Dodaj do ulubionych

Delfinarium w Sharm.

19.03.04, 14:16
Witam,
czy ktoś zna stronę internetową delfinarium? Jakie hotele są w jego okolicy?
Wiem, że "wczasy z delfinami" organizuje się w hotelu Regency, więc to pewnie
jeden z nich. Ale tego hotelu też nie mogę namierzyć na mapach.

Dzieki za pomoc.
Pozdrowienia,
Dagmara
Obserwuj wątek
    • Gość: corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.maqs.com 19.03.04, 14:27
      Witam

Z tego, co wiem, nie ma jeszcze oficjalnej strony, póki co pozostaje ta:
      www.tanienurkowanie.pl/dolphinella.php
      Mój cel za 6 tygodni !!!! :)))))

buźka
      Kasia
      • dagbe Re: Delfinarium w Sharm. 19.03.04, 14:35
        Dzięki za info. Szkoda, że nie ma nic na temat położenia delfinarium. Nawet nie
        wiem, jakie hotele brać pod uwagę :( Byłam w grudniu w Hurghadzie i kombinuję,
        jakby tu pojechać w lecie do Sharm... Zauroczyły mnie rafy a znawcy twierdzą,
        że w lecie są jeszcze piękniejsze. I defliny! Sam miód ze smalcem :)

Pozdrowienia,
        Dagmara
    • Gość: abet Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.polkos.com.pl 19.03.04, 14:31
      Amar Sina jest blisko delfinarium.
      • corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. 19.03.04, 14:37
        Gość portalu: abet napisał(a):

> Amar Sina jest blisko delfinarium.

Wiem ;))) <jupi>

Dagmara, to jest na wzniesieniu RAs um Sid, czy jakoś tak ;)
        Na stronie www.goredsea.com znajdziesz mapy, powinnaś sobie przynajmniej
        orientacyjnie zlokalizować.

ściski
        Kasia
    • Gość: abet Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.polkos.com.pl 19.03.04, 14:41
      Z innych hoteli blisko delfinarium mogę jeszcze polecić: Mexikana, Amarein.
      Znajdziesz je w ofercie większości bardziej znanych biur podróży.
    • Gość: Dorota Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 15:27
      Dwa tygodnie temu moje dzieciaki nurkowaly z delfinami. Mieszkalam w hotelu
      Iberotel Fanara &residence. Delfinarium jest polozone 10 minut drogi piechotka
      od tego hotelu. Rafy zachwycajace. Ras um sid dysponuje jednymi z piekniejszych
      raf. Delfinarium jest polozone okolo 400m od old market. Pozdrawiam.
      • Gość: Iwona Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.ls.net.pl 19.03.04, 19:40
        Dorotko, mam kilka pytan:
        1. czy bez problemu można na miejscu dostac się do basenu z delfinami, czy tak
        jak sugeruja na ww. stronie trzeba rezerwować wejście
        2. Czy małe dzieci tez moga sobie popływac
        3. czy w ramach 30 minut może pływac kilka osób (wymieniając się), czy tylko
        jedna ?
        • Gość: corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 19:56
          Pocieszcie swoje oczy :)
          www.rebreather.pl/marekr/wypr16wsp/delfiny/index.htm
          Możecie wierzyć lub nie, ale możliwość kontaktu z tymi zwierzakami trzyma mnie
          przy życiu. Jeszcze 50 dni...
          pzdr
          Kasia
          • gajasirocco Re: Delfinarium w Sharm. 20.03.04, 09:17
            wierzę, bo ze mną jest tak samo- uwielbiam kontakt z delfinami, w zeszłym roku
            pływałam z nimi na Krymie- cudowne wrażenie- otwieram w moim Karawanseraju klub
            miłośników delfinów- jest sklepik z delfinkami- wisiorki, branzoletki, chusty,
            obrazy, magneziki....i wiele innych cudeniek- no i oczywiście wczasy z
            delfinami- wszystkich zainteresowanych zapraszam! W Polsce również powstaje
            delfinarium- założenia do wglądu w Karawanseraju- ZAPRASZAM!-22/ 6653859
            • Gość: corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 10:56
              Wiem, wiem, Gaja ;)

Czy masz na myśli to delfinarium w Katowicach ?
              Czytalam o nim artykuł w ostatnim numerze Nurkowania. W ogóle fajny artykulik o
              nurkowaniu z delfinami w Egipcie i cudne zdjęcia :)

pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że wkrótce wybiorę się znów do Was, ale na
              razie trochę kłopotów, Mama złamała rękę w swoje urodziny tydzień temu, musze
              być na dyzurze.
              Kasia
              • Gość: kasia do Corriny_f1 IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 11:07
                Jest jakis delfinarium w Katowicach??? Mozesz coś wiecej napisać. Moja
                coreczka nie moze leciec do Egiptu, wiec chetnie skorzystamy z delfinarium w
                kraju. pozdrawiam- Kasia
                • Gość: corrina_f1 Re: do Corriny_f1 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.03.04, 12:29
                  Niestety jeszcze nie ma :(
                  To dopiero projekt, który powstanie za kilka lat (ok.3).
                  Powstanie tam ośrodek z prawdziwego zdarzenia, gdzie delfiny będą pomagać w
                  leczeniu dzieci autystycznych. To się będzie nazywać Gornośląskie Centrum
                  Delfinoterapii. Nie wiem, czy wiesz, ale delfiny, podobnie jak konie używane w
                  hipoterapii do leczenia autyzmu i całej masy innych chorób, czynią po prostu
                  cuda !
                  O tym delfinarium i nie tylko poczytasz w lutowym numerze Nurkowania.
                  Mają też strone : www.nurkowanie.v.pl

pozdrawiam
                  Kasia
                  • Gość: corrina_f1 Re: do Corriny_f1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.03.04, 13:10
                    To był ten numer:
                    www.sklep.nurkowanie.v.pl/index.php?idn=n_IHStS71Z1QpYBgcVzzLGjqq&s=2&id=302

W Warszawie można go chyba jeszcze kupić w Sklepie Podróżnika na Kaliskiej 8/10
                    (Ochota)

pzdr
                    Kasia
                  • Gość: kasia do Corriny_f1 IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 13:38
                    dziekuje za odpowiedź. Szkoda, ze dopiero zo ok 3 lata:( Tak wiem Corrina na
                    hipoterapie jezdzilam corka. pozdrawiam-Kasia
              • dagbe Re: Delfinarium w Sharm. 20.03.04, 12:07
                Hej!
                Czy "Nurkowanie" to papierowa gazeta czy strona w internecie? Jestem w tym
                temacie "lajkonikiem" ale chętnie poczytalabym artykul o delfinach. Jeszcze
                można to dostać w kiosku? Ewentualnie gdzieś zamówić?
                Ale sobie narobilam smaku na te delfiny ;) Planowaliśmy wyjazd na Krym, ale
                podróż oceniliśmy jako zbyt męczącą dla 2-latka. Może w przyszlym roku?
                A i Egipt kusi... Szkoda, że ten urlop taki krótki.

Pozdrowienia,
                Dagmara
              • gajasirocco Re: Delfinarium w Sharm. 01.04.04, 22:56
                Kasieńko, a Ty wiesz,że rownież w Nuweibie jest delfinarium i tez można
                popływać z delfinami? Zazdroszczę Ci teraz tego wyjazdu, wucałuj wszystkie
                delfinki! Zapraszam do K!
                • corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. 01.04.04, 23:08
                  gajasirocco napisała:

> Kasieńko, a Ty wiesz,że rownież w Nuweibie jest delfinarium i tez można
                  > popływać z delfinami? Zazdroszczę Ci teraz tego wyjazdu, wucałuj wszystkie
                  > delfinki! Zapraszam do K!

Wycałuję na pewno, ale czy one to przeżyją ?? ;)
                  Wiesz co, one mi się już śnią każdej nocy, ja chyba oszaleję jak już tam będę.
                  Wydałabym każde pieniądze, żeby pobyć z nimi choć chwilę, ale Ty przecież
                  dobrze o tym wiesz :)
                  O Nuweibie nie wiedziałam, ale poszperam w necie, chyba, że masz jakieś
                  namiary. Wybieram się do kolorowego kanionu, a to chyba tamte okolice pomiędzy
                  Dahab i N. Może tam jest troszkę taniej ?
                  Buziaki
                  Kasia
                  • gajasirocco Re: Delfinarium w Sharm. 01.04.04, 23:32
                    A kanion też jest uroczy. W ogóle uwielbiam Synaj! Tam jest wszystko/ rafy,
                    delfinki, góry, miasteczka, pustynia, no i cudowni ludzie. A teraz jeszcze Ty
                    tam będziesz! Całuję! A wiesz, że delfinki mają taką aksamitną skórę i ostre
                    ząbki, gładki języczek...tęsknię za ich dotykiem, uśmiechem, radością...A w
                    ogóle przekazują tyle energii, że starcza na długo...
                • egipcjanka15 Re: Delfinarium w Sharm. 03.04.04, 12:01
                  Nigdy w zyciu nie slyszalam o delfinarium w Nuweibie, moze czegos nie wiem.
                  Oswiec mnie, prosze. Bo chyba nie masz na mysli "plywania z delfinami" o ktorym
                  pisza firmy turystyczne na podstawie informacji z przewodnika Pascal?
                  • Gość: corrina_f1 Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 12:45
                    Aga, wg tego, co ja czytałam w kilku źódłach (m.in Lonely Planet i coś w
                    necie), w Nuweibie jest oswojona delfinica (teraz już podobno z małym), z którą
                    za 10 LE (nie mam pojęcia za ile czasu) można popływać. Delfinicę oswoił i
                    zaprzyjaźnił się z nią młody chłopak, beduin. Tylko tyle udało mi się na razie
                    znaleźć.
                  • Gość: corrina_f1 Olin-delfinica z Nuweiby IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.04, 13:28
                    www.egyptmonth.com/magf2a.htm
                    And then there is the diving. Boats such as the live aboard Princess Mikela
                    offer diving trips between Taba and Nuweiba where you may also swim with the
                    free dolphin Lady Olin and her baby.

www.eztrip.com/dg_viewLocation_formId-61742.html
                    idw.org/html/visit_to_olin.html
                    idw.org/html/olin.html
                    maritime.haifa.ac.il/cms/newslett/cms24/cms24_06.htm

• egipcjanka15 Re: Olin-delfinica z Nuweiby 03.04.04, 14:52
                      Owszem, ale to nie podpada pod termin delfinarium. Poza tym, musze Cie
                      zmartwic, slyszalam, ze delfinica sobie "poszla" juz prawie 2 lata temu.
                      Zrobila sie zbyt popularna i przestalo jej sie to podobac. Serio.
                      • Gość: Kasia Re: Olin-delfinica z Nuweiby IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 04.04.04, 12:09
                        egipcjanko15, chyba masz rację. Ja bedąc w Sharm (2003lipiec) chciałam
                        skorzystać z wycieczki - Kanion+pływanie z delfinkami, ale jak się okazało
                        mozna skorzystac tylko z Kanionu. Ponoć delfinek "uciekł":(
        • Gość: Dorota Re: Delfinarium w Sharm. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 20:16
          Lecielismy z eximem; na miejscu rezydentka zalatwila plywanie bez problemu.
          Cena taka sama jak przy wejsciu zauwazylismy. 65$ za osobe bez wzgledu na wiek.
          Powiem Ci szczerze frajde maja osoby, ktore potrafia plywac. Moj 10 letni smerf
          (trenuje plywanie w klubie i nurkuje) mial przednia zabawe, natomiast 7 latek
          (plywa dosc dobrze) przestraszyl sie tego 3 metrowego "potwora".Podplyna
          zebiska pokazal i dziecko nie przygotowane na sytuacje przestraszylo sie. Po 5
          minutach tez bez problemu z nim plywal. Nie wiem w jakim wieku jest Twoj
          maluch, bo moze konkretnie bym cos doradzila. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka