Dodaj do ulubionych

przestrzegam przed SUN&FUN

10.06.10, 11:15
Witam serdecznie,
w zeszłym roku byliśmy z Fun&Fun w Egipcie i byliśmy zachwyceni!!!
Wspaniali ludzie, wszystko załatwione jak trzeba...
Bez chwili zawachania w tym roku również wybraliśmy tego
organizatora... A tu, cóż za zmiana! Wszystko nie tak... Po pierwsze
wycieczkę rezerwowaliśmy w listopadzie - no, bo przecież, im
wcześniej tym taniej... a od stycznia do marca tego roku wycieczka
była do kupienia po niższej cenie, niż my rezerwowaliśmy. Oczywiście
nie ma mowy o przeliczeniu rezerwacji po nowych cenach. Także moja 3-
osobowa rodzina "zarobiła" na tej wcześniejszej rezerwacji niemalże
600 zł w plecy...
W tej chwili znajomi muszą zrezygnować z wycieczki. W związku z tym,
inni znajomi chcieli odkupić tę rezerwację. Oczywiście opłacając
koszty zmiany rezerwacji. No ale niestety... jest to nie możliwe...
Tak więc pierwsi znajomi nie mają szansy na odzyskanie chociaż
części zaliczki, natomiast drudzy - muszą wykupić wycieczkę po
aktualnie obowiązujących cenach. Niby tylko zmiana osób lecących - a
tu proszę, jaki problem. Ale dzięki temu biuro zarabia 2.300!!!!
Szkoda tylko, że w żaden sposób nie chce podejść życzliwie do
klienta...
Ja już na pewno korzystam ostatni raz z tego organizatora!!!

A piszę to, żeby Was ostrzec przed poniesieniem takich kosztów jak
my... bo niestety w tym roku Sun&Fun nie zależy na zadowoleniu
klientów...

pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • sebcioo Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 11:41
      Sugerowalbym kontakt np z rzecznikiem praw konsumenta badz krajowa izba turystyki.
    • domek00 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 12:22
      czy rezerwując wycieczkę czytałaś regulamin?
      Przecież tam są podane koszty związane z rezygnacją lub z
      przeniesieniem imprezy na inną osobę ,więc w czym zaskoczenie?
      • magda22113 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 12:32
        oczywiście, że czytałam !!!
        w regulaminie jest podany koszt zmiany uczestnika - 200 zł....
        tyle, ze tylko w czasie trwania promocji...
        Skąd zaskoczenie? A no stąd, że w zeszłym roku gdy mieliśmy sytuację
        zmiany rezerwacji z 3 osób na dwie - trzeba było jedynie zapłacić
        koszty zmiany (czyli po obecnych cenach byłoby to 400 zł), natomiast
        w tym roku nie ma takiej możliwości - traci się wpłaconą zaliczkę w
        całości... i zawiera nową rezerwację po aktualnych cenach.
        A co do ścisłości, załączony regulamin promocji jest identyczny jak
        w zeszłym roku, jeśli chodzi o pkt. dotyczące zmiany.
        • dana_n Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 13:09
          Ogólne warunki uczestnictwa w imprezach organizowanych przez "Sun & Fun" są jasne.

5.3. Imprezy promocyjne typu FIRST CALL podlegają odrębnym warunkom
          uczestnictwa, których zasady dołączone są do każdej oferty określonej mianem
          FIRST CALL. Niniejsze warunki uczestnictwa mają zastosowanie do tego typu imprez
          w zakresie nieuregulowanym warunkami szczególnymi przewidzianymi dla imprez typu
          FIRST CALL.
          5.4. Jeżeli najpóźniej na 7 dni przed rozpoczęciem imprezy Uczestnik wskaże na
          piśmie inną osobę, która przejmie jego prawa i obowiązki wynikające z Umowy, to
          po potwierdzeniu zmiany przez SUN & FUN, zobowiązany jest do uiszczenia opłaty w
          wysokości 200 PLN od każdej zmiany (osoby) lub na żądanie klienta, przedstawi
          udokumentowane wyliczenie rzeczywiście poniesionych kosztów i obciąży go takimi
          kosztami. Opłata ta stanowi zwrot kosztów poniesionych przez Organizatora
          związanych z dokonywanymi przez klienta zmianami. Za nieuiszczoną część imprezy
          turystycznej oraz koszty poniesione przez SUN & FUN w wyniku zmiany uczestnika
          imprezy turystycznej klient i osoba przejmująca jego uprawnienia odpowiadają
          solidarnie.
          • magda22113 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 13:16
            jeżeli zmiana uczestnika dokonana byłaby w okresie obowiązującej
            promocji (czyli w naszym przypadku 01.-30.11.2009) kosztowałoby to
            200 zł od osoby. Jakaś bzdura totalna!!!! Rezerwacja dokonana była
            25 listopada, to kto zmienia uczestnika w przeciągu kilku dni?
            Na dzień dzisiejszy z rezerwacji można jedynie zrezygnować, tracąc
            przy tym wpłąconą zaliczkę...
            • dana_n Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 13:25
              Ale przecież taka wiedzę miałaś w momencie podpisywania umowy...
              • magda22113 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 13:43
                no nie zupełnie... w zeszłym roku zapis był taki sam i zastanawiałam
                się co się wydarzy, gdy z 3-os. rezerwacji rezygnuje 1 osoba. Więc
                tak, jak wspominałam, trzeba było jedynie opłacić koszty zmiany.
                Natomiast w tym roku biuro podeszło inaczej do sprawy i rezerwacji
                właściwie zmienić nie można.
                To jakurat nie mnie dotyczy, choć podejście do klienta bardzo mnie
                zirytowałao...
                Natomiast wściekła byłam gdy 3 miesiące po mojej rezerwacji, okazało
                się że ceny są niższe!!!! Pani z biura podróży, która współpracuje z
                różnymi organizatorami wycieczek, powiedziała, że zdarzały się już
                takie sytuacje i organizator przelicza wycieczkę na korzyść
                klienta... No niestety nie Sun&Fun. Pani napisała oficjalne pismo w
                tej sprawie do samego zarządu Sun, niestety, jak sama stwierdziła,
                pierwszy raz spotkała się z takim podejściem do klienta. Pracownicy
                byli nie mili nie tylko dla mnie, jako powiedzmy obcej osoby, ale
                również nie byli przyjemni dla biura, z którym współpracują... Na
                moje kilkakrotne meile w tej sprawie, wcale nie spieszyli się z
                odpowiedzią... Koleżance wogóle nie odpisali...
                Cóż, działąją tylko na swoją niekorzyść...
                • flyr Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 14:56
                  co by tam nie pisać o regulaminach i tym podobnych bzdetach to w
                  takim wypadku jak przepisanie wycieczki na inne osoby nie jest
                  żadnym problemem i gdyby BP chciało stać frontem do klienta to by
                  nie robili żadnych problemów a tak maja nas za w głębokim
                  poważaniu . Trzeba było podejść do tego po ludzku a teksty że nie
                  czytałaś regulaminu ... itp. szkoda gadać biuro zachowało sie
                  niewpożądku i tyle .
                  • magda22113 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 15:00
                    no właśnie ja też tak uważam... wystarczy dobra wola....
                    • colin1974 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 16:17
                      Każde BP robi problemy w takim przypadku nie tylko Sun Fun ,nie
                      można zaraz przestrzegać przed BP z takiego powodu .BP rozliczamy z
                      e spędzonego urlopu i wywiązania się z umowy ,którą mam nadzieje
                      czytałaś wcześniej ,a nie dopiero przy powstałych problemach.
                      • krogo Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 18:17
                        A czy Ty colin czytałeś co jest wyżej napisane,że rok temu nie mieli takich
                        problemów,chodzi o podejście biura do klienta.
                        • masi77 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 22:01
                          Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o możliwości tzw. przeliczenia imprezy
                          po niższych stawkach. Zgadzam się, że nie można oceniać biura i przed nim
                          przestrzegać tylko i wyłącznie przez pryzmat problemów ze zmianami osób. Ale
                          byłoby miło gdyby poszli na rękę. Myślę, że takie zachowanie procentowałoby w
                          przyszłości.
                          • pawelmartyna Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 22:50
                            Pewnie ze tak moim zdaniem w public relations wieksza wage ma czyn elastyczny wobec klienta, idacy na reke klienta- to o wiele szybciej sie rozniesie wsrod potencjalnych pryszlych wspolpracowników BP niz wiadomosc o jakis promocjach czy atrakcyjnych ofertach. Być ludzkim dla ludzi i wyrozumialym.. to wartosci ktore pozwolily by zwiekszyc kilkakrotnie zyski niz znizka na 20% w first minute...
                            • pawelmartyna Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 22:53
                              Czlowiek poza tym ma wrazenie ze podpisal umowe nie z "maszyna finansowa" a firma w ktorej pracuja życzliwi i wyrozumiali na wypadki losowe ludzie.. nie uwazacie ze takie podejscie przy "nie zarobionych 2300zł" procentowalo by w perspektywie dlugofalowej zyskami wiekszymi rzedu 2 000 000zl?
                          • magda22113 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 22:51
                            ja też pierwszy raz słyszałam o przeliczaniu po niższej cenie...
                            wogóle nie przypuszczałam, że później mogą być niższe ceny... myślę,
                            że większość osób wkurzyłaby się gdyby wykupili wycieczkę wcześniej
                            licząc na niższe ceny, a później okazałoby się, że niepotrzebnie, bo
                            ceny w pierwszym kwartale tego roku były niższe... no może oprócz
                            tych "mądralińskich", co to ciągle nawiązują do czytania umowy. O
                            przeliczeniu rezerwacji poinformowała mnie pani z b.p. i ucieszyła
                            mnie tą informacją, ale niestety organizator nie podszedł do tego z
                            takim entuzjazmem. A poza tym, jak już wspominałam, w zeszłym roku
                            byliśmy bardzo zadowoleni z organizatora, ale w tym roku
                            napotkaliśmy się przede wszystkim na niemiły stosunek do klienta. I
                            nie będę dłużej o tym pisała, bo kto nie musiał z nimi rozmawiać, i
                            tak nie zrozumie...
                            I dokładnie tak jest, że dobry wizerunek procentuje w przyszłości...
                            i dlatego wycieczki na ten rok szukaliśmy w Sun&fun...
                            • margo-1957 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 13.06.10, 09:04
                              Ja kupowałem wczasy w styczniu w ITACE i oni mieli coś takiego,że
                              gdy ten hotel później miał niższą cenę to wczasy zostałby
                              przeliczone i różnica zwrócona.Nazywało się to : gwarancja
                              najniższej ceny.Oczywiście ceny nie były później niższe ale zawsze,
                              opcja taka była.
    • darek2213 Re: przestrzegam przed SUN&FUN 10.06.10, 22:47
      Ja lecę z tym BP pierwszy raz i jak narazie nie mogę nic złego
      powiedzieć. Zmienili mi miejsce wyloty na moją prozbę bez
      dodatkowych opłat i za każdym razem jak kontaktuje się z biurem
      Sun&Fun jestem zawsze zadowolony.
      Pozdrawiam
    • deimos2009 Inne spojżenie 11.06.10, 11:38
      Wykupiłem wczasy z Sun&Fun bodajże w marcu tego roku. Pani, która mi je
      sprzedawała zwróciła mi szczególną uwagę na warunki promocji, gdzie czarno na
      białym było napisane że po okresie promocji wycofać się nie mogę bo zaliczka
      przepadnie. Co zaś do ceny imprezy to skoro zaakceptowałaś ją przy podpisywaniu
      umowy to w czym problem? Zarówno ciebie jak i biuro obowiązuje to co na
      papierze. Co było w zeszłym roku jest raczej nie ważne bo skąd wiesz czy im się
      jakiś manager nie zmienił i nie wyznaczył nowych targetów i standardów działania?
      Nie chcę kopać leżącego ale ile czasu jeszcze upłynie zanim nauczymy się ufać
      tylko tym częścią umowy które mamy na papierze?
      • magda22113 Re: Inne spojżenie 11.06.10, 14:17
        już miałam tu nie zaglądać, ale coś mnie jeszcze podkusiło... i
        zastanawiam się, czy co po niektórzy, naprawdę tak ciężko myślą, czy
        piszą tylko po to, żeby wogóle coś napisać???

czy ja napisałam że nie akceptuję ceny, na którą się zgodziłam????
        NIE!!!! napisałam, że jest to nielogiczne, żeby w promocji FIRST
        cena była wyższa niż w okresie późniejszym... ciesz się w takim
        razie że wycieczkę wykupiłeś w marcu, bo kupując ją pod koniec
        zeszłego roku zapłaciłbyś więcej... ale dla niektórych to mało
        istotne...
        a tak poza tym, to nie musisz mnie kopać, bo leżeć będę dopiero
        niedługo... na plaży...

no i chyba następnym razem gdy organizator zachowa się nie fair, to
        raczej zachowam tą wiadomość dla siebie... a niech inni też się na
        czymś przejadą... myślałam, że to forum jest po to, żeby sobie
        radzić i w takim celu napisałam... czy ja mam do kogoś pretensję?
        LUDZIE!!! przecież tylko piszę, na co należy zwrócić uwagę, bo
        szczegóły szczególiki... a później jakieś nie miłe wspomnienia... no
        ale zapomniałam, że jestem jedyną osobą, która według Was nie
        czytała umowy... w której zapewne było napisane, ze im wcześniej-
        tym drożej... hmm... nie doczytałam...
        • deimos2009 Droga Magdo! 12.06.10, 00:22
          Kupując wczasy first call podjęłaś pewne ryzyko, trochę jak transakcje
          terminowe. Twoja strata ( choć niekoniecznie błąd). To że o tym piszesz jest OK,
          zawsze może się komuś przydać, ale nie podoba mi się że od razu ostrzegasz przed
          BP. To tak jakbyś po kupnie auta po cenie katalogowej wieszała psy na dealerze
          że daje darmową klimę albo opony. Takie życie. Co do straty jaką poniosłaś czyli
          600 PLN, to przy kursie $ w zeszłym roku na poziomie 3,15 PLN a dzisiejszym
          prawie 3,5 PLN tracę mniej więcej tyle samo (zabieram ok. 1000 zielonych). I
          kogo mam winić? Wulkan, Greków, Putina i Obamę? Moja decyzja moje ryzyko. Jak
          już pisałem takie życie.
          • koalabis Re: Droga Magdo! 12.06.10, 11:15
            Popieram przedmówcę, kupując firsta wcale nie mamy pewności, że później nie będzie taniej. Wręcz przeciwnie- bardzo często ceny spadają i to dosyć mocno (chociaz nie zawsze). Mamy za to mniejszą lub większą gwarancję, że lecimy na wakacje w określonym terminie do określonego hotelu. Z tego też powodu nigdy nie kupuję firstów (wyjątek stanowi większa grupa osób w szczycie sezonu).
          • mmucha-1986 Re: Droga Magdo! 12.06.10, 14:30
            Jak już inni pisali biorąc first jest ryzyko że później będzie tanie. Ale masz zapewniony hotel jaki chcesz i wylot z miasta które ci najbardziej odpowiada w późniejszych terminach z tym już nie najlepiej. A i nie wszystkie first potaniały w sun&fun ja dzieki temu zyskałem prawie 700zł na osobie(a jade w 2) A za to straciłem jakies 500zł na kursie dolara. No i niesłyszałem aby przeliczali first jak później będzie taniej, choć tu może być moje niedoinformowanie.
            A co do kwesti przepisania wycieczki to zeczywiście po chamsku postąpili.
            • colin1974 Re: Droga Magdo! 12.06.10, 15:28
              Ja również wykupując firsta w Listopadzie podjąłem jak co roku pewne
              ryzyko bo wylatujemy jutro ale zawsze pewne ryzyko istnieje.Ale coś
              za coś mam hotel ,który chciałem i gwarancje ceny (dobrej ceny)i mam
              nadzieje że poza zmianą godziny o 1,5 h nie będzie niespodzianek.
            • kasian00 Re: Droga Magdo! 13.06.10, 21:01
              W laście może być taniej i to jest normalne. Ale to były firsty! W grudniu jedna cena, a dzień później 1 stycznia o parę stów taniej też firsty.
    • posco Re: przestrzegam przed SUN&FUN 12.06.10, 19:00
      Witam !
      Ja również mam bardzo złe doświadczenie z Sun Fun.Zaliczke wplacilam
      za 3 osoby w grudniu. Nie dawno okazało sie ,ze jedna osoba musiała
      zrezygnowac z wyjazdy. 50 % wartości wycieczki no coż tak bywa
      zapłaciłam za tą rezygnacje. A TU niespodzianka ze strony Sun Fun
      muszę dopłacic do pozostałych dwóch osob ponieważ zdaniem Sun FUN nie
      obowiązuje mnie ta promocja kiedy rezerwowałam wycieczke. razem z
      rezygnacja 1890 zł. ???? Jakaś paranoja ja nie rezygnuje z wycieczki
      przeciez ....Jeśli pojadę teraz to jest mój ostatni wyjazd z Sun FUN.
      RÓWNIEZ OSTRZEGAM :(
      • xagona Re: przestrzegam przed SUN&FUN 13.06.10, 13:28
        Absolutnie nic im nie płać...skoro zapłaciłaś koszty rezygnacji za tą trzecią
        osobę, to znaczy, że biuro opłaciło sobie straty z tym związane i nie może
        obciążać was kosztami dodatkowymi. Albo jedno albo drugie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka