Dodaj do ulubionych

Kompromitacja polskiego MSZ

29.01.11, 00:38
Co ma znaczyc taki komunikat: "W chwili obecnej bezpieczeństwo obywateli polskich przebywających w kurortach turystycznych w Egipcie nie jest zagrożone" - czytamy na stronie MSZ.Ile ma potrwać ta chwila i czy od ministerstwa możemy oczekiwać "chwilowej' analizy czy programowych działań dotyczących zdrowia i życia Polaków?? Czy liczy sie tylko kasa?? Czy ktoś w ministerstwie umie przewidywać?? Rzecznik resortu Marcin Bosacki opowiadając banialuki chce mieć krew na rękach. MSZ powinien natychmiast zabronić wyjazdów do Egiptu , a przebywających polaków stopniowo -z tempem - zależnym od rozwoju sytuacji przywozić do Polski. mylę że na dziś nie jest mądre by dopuścić by Polscy turyści , którzy z chęci jedynie wykorzystania opłaconych wczasów narażali się na niebezpieczeństwo. Katarczycy nie latają do Egiptu , Polacy tak.Jaja jakieś
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 01:26
      Ciebie nie obchodzi los polskich turystow. Ty masz w tym inny interes. Pieniadze.
      MSZ zachowuje sie jak narazie rozsadnie. Pisza zgodnie z prawda. W Hurghadzie i Sharm jest bezpiecznie. Nie zostal wprowadzony stan wyjatkowy. Nie ma podstaw do ewakuacji turystow. Jak ktos nie chce leciec, to niech zrezygnuje.
      • aurinko5 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 01:48
        A co do kuwejtu .... To linie lotnicze, same z siebie zawiesily loty do egiptu.A nie ich 'ministerstwo. Lot tez moze podjac decyzje, o zawieszeniu lotow do Kairu.
        Zadne z panstw nie wstrzymalo wyjazdow do sharm, hurghady, Mars i Taby.
        Jedynie do Kairu, Aleksandrii i Suezu.
        • roger45 Idealne warunki dla wielbicieli stanu wyjatkowego 29.01.11, 19:34
          Prawdziwy wypoczynek w pogodnej atmosferze, wyluzowani, usmiechnieci gospodarze; mozliwe co prawda, ze zarcia zabraknie i paliwa dla samolotow, ale wczasy odchudzajace kosztuja wiecej niz zwykłe.
          A jezeli nas zastrzela to rzad da 250tys na kazdego naszego bliskiego...
      • mokrzycka80 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 08:27
        aurinko5 napisała:
        Pisza zgodnie z prawda. W Hurghadzie i
        > Sharm jest bezpiecznie. Nie zostal wprowadzony stan wyjatkowy. Nie ma podstaw
        > do ewakuacji turystow. Jak ktos nie chce leciec, to niech zrezygnuje.

Zgadzam się :) Ja mam wykupioną wycieczkę na luty, i nie zamierzam rezygnować !!

Mój wybór

Skoro ktoś tak bardzo obawia sie o swoje życie niech zostaje w domu, przecież pieniadze sie nie liczą , więc w czym problem ??

pozdrawiam :)

• mkasia_78 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 11:25
          a kiedy jedziesz do tego Egiptu???
    • sanvean7 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 03:42
      Myślę, że to nie najlepsze miejsce do takich histerii. Ile jeszcze takich samych wątków założysz? Pisz do ministerstwa a nie tu.
      Współczuję, bo sam nie wiem, co bym zrobił, gdybym miał teraz lecieć, ale na pewno nikt Ci tu nie pomoże.
    • anyca Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 08:44
      Klasyczny przykład PANIKI.

A niby dlaczego wyjazdy powinny zostać odwołane? W kurortach jest bezpiecznie! Bo one są enklawami turystów i tam turysta ma wszelkie prawa.

Jeśli chcemy pomóc Egiptowi, to właśnie POWINNIŚMY tam teraz latać. Bo ten kraj potrzebuje turystów - z tego żyje.

I żeby nie być gołosłowną - lecę tam 11.02!
      • kasia_p45 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 11:03
        anyca napisała:

> Klasyczny przykład PANIKI.
        >
        > A niby dlaczego wyjazdy powinny zostać odwołane? W kurortach jest bezpiecznie!
        > Bo one są enklawami turystów i tam turysta ma wszelkie prawa.
        >
        > Jeśli chcemy pomóc Egiptowi, to właśnie POWINNIŚMY tam teraz latać. Bo ten kraj
        > potrzebuje turystów - z tego żyje.
        >
        > I żeby nie być gołosłowną - lecę tam 11.02!

mam nadzieje, że zdasz później dokładna relacje dot. sytuacji tam panującej?
      • frugo3 dodaj że masz IQ 60 30.01.11, 19:57
        wczoraj przewidzialem to co dzis MSZ wydusł z siebie, ciekawe po ilu setkach telefonicznych interwencji ..... Tuskoland , dla mnie spoźnione i dlaej nie całkiem stanowcze stanowisko MSZ to najwieksza kompromiracja rzadu TUska, faktycznie sami kretyni w tym rzadzie, az strach sie bac co by byl jakby jakies faktycznie zagrozenie dla polski nadciągnęło. TUSKU DROGI MAS NIEKOMETENTNYCH URZEDNIKÓW ! Pan BOSKACKI DO DYMISJI ZA KRETYNIZM WRODZONY , ON NIE POWINIEN DZIECIOM WIADEREK PIASKIEM W PIASKOWNICY NAPEŁNIAC A NIE W msz-CIE SIEDZIEĆ
    • padre.3 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 08:47
      hahaha następny Z pis-u co to myśli że wszystko im wolno,i to przez takich właśnie między innymi mamy taką nie ciekawą opinie na świecie
      • aqua_frigida Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 09:00
        Co to znaczy "zakazać" ?
        Mamy demokrację, i nikt nie powinien nam niczego "zakazywać".
        Wolny wybór...
        MSZ zachowuje się, moim zadaniem, bardzo odpowiedzialnie.

Ja chyba bym w tym momencie nie wybrała się do SSH, Hrg czy Marsa.
        Co prawda żadna z agencji nie podała, żeby jakiś turysta doznał jakiegokolwiek uszczerbku, ale...
        Nie lubię być ograniczana i pobyt w hotelu, bez możliwości bezpiecznego poruszania się poza nim, mnie nie interesuje.

pozdrawiam
    • agata_mz Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 09:01
      ja też lecę 11 lutego i nie mam zamiaru rezygnowac, MSZ wie co mówi, mam znajomego który mieszka w Hurghadzie i tam jest teraz bezpiecznie!!! a poza tym wszystkie biura podróży mają już gotowe czartery by z godziny na godzine ewakuwać Polaków, nie panikujmy !
      • niiktos Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 09:18
        agata_mz napisała:

> a poza tym wszystkie biura podróży mają już gotowe czartery by z godziny na godzine
        > ewakuwać Polaków, nie panikujmy !
        Srali muchi. ZADNE biuro podrozy nie ma takiego komfortu. ZADNE na swiecie !!
    • bravia40 [...] 29.01.11, 10:00
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • angelfree Re: Jesteś kretynem, wiesz? 29.01.11, 11:53
        > Widziały gały co brały, trzeba było myśleć wcześniej.

Nie, no nie widziały.
        Nie przesadzajmy.
        Miesiąc temu nikt, kto tylko planuje wakacje, a nie ekscytuje się sytuacją społeczno - polityczno - ekonomiczną nie był w stanie przewidzieć, ze tak będzie.
        Mnie mało ten region interesuje, chciałam zobaczyć trochę architektury i tyle.

Nieszczęśliwie dla mnie na odzyskanie pieniędzy nie ma co liczyć. MSZ nie zakaże wyjazdów, zawsze będzie mówić, że na własne ryzyko się jedzie - i to prawda. Na wlasne ryzyko mozna się wybrać nawet do północnego Pakistanu. Można się wybrać na Nową Gwineę i zostać zjedzonym. Nieważne, czy się jedzie z wycieczką, czy samemu organizuje wyjazd. Gdybym sama sobie wszystko zorganizowala, też bym w obecnej sytuacji pieniądze stracila.
        Dopóki sytuacja nie będzie taka, że biura będą ewakuowac turystów, nikt nie odwola wycieczek i na żadne pieniadze nie można liczyć.

• katherine1987 Re: Jesteś kretynem, wiesz? 29.01.11, 12:09
          ja wróciłam z Taby a w tamtym tygodniu byłam w Kairze (oczywiście nie było tam wtedy jeszcze zamieszek), ale dopiero po powrocie do Polski dowiedziałam się że jakiś człowiek podpalił sie pod parlamentem w Kairze i że w ogóle są jakieś zamieszki
          w Tabie tam gdzie byłam 10 km w prawo i 10 km w lewą stronę nie było nic, tylko hotel, góry morze i my więc nie przesadzajmy z tym paraliżem kurortów bo takowego
          nierozsądne by było organizować wycieczki fakultatywne do Kairu czy Aleksandrii ale wczasy? nie przesadzajmy
          egipcjanie nie ruszą turystów póki turyści się tam nie będą pchać a to już indywidualnie
          to tak samo jak nie jeździć do Izraela bo jest tam strefa gazy?
          • angelfree Re: Jesteś kretynem, wiesz? 29.01.11, 12:26
            Weź pod uwagę, że organizowane są wyjazdy, w ktorych Kair nie jest oplacanym na miejscu wyjazdem fakultatywnym, tylko stanowi jeden z żelaznych punktow programu.
            Gdyby mnie interesowało pluskanie się w cieplym morzu, to byłoby mi kompletnie wszystko jedno, czy jadę do Sharm, Taby, czy na Malediwy.
            Ja już na zbyt wiele nie liczę. : (((
            Najpierw musialam oplakać tegoroczne narty (rozwalilam sobie łękotki), a jak już pogodzilam się z wyjazdem do Egiptu, to też muszę się z nim pożegnać.
            Klątwa faraona najwyraźniej wisi nade mną.
            • katherine1987 Re: Jesteś kretynem, wiesz? 29.01.11, 19:16
              to też racja.. przykro mi w takim razie
              miejmy nadzieję że szybko to minie i będziemy mogli bez problemu lecieć do Egiptu bo chcę tam niedługo wrócić i do Piramid drugi raz zajrzeć - oby ich nie zburzyli !! mam nadzieję że liczą się z tym że gospodarka "żyje" dzięki nam - turystom ! pozdrawiam :)
    • dzioucha_z_lasu Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 13:34
      Ponoć są idioci, którzy na własną rękę organizują sobie wyjazdy do Kairu. Żeby pooglądać demonstracje.... Ręce i nogi opadają. Nie wiem - to chyba kandydaci do nagrody Darwina?
      • angelfree Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 14:07
        Może lubią sporty ekstremalne. Potrzebują adrenaliny.
        Nie mam nic przeciwko, tylko niech potem nie płaczą.
        • dzioucha_z_lasu Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 14:28
          Raczej potrzebują szybkiego przeszczepu mózgu.. Bo jak coś im się stanie, to będzie wielka tragedia, giną polscy turyści, Egipcjanie biją naszych itp
          • katherine1987 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 19:18
            dzioucha_z_lasu napisała:

> Raczej potrzebują szybkiego przeszczepu mózgu.. Bo jak coś im się stanie, to bę
            > dzie wielka tragedia, giną polscy turyści, Egipcjanie biją naszych itp
            >

racja racja racja
            wtedy dopiero byłaby panika ! może im się "nudzi" ?
    • chaladia Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 15:04
      Co za bzdury. Wygląda to na prowokację w stylu Anny Fotygi i PiSu.

Spędziłem lat kilka w miejscach, gdzie podobne wybuchy są na porządku dziennym (1986/7 w Asjut w Egipcie, 1989-1992 w Chartumie).
      Generalnie expatriaci i turyści powinni nie mieszać się do wydarzeń w kraju pobytu. Za to ich obecność wpływa bardzo dobrze na ograniczenie brutalności obu stron. Gdyby nie było "obcych", którzy mogą poinformować świat o tym, co się dzieje, to zaróno policja, jaki fundamentaliści muzułmańscy dopiero by sobie pozwalali...

Egipt żyje z turystów i Kanału Sueskiego. Bez tego tym 60 milionom ludzi grozi śmierć głodowa. Dlatego nie sądzę, by ktoklolwiek, kto gbędzie rżadził Egiptem mógł zdecydować się na zamknięcie dla turystów Sharmu, Hurghady oraz zabytków wzdłuż Nilu.

Zwracam uwagę, że w Turcji też rządzi partia islamistyczna, a w Alanii i Antalii panie turystki chodzą pół-nago, alkohol się leje strumieniami i nikt nie posyła na nich żadnej Muttawy.

Nie wiem, ile osób się orientuje, że w Iranie (ostoja fundamentalizmu) są wspaniała ośrodki narciarskie, do których jeżżą Europejczycy i gdzie śladu nie ma władzy Strażników Rewolucji. Bo waluta płynie...

Zupełnien inna sprawa, że strasznie mi szkoda tych biednych Egipcjan, których niedola popchnęła do takiej ostateczności jak atakowania z głoymi rękoma policjantów strzelających ostrą amunicją.
      Oby to się jak najszybciej skończyło.
      • katherine1987 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 19:21
        brawo ! oby wszyscy tak myśleli i nie straszyli innych !! :)
        • aqua_frigida Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 20:05
          Iran jest bezpieczny i możliwe, i bezpieczne jest podróżowanie na własną rękę.

Myślę, ze Egipt - bez względu na to kto będzie rządził - też taki będzie.
          Egipcjanie mają świadomość tego, że turysta to źródło dochodu i dla sklepikarza, i dla przewodnika, i dla kelnera, i dla sprzątacza, i... i ...
    • doral2 Re: Kompromitacja polskiego MSZ 29.01.11, 20:14
      frugo3 napisał:

"..Czy ktoś w ministerstwie umie przewidywać?.."

o ile mi wiadomo, to w ministerstwach wróżbitów się nie zatrudnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka