Dodaj do ulubionych

Bezcłówka - gdzie lepiej???

06.11.09, 20:59
witam. Lecę 10.11 do Sharm. Chciałabym kupić jakieś perfumy na
bezcłówce. Jaka opcja jest najkorzystniejsza? Kupic w Pyrzowicach na
lotnisku, czy w Sharm na lotnisku po przylocie/wylocie? Czytałam też
że jest sklep bezcłowy w Naama - może tam? Czy takie sklepy bezclowe
sa czynne całą dobę? (bo przylatuje do SSH w nocy) Poradzcie
proszę :) z góry dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • magdalena.e Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 06.11.09, 23:05
      nie wiem jak jest na SSH ale w Hurghadzie na lotnisku dwa lata temu
      było duuużoooo taniej niż w Polsce!!!

jedno wiem na pewno - nie skorzystasz z bezcłówki po przylocie tylko
      przed wylotem...

pozdrawiam
      • jusytka Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 07.11.09, 12:45
        Ja wprawdzie byłam w Turcji, ale tam w ogromnym sklepie bezcłowym ceny alkoholi
        były niestety wyższe niż w niemieckich sklepach, gdzie zwykle robimy tego typu
        zakupy (co nas zaskoczyło), a perfumy opłacało się kupić, co oczywiście uczyniłam ;)
        PS. Ja skorzystałam z bezcłówki w drodze powrotnej przed wylotem oczywiście.
      • agulha Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 15.11.09, 00:36
        ...a to źle wiesz, bo w Egipcie są śmiszne przepisy i turysta po okazaniu
        paszportu do 48 godzin PO PRZYLOCIE może robić zakupy wolnocłowe w sklepach na
        lotnisku albo w wyznaczonych hotelach.
    • matahari25 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 07.11.09, 11:04
      W Polsce- jak wylatujesz spoza strefy Euro- masz duuużo tańszy alkohol- na wrocławskim lotnisku litr Żubrówki za 17 pln. Kosmetyki troszke tansze, ale bez szaleństwa. W sharmie przy wylocie kosmetyki w zbliżonych cenach, natomiast papierosy i alko tansze- za wagon slimów mentolowych 10$ :) Nie było hałwy, więc radze zaopatrzyć się w nią w mieście, tak samo jak np w piwko- puszka Sakkary na lotnisku 5$.
      W Naama Bay jest sklep bezcłowy- teoretycznie mozna kupować w nim do 48 h po przylocie i z paszportem, ale my wpadlismy tam opaleni w drugim tygodniu pobytu i nasz Friend nam sprzedał litr Wyborowej za 14 $...
      • matahari25 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 07.11.09, 11:07
        Z Wrocka lecisz poza strefe euro oczywiscie miało byc :)
    • toosiak Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 07.11.09, 19:33
      najlepiej skorzystac z obu opcji =)

Czasem sie trafi ze w Egipcie jest taniej, ale wybor moze byc
      slabszy...Szczegolnie jesli chodzi o perfumy to jest smutek na przylocie i w
      sklepach na miescie.
      Co innego na wylotach - tam juz asortyment lepszy.

Teoretycznie nie masz ograniczeni w ilosciach jakie kupujesz po odprawie, bo juz
      nikt tego nie sprawdza.
      W wolnoclowym dla wylatujacych poza unie - ceny po okazaniu karty pokladowej sa
      naprawde dobre =)

Na zakupy w sklepach w miescie, masz 48h po przylocie, musisz wziac paszport.
      Ale jak widac te 48h tez sie da czasem ominac =)
    • 2rd Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 08.11.09, 13:29
      Najtaniej w necie na lotniskach drogo,ja ostatnio kupiłem żonie
      euphorie Calvina Kleina 50 mililitrów wody perfumowanej za 137
      złotych z dostawą w iperfumy .pl. A Douglasie to samo za 267 złotych.
      Wybór należy do Ciebie ja też myślałem że na lotnisku jest taniej
      ale jak poznałem ceny to zwątpiłem a szczególnie w Sharmie.
      I nie kupuj w Egipcie w perfumeriach ich perfum to ściema i
      nietrwałe zapachy,przynajmniej mojej żonie nie odpowiadają.
      • jusytka Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 08.11.09, 16:01
        2rd napisał:

> Najtaniej w necie na lotniskach drogo

No tak, ale mówimy to o oryginałach ;)
        Kiedyś, tuz przed naszym wejściem do UE w przygranicznych sklepach wolnocłowych
        były szczególnie duże zniżki w ramach wyprzedaży.
        Z ciekawości porównałam te szczególnie korzystne ceny perfum z cenami na
        Allegro. Co sie okazało? Na Allegro były duzo tańsze!
        Rozwiązanie zagadki okazało się prozaiczne, podczas wakacji w Turcji takie
        "oryginały" można było kupić na każdym bazarze za kilka Euro! Buteleczki oraz
        opakowanie (zafoliowane) wyglądały identycznie jak te w sklepach wolnocłowych,
        zawartość oczywiście jest inna ;)
        • matahari25 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 08.11.09, 20:51
          no cóż, na bezcłówce masz większą szansę, że dostaniesz oryginalne perfumy, wiem to ponieważ pracuję w perfumerii :) W Egipcie Arab pokazywał mi "ichnie" olejki perfumowane-odpowiedniki znanych zapachów a ja tylko uśmiechałam się pod nosem, ponieważ znam te zapachy niemal na pamięć i w 20% nie przypominały np Euphorii lub Mademoiselle :) Niektórzy brali, nabierali się i łykali te ściemy jak młode płotki.
          Pracując w perfumerii widzi się częśto panie, które sprawdzają zapachy i mówią ze to nie to, bo ICH ZAPACH kupiony w internecie pachnie inaczej...nie generalizuje, oczywiscie nie wszystkie.
          • matahari25 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 08.11.09, 20:53
            Poza tym zawsze zastanawia mnie fakt, skąd sprzedawcy na Allego mają po 10 lub więcej testerów jednego zapachu, skoro każdy producent do jednego zamówienia dodaje tylko jeden zapach(jednego rodzaju)... produkcja masowa kwitnie:)
      • mamkaantka perfumy z Allegro 09.11.09, 09:05
        Zastanawiał się ktoś, skąd sprzedawcy w necie mają "oryginalne" perfumy w tak
        atrakcyjnych cenach?
        Cudów nie ma, albo kupuje je w Turcji na straganie za kilka Euro, albo ...
        dopłaca do interesu!
        Współczuję tym, którzy tak się cieszą, że taki interes zrobili kupując na
        Allegro, a tak naprawdę słono przepłacili! Jeśli ktoś nie wierzy, niech jedzie
        na wakacje do Turcji i sam się przekona, jak nasi sprzedawcy w necie robią go w
        trąbę ;)
    • bogurem09 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 08.11.09, 22:48
      W lutym bezcłówka w SSH była zdecydowanie droższa niż na Okęciu.
      • wojtek37k Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 09.11.09, 09:40
        W sierpniu 09` bezcłówka egipska była dużo droższa niż polska , ceny
        alkocholu były nieraz wyższe , niż w normalnym sklepie w Polsce .
    • e_podmiejska Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 10.11.09, 13:52
      we wrześniu na Okęciu było taniej niż w Sharm a tam ceny jak u nas
      w tradycyjnych perfumeriach.
      A co do sprzedaży w perfumeriach internetowych to towar ciagną z
      USA bo tą drogą jest najniższa akcyza i stąd taka różnica cenowa

"LOS SPRZYJA PRZEZORNYM"
      • magda3008 Re: Bezcłówka - gdzie lepiej??? 11.11.09, 17:33
        listopad 2009r, Sharm - cena alkoholi ok, poza tym były bardzo
        atrakcyjne promocje, ceny perfum mało atrakcyjne, wybór innych
        kosmetyków bardzo słaby
        • agulha Papierosy! 15.11.09, 00:42
          13.11. lotnisko w Kairze: zgodnie z tym, czego się spodziewałam (bo sprawdzałam
          w Sieci), hitem cenowym są papierosy. Ja wprawdzie nie palę, ale mama obkupiła
          się ponad limit papierosami, które zamierza porozdawać w prezencie rodzinie i
          znajomym, trapionym zgubnym nałogiem nikotynowym. Przykładowe ceny: opakowanie
          promocyjne 2 "wagony" Marlboro (nie znam się na rodzajach, ale z takim złotym
          szlaczkiem) - 31 $; papierosy jordańskie, na oko bardzo przyzwoite, według
          palącej sąsiadki - w smaku OK - już od 5$ za "wagon". Są światowe marki (np.
          Pall Mall, Camel) i są nieznane nam papierosy kilku marek, które właśnie, jak
          przeczytałam, są produkowane w Jordanii.
          Alkohole były, ale bez emocji - np. litrowy koniak Hennessy najtańszy rodzaj za
          38$. Leciałam z przesiadką w Unii Europejskiej i oczywiście był cyrk z tym
          koniakiem, walizkę kabinówkę musiałam oddać na bagaż, bo nie przepuścili mnie z
          koniakiem przez kontrolę bezpieczeństwa (mimo, że był zapakowany w
          zapieczętowaną torbę przez sklep wolnocłowy; spoza Unii to nie liczy się jako
          tranzyt niestety).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka