Dodaj do ulubionych

visa "sinai only" - co mozna ?

30.06.10, 15:03
Witam ponownie. Moze ktos wie dokladnie jakie ograniczenie odnosnie poruszania
sie po samym Synaju naklada wiza okreslana jako "Sinai only" ? W roznych
zrodlach czytalem, ze z taka wiza moglbym albo i nie np. wejsc na gore
Mojzesza albo zwiedzac park Ras Mohhamed.
Wyjezdzam wkrotce zaledwie na tydzien, glownie z mysla o nurkowaniu wiec moze
kwota 15 dolarow nie wydaje sie wysoka to jednak nie widze sensu pozbywania
sie jej bez powodu. Pozdrawiam i do spotkania w Egipcie :)
Obserwuj wątek
    • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 30.06.10, 15:29
      Pisałam o tym już wielokrotnie..ale ok,napiszę raz jeszcze:

Re: CZY POTRZEBNA WIZA?
      Autor: Dana_N (IP zapamiętane)
      Data: 14 Jun 2010 - 12:31:16

Jeżeli ktoś jadąc do Sharm El Sheikh chce się wybrać na wycieczkę do :
      Kairu,Oazy Firan lub do Parku Ras Mohamed autokarem, to musi mieć wizę kupiona
      na lotnisku za 15$.
      Jeżeli wybiera się do:Jerozolimy,Petry,Kolorowego Kanionu,na Górę Mojżesza,do
      Klasztoru Sw. Katarzyny, na safari Abu Galum na rejs na wyspe Tiran,lub rejs do
      Parku Ras Mohamed....nie musi mieć wizy kupionej na lotnisku za 15$,wystarczy
      "Sinai Only".

Ogólna zasada jest taka,że wiza za 15 $ dolarów jest potrzebna,jeżeli wybierasz
      się na Synaju gdziekolwiek droga prowadzacą do Kairu.
    • miriam_73 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 30.06.10, 15:56
      Jeśli jednak masz w planach wypad na nurka na Thistlegorm to musisz mieć płatną
      wizę.
      • wojtek37k Re: visa "sinai only" - co mozna ? 30.06.10, 16:00
        Tak , na Thistlegorma trzeba , warto jednak bezwględnie :-)
        • miriam_73 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 30.06.10, 16:03
          Nie da się ukryć, warto jak diabli ;-)
    • puma70 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 08:04
      Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj
      mogą otrzymać tzw. ‘Sinai only’, który zwalnia z
      obowiązku zakupu wizy. Aby otrzymać Sinai pass,
      należy jednak spełniać następujące warunki: pobyt
      na Synaju nie może trwać dłużej niż 14dni, turysta
      nie będzie korzystał z wycieczek np. do Kairu czy
      Luksoru i nie będzie poruszał się żadną drogą
      prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iżbez wizy można
      zwiedzić rejon Zatoki Akaba, ale np.
      Park Ras Mohammad czy Klasztor Św. Katarzyny -
      już nie (czyli wykupienie wizy jest konieczne).Nabycie
      ‘Sinai only’ możliwe jest na lotnisku, w okienku, w
      którym wydawane są wizy.
      • matys_1972 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 08:33
        Małe sprostowanie, zresztą dana_n już podawała prawdziwe informacje.
        Klasztor Św. Katarzyny i Ras Mohammed drogą morską jak najbardziej z wizą
        "Sinai Only" są dostępne. Samo zdobycie takiej wizy różni się tylko tym, że na
        drugiej stronie wypełnianej karty wjazdowej (w polu for official use) piszemy
        dużymi drukowanymi literami "SINAI ONLY" a pod nim imię i nazwisko.
        • kasia_p45 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 09:28
          A co trzeba wpisać jeśli chce normalną "dużą" wize zakupic??
          • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 10:33
            Do Klasztoru Św.Katarzyny NIE JEST potrzebna wiza za 15$!!!Wystarczy Sinai only.

Jak kupujesz wizę za 15$ wypełniasz deklarację,w której wpisujesz:
            Imię i nazwisko
            Datę i miejsce urodzenia
            Narodowość
            Adres w Egipcie/czyli nazwę hotelu, w którym będziesz/
            Numer paszportu
            • puma70 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 11:18
              A skąd takie przekonanie, że nie trzeba??? Nalepiej zadzwoń do biura
              podróży i się dowiedz. W katalogach biur pisze to co wkleilam wyżej
              więc...
              • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 11:31
                To może najlepiej zanim wkleisz głupoty,zadzwoń do biura i się dowiedz,zamiast
                wprowadzać ludzi w błąd i robić niepotrzebne zamieszanie.W Klasztorze
                Sw.Katarzyny byłam ostatnio w marcu 2010,a w Egipcie tydzień temu.
                • puma70 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 13:42
                  No niestety wychodzi,że to Ty wprowadzasz w błąd gdyż dzwoniłam do 3
                  biur i takich informacji mi udzielili jak powyżej, i nie są to
                  głupoty tylko treść zamieszczona w katalogu triady, itaki i innych
                  biur, pozdrawiam
                  • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 14:16
                    Nie wiem co chcesz udowodnić i komu.Próbujesz po omacku zdobyć wiedzę na temat
                    wiz w Egipcie,trafiasz na mało wiarygodne źródła,a w konsekwencji dalej
                    wprowadzasz ludzi w błąd.Ja nie mówię,że mi się wydaje,że gdzieś słyszałam,czy
                    być może tak jest.Mówię,że tak jest, bo wiem to na pewno.Byłam na Półwyspie
                    Synaj 4 razy,korzystałam z prawie wszystkich dostępnych tam wycieczek
                    fakultatywnych,z niektórych kilkakrotnie.Z pożytkiem dla czytających to forum
                    będzie,jeśli nie będziesz zabierać głosu na tematy, o których nie masz
                    pojęcia.Właśnie z powodu takich "dobrze poinformowanych" jak Ty,temat wiz w
                    Egipcie powraca przynajmniej raz w tygodniu.
                    • puma70 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 14:53
                      po pierwsze zapytanie jes nie tylko Klasztoru sw. Katarzyny ale tez
                      Ras Mohhamed a do tego wiza jest potrzebna
                      • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 15:09
                        Przeczytaj sobie uważnie to, co napisałam w pierwszym poście.Jak nie
                        pojmiesz...spróbuj drugi raz..potem trzeci...Jak jeszcze nie zrozumiesz,daj
                        znać,napisze drukowanymi..;-)))..Chociaż jak pytasz o wycieczki z Hurghady do
                        Blue Hole...to Twoja wiedza na temat geografii turystycznej musi być naprawdę
                        "wyjątkowa"...jak w dalszym ciągu nie załapiesz o co chodzi,to się nie zdziwię.
                  • miriam_73 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 17:22
                    Tiaaa, panienka w biurze podróży, która na 99% nawet w Egiptowie nie była to
                    jest "bardzo wiarygodne" źródło informacji...
          • zla_wiedzma Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 10:35
            No i to co piszecie zgadzało by się z tym co czytałam wcześniej. Nie mniej
            jednak, pewien ktoś zasiał ziarno zwątpienia. Bo powiedział, że w Sharm nie ma
            szpitali i jak by się coś działo to do Kairu trzeba jechać. Mnie się to mało
            prawdopodobne wydaje żeby w takim kombinacie turystycznym nie było szpitala ?
            Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii byłabym wdzięczna. Może głupio
            jeszcze zapytam ;) a "dokupić" w razie czego wizy nie można ? Jak bym się
            rozmyśliła przykładowo i chciała jechać do Kairu ?
            • dana_n Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 11:47
              Oczywiście,że w Sharm są szpitale.Najbardziej znany jest Pyramids
              Hospital/charakterystyczny budynek w kształcie piramidy,nie sposób go nie
              zauważyć będąc w Sharm/,ale są i inne np.El Salam Hospital,czy Safa Hospital.W
              czasie pobytu można dokupić wizę,trzeba pojechać na lotnisko.Jest z tym trochę
              zamieszania,ale wykonalne.
              • zla_wiedzma Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 13:36
                Dzięki
                • wojtek37k Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 14:31
                  puma70 , kolego głupoty piszesz ..... cóż tu więcej dodać .
                  panie z biura podróży , nawet jeśli to Itaka i Triada , nie ustalają
                  polityki wizowej Egiptu :-)))) ani zasad na jakich możesz korzystać
                  z Sinai Only - robi to państwo Egipt , a w zasadzie ichnie ministerstwo
                  spraw wewnętrznych . Triada , najgorsze dziadostwo jakie może być , do
                  niedawna sprzedawało wizę Egipską za 18$ mimo , że jej cena jest
                  ustalona na 15$ , a łosie ....... kupują :-)))) aż miło . Nie wiem czy
                  do dziś nie uprawiają tego procederu
                  • egiptosek Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 15:06
                    wojtku
                    puma 70 to chyba jest koleżanka
                    co nie zmienia faktu iż pisze głupoty
                    pozdrówka
                    • wojtek37k Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 16:40
                      no to strasznie przepraszam :-)
                      ale to pewnik egiptosku czy domysły ???

:-))))
                      • egiptosek Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 18:11
                        wojtek37k napisał:

> no to strasznie przepraszam :-)
                        > ale to pewnik egiptosku czy domysły ???
                        >
                        > :-))))

--
                        • wojtek37k Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 18:36
                          umkneło mi :-(
                          co nie zmienia faktu ......
            • miriam_73 Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 17:19
              a kto ci powiedział, że w SSH nie ma szpitala? Jest i to calkiem wypasiony, i
              komore deco maja.
              • egiptosek Re: visa "sinai only" - co mozna ? 02.07.10, 18:23
                miriam_73 napisała:

> a kto ci powiedział, że w SSH nie ma szpitala? Jest i to calkiem
                wypasiony, i
                > komore deco maja.
                • yasheya Re: visa "sinai only" 02.07.10, 20:28
                  treść pieczątki jest następująca "valid for Aqaba Coast & St.Cathriane for 15 Days"
                  • rafi1015 Re: visa "sinai only" 03.07.10, 19:07
                    Miriam 73, potwierdzam, że szpital Pyramid w Sharm jest i mimo, że
                    nikomu nie życzę w nim pobytu to muszę stwierdzić, że większość
                    naszych szpitali wyglada od środka zdecydowanie gorzej. O fachowości
                    lekarzy nie wspomnę, tutaj nasi medycy powinni byli trochę pojechać
                    do tego szpitala i się nauczyć. Jak stwierdzili "nasi fachowcy już w
                    kraju", tak nerwu promieniowego oraz poskładania ręki nie mogli
                    przecież zrobić "tamci lekarze". A jednak zrobili i to bardzo
                    dobrze, wrecz rewelacyjnie. A do tego wkładka tytanowo w ręku i
                    usztywnienie na złamanej ręce w Polsce ze znaczną doplatę, a tam w
                    cenie ubezpieczenia. Pozdrawiam.
    • melaniaa dana nie masz racji 09.07.10, 00:00
      wprowadzasz ludzi w błąd - Kolorowy Kanion - wiza jest konieczna,
      byłam w ubiegłym tygodniu! Sprawdzali po drodze ze 3 razy.
      • dana_n Re: do melaniaa 09.07.10, 00:42
        Jadąc na wycieczkę do Kolorowego Kanionu musisz zabrać ze sobą paszport,ponieważ
        kontrola dokumentów na pewno się zdarzy.Osoba,która nie posiada paszportu nie
        zostanie wypuszczona poza granice miasta.Sprawdzana jest data przyjazdu do
        Egiptu, a nie wiza.Wiza do Kolorowego Kanionu nie jest potrzebna.
        • luiza_987 Re: do melaniaa 09.07.10, 06:18
          To informacja otrzymana z lokalnego biura : "Wiza za 15$ potrzebna jest na
          wycieczki do KAIRU, LUKSORU, KOLOROWEGO KANIONU, AUTOBUSEM NA
          RAS MOHAMMED. Jeśli nie jadą Państwo na te wycieczki wystarczy bezpłatna wiza
          Sinai Only wydawana na
          lotnisku."
          • dana_n Re: do melaniaa 09.07.10, 10:18
            To informacja otrzymana z lokalnego biura:
            "- jezeli zas chca Panstwo tylko pojechac na nastepujace wycieczki: Jerozolima,
            Petra, Kolorowy Kanion, Gora Mojzesza, Wielkie Safari nie potrzebuja Panstwo na
            lotnisku kupowac platnej wizy- wiza bezplatna " Sinai only" w zupelnosci Panstwu
            wystarczy

- na wszystkie wycieczki poza miastem tj . Safari, Kair, Luksor, Petra,
            Jerozolima, Gora Mojzesza, Klasztor sw. Katarzyny, Kolorowy Kanion musza Panstwo
            zabrac ze soba z hotelu paszporty! Jest to konieczne, gdyz opuszczajac miasto na
            punkcie kontrolnym policja poprosi Panstwa o ich okazanie, w razie braku
            paszportu nie beda Panstwo mogli opuscic miasta i trzeba sie bedzie wracac po
            niego do hotelu
    • melaniaa dana 09.07.10, 21:40
      moje informacje o wizie - DUŻEJ wizie za 15 dolarów pochodziły z TUI
      i były nabte już w Polsce, bo Kanion był w moich planach przed
      wylotem. Jeżeli piszę, że sprawdzali trzy razy to nie jestem
      kretynką, która nie wie co jej sprawdzali. Nie paszport a wizę
      sprawdzali. Już przewodnik z Tui sprawdził czy wszyscy mają DUŻĄ
      wizę zanim pozwolił wejść do jeepów. Jeżeli nie wiesz to nie
      wprowadzaj ludzi w błąd!
      • dana_n Re: dana 09.07.10, 22:17
        Moje ostatnie informacje uzyskałam na lotnisku w Sharm El Sheikh,kiedy kupowałam
        wizę,to było 3 tygodnie temu.Zadne Tui ,czy inne biuro podróży,które organizuje
        wycieczki z Polski do Egiptu nie jest tu dla mnie autorytetem.Ambasada RP w
        Kairze w dalszym ciągu podaje taką informację:
        "Wizy "Sinai Only"

Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj mogą otrzymać tzw. "Sinai
        only", który zwalnia z obowiązku zakupu wizy. Aby otrzymać Sinai pass, należy
        jednak spełniać następujące warunki: pobyt na Synaju nie może trwać dłużej niż
        14 dni, turysta nie będzie korzystał z wycieczek np. do Kairu czy Luksoru i nie
        będzie poruszał się żadną drogą prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iż
        bez wizy można zwiedzić rejon Zatoki Akaba ( miasta Sharm El Sheik, Altour,
        Taba, Dahab, Nueiba) oraz Klasztor Św. Katarzyny czy Góra Mojżesz ale wyklucza
        wycieczkę do Parku Krajobrazowego Ras Mohammad. Do tego trzeba mieć wykupioną
        wizę. Bezpłatne pozwolenie pobytu na Synaju można otrzymać na lotnisku, w
        okienku, w którym wydawane są wizy. Trzeba tylko na na wypełnianej deklaracji
        wjazdowej wpisać "Synai only""
        Kolorowy Kanion znajduje się w rejonie zatoki Akaba,nie leży na drodze
        prowadzącej do Kairu,więc według tego/jedynego wiarygodnego źródła/ nie ma
        żadnego powodu sądzić,że do Kolorowego Kanionu jest potrzebna wiza za 15$.Ale
        ponieważ w Egipcie jest możliwe wszystko,sprawdzę to dokładnie....i dam
        znać,jeżeli coś się zmieniło...
        • maniekxp Re: dana 15.07.10, 18:40
          he he he. Fajna ta dyskusja. można pisać pisać pisać a i tak będą na
          białe mówili czarne...
        • miriam_73 Re: dana 16.07.10, 09:36
          Dana, akurat jeśli chodzi o Kanion to nie ma się co spierać, gdzyż regulacje
          regulacjami, a życie życiem, zwłaszcza, że w Egipcie ;-) Ostatnim razem jak
          jechałam do Kanionu wizy nam sprawdzali i nie chcieli puścić jadącej z nami
          Szwajcarki która miała tylko Sinai Only (skończyło się tak, że zatrzymali jej na
          checkpointcie paszport i odebrała go w drodze powrotnej, jak jechaliśmy na lunch
          do Nuweiby). Trzeba uścislić, że droga do Kanionu jst za rozjazdem i
          checkpointem na północnej trasie na kair i tak też niektórzy posterunkowi do
          tematu podchodzą... Przedwczoraj dostałam też info z e-sharmu, że na Kanion wiza
          jest potrzebna. Zbieram, aktualne informacje, bo moje "zgredy" lecą za miesiąc
          na Synaj i do Izraela, więc musze ich wyposażyć w komplet aktualnych informacji :)
          • jolantas1955 Jak najnowsze wieści?? 16.10.10, 17:39
            Lecę we wtorek. Będę w Nuweibie i zamierzam zobaczyć wyłącznie Kolorowy Kanion - nic więcej. No więc mam kupować czy nie??????
            • dana_n Re: Jak najnowsze wieści?? 16.10.10, 18:45
              jolantas1955 napisała:

> Lecę we wtorek. Będę w Nuweibie i zamierzam zobaczyć wyłącznie Kolorowy Kanion
              > - nic więcej. No więc mam kupować czy nie??????

Po ostatnich dyskusjach na forum postanowiłam znaleźć wiarygodne informacje na temat wizy do Egiptu.Oto odpowiedź na mój e-mail do Biura d/s Turystyki przy Ambasadzie Egiptu:

"Witam serdecznie,
              bedac w Sharm el Sheik nalezy zakupic wize jezeli chce Pani udac sie na
              wycieczke do Kolorowego Kanionu. Bez tej wizy , odbycie takiej wycieczki nie
              jest mozliwe.
              Z powazaniem

xxxxxxx
              Ambasada Egiptu- Biuro d/s Turystyki
              Al. Niepodlegosci 69
              02- 626 Warszawa
              tel. 022 322 71 21
              fax. 022 322 76 55
              www.egipt.org.pl
              www.egypt.travel.pl
              Wydawałoby się,ze wszystko jasne....ale moi egipscy koledzy,którzy są w Sharm przewodnikami mówią,że mają wycieczki z turystami z Polski do Kolorowego Kanionu kilka razy w tygodniu i żadna wiza nie jest potrzebna...w dodatku się złoszczą,że kwestionuję ich wiedzę na temat pracy,którą wykonują na codzień.Wniosek z tego jednak,że bezpieczniej kupić wizę niż zastanawiać się,czy przewodnik ma "układy" na punkcie kontroli,czy nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka