzy odbieraja to tak- intercyza czyli zabezpieczenie po rozwodzie.
                i to wlasnie moze byc powod do niedopuszczenia do malzenstwa.
                tak tylko pisze na wszelki wypadek smile
                • agacciam Re: intercyza 22.08.06, 09:13
                  niektórzy odbierają to jednak jako zabezpieczenie przed np. urzędem skarbowym.
                  My z mężem zamierzamy założyć, każdy odrębną firmę. Dlatego też będziemy mieli
                  spisaną intercyzę, żebyśmy w razie wpadki, mieli za co żyć. A przecież nie
                  bierzemy ślubu po to żeby się rozwodzić.
                • p.s.j Re: intercyza 22.08.06, 10:29
                  Intercyza ustanawiająca odrębność majątków wywołuje efekty jedynie W TRAKCIE
                  TRWANIA małżeństwa, więc nie jest dowodem na chęć rozwodu. Przecież po rozwodzie
                  majątek wspólny i tak trzeba podzielić...
    • malina2006 są 3 możliwości 22.08.06, 21:28
      1. wspólnota majątkowa, 2. ograniczona wspólnota majątkowa, 3. rozdzielność
      majątkowa. My zdecydowaliśmy się na zawarcie intercyzy z punktu 2. - wszystko,
      co nabędziemy po ślubie, będzie wspólne z wyłączeniem nieruchomości.

Do pytających po co intercyza przytoczę powiedzenie mojego dziadka: szanuj w
      życiu dwie rzeczy - uczucia i pieniądze smile

Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka