Dodaj do ulubionych

28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star...

12.01.11, 19:26
Jestem ciekawa wrażeń i wspomnień osób które już taki rejs mają za sobą, chętnie z tego samego biura. Mam wybraną opcję "fortuna", ciekawa jestem w jakim hotelu zakotwiczymy ;)
Obserwuj wątek
    • nabiegunach Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 12.01.11, 20:28
      Też byłam na rejsie z Alfą, rok temu. Wycieczka naprawdę udana, choć statek trafiliśmy mocno średni. My wykupiliśmy konkretny hotel, bo chcieliśmy naprawdę odpocząć. Możesz sobie zobaczyć kilka zdjęć i opisów w linku poniżej.
      • mamma-mia66 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 13.01.11, 16:40
        Statek mocno średni? Ponoć są 5- gwiazdkowe? A jaki pilot trafił się Wam na rejsie, dużo opowiadający? Lecieliście może balonem? :)
        • husky10 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 13.01.11, 17:42
          Byłem na takiej wycieczce w 2008r i było super. Statek to był MS Miss World hotel z wyboru za dopłatą Sunny Day El Palacio. Wspominam miło do dzisiaj. Zdjęcia można obejrzeć poniżej. W tym roku powrót do Egiptu Hotel Sea Club resort w Sharm El Sheikh :-). Polecam zaliczyć fakultety Abu simbel i wioskę Nubijską. Życzę udanych wakacji.
        • nabiegunach Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 13.01.11, 19:06
          Owszem, statek miał 5*, ale był stary. W kajutach plamy wilgoci na kasetonach sufitowych, w łazience pleśń zamalowana farbą olejną. Niemal identycznym statkiem płynęłam 10 lat temu :) i myślałam, że teraz dostanę coś lepszego. Okazało się, że zwyczajnie źle trafiliśmy, bo inne "turnusy" wycieczkowe miały statki często nieco lepsze i czasem dużo lepsze. My jednak nie marudziliśmy, bo jedzenie było świetne, obsługa miła, pościel czysta, a nie wymagamy luksusów na objazdach.

Jeśli chodzi o pilota, to bardzo dobrze mówił po polsku, był bardzo pomocny i w miarę sympatyczny (ale nie tak wylewny jak pilot wycieczki, która nie jechała do Kairu - jego było słychać na kilometr). Jednak trafić można różnie.

Balonem nie leciałam, bo mam lęk wysokości. Byłam za to na wycieczce fakultatywnej do wioski nubijskiej (podczas gdy inni jechali do Abu Simbel, ja już nie chciałam) - mogę polecić, bo było to dość ciekawe doświadczenie, wioska z tych w rodzaju "nieudawanych", czyli nie była stworzona specjalnie pod turystów, ale oczywiście na pierwszy rzut oka widać, że turystyka to główny dochód.
          • lotka-1 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 13.01.11, 19:18
            Ja podróżowałam z alfastarem i nigdy nie było problemu z rezydentami, przewodnikami czy zamianą hoteli. Przestrzegano umowy, wyloty mieliśmy o czasie, jedzonko w hotelu smaczne. Myślę, że możesz być spokojna, życzę miłego wypoczynku i pięknej pogody!
    • goszka21 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 13.01.11, 19:16
      Witam
      Byłam na rejsie z Alfa Star w 2008 i 209r.Pierwszy "Egipt starożytny" i własnie z opcją fortuna
      Trafiliśy do Sahary a potem do Reemavery...Ogólnie byłam zadowolona. Ale w kolejnym roku wybraliśmy już konkretny hotel: Grand Plaza Resort. Hotel doskonały. Piękne baseny ale do plazy trzeba było przejśc do Gradn plaza..ze względu na urok basenów i miłej obsługi z plazy skorzystaliśmy tylko chyba dwa razy. Sam rejs w kazdym roku cudnie cudowny. Zamierzam jeszcze raz go powtórzyć ale za kilka lat juz z wnukiem.. ):)::)): W tym roku jedziemy do Sinbada Aqapark..właśnie ze względu na naszego 4-latka..Hotel mial być z atrakcjami dla dzieci..
      Lecimy w lipcu..Dla nas to będzie kolejny raz ..dla niego pierwszy..mam nadzieje ,że polubi Egipt....

na rej namawiam wszystkich znajomych...Niezapomniane wrażenia...
      Pozdrawiam..
    • kadrom Mój rejs z 2005 13.01.11, 20:32
      Co prawda sprzed paru lat, ale możesz sobie poczytać mój opis. Pewnie hotele i statki się pozmieniały, ale sam przebieg chyba jest podobny.
      Link do wspomnień tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,622,28277192,0,Egipt_od_A_do_Z_II_z_Alfastar_wspomnienia.html

Powodzenia
      Marcin
      • mamma-mia66 Re: Mój rejs z 2005 14.01.11, 19:01
        A podróż pociągiem jak wyglądała? Braliście wagony sypialniane? Kiedyś słyszałam że nie ma takiej potrzeby bo siedzenia są rozkładane i wygodne?
        • nabiegunach Re: Mój rejs z 2005 14.01.11, 20:22
          Jechałam w "zwykłym" wagonie, siedzenia wygodne, lekko rozkładane. Przedział spory, ale nie ma zbytnio półek na walizki, więc wszystko się trzyma pod nogami. My nie mieliśmy drzwi do przedziału :) (tzn. nasz cały wagon, jak byłam poprzednio to drzwi były). Ogólnie pociąg syfiasty, łazienka brudniejsza niż w PKP.

Wagony sypialne to jest w ogóle osobny pociąg. Nie byłam w środku, ale znajomi mówili, że jest w nim nieporównywalnie lepiej - dwuosobowe przedziały, czysto, umywalka, posiłek, herbata/kawa. My nie wybraliśmy takiej opcji z jednej przyczyny - agent sprzedający wycieczkę wprowadził nas w błąd, ale w sumie mieliśmy wesołych kompanów, więc i tak było fajnie ;) Pamiętaj, że w pociągu jest strasznie zimno, bo klima działa i nie da się jej wyłączyć :)
          • mamma-mia66 Re: Mój rejs z 2005 15.01.11, 17:33
            Przejrzałam Twoją stronkę :) ciekawie napisana, szczególnie podobały mi się fotki.
            • moritko Re: Mój rejs z 2005 16.01.11, 18:16
              co do pociągu polecam sypialny w cenie kolacja i śniadanie wypoczniesz przed Kairem. Nie wiem jaki macie program ale jest na pewno intensywny, osoby z naszej grupy którzy jechali "zwykłym"
              byli lekko padnięci :) choć jechać razem z miejsowymi na pewno atrakcja.
    • moritko Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 15.01.11, 18:55
      rejs kwiecień 2010, statek RA, obsługa miła u nas w kajucie trochę głośno chodził klimatyzator ogólnie ok. Z fakultetów koniecznie Abu -Simbel przecudna świątynia. Wioska nubijska było fajnie zwłaszcza w szkole na lekcji nubijskiego i arabskiego weź dużo cukierków i flamastry dla dzieci,
      pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami dla mnie ta cała wioska to typowo pod turystów zrobiona choć rejs do wioski łódeczką a potem kąpiel w Nilu było ok.A jeszcze jedno wiem że po przybyciu do Luxoru i całym dniu zwiedzania a zaokrętowanie dopiero koło 17:00 człek lekko padnięty
      ale namawiam do zobaczenia świątynię Luxorską wieczorem super wygląda w światełkach :)
      ogród botaniczny też fajny

pozdrawiam moritko
      • mamma-mia66 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 15.01.11, 20:17
        Dzięki za radę nie pomyślałabym o cukierkach. Też nie oszukuję się co do wioski nubijskiej, to czysty biznes robiony pod turystów.
        • nabiegunach Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 16.01.11, 00:30
          Nie, nie! Wioska nie jest robiona tylko pod turystów! Naprawdę mieszkają w niej ludzie, którzy kiedyś mieszkali na terenach obecnie zalanych przez Jezioro Nasera (a raczej już ich potomkowie). Mają tam szkołę, meczet, własne domy. Inna sprawa, że za sprawą ciekawości turystycznej dostosowali się do "trendów" i np. na "głównej" ulicy ustawili kramy z badziewiem, a turystów zapraszają do domku w celu pogłaskania małych krokodyli. Niemniej jednak np. wizyta w szkole jest bardzo ciekawa, tak jak posłuchanie o historii Nubijczyków.
        • magda6543 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 16.01.11, 09:08
          Cukierków weź bardzo dużo albo wcale .Myślałam ,że dzieci nubijskie poczęstują się cukierkami a one wyrwały mi całą paczkę krówek i zaczęły między sobą "wojnę" .Moje dziecko było w lekkim szoku widząc jak szarpią się i walczą o cukierki .
    • jakub987 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 16.01.11, 09:54
      Witam. Byliśmy na takim rejsie z Alfą Star. Bajkowoooooooooooooo. Jeśli mamy przekazać dodatkowe informacje to proszę o adres mailowy. Mamy także bogaty serwis foto.Pozdrawiamy
      Ania i Andrzej
      • mamma-mia66 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 27.01.11, 20:02
        Na razie mój rejs zapowiada się dość niepewnie bo Kair chyba wypadnie z naszego harmonogramu. A szkoda bo właśnie ze względu na Kair wybrałam tę ofertę.
        • angelfree Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 27.01.11, 20:55
          To jesteśmy w tej samej sytuacji. Ja wyjeżdżam 16 lutego.
          Wykupilam rejs po Nilu właśnie ze względu na zwiedzanie - Hurghady i inne plaże malo mnie interesują : (((
          • mamma-mia66 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 28.01.11, 15:16
            Na początek zmiana godziny wylotu z 7 na 20. No ale tego się spodziewałam :) za pięknie by to było.
            • mokrzycka80 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 28.01.11, 15:47
              Współczuje to jednak 13 godzin opóźnienia . Ale uszy do góry , na pewno będzie fajnie , z reszta jak się źle zaczyna, to dobrze kończy , bawcie się dobrze -(nie dziękować ) co by nie zapeszyć , i czekamy na relacje po powrocie :)
              • kasia_p45 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 28.01.11, 15:57
                Z tego wynika, że rejsy sie jednak odbywają :)
              • mokrzycka80 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 28.01.11, 16:07

Wiesz trochę dziwne , bo na stronie Alfa Star , nie ma informacji o Waszym wylocie, według TABELI

wylatujecie jutro czyli 29 I

HI HI HI
                • matanzas Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 28.01.11, 18:23
                  raczej dzisiaj nie....www.lotnisko-chopina.pl/pl/pasazer/planowanie-podrozy/tablica-przylotow-i-odlotow/schedule_online_view?type=D
    • angelfree Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 29.01.11, 09:29
      Ciekawe, czy zdecydowalaś się wyjechać.
      • mamma-mia66 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 05.02.11, 16:54
        Oczywiście samolot miał opóźnienie i wylot był o 21.45 :) zamiast o 7 ale co tam. Relacji z rejsu nie będzie bo po tygodniu pobytu w Hurgadzie postanowiliśmy wracać do kraju. Dlaczego? Bo siedzenie w opustoszałym hotelu z garstką Rosjan nie było moim celem. Nuuuda na potęgę. Przez tydzień byliśmy na safari, na Giftun i podziwialiśmy rafę przez szklane dno statku. Poza Hurgadę ruszyć się nie można, ileż można spacerować kilometrami wzdłuż ulicy. Jeden dzień w prawo, drugi w lewo :)
        A teraz zobaczymy czy Alfa Star odda kasę za niewykorzystany tydzień rejsu? Rezydent ustnie powiedział że tak ale papieru nie podpisał więc zobaczymy...
        Miałam opcję "Fortuna" co do wyboru hotelu. Trafiłam do Lillyland, stary hotel z pięknym ogrodem którego nie ma w katalogu Alfy. Niektórzy narzekali że to że tamto. Ja wybierając fortunę wiedziałam że mogę trafić lepiej lub gorzej. Mili ludzie, jedzenie może mało zróżnicowane ale głodna nigdy nie byłam i większość smaczna. Czasem aż za bardzo :)
        Jak myślicie jakie mam szanse na zwrot kasy? :)
        • angelfree Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 05.02.11, 18:38
          Alfa Star na Facebooku oraz link do dyskusji.
          • nefretiti23 Re: 28.01 zaczynam Rejs po Nilu z Alfa Star... 09.02.11, 20:26
            Napisz jak to wygladało, czy udało się Wam cokolwiek zrealizować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka