Dodaj do ulubionych

Marsa el Alam - kiedy i gdzie?

22.07.10, 20:22
Zimą lub wczesną wiosną chcemy się wybrać do Marsa, stąd pytania:

1. Lepiej jechać w grudniu czy w II połowie marca - chodzi mi głównie
o temperaturę i o to w którym miesiącu jest większa szansa zobaczyć
żółwie?

2. Iberotel Lamaya czy Three Corners Fayrouz - który z tych hoteli
posiada ciekawszą i bardziej przyjazną początkującym rafę?

3. A może jakiś inny hotel? Zależy nam, żeby był przynajmniej na
takim poziomie jak dwa powyższe.
Obserwuj wątek
    • walet Re: Marsa el Alam - kiedy i gdzie? 23.07.10, 00:00
      1/ lepiej w 2 połowie marca
      2/ szukaj innych hoteli na tym samym poziomie ale z lepszą rafą

Ps. Żółwie są zawsze, to nie jest kwestia miesiąca tylko
      zasięgu pływania

Pozdrawiam
    • amat1 Re: Marsa el Alam - kiedy i gdzie? 23.07.10, 08:37
      grudzień i marzec maja podobne temperatury. sprawdź wpisując interesujące Cię
      daty na www.club-mistral.com/en/destinations/weather/23/
      Żółwie dziś sa tu , a jutro tam, bez względu na kalendarz.
      Iberotel położony jest nad wąską zatoka. Czytaj spokojne morze i bardziej
      przyjazną rafę. Żółwie bywają, ale nie są stałymi gośćmi. W Fajrouz widziałem
      żółwie niemal codziennie, ale z uwagi na usytuowanie i prądy przy silnych
      wiatrach słabo pływającym polecam kamizelkę.Hotel dobry z b. ładną rafa. Ciekawą
      alternatywą przy takich wymaganiach może być Sol Y Mar Abu Dabbab. Hotel
      położony również nad zatoką, ale już niekoniecznie spokojną :)za to żółwie
      gwarantowane. Czasami lubi do zatoki zajrzeć diugoń. Kiedyś stali goście zatoki,
      dziś bywają sporadycznie. Zarówno w grudniu jak i w marcu polecam piankę do
      pływania, a słabo pływającym kamizelkę.
      Usytuowanie hoteli sprawdzaj na holidaycheck. Przy każdym hotelu znajdziesz
      mapkę okolicy.
      pozdrawiam

• zoro27 Re: Marsa el Alam - kiedy i gdzie? 23.07.10, 12:02
        Bylem w lipcu teraz niedawno wróciłem widziałem nawet 5 delfinków podczas
        snorków co do temperatury smialo mozna jechac nawet w sierpniu sa wiatry i sie
        nie odczuwa upałów bylem w cataract ogolnie zle nie było ale polecił bym ci
        brakaya bay ma fajna zatoke i nie ma fal bo tam gdzie pomosty nie zwsze mozna pływac
        • m.malena Re: Marsa el Alam - kiedy i gdzie? 23.07.10, 18:13
          Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Abu Dabbab kusi żółwiami i
          rafą, ale hotel kiepskawy (zawsze kieruję się holidaycheck i
          tripadvisor).
          Dziś pojawił się jeszcze pomysł Sharm i Iberotelu Fanara, bo podobno
          jest tam b. ładna rafa, łatwodostępna.
          Jest nad czym myśleć :)
          • miriam_73 Re: Marsa el Alam - kiedy i gdzie? 25.07.10, 21:53
            Z osobistych wrażeń - wiele osób szczególnie na tripadvisorze (ale i na
            holidaychecku też się zdarzają) wypisuje wyjątkowo dziwne rzeczy. Nie tylko na
            temat tego hotelu.

Rafa przy Fanarze nijak ma się do tego co można zobaczyć w Marsa.
            • colin1974 do miriam_73 26.07.10, 09:21
              Mam pytanie czy polecasz hotel Sol Y Mar bo z Twojej fotogalerii
              wynika że byłaś gościem tego hotelu.Chcemy w przyszłym roku polecieć
              do Marsa z dzieciakami bo kochamy Egipt .Może polecisz jakiś dobry
              hotel w Marsa dla rodziny z dziećmi priorytetm piękna plaża i rafa.
              • monjan Re: do miriam_73 26.07.10, 10:41
                to i ja się chętnie dowiem
                chcemy lecieć w październiku, listopadzie
              • miriam_73 Re: do miriam_73 26.07.10, 11:23
                W przypadku urlopu z dzieciakami koniecznie trzeba wybrać hotel w zatoce. W grę
                mogą wchodzić Samaya i Lamaya (któryś jest w całości na AI adrugi z HB)na
                północy, najbliżej lotniska, Solymar Abu Dabbab, który ma największą zatokę i
                Brayka Bay, najdalej od lotniska. inne hotele mają plaże przy otwartym wybrzeżu
                i wejście jest na głęboką wodę z pomostu, nie licząc chlapania przy samym brzegu
                (a i to nie zawsze). IMO Brayka jest najlepsza, jeśli chodzi o jakość serwisu i
                jedzenie, ale ja po prostu lubię Solymar i nie traktuję tego hotelu w kategori
                "ochów" i "achów" - po prostu korzystam z niego na zasadzie: mam czysty,
                codziennie sprzątany pokój z łazienką i TV, plaża jest bardzo duża i nie ma
                żadnych problemów z leżakami (w Brayce zdarza się w zalezności od sezonu),
                podobnie jest przy basenach, na plaży są prysznice i toaleta, jest drink bar,
                gdzie zawsze jestemw stanie sobie coś wybrać do picia, popołudniowe przekąski
                tez mnie satysfakcjonują (choć "codziennie to samo"), jedzenie w restauracji
                głównej moze nie najwyższych lotów, ale ja jestem sałatkożerna, warzywozerna i
                owocożerna więc mam w czym wybierać. Coż jesli ktoś uważa, że 2-3 rodzaje mięs,
                rózne dodatki, ryba, zawsze coś z grilla, makarony plus masa sałatek i przekąsek
                to "mało i monotonnie", to ja jestem widac skrajnie niewybredna. Plus mały
                usmiech i kelnerzy zawsze skaczą i przynosza wszystko co potrzeba. Podobnie w
                barze w lobby czy przy basenach. Brayka jest lepsza jakościowo, ma większy wybór
                posiłków, bardziej zielony teren, ale ja mimo wszystko, ze względu na plażę,
                rafy i żółwiki wolę Solymara. Ale to wyłącznie moja prywatna opinia :)

Aha, w Solymarze z animacjami może być pewien problem, bo są nastawione głownie
                na Włochów (z tym, że mnie to akurat zwisa kalafiorem, grunt ze wieczorem można
                na tarasie zaplić sziszę:)), wiem że jest Kids Club, ja moge też polecić
                masażystów (w dzień na plazy, po południu na dole w budynku głownym)- jak się
                wykupuje m.in. 5 to sa znizki, a po takim godzinnym kompleksowym masazu od razu
                kręgosłup lepiej się miewa.
                • colin1974 Re: do miriam_73 26.07.10, 18:43
                  Dzięki za info -pozdrawiam
                  • monjan Re: do miriam_73 27.07.10, 10:07
                    dzięki za info
                    ja też niewybredna jedzeniowo:) a animacje włoskie są ok-dla dzieci ofkors
                    • krzdud Re: do miriam_73 28.07.10, 08:37
                      mam pytanie: czy w brayka bay jest dostępna woda butelkowana, czy należy nalewać
                      z dystrybutorów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka