Dodaj do ulubionych

Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie)

16.05.04, 19:27
Widziałem w dizle Egipt-holtele Twoje wpisy o obiektach, w których mieszkałeś.
Wielkie dzięki!!!

Ale nasunęło mi się w związku z tym pytanko, czyżbyś poszedł w nasze ślady i
wybrał się na zwiedzanie Egiptu na własną rękę?

Jestem cholernie ciekaw czy moje informacje dot. podróżowania po Egipcie we
własnym zakresie pomogły komukolwiek podjąć decyzję, że jest to całkowicie
wykonalne i znajdę wreszcie naśladowców?!
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) IP: *.191-70-69.mc.videotron.ca 16.05.04, 20:41
      chcemy jechac sami 4 osoby na 20 dni ile potrzebujemy$us na zwiedzanie,statek
      pociag,nurkowanie,wypad na pustynie,hotele maga byc tylko lozko i prysznic
    • etrusek Re: Luksor, Asuan - od Etruska 17.05.04, 10:51
      Żeby samodzielnie podróżować po takich krajach jak Egipt, Indie, Peru czy
      Boliwia to trzeba mieć "jaja". Ja już ich chyba nie mam - jeżdżę w
      zorganizowanych grupach, ale na miejscu staram się zrobić na własną rękę tak
      dużo jak to możliwe.
      Tym razem była to 15-dniowa objazdówka Egiptu z Sigmą Travel prowadzona przez
      pana Marka Malczewskiego (vel Doctor) - profesjonalistę w tym temacie. Ponieważ
      program wycieczki nie był standardowy jak na polskie (i nie tylko polskie)
      objazdówki to i hotele były niestandardowe. Nocowaliśmy 4 noce w Kairze,
      zwiedziliśmy stolicę, Aleksandrię, stare koptyjskie klasztory w Wadi Natun,
      pojechalismy do Ismailii, przepłyneliśmy promem kanał sueski, obejrzeliśmy
      maulzoleum narodowe na Synaju i poizraelską bazę wojskową Tall Sallam na
      Synaju. W Suezie patrzyliśmy jak statki opuszczaja kanał i wpływają na morze.
      Pojechaliśmy do Dahszur, żeby zobaczyć pierwsze piramidy: schodkową Dżosera,
      czerwona Snofru (wejście do środka w cenie biletu - bylismy tylko my, żadnych
      tłumów), mastabę Ti i "złamaną" piramidę.
      Potem pociąg do Assuanu, Kom Ombo, rejs do Luxoru, Denedera, Medinat Habu, Deir
      el Medina, grobowiec Sennedżema.
      Na koniec trzy dni w Hurgadzie.
      • pc_maniac Re: Luksor, Asuan - od Etruska 17.05.04, 11:06
        Fiu, fiu, toście sporo zwiedzili, zazdroszczę.

A co do poprzedniego pytania o kwotę jaką należy zabrać by spokojnie starczyło
        na zwiedzanie Egiptu na własną rękę, to (nie liczę tutaj kwoty na przylot i
        odlot z Egiptu) myślę, że 200-300$ w zupełności powinno wystarczyć na 1 osobę.

Myśmy wydali zaledwie 250$ na 2 osoby (włącznie z MASĄ PAMIĄTEK), ale nasze
        wojaże trwały 7 dni. Resztę spędziliśmy na pobytówce w HRG, wykupionej jeszcze
        w Polsce w BP. Dlatego, jeśli chcecie szwendać się dłużej, to musicie tą
        różnicę czasu pomnożyć.
        Egipt jest cholernie tanim kajem, ale musicie pamiętać, że jeśli nie będziecie
        asertywni i twardzi w rozmowach finansowych, to i 3 razy więcej kasy może być
        za mało.

Więcej o cenach, kosztach, poczytaj sobie w moich wspomnieniach "Egipt na
        własną rękę (wspomnienia w odcinkach)" na tym forum.
        • etrusek Re: Luksor, Asuan - od Etruska 17.05.04, 11:25
          Taaa. Tak jak pisze maniac z cenami trzeba być asertywnym. Ale jeśli chcecie
          spedzic tam 20 dni to na pewno zawedrujecie w bok od utartych turystycznych
          szlakow. Im dalej od turystycznych hot-spotow tym ceny i ludzie sa
          normalniejsi. Ja zauwazylem to np. w Suezie, gdzie turystow jest niewielu i
          sprzedawcy w sklepach wogole nie kombinowali z jakimi cenami dla Egipcjan i nie-
          Egipcjan. Za puszke Coli czy Sprite'a placilismy tam standardowe 1.75 LE - za
          ta sama puszke w Luksorze czy Assuanie żądają na wejściu 5 LE, ale możesz
          wytargować na 2,5 LE. Podobnie jest z dorożkami i taksówkami - nie przerażaj
          sie tym ze beda chcieli 200 LE za przejazdzke - dasz im 15 LE i tez beda
          szczesliwi. Za krotkie przejazdy dorozka spokojnie mozesz zaplacic 2 LE.
          Zasada zakupow i targowania jest prosta: zaplac tyle, żebyś nie żałowała
          wydanych pieniędzy i miała przekonanie że towar jest tego warty. Ale wy
          jedziecie na tramping wiec watpie abyscie przeladowywali sie pamiatkami.
          Aha - przez 15 dni nikt z prawie 40-osobowej wycieczki nie zachorowal
          na "zemste". Na poczatku maja mielismy za to w Nubii i Luksorze po 48 stopni w
          cieniu.
    • Gość: lato3 Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) IP: *.gimsat.pl 17.05.04, 18:06
      prosze o podanie gdzie szukać opowieści w odcinkach pc_maniac bo nie mogę
      znależć.Mam pierwszy ale potem się zagubilam.
      • imonate Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) 17.05.04, 18:32
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10482694
        to jest link do poszukiwanego wątku :D
        Miłej lektury
    • Gość: lato3 Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) IP: *.gimsat.pl 17.05.04, 18:53
      wielkie dzięki ,znalazłam.Wybieram się w lipcu z Triadą 7+7 (rejs)i muszę się
      przygotować.Pozdrawiam
      • imonate Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) 17.05.04, 19:07
        Gość portalu: lato3 napisał(a):

> wielkie dzięki ,znalazłam.Wybieram się w lipcu z Triadą 7+7 (rejs)i muszę się
        > przygotować.Pozdrawiam

hihi
        o rejsie to inna bajka pc_maniaca
        www.egipt.republika.pl/rep/pc_maniac.htm
    • Gość: lato3 Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) IP: *.gimsat.pl 17.05.04, 19:40
      Dzięki za namiary , wszystko bardzo ciekawe i dużo cennych iformacji.Jeszcze
      jedno pytanie Kair 1 czy dwa dni ? i które biuro miejscowe?Na forum tyle
      różnych ,sprzecznych informacji że naprawdę trudno się zorientować i ciężko
      podjąć właściwą decyzję.
      • Gość: Tomstar Re: Kair IP: 192.11.224.* 18.05.04, 12:13
        Jeśli chcesz w miarę sporo zobaczyć w Egipcie to rzuć okiem na ofertę Sigmy
        www.sigma-travel.com.pl/programy/EGIPT2.doc
        Kair zdecydowanie 2 dniowy - zobaczysz wiecej i nie zameczysz sie na smierc.
        Pamietaj ze z Hurgady do Kairu jedzie sie 7 godzin. W Hurgadzie/Dahab niedaleko
        Sand Beach Hotel i Emipire Hotel jest duże biuro podróży Discovery Travel
        (wycieczki po polsku i ceny do negocjacji)
    • beduinka Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) 17.05.04, 19:59
      pc_maniac napisał:

> Jestem cholernie ciekaw czy moje informacje dot. podróżowania po Egipcie we
      > własnym zakresie pomogły komukolwiek podjąć decyzję, że jest to całkowicie
      > wykonalne i znajdę wreszcie naśladowców?!
      >
      czy uważasz siebie za pioniera w tej dziedzinie?? czy każdy, kto wyruszy w
      samodzielną podróż po Egipcie, jest od razu twoim naśladowcą?
      ja w ten sposób podróżuję po Egipcie od ponad 8 lat (8x odwiedziłam w tym
      czasie Egipt)
      • pc_maniac Re: Luksor, Asuan - do Etruska (pytanie) 17.05.04, 20:22
        Hm, Beduinko, wyczuwam w Twoim tonie nutkę złośliwości.
        Nie uważałem się nigdy za pioniera tej formy zwiedzania, choćby z faktu, że
        sami również korzystaliśmy z internetowych porad takich samych globetrotterów.

Ale (całokowicie nieskromnie) mogę powiedzieć, ze na tym forum jednak w jakimś
        sensie jesteśmy z żoną pionierami, gdyż dość szczegółowo informujemy i
        opisujemy możliwość podróżowania na własną rękę, namawiając do tego typu
        podróży innych turystów.

Podejrzewam, że sama miałabyś wiele do powiedzenia na temat takich podróży,
        lecz właśnie zamiast dzielenia się swoimi doświadczeniami jedynie się nimi
        chwalisz i dość nieskromnie krytykujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka