Dodaj do ulubionych

Z czym Wam sie kojarzy "Napoleon"?

17.05.01, 16:14
Pisze prace magisterska i potrzebuje Waszej pomocy.
Chcialabym sie dowiedziec z czym kojarzycie slowo
Napoleon. Kazda odpowiedz jest dla mnie na wage
zlota!!!

BLAGAM POMOZCIE

raspberry

PS Odpowiedzi wysylajcie na moj mail:
raspberry@poczta.gazeta.pl. TO JEST WAZNE - CHODZI MI
O ODPOWIEDZI SPONTANICZNE, NIE SUGEROWANE POSTAMI
POPRZEDNIKOW.
Obserwuj wątek
    • Gość: dd Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 213.76.104.* 23.05.01, 18:41
      napoleon-teraz kojarzy mi sie tylko z jednym-zapewnil mi 4 z matury z
      historii...i za to go kocham...!!
      • Gość: Vick Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.proxy.aol.com 12.06.01, 04:09
        Napoleon kojarzy mi sie z "Los infernos Picadores", czyli piekielni lansjerzy -
        Szfolezerowie Gwardii- Polacy, ze zniesieniem panszczyzny, Bitwa pod
        Austerlitz, Berezyna,Marengo,Lipsk i Waterloo (nie wymieniam w kolejnosci
        chistograficznej, lecz wedlug geniuszu kolejnych bitew - moze z wyjatkiem
        Marengo, gdzie dupe prztyszlego cesarza uratowal Dessaix).
        Byl jedynym Tyranem nierozstrzeliwujacym kochankow zony, wiec kojarzy mi sie ze
        szlachetnoscia.Jest przykladem skonczonego geniuszu pokonanego przez
        beznadziejna miernote, ktorej sprzyjal slepy LOS, kojarzy mi sie wiec z TRAGEDIA
        Byl przez nablizszych sprzedany i zdradzony, kojarzy sie wiec z TYM KTORY
        CHODZIL PO WODZIE - chociaz nie byl, bron Boze, swietym
        • Gość: gomez Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.solutions.net.pl 13.06.01, 21:03
          los infermos picadores-chodzi tu nie o szwolerzerow gwardii a o lansjerow
          pulkownika Konopki.pozdrowka.cze
    • Gość: mwp Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.warman.com.pl 22.06.01, 01:40
      W tej kolejności:

1. Brandy francuskie

2. Mąż stanu, geniusz militarny

3. Somossierra
    • Gość: Bad_Seed Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 10.9.33.* 31.07.01, 10:14
      Oczywiscie Napoleon kojarzy mi sie z alkoholem :))))), no pamietam tez ze byl
      taki francuzik co podbijal europe, :)))))
      • Gość: diabełek Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 17:40
        mam dokładnie te same skojarzenia
        nawet jeżeli chodzi o kolejność :)
    • Gość: anni Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 195.117.174.* 02.08.01, 10:57
      Z kapeluszem
    • Gość: Green Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 195.116.214.* 28.08.01, 11:53
      Z piosenką Wojciecha Młynarskiego o tych co się za pewnie poczuli...
      • Gość: Andzia Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.alkgbi.ch 28.08.01, 16:52
        ...a mnie sie ciagle kojarzy z tym ze polacy nic nie uczynili ze swoim hymnem
        narodowym i ciagle jeszcze spiewaja o legionach....
        hmmmm.... mamy byc dumni z bandy gwalcicieli i grabiezcow?!?

• Gość: Green Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 195.116.214.* 29.08.01, 10:39
          Uaaaaa, mocno powiedziane...
          Ale czy jako potomek legionisty z Reggio moge zapytac na czym opierasz tak
          poważny zarzut?
          A swoja droga to obecnosc nazwiska okupanta Bonapartego w polskim hymnie to
          faktycznie niczym wspominanie Piłata w Credo.
          • Gość: dakota44 Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 212.160.105.* 30.08.01, 21:37
            Słuchajcie, nie popadajmy w paranoję. Napoleona można różnie oceniać, ale nie
            róbmy z niego przywódcy jakiejś wielonarodowej hołoty, którego jedynym celem
            było ropieprzenie bliższych i dalszych sąsiadów. To złożona postać, ale
            zdecydowanie na plus, z tym hymnem - nie rozumiem pejoratywnych uniesień, cały
            kawałek dotyczy tamtych czasów to i nie dziwi obecność spiritus movens tamtych
            wypadków, tak? No! - jak to mawiał Nikodem D.
            • Gość: Green Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 195.116.214.* 31.08.01, 09:22
              Jasne... a jak mu Polaczki przestały być potrzebne to na Haitti...
              • Gość: dakota44 Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 212.160.105.* 31.08.01, 21:34
                Zaraz, zaraz - zobacz kiedy było San Domingo, a kiedy cała cesarska
                epopeja...!? A swoją drogą Polaczki mają pecha, już jakiś korsykański kurdupel
                się nimi wyręczał, teraz te "polish jokes"-co za niefartowna nacja!
          • Gość: Andzia Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.gewerkschaftshaus.ch 03.09.01, 15:57

jako potomek legionisty powinnienes doskonale wiedziec czym byly legiony.
            jesli masz obrazek z krzywego zwierciadla to zapytaj historykow z wloch czy
            hiszpanii. po wyczerpujacych badania i trzezwym spojrzeniu przejdzie ci z
            pewnoscia ochota do pielegnowania kultu legionistow lub byca w stowarzyszeniu
            rodzinnym...

Ps. ....a co niektorym damom w twoim otoczeniu przejdzie ochota rowniez do
            tanczenia mazurkow w zwiewnych szatkach
            • Gość: Green Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: 195.116.214.* 04.09.01, 10:23
              Mam wrazenie Andziu ze troszeczke przesadzasz...
              Zapytalem grzecznie o co Ci chodzi, liczac na to ze dowiem sie jakichś
              ciekawych a nie znanych mi szczegolow z historii, a Twoja odpowiedz zawiera
              agresywno-cyniczne zgrzytanie zebami i ani jednego konkretu. Jesli wiesz cos
              ciekawego to powiedz a nie odsylaj mnie do historykow i to jeszcze wloskich, a
              jesli nic nie wiesz to po co tyle jadu?
    • Gość: leg Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.klik.poznan.pl 31.08.01, 15:10
      1. z W.Łysiakiem
      2. z alkoholem
      3. ze szczególnym gestem - ta dloń schowana na piersi pod połą marynarki
    • Gość: ww Re: Z czym Wam sie kojarzy IP: *.gv.shawcable.net 02.09.01, 00:00
      z coniakiem.
    • Gość: Kania Z małym kutasem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 23:11
      I niczym wiencej.
    • Gość: poj Z koniakiem IP: 193.0.117.* 05.09.01, 19:07

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka