1mario_p 17.06.11, 22:04 Witam, mamy zamiar jechać do Egiptu na sylwestra. Może ktoś poleci biuro i jakiś fajny hotel za rozsądną cenę. Raczej zależy nam na wcześniejszym kupnie wycieczki niż na czekaniu na last-a. Jedziemy w 6 osób. Thx. Mario Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 18.06.11, 14:43 Na Sylwka niestety zawsze we wszystkich biurach są spec-dopłaty "za imprezę sylwestrową", niezależnie od tego, czy się zamierza w niej brać udział czy nie. Byłam na Sylwestra 2009/2010 w Solymarze Abu Dabbab - kolacja bardzo elegancka, wystawna w porównaniu z codziennym menu, ale w sumie krótka (ca do 22), a potem wszystko się przeniosło na górę do głównego foyer, gdzie podobno występy itp. trwały do ok. 00:30, ale ja się stamtąd zdeportowałam do znajomych do bazy nurkowej przed 23 i Sylwka obeszliśmy we własnym, kameralnym gronie na plaży przy ognisku w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
monik-1971 Re: Do Miriam73 18.06.11, 16:01 Witam 9 lica wyjeżdżam do Brayki ,chciała bym się ciebie zaytać czy baza o której piszesz to avalon divers i Junior ,jak tak to czy mogła byś mi napisać o której godzinie najłatwiej ich zastać bo mam zamiar wybrać sie do nich na piechotkę plażą Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Do Miriam73 18.06.11, 16:29 Tak, Avalon :) Ja do Brayki lecę dzisiaj za pół godziny wychodzę na lotnisko :))) Ostatnio była awaria netu i ciężko się było skomunikować. Spytam na miejscu jakie godziny są optymalne zeby kogoś zastać. Odpowiedz Link Zgłoś
monik-1971 Re: Do Miriam73 18.06.11, 16:39 Dzięki czekam na wiadomość, i jeszcze jakie wypady byś poleciła dla nurków , snoorków Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Do Miriam73 25.06.11, 20:39 Najłatwiej zastać obsadę w okolicach 9-10 kiedy się zwozi ludzi do bazy przed nurkami (oprócz środy i czwartku bo wtedy pływają na Samadai) i potem po południu, po 16. Aha, maile już chodzą, natomiast przez cały tydzień był problem z wysyłaniem i dochodzeniem smsów pomiędzy komórkami egipskimi a polskimi.... Odpowiedz Link Zgłoś
monik-1971 Re: Do Miriam73 26.06.11, 16:46 Dzięki za wiadomości ,a jak tam pobyt w Brayce Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Do Miriam73 26.06.11, 18:27 Absolutnie cudnie. Nie ma pełnego obłożenia, więc jest luzik na plaży. Żarełko pycha, obsługa miła, fitness club i spa działają na pełnych obrotach, poi tygodniowym cyklu masaży wreszcie mniej mnie boli kręgosłup i to pomimo targania codziennie 12 litrowych tanków ;-) Cały czas mocno wieje, więc wieczory są cudnie chłodne, idealne na posiadówkę przy sziszy (namiot przenieśli na tyły restauracji da Mario, obok basenów) - 2 USD. Trochę zapiaszczenie wody silne, ale to ze względu na wiatr - w ostatnich 2 dniach silny odpływ, więc widoczność się poprawiła, codziennie po 16 na lewej (północnej) rafie, przy wylocie zatoki żeruje nieduży żółwik.Ogólnie wyjazd bardzo udany, Avalon nawet zdołał zaaranżować Elphinstone (wytłukło nas na zodiaku jak cholera, przez ten wiatr, ale było warto!) i na pierwszym nurku mieliśmy za towarzystwo 4 rekiny młoty :))) plus silvertipa. Na plażach na otwartym morzu cały czas czarne flagi, w Abu Dabbabie była czerwona i tez dosyć mocno huśtało. Z Brayki najczęściej bus z bazy odbierał nas o 9-9.15, na Samadai o 8.50, Elphine - 8.30. Odpowiedz Link Zgłoś
monik-1971 Re: Do Miriam73 26.06.11, 19:23 Dzięki za wiadomości no i już nie mogę się doczekać 9 lipca ,pewnie pojedziemy na Samadai bo my to tylko Into i snurki Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 03.07.11, 15:19 Podlacze sie z pytaniem do juz istniejacego watku, poniewaz tak jak autor, zamierzam wyjechac do Marsa w grudniu lub styczniu. Tylko te terminy wchodza w rachube. Teraz pytanie, czy te terminy sa dobre na nurkowanie i snurkowanie ? Widzialam oferty na ten okres do Brayki, okolo 2200 od osoby, 14 dni. Itaka. Czy ta cena jest dobra, czy kupowac juz teraz , czy czekac na obnizke, a jesli to jaka cene brac od razu. W tym temacie nie jestem zupelnie zorientowana. Do Egiptu chcialabym poleciec na 3 lub 4 tygodnie, jak to zalatwic, pokazywane sa tylko terminy 7 i 14 dni. Jesli zdecydowalabym sie jechac na 4 tyg. chcialabym wyjazd podzielic na 2 hotele (moze Sharm) czy jest to w ogole mozliwe ? Robil tak ktos ? Rowniez w ofercie sa i takie hotele: -Hotel Resta Reef Resort -Hotel Blue Reef Resort -Hotel Sol Y Mar Abu Dabbab -Hotel Best Western Solitaire Resort itp.. .. ktory wybrac ? rafy, tylko to ma dla mnie istotne znaczenie. Czy Itaka to biuro na ktorym mozna polegac ? Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 03.07.11, 19:56 Jak dla mnie to nie są dobre terminy do nurków i snurkowania. Silny wiatr, krótkie dni, zwłaszcza jak się po południu wychodzi z wody to jest po prostu zimno, temperatura wody tez nie powala, snurkowałam tylko w żylecie i bywało mi zimno, skafander 5 plus żyleta i kaptur tez pod koniec, szczególnie drugiego nurka, nie dawało mi już komfortu termicznego. Cena za 2 tyg. jest OK, z tym, że ja bym się z rezerwacją wstrzymała do września, bo na razie naprawdę nie wiadomo, jaka będzie sytuacja po wyborach i czy wyjazdy będą możliwe. 3 lub 4 tyg są do załatwienia, musisz się kontaktować bezpośrednio z danym organizatorem. Myśmy tak w ub. roku załatwiali 3 tyg. na Synaju. Itaka jest MA w porządku. Przynajmniej na razie. Co do wyboru hotelu. Zależy czy i z kim chciałabyś nurkować. Trzeba brać pod rozwagę czas dojazdów/ transferów do wybranej bazy nurkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 03.07.11, 22:03 Miriam_73, dzieki za szybki odzew. Piszesz, ze cena jest OK, tzn., ze moze byc nizsza, za jaka wiec kupowac ? Do agencji, Itaka, wyslalam juz zapytanie, czekam na odpowiedz. Co do nurkowania to nie mam pojecia jaka baze nalezy wybrac i hotel z tym zwiazany. Jesli moglabys podpowiedziec i podac caly zestaw bylabym wdzieczna. A gdzie jest najlepszy snorkeling ? mam na mysli blisko brzegu / plazy. Z jakimi cenami za nurkowanie nalezy sie liczyc ? To, ze w grudniu bedzie chlodniej, nie szkodzi, mysle, ze temp. bedzie jednak wyzsza niz w styczniu, oby tylko nie wialo. ( ale sie na ten wyjazd napalilam :) Czy za dojazd do bazy nalezy zaplacic extra ? Oczywiscie bede pierwszy raz w Marsa i stad tyle pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 10:13 Powiem tak: ja trzeci sezon nurkuję z polską bazą Avalon Divers, najbliżej do nich z hoteli Cataract, Blue Reef i Brayka. Cataract za płotem (z tym, że ostatnio był nieczynny), Blue Reef i Brayka - tzw. walking distance (ciut bliżej z Blue Reefa). W Solymarze masz na miejscu włoski Diving Ocean, w Brayce Extra Divers, w innych pewnie też coś operuje. Ceny porównywalne do siebie i Avalona. Avalon nie bierze nic za dowóz. Płacisz tylko za nurki i ew. sprzęt. Ostatnio, za 6 dni nurkowych, dwie dopłaty za Samadai (a tak baprawdę w sumie 3 bo jedna podwójna, 3x 55EUR, byłam 2 razy, dzień po dniu, strasznie lubię i polecam to miejsce, za każdym razem jest inaczej i zawsze coś nowego :)))) oraz 1x za Elphinestone (chyba 25EUR, o ile dobrze pamiętam) zapłaciłam ok 400 euro (cały sprzęt własny). Czyli taki "czysty" tydzien nurkowy, bez "extras" to jakieś 200-250 eur. Itaka chyba nie ma Brayki na jesień w ofercie?... Snorkeling - najlepiej w zatokach, bo de facto jesteś niezależna od pogody - nawet jak dmucha, to się da pływać. W duzych zatokach takich jak Abu Dabbab (Solymar) może być trochę bardziej "falowo", ale jak dobrze pływasz, to nie jest to żaden problem. Z Brayki (też ładna, nieduża zatoka) można sobie chodzić na snurki także po sąsiedzku do "dzikiej" zatoki Gebel El Rosas (15 min plażą w prawo, stojąc twarzą do morza). Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 13:51 Miriam_73, ponowne dzieki za tyle rzeczowych informacji. Czuje sie juz tak, jakbym tam byla :) Sprawdzilam podawany przez Ciebie Avalon, cenniki maja stare, zauwazylam, ze maja tez hoteliki, tzn. ze jest tam jakies male miasteczko, a moze sie myle ? no i to, ze za sprzet trzeba placic osobno (fakt ze malo za kilka dni nurkowych) ale jednak zawsze mnie to denerwuje i robie w takiej bazie awanture. Nigdy jeszcze nie placilam, kto w dzisiejszych czasach ze sprzetem lata :) ITAKA na swojej stronie ma na jesien kilka ofert hoteli, sprawdz i ewentualnie napisz ktora oferta jest najlepsza lub napisz, ze nalezy na ta najlepsza cene jeszcze troche poczekac. Z waszych tutaj informacji wybralam Brayke, innych nie znam. Zauwazylam rowniez ze jest jakas dodatkowa oplata od osoby za dzien pobytu, chyba 2 zl., tez tak placisz ? Itaka jeszcze mi nie odpisala, wiec czekam i nie podejmuje decyzji. Chetnie spedzilabym 2 tyg. w Marsa i 2 tyg. w Sharm, gdzie juz bylam, tylko nie wiem jeszcze jak to zalatwic. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 14:07 Przy bazie są kwatery, ale nie wiem czy obecnie działają, sytuacja jest taka, że sporo hoteli jest po prostu pozaymkana, w niektórych kilkudziesięciu gości (tak było 2 tyg. temu w Blue Reefie). Z Marsa musiałabyś poleciec do Kairu i stamtąd do Sharm (tak jest najpewniej i najszybciej (z MA EgyptAir ma połączenie do Kairu po godz. 18, ostatni z Kairudo Sharmu coś chyba ok 22 czy nawet 23) . Z takimi manipulacjami terminowo-pobytowymi to spróbuj jeszcze w ALfastarze. Są jacy sa, ale nigdy nie było problemów z załatwieniem nietypowych konfiguracji ;-) Też na razie na jesień Brayki w ofercie nie mają, ale mają Blue Reefa i Solymar. Ja ZAWSZE latam z własnym sprzętem. Mam taką konfigurację, w której czuję sie optymalnie i raczej nie korzystam z pożyczonych elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 15:17 Przejrzalam oferty na jesien z Alfastar, wybor na razie skromniutki i oferuja tylko jakis EL Queseir. Bardziej podoba mi sie stronka z Itaki, bardziej przejrzyscie, wszystko jasne. Czy sprawdzilas ITAKE ? Prosze , pomoz , kupowac juz , czy jeszcze czekac ? Acha, czy ta opłata w wysokości 11,95 PLN osoba/dzień wszyscy placa ? jesli tak to kiedy ? Przez miesiac uzbiera sie spora sumka za 2 osoby :( Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 15:45 O, Itaka zaktualizowała stronę i Brayka jest na cały sezon zimowy:) Już wiem w czym problem - od listopada single mają nie jeździć... Pogięło ich, nie ma opcji singiel. Nie wiem czy kupować. Nie wiadomo jaka sytuacja będzie jesienią. Niemniej, gdyby się "gotowało" to Itaka pewnie sama będzie odwoływac wyloty. Jaka opłata???? Za co???? Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 15:54 Napisz mi prosze, czy te oferty w Itace podobaja sie Tobie ? Mysle, ze bedzie spokojnie na poludniu, nawet gdyby cos sie dzialo w Kairze. A jak bylo poprzednio ? Ponizej (chyba juz przy rezerwacji ) pojawia sie czego cena nie zawiera i tu miedzy innymi znajdziesz ta wlasnie oplate o ktorej wspominam. Jesli o niej Ty nic nie wiesz / nie placisz, to chyba sie nie placi, co ? , to byloby fajnie :) Nadal nie mam zadnej odpowiedzi z ITAKI, ciekawe co mi odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 16:06 Uważam, że ceny są OK. Porównywalne do tych z wiosny. Nie widze tego, o czym piszesz... Nie przypominam też sobie, żebyśmy na kalkulacji miały cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
alka1111 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 17:11 Miriam_73 serdeczne dzieki za tyle informacji, pomoglas mi bardzo. Zastanawiam sie nad Brayka lub Blue Reef, 3 tyg. , roznica ceny znaczna a z fotek jeden i drugi hotel wyglada podobnie. W tej chwili nie moge znalezc tej dodatkowej oplaty za dzien, moze widzialam na innym site . Ciesze sie , ze nic dodatkowo nie placilas Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sylwester w Marsa El Alam? Poradźcie 04.07.11, 17:47 Prosze bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś