Dodaj do ulubionych

Ślub Egipski

29.07.10, 21:05
Hejoo :)
Chciałam się Was zapytać jak wygląda taki ślub w Egipcie. Zostałam na taki
zaproszona w październiku w hurghadzie i nie wiem co powinnam założyc,wiem, że
rzeczy zakryte, ale co dokładnie (chodzi mi o Wasze opinie). Co można było by
kupić?
Obserwuj wątek
    • anianeczka Re: Ślub Egipski 30.07.10, 07:13
      na pewno musisz założyć długą spódnicę albo długie spodnie i zakryć
      ramiona, fryzurę skromną, a jeśli chodzi o prezent to najlepiej
      spytał pary, co im potrzeba
      • hilal_00 Re: Ślub Egipski 30.07.10, 21:33
        czyli nie można przyjśc np. w sukience długosci po kostki ? :]
        • yamyam Re: Ślub Egipski 31.07.10, 00:15
          mozesz i w dlugiej sukience, tylko nie tak jak u nas - z wycieciem
          od pepka do tylka - najlepiej z golfem suknia :)
          • hilal_00 Re: Ślub Egipski 02.08.10, 13:55
            nie no napewno nie takiej jak mówisz :P ,ale dzięki wielkie za radę ;)
            najlepiej by było przyjsc w skafandrze astronauta i spokój by był :D
            • anianeczka Re: Ślub Egipski 02.08.10, 15:22
              wiadomo, że w sukience możesz tylko tak jak wyżej napisano nie może
              mieś wycięć ha ha do pępka i tyłka :)
              • hilal_00 Re: Ślub Egipski 02.08.10, 17:56
                I nie ma, jest cała długa po kostki bez wycięc :)
                • hilal_00 Re: Ślub Egipski 02.08.10, 17:57
                  P.S
                  dzięki za pomoc ;)
                  • bregulinka Re: Ślub Egipski 02.08.10, 22:28
                    hilal_00 nie słuchaj tych głupot
                    Jesteś Europejką i nie musisz być tak ograniczana strojem.
                    Ja brałam ślub w Egipcie - i na dodatek nie w turystycznej
                    miejscowości jak Hurghada tylko w małej wiosce. Moja rodzina była ze
                    mną. Nikt nie ubierał się tak żeby zakryć wszystko co możliwe.
                    Z resztą pogadaj z Egipcjanami - też się dowiesz że strój jest
                    uzależniony od wykształcenia, miejsca zamieszkania itp. Osoby lepiej
                    wykształcone, mieszkające w Kairze ubierają się podobnie do nas -
                    poprostu im wolno więcej :)
                    Moi Egipscy goście z wesela - rodzina i znajomi - a było ich podobno
                    około 700 osób też różnie byli ubrani. Moja świadkowa - siostra
                    mojego męża miała na przykład sukienkę na ramiączkach i do tego
                    delikatny szal.
                    Mój ślub nie jest wyjątkiem. Przynajmniej jedna jeszcze dziewczyna z
                    tego forum może powiedzieć to samo bo widziałam jej zdjęcia :)
                  • bregulinka Re: Ślub Egipski 02.08.10, 22:32
                    jeśli chodzi o prezenty to ..... tam raczej nie ma zwyczaju dawania
                    prezentów ślubnych. Ale jak chcesz to myślę że super prezentem byłby
                    zestaw do herbaty/kawy - idź do sklepu typu "bezcłowy" i na pewno
                    znajedziesz śliczne komplety filiżanek - czasami nawet z
                    dzbaneczkiem - ja śliczne widziałam za 60 zł. I pamiętaj że w sumie
                    im więcej się błyszczy tym lepiej - czyli złota aplikacja jak
                    najbardziej będzie na miejscu. W Egipcie takie zestawy są strasznie
                    drogie a porcelana jest wyciągana tylko przy najważniejszych
                    wydarzeniach i tylko dla najważniejszych gości. A na codzień
                    korzysta się z plastikowych "szklanek".
                    • yamyam Re: Ślub Egipski 03.08.10, 08:18
                      niesluchaj tych glupot... ciekawe... Egipt to kraj, gdzie nie sa
                      mile widziane "rozneglizowane" niewiasty w miejscach publicznych, a
                      impreza bedzie raczej nie w domu i bedzie masa nieznanych Tobie
                      osob, wiec mysle, ze "na miejscu" bedzie uszanowanie ich kultury i
                      nie odslanianie ciala :) to moje skromne zdanie :)mysle, ze lepiej
                      zrobic dobre wrazenie, niz "swiecic tylkiem" na weselu i wzbudzac
                      niezdrowe zainteresowanie ... :)
                      • bregulinka Re: Ślub Egipski 03.08.10, 08:55
                        yamyam jeśli dla Ciebie kreacja na ślub musi koniecznie mieć
                        odsłonięty tyłek to CI współczuję. Na prawdę można ładnie i
                        elegancko wyglądać mając sukienkę zakrywającą delikatnie kolana, na
                        ramiączkach, bez zbytnio wyeksponowanego biustu i do tego ładne
                        bolerko. I nikogo tym nie urazisz.
                        Jeśli sama nie brałaś ślubu w Egipcie lub nie byłaś na ślubie to
                        lepiej się wstrzymaj z takimi uwagami.
                        Myślę że nie jeden turysta był świadkiem ślubu/wesela. Często w
                        hotelach w Kairze w których nocują polscy turyści są wesela i często
                        mogą się razem z uczestnikami imprezy bawić. I na pewno potwierdzą
                        moje słowa.
                        Tyl
                        • yamyam Re: Ślub Egipski 03.08.10, 11:45
                          zauwaz - "swiecic tylkiem" jest w cudzyslowie, wiec NIE BIERZEMY
                          TEGO DOSLOWNIE - dziewczyna zostala zaproszona na slub wiec nie
                          bedzie wystepowala w roli turystki, ktorej wiele moze ujsc :) to ze
                          bralas slub z Arabem, nie czyni z Ciebie fachowca w zakresie kultury
                          i zachowan w Egipcie :)Hilal - zrob lepiej dobre wrazenie :)to jest
                          bezcenne... za reszte zaplacisz karta ;)( taki zarcik :) i nie bierz
                          go do siebie )
                          • 2009wa-wa Re: Ślub Egipski 03.08.10, 13:24
                            Co wy macie za problemy? Kazdy sie ubiera odpowiednio do sytuacji,
                            wiadomo znajac tradycje kraju trzeba sie do nich dostosowac.
                            BREGULINKA: gdzie ty zyjesz dziewczyno ze musisz z plastikowej
                            szklanki pic?
                            • bregulinka Re: Ślub Egipski 03.08.10, 14:40
                              mieszkamy w Polsce....... spokojnie......
                              a plastikowe szklanki są w Egipcie w użyciu na bierząco - nawet w
                              5***** hotelach na plaży praktycznie tylko takie są.

To że mój mąż jest Egipcjaninem, nie czyni ze mnie znawcy kultury.
                              Ale też nie jestem pierwszą z brzegu osobą. I swoje widziałam i
                              swoje wiem. To co wiem to piszę i tym się dzielę.
                              • hilal_00 Re: Ślub Egipski 03.08.10, 20:25
                                Bregulinka:
                                Dziękuje Ci bardzo za radę. Zależy mi na dobrej opinii, a jak to na Egipskich
                                ślubach zawsze jest dużo gości, a po za tym idę tam z chłopakiem, na którym mi
                                bardzo zależy. Zamierzam przyjść w długiej sukience na ramiączkach i na to
                                jeszcze coś nałożyć i myślę, że to będzie odpowiedni strój, bo znowu nie żyjemy
                                w czasach prehistorycznych :)
                                I dzięki wielkie za pomysł na prezent, po prostu mi nie wypada przyjsc bez
                                niczego ;)
                                A co do plastikowych kubeczków to racja, na codzień używająch ich nawet w 5
                                gwiazdkowych hotelach,wiem, bo sprawdzałam ;)
                                Dzięki, jesteś kochana :*
                                • bregulinka Re: Ślub Egipski 03.08.10, 21:19
                                  no to cieszę się żę mogłam pomóc. Daj znać po wszystkim jak się
                                  bawiłaś :)
            • dinah_35 Re: Ślub Egipski 08.08.10, 18:52
              hilal_00 napisała:

najlepiej by było przyjsc w skafandrze astronauta i spokój by był :D

HAHHHHHHHAHAHAHA ..... DOBRY TEKST !!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka